تهران- ايرنا- روزنامه ايران در گزارشي با اشاره به اين كه روزانه 4 هزار تن وام ازدواج مي‌گيرند، نوشت: يكي از ابزارهاي مهم و مؤثر در سياست‌هاي كلان اقتصادي سياست‌هاي پولي و اعتباري است كه از ابتداي دولت يازدهم نقشه راه متفاوتي براي آن ترسيم شد.

در ادامه اين گزارش مي خوانيم: براين اساس دركنار اولويت اعطاي تسهيلات خرد كه در قالب افزايش وام‌هاي ازدواج به 20 ميليون تومان براي هر زوج و طراحي كارت‌هاي اعتباري 10 تا 50 ميليون توماني صورت گرفت، دولت به منظور احياي واحدهاي توليدي مشكل دار، قرار است 16 هزار ميليارد تومان به اين واحدها پرداخت كند كه تاكنون بيش از 12 هزار ميليارد تومان آن پرداخت شده است.

اكنون سه فصل از سال 1395 گذشته است و تنها سه ماه تا پايان سال باقي است. درهمين رابطه بانك مركزي تازه‌ترين آمار اعطاي تسهيلات خرد و بخش توليد را اعلام كرده است. طبق اين آمارها از ابتداي سال تاكنون 5 هزار و 400 ميليارد تومان تسهيلات قرض‌الحسنه ازدواج به زوج‌هاي جوان پرداخت شده است. همچنين دراين مدت 102 هزار فقره كارت اعتباري خريد كالاي ايراني و 350 هزار فقره كارت اعتباري مرابحه (در سه سطح اعتباري) به متقاضيان اعطا شده است. براي حمايت از بخش توليد نيز اعتباري كه به واحدهاي توليدي پرداخت شده بالغ بر 12 هزار ميليارد تومان است كه روزانه در حال افزايش است.

**5400 ميليارد تومان وام ازدواج
درحالي كه مبلغ وام ازدواج به ازاي هر يك از زوجين از سال‌جاري از 3 به 10 ميليون تومان افزايش يافت، لايحه بودجه سال آينده نيز همين مبلغ را پيشنهاد داده است. همزمان با ابلاغيه قانون بودجه در سال 1395، بانك مركزي در 4 خرداد ماه و با ابلاغ بخشنامه‌اي بانك‌ها را مكلف به پرداخت اين تسهيلات از محل قرض‌الحسنه جاري و پس‌انداز كرد و در بخشنامه‌هاي مختلفي در ماه‌هاي تير و مرداد ماه بر تسريع و تسهيل اين پرداخت‌ها تأكيد كرد.

از ابتداي فروردين ماه سال 1394 تا 16 آذرماه همان سال تعداد 580 هزار فقره وام ازدواج به متقاضيان با مبلغي معادل 1750 ميليارد تومان پرداخت شد. در سال 1395 نيز حدود 590هزار فقره وام ازدواج به متقاضيان پرداخت شده است كه از نظر تعدادي نسبت به سال گذشته تغييري نكرده است اما از نظر مبلغي تاكنون 5 هزار و 400 ميليارد تومان تسهيلات قرض‌الحسنه ازدواج به متقاضيان پرداخت شده است.

بدين ترتيب تا پايان سال 1394 درمجموع 805 هزار نفر مبلغ 2450 ميليارد تومان تسهيلات قرض‌الحسنه ازدواج دريافت كرده‌اند، اين در حالي است كه در 8 ماه و نيم سال‌جاري 5400 ميليارد تومان به واجدين شرايط دريافت اين تسهيلات پرداخت شده است، كه اين امر در نوع خود بي‌نظير است و حاكي از رشد 2/2 درصدي نسبت تسهيلات پرداختي ازدواج به سال گذشته است. با ابلاغ رسمي بانك مركزي در مرداد‌ماه بانك‌ها ملزم به پرداخت 10ميليون توماني وام ازدواج شدند و از آن زمان 90 هزار نفر در مرداد ماه، 110 هزار نفر در شهريور ماه، 86 هزار نفر در مهر و 86 هزار نفر در آبان ماه سال‌جاري از تسهيلات تسهيلات قرض‌الحسنه ازدواج استفاده كرده‌اند.

همچنين از ابتداي سال‌جاري تا 16 آذر ماه 1395 به 590 هزار نفر، تسهيلات اعطا شده است كه از اين تعداد 472 هزار نفر از تسهيلات 10 ميليون توماني و 17 هزار نفر از تسهيلات 20 ميليون توماني ايثارگران بهره‌مند شده‌اند. بررسي تعداد تسهيلات قرض‌الحسنه‌اي كه به متقاضيان پرداخت مي‌شود نشان مي‌دهد كه روزانه 3 هزار و 500 تا 4 هزار نفر و ماهانه 85 تا 100 هزار نفر از اين تسهيلات بهره‌مند مي‌شوند.

** 642 هزار متقاضي در صف انتظار
از ابتداي راه‌اندازي سامانه تسهيلات قرض‌الحسنه ازدواج يعني از اواخر سال 1387 تاكنون بالغ بر 25 هزار و 800 ميليارد تومان وام ازدواج به 8 ميليون و 200 هزار نفر پرداخت شده است. اين درحالي است كه كمبود اعتبارات و افزايش تعداد متقاضيان باعث شده است تا افرادي در صف انتظار براي دريافت اين وام بمانند. برهمين اساس تعداد بانك‌هاي عامل اين تسهيلات در سال‌هاي اخير افزايش قابل توجهي پيدا كرده است. درشرايطي كه در سال 1393 تنها 12 بانك در سامانه ازدواج وجود داشت، اما اين رقم در حال حاضر به 31 بانك افزايش يافته است.

طبق تازه‌ترين گزارش‌هاي ارائه شده از سوي بانك مركزي هم‌اكنون 642 هزار نفر در صف دريافت تسهيلات قرض‌الحسنه ازدواج هستند كه از اين تعداد 344 هزار نفر در انتظار تكميل پرونده و انعقاد قرارداد هستند.

** صدور 350 هزار كارت اعتباري
دركنار وام ازدواج يكي از تسهيلات خردي كه در دستور كار شبكه بانكي قرارگرفته است، وام‌هايي است كه در قالب كارت‌هاي اعتباري به متقاضيان اعطا مي‌شود. درابتدا كارت‌هاي اعتباري تنها براي خريد كالاهاي ايراني و البته به صورت محدود براي برخي از اقشار جامعه طراحي و پرداخت شد. ولي از نيمه سال‌جاري، بانك مركزي با هدف تغيير نظام پرداخت وام‌هاي خرد كارت اعتباري عام را در دستور كار خود قرار داد.

براساس اين طرح متقاضيان بسته به توان بازپرداخت خود مي‌توانند از يكي از سه سطح كارت اعتباري 10 ميليون توماني برنزي، 30 ميليون توماني نقره‌اي و 50 ميليون توماني طلايي بهره‌مند شوند. تفاوت كارت‌هاي جديد با كارت‌هايي كه براي خريد كالاهاي ايراني دراختيار متقاضيان قرارگرفته بود اين است كه كارت‌هاي جديد قابليت خريد هرگونه كالا و خدمتي را داراست و علاوه براين همه ايراني‌ها مي‌توانند درصورت دارا بودن شرايط اين كارت‌ها را دريافت كنند. برهمين اساس تاكنون 102 هزار كارت اعتباري خريد كالاي ايراني به متقاضيان اعطا شده است.

پيش از اين بانك مركزي باتوجه به مصوبات و تصميمات دولت طرح كارت اعتباري خريد كالاي ايراني را تقبل كرده است و هم‌اكنون 4 هزار و 200 ميليارد تومان اعتبار از طريق 3 بانك براي افراد مشمول، در نظر گرفته شده است. با توجه به تمديد طرح كارت اعتباري تا پايان سال‌جاري، بانك‌ها از بابت پرداخت اين تسهيلات به مستمري‌بگيران سازمان بازنشستگي كل كشور، كاركنان آموزش و پرورش و مستمري‌بگيران سازمان تأمين اجتماعي مشكلي نخواهند داشت و به پرداخت تسهيلات در قالب اين كارت‌ها اقدام خواهند كرد.

گفتني است نرخ سود براي اين تسهيلات براي مردم 10 درصد و براي بانك‌ها 12 درصد در نظر گرفته شده است. تاكنون بالغ بر 102 هزار كارت خريد كالاي ايراني توسط 3 بانك براي متقاضيان اين طرح صادر شده است.

همچنين با عملياتي شدن طرح كارت اعتباري عام برمبناي عقد مرابحه از ابتداي مهرماه سال‌جاري در مبالغ 10، 30 و 50 ميليون توماني، تاكنون بالغ بر 350 هزار كارت اعتباري توسط بانك‌ها صادر شده است.

سازوكار تعيين شده براي اين طرح موجبات مشاركت و رونق اعطاي تسهيلات را فراهم مي‌كند، تاكنون نيز 12 بانك ملت، رفاه، ملي، تجارت، سپه، پست بانك، پاسارگاد، شهر، آينده، انصار، پارسيان و خاورميانه در اين طرح حضور پيدا كرده‌اند. برهمين اساس تا نيمه آذر ماه امسال تنها يك بانك 76 هزار كارت اعتباري مرابحه (كام) صادر كرده است كه از اين تعداد 11 هزار كارت برنزي، 59 هزار كارت نقره‌اي و مابقي كارت طلايي است.

** 12 هزار ميليارد تومان براي واحدهاي توليدي
بخش دوم سياست تسهيلات بانك مركزي به واحدهاي توليدي اختصاص دارد. براساس بررسي‌هاي صورت گرفته در دولت بسياري از واحدهاي توليد بخصوص واحدهاي كوچك و متوسط كه در سال‌هاي گذشته دچار ورشكستگي شده يا زير ظرفيت خود فعاليت مي‌كنند با تزريق نقدينگي مي‌توانند به چرخه توليد بازگردند. بنابراين در دولت، طرحي براي اعطاي 16 هزار ميليارد تومان تسهيلات براي واحدهاي توليدي مشكل دار به تصويب رسيد.

تلاش براي رونق بخشي به فعاليت‌هاي بنگاه‌هاي كوچك و متوسط با همكاري وزارت صنعت، معدن و تجارت و نيز كارگروه‌هاي استاني فعاليت بزرگي بود كه تاكنون بخش عمده آن اجرايي شده است كه البته در اين راه بخشودگي‌هايي در نظر گرفته شده براي بنگاه‌ها مانند لحاظ نكردن چك برگشتي، بدهي غيرجاري و... كه به تسهيل فعاليت آنها كمك كرده است.

براساس آخرين آمارها بالغ بر 12 هزار ميليارد تومان تسهيلات به حدود 17 هزار و 700 بنگاه كوچك و متوسط در كشور پرداخت شده است. از اين تعداد 5 هزار و 500 ميليارد تومان مشتريان مستقيم خود بانك‌ها بودند و 6 هزار و 500 ميليارد تومان نيز از طريق كارگروه‌هاي استاني به بنگاه‌هاي كوچك و متوسط تسهيلات پرداخت شده است. همچنين سقف در نظرگرفته شده براي پرداخت اين تسهيلات 16 هزار ميليارد تومان است كه در صورت نياز از منابع بيشتري در اين‌باره بهره گرفته خواهد شد.

*منبع: روزنامه ايران 1395.10.01
**گروه اطلاع رساني**2059**9131**انتشاردهنده: شهربانو جمعه