تهران- ايرنا- روزنامه ايران با درج گزارشي نوشت: روز گذشته با حضور رئيس جمهوري، جمعي از اعضاي دولت، برخي از اعضاي شوراي نگهبان، حقوقدانان و استادان برجسته حقوق دانشگاه‌هاي كشور، وكلا و فعالان حقوقي، همايش «قانون اساسي و ملت» برگزار و در آن، از منشور حقوق شهروندي، رونمايي شد. با امضاي اين منشور از سوي حجت ‌الاسلام حسن روحاني در پايان اين مراسم، يكي ديگر از وعده‌هاي انتخابات رئيس دولت يازدهم، وارد فاز اجرايي شد.

در ادامه اين گزارش مي خوانيم: رئيس جمهوري در سخنان خود، علاوه بر آنكه دولت و همه كاركنان دستگاه‌هاي اجرايي را به اجراي اين منشور موظف كرد، از قواي مقننه و قضائيه و نيز ساير اركان و بخش‌هاي كشور نيز خواست تا در اجراي اين منشور به دولت ياري رسانند. رئيس دولت تدبير و اميد، از مردم نيز خواست با آگاهي از حقوق شهروندي خود، اين حقوق را از دستگاه‌هاي مختلف مطالبه كنند تا راه براي اجراي اين منشور هموار شود.

** مبنايي براي پايداري و انسجام ملي
به گزارش پايگاه اطلاع‌رساني رياست جمهوري، حجت‌الاسلام حسن روحاني در سخنان خود، با برشمردن برخي از وعده‌هاي انتخاباتي خود به مردم، تأكيد كرد كه پاي وعده هايم درباره حقوق جوانان، بانوان، اقليت‌هاي ديني و قومي ايستاده ام. وي با بيان اينكه منشور حقوق شهروندي برنامه و خط مشي دولت يازدهم براساس اختيارات منبعث از قانون اساسي است، كاركنان دولت را به اجراي منشور حقوق شهروندي موظف كرد و از همه استادان، گروه ها، هنرمندان، نخبگان و رسانه‌ها خواست در ترويج و تحكيم حقوق شهروندي بكوشند.

رئيس جمهوري، اجراي منشور حقوق شهروندي را مبناي پايداري براي امنيت كشور و پايه مناسبي براي انسجام و وحدت ملي و توسعه كشور دانست و اظهاركرد: هيچ‌كس از قانون مستثني نيست و همه بايد در چارچوب قانون حركت كنيم. روحاني با اشاره به تقارن رونمايي از اين منشور با ماه ربيع‌المولود؛ ماه تولد عدالت، قسط و برابري و ماه ولادت امام علم و دانش و آزادي بيان و نيز همزماني آن با ماه آذر، ماه همه‌پرسي قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران و ماه تصويب حقوق بشر در سازمان ملل متحد و همچنين ماه فرمان 8 ماده‌اي امام راحل، گفت: بسيار خرسند هستم كه امروز به يكي از مهم‌ترين وعده‌هايم جامه عمل پوشانده مي‌شود و به يكي از آرزوهاي ديرينه خود مي‌رسم.

** اسلام جز حكومت قانون نيست
رئيس شوراي عالي امنيت ملي تأكيد كرد: اسلام چيزي جز حكومت قانون نيست و بزرگ‌ترين امتياز پيامبر گرامي اسلام(ص) در حدود 1400 سال پيش برقراري حكومت قانون بود.

وي با اشاره به اينكه در حكومت قانون، پيامبر به‌عنوان نبي و بالاترين مقام حق نداشت ذره‌اي از قانون الهي تخلف كند، افزود: در كجاي دنيا و كدام قانون سراغ داريد كه خطاب به پيامبر(ص) چنين آمده باشد كه «نزديك بود از مسير حق به سمت مسير باطل كمي تمايل پيدا كني كه اگر اين چنين مي‌شد دو برابر همه تو را در دنيا و آخرت تنبيه مي‌كرديم» اين بيان كتاب قانون، قرآن مجيد نسبت به پيامبر اسلام(ص) است.

روحاني با تأكيد بر اينكه هيچ‌كس از قانون مستثني نيست، گفت: همه بايد در چارچوب قانون حركت كنيم و تمام اتباع كشور در برابر اجراي قانون مساوي هستند و اين اصل صريح قانون اساسي است.

رئيس‌ جمهوري تصريح كرد: اگر به دنبال منافع كشور و حكومت قانون هستيم، هيچ فرد، نهاد، گروه و رسانه‌اي نبايد حاشيه امنيتي داشته باشد. همه در برابر قانون مساوي هستند و در قانون استثنا، نورچشمي و فرد و گروه وابسته به اين طرف يا آن‌ طرف وجود ندارد.

وي با بيان اينكه مي‌پذيرم و درست است كه انقلاب اسلامي تمام نشده است، افزود: اگر انقلاب اسلامي تمام شده بود، امروز شاهد شرايط ديگر و بهتري در سراسر كشور بوديم. تا زماني كه تبعيض، فساد و گردن كشي‌ها وجود دارد، انقلاب اسلامي تمام نشده است، بايد به روزي برسيم كه شاهد مدينه پيامبر اسلام(ص)و حكومت عدل اسلام در سراسر اين سرزمين باشيم.

** رشداقتصادي همراه با تورم يك رقمي
رئيس جمهوري با اشاره به اينكه يكي از وعده‌هايم به ملت بزرگ ايران از آغاز دولت يازدهم تبيين منشور حقوق شهروندي بود، ادامه داد: به مردم وعده‌هاي ديگري هم داده بودم و بر پاي همه آنها تا آخرين روز مسئوليتم خواهم ايستاد. وي افزود: درباره حقوق جوانان، بانوان و اقليت‌هاي ديني، مذهبي و اقوام نيز وعده داده‌ام و پاي آنها ايستاده‌ام. همچنين به مردم وعده‌ داده‌ام كه اقتصاد ايران را نجات خواهم داد و امروز در آخرين سال دولت يازدهم خوشحالم كه مردم هم شاهد تورم تك‌ رقمي و هم رشد اقتصادي هستند به نحوي كه رشد اقتصادي 6 ماهه اول امسال، در مقايسه 6 ماهه اول پارسال، 4.7 شده است و از تابستان امسال در مقايسه با تابستان پارسال شاهد اشتغال خالص 700 هزار نفر در كشور هستيم.

رئيس‌ جمهوري با بيان اينكه وعده من نجات اقتصاد كشور از سراشيبي سقوط بود و به مردم وعده دادم كه سانتريفيوژها مي‌چرخد و كارخانه‌ها هم به حركت خود ادامه خواهند داد، خاطرنشان كرد: در 8 ماهه اول امسال بيش از 15 هزار و 600 كارگاه متوسط و كوچك كه يا راكد بودند يا با تمام ظرفيت كار نمي‌كردند، با تسهيلات بالاي 11 هزار ميليارد تومان كاملاً فعال شده‌اند، پس چرخ كارخانه‌ها به حركت درآمده است.

رئيس شوراي اقتصاد اضافه كرد: چرخ كارخانه‌هاي مشترك ايران با كمپاني‌هاي خارجي هم به حركت درآمده و اسفند امسال نخستين خودروي مشترك ايران و فرانسه كه حدود 30 درصد آن صادراتي خواهد بود عرضه مي‌شود و مردم خواهند ديد كه چرخ اقتصاد در كشور به حركت درآمده‌ است.

روحاني ادامه داد: امروز به جاي سانتريفيوژهاي «آي آر يك»، مدل‌هاي «آي آر 8» كه جزو مدرن‌ترين سانتريفيوژهايي است كه ايران به آن دست يافته و از پيشرفته‌ترين سانتريفيوژها است كه به حركت درآمده و علاوه بر آن فرمان شروع فعاليت پيشران هسته‌اي به‌عنوان يك حركت بزرگ در زمينه فعاليت‌هاي صلح‌آميز هسته‌اي از طرف رئيس جمهوري صادر شد و ديروز (يكشنبه) به رئيس آژانس بين‌المللي هسته‌اي اعلام كردم كه در ساخت پيشران‌هاي هسته‌اي بايد آژانس از لحاظ فني به ايران كمك كند و بزودي علاوه بر سانتريفيوژها، پيشران هسته‌اي هم به حركت درخواهد آمد.

** تسهيل اجراي قانون اساسي
رئيس‌ شوراي عالي انقلاب فرهنگي در ادامه سخنان خود با اشاره به معناي حقوق شهروندي، گفت: منشور حقوق شهروندي، قانون اساسي نيست، اما راه را براي اجرايي كردن آن تسهيل مي‌كند، همچنين منشور حقوق شهروندي، قانون موضوعه كشور نيست، اما تضادي هم با قوانين موضوعه كشور ندارد. تبيين منشور حقوق شهروندي در راستاي اجراي اصول 113، 134، 121 قانون اساسي است.

روحاني با اشاره به اينكه اصل 113 قانون اساسي، رئيس جمهوري را مسئول اجراي قانون اساسي مي‌داند، با طرح اين سؤال كه چرا اين وظيفه بر دوش رئيس‌ جمهور آمده است، تصريح كرد: اين بدان دليل است كه تنها فردي كه در كشور با رأي همه مردم كشور و در سطح ملي انتخاب مي‌شود، فقط رئيس جمهوري است. بسياري از افراد منتخب حوزه انتخابيه خود و برخي نيز به طور غيرمستقيم با رأي نمايندگان انتخاب مي‌شوند، اما فقط يك نفر با رأي مستقيم ملي برگزيده مي‌شود، لذا قانون اساسي اين وظيفه را بر دوش رئيس‌ جمهوري گذاشته است و اين چه وظيفه سخت و سنگيني است، در شرايطي كه برخي حتي تحمل شنيدن بعضي از اصول قانون اساسي را ندارند و در حالي كه فصل سوم قانون اساسي از اصل 19 تا 42 به حقوق ملت تعلق دارد، با توجه به چنين شرايطي بايد اين اصول را پنهان كنيم.

روحاني افزود: رئيس جمهوري طبق اصل 121 قانون اساسي، قسم ياد مي‌كند تا حامي حقوق ملت و آزادي مردم و ساير حقوق اساسي ملت باشد و همين قانون در اصل 134 به رئيس جمهوري اختيار مي‌دهد تا با مشورت با وزرا، برنامه و خط مشي دولت را تعيين كند.
رئيس‌ جمهوري، منشور حقوق شهروندي را برنامه و خط مشي دولت يازدهم عنوان و اظهاركرد: امروز دولت يازدهم با رونمايي از اين منشور، قصد دارد عزم خود را براي اجراي حقوق شهروندي به نمايش بگذارد.

روحاني با بيان اينكه دولت يازدهم از آغاز فعاليت خود مقيد به اجراي قانون بوده است، خاطرنشان كرد: دولت در تمام سال‌هاي گذشته بجز پارسال، به خاطر اطلاع از نتيجه برجام لوايح بودجه را در ماه آذر به مجلس شوراي اسلامي تقديم كرده است و تمام تلاش دولت اين است كه قانون را اجرا كند. حتي تدوين حقوق شهروندي هم در صد روز اول انجام شد و در پايان صد روز پيش‌نويس اوليه آن در سايت دولت قرار گرفت تا مردم و صاحبنظران درباره آن اظهار نظر كنند و شخصاً جلسات متعددي را در زمينه حقوق شهروندي برگزار كرديم تا امروز به صورت كامل در اختيار مردم قرار بگيرد. البته حقوق شهروندي كه داراي 120 ماده است عاري از ايراد و اشكال نيست و ممكن است باز هم نظرات و ديدگاه‌هايي براي تكميل آن وجود داشته باشد و با گذر زمان كامل ‌تر شود.

** الزام دولت به اجراي منشور
رئيس‌ جمهوري، دولت به معناي قوه مجريه، رئيس‌ جمهور، همه وزرا، معاونان، كاركنان دستگاه‌هاي اجرايي و كارمندان دولت در سراسر كشور خود را موظف به اجراي تك تك مفاد منشور حقوق شهروندي دانست و اجراي آن را براي دولت الزام‌آور اعلام كرد.

روحاني گفت: براساس اصل 134 قانون اساسي، منشور حقوق شهروندي را برنامه و خط مشي دولت يازدهم اعلام مي‌كنم و همه كاركنان دولت در سراسر كشور، موظف و ملزم به اجراي آن هستند و از آنجايي كه از قانون اساسي و قوانين موضوعه اقتباس شده است همه بايد نسبت به اجراي اين منشور اهتمام داشته باشند و لذا از قوه مقننه و قضائيه و ساير دستگاه‌ها و نهادها هم درخواست مي‌كنم كه دولت را در اجراي حقوق شهروندي ياري كنند چرا كه در كنار هم مي‌توانيم اين منشور را بخوبي اجرا و عملياتي كنيم.

رئيس جمهوري تأكيد كرد: اجراي منشور حقوق شهروندي به نفع همه است چرا كه مبناي پايداري براي همه كشور و پايه مناسبي براي انسجام، وحدت ملي و توسعه است. تمام اتباع كشور از حقوق شهروندي مساوي برخوردارند و همه امكانات شهر و كشور طبق قانون اساسي و قوانين موضوعه، فارغ از تعلق خاطر به دين، مذهب، قوم، ‌حزب و جناح خاصي براي همه يكسان است.

وي خاطرنشان كرد: منشور حقوق شهروندي، طنين ندايي است از سوي ملت ايران در برابر برخي كشورهاي غربي پرادعا كه تصور مي‌كنند در حقوق شهروندي از ملت‌هاي جهان سوم پيشي گرفته‌اند. امروز منشور حقوق شهروندي به دنيا اعلام مي‌كند كه جمهوري اسلامي و انقلاب اسلامي ايران از اين ظرفيت برخوردار است كه از تمام ويژگي‌هاي حقوقي نوين دنياي امروز در چارچوب فرهنگ اسلامي – ايراني بخوبي استفاده كند و چنين نيست كه حقوق شهروندي تنها به كشورهاي اروپايي و به اصطلاح صنعتي تعلق داشته باشد بلكه قبل از هر چيز از آن ملت بزرگ ايران است.

** حقوق شهروندي دانستني است
رئيس‌ جمهوري با بيان اينكه حقوق شهروندي قبل از هر چيز دانستني است و همه بايد نسبت به حقوق خود آگاهي داشته باشند، گفت: مدارس، دانشگاه‌ها، مطبوعات، فرهيختگان، شعرا و هنرمندان بايد در آثار خود، حقوق شهروندي را آموزش دهند و در اجراي آن همه بويژه كارمندان دولت بايد پيشگام باشند.
روحاني با اشاره به اينكه حقوق شهروندي اول دانستني و سپس خواستني است، خاطرنشان كرد: همه بايد اجراي اين حقوق را مطالبه‌گر باشيم و بايد هر رئيس‌ جمهور، وزير و مسئولي بداند كه يكي از مطالبات مهم مردم ايران اجراي حقوق شهروندي است. بي‌ترديد وقتي اين حقوق دانستني و خواستني شد، اجرايي و عملياتي هم خواهد شد و اجراي آن خواسته اسلام و قانون اساسي است.

** ضرورت قرائت كلمات امام(ره) در صدا و سيما
روحاني در ادامه با قرائت بند 6 فرمان 8 ماده‌اي امام راحل در آذر سال 1361، گفت: در اين جمع باشكوه لازم مي‌دانم جملاتي از فرمان 8 ماده‌اي امام راحل را بخوانم و لازم است كلمات امام را هر روز بخوانيم و تذكر دهيم و بخواهيم كه به تك تك جملات آن عمل شود. در اين بند آمده است، «هيچ‌كس حق ندارد به خانه، مغازه يا محل كار شخصي بدون اذن صاحب آنها وارد شود يا كسي را جلب كند يا به نام كشف جرم يا ارتكاب گناه، تعقيب و مراقبت يا نسبت به فردي اهانت كرده و اعمال غيراسلامي و غيرانساني مرتكب شود يا به نوار ضبط كسي به نام كشف جرم يا كشف مركز گناه گوش كند يا به دنبال اسرار مردم باشد يا اسراري كه از غير به وي رسيده، ولو براي يك نفر فاش كند. تمام اين موارد جرم و گناه است و بعضي از آنها مستحق اعمال حد شرعي است.» اميدوارم صدا و سيما و روزنامه‌ها، گاهي بيانات امام را پخش و منتشر كنند و ما پيرو اين امام هستيم و راه انقلاب اسلامي، راه امام(ره) و راه رهبر معظم انقلاب و راه عدالت و مسير اخلاق، رفتار و سيره پيامبر عظيم‌الشأن اسلام(ص) است. رئيس‌ جمهوري در پايان سخنان خود پس از قرائت بيانيه‌اي، منشور حقوق شهروندي را رونمايي و سند اين منشور را امضا كرد.

منبع: روزنامه ايران، 1395.9.30
**گروه اطلاع رساني**9117**9131**انتشار دهنده: شهربانو جمعه