به گزارش ايرنا به نقل از اتاق بازرگاني ايران، شافعي كه در صدر هياتي تجاري همراه با حجت الاسلام والمسلمين حسن روحاني رئيس جمهوري به ايروان سفر كرده، امروز (چهارشنبه) در همايش تجاري ارمنستان و ايران كه مسئولان اقتصادي ارمنستان و فعالان بخش خصوصي دو كشور در اين همايش حضور داشتند، سخنراني كرد.
در متن سخنراني رئيس اتاق ايران در همايش تجاري ارمنستان-ايران آمده است: در ابتدا مايلم خوشوقتي خود را از حضور در چنين گردهمايي با حضور مقامات عاليرتبه ي جمهوري اسلامي ايران و ارمنستان و همچنين بازرگانان و صاحبان صنايع و بنگاه هاي مهم اقتصادي دو كشور ابراز نمايم. پيش از آغاز سخنانم، اجازه مي خواهم از همه ي عوامل برگزار كننده ي اين نشست بخصوص سفارت محترم جمهوري اسلامي ايران در ايروان و اتاق بازرگاني و صنعت ارمنستان تشكر و قدرداني نمـايم.
برگزاري اين همايش ها در شناخت دو طرف نسبت به فرصت ها و پتانسيل ها و توسعه ي روند همكاري ها بسيار كمك خواهد كرد.
در سال هاي گذشته روابط ايران و ارمنستان همواره دوستانه بوده و دو كشور شركاي استراتژيك در منطقه محسوب مي شوند.
دو كشور همسايه از تاريخ و فرهنگ مشابهي برخوردار بوده و سابقه ي روابط آنها به هزاران سال پيش و دوران مادها باز مي گردد. اقليت ارامنه ي ايران اقليتي رسمي، شناخته شده و فعال در عرصه هاي مختلف جامعه بخصوص امور تجاري و اقتصادي مي باشد.
همكاري دو كشور در زمينه ي امنيت انرژي از اهميت ويژه اي برخـوردار بوده و در آينده نزديك مـي توان گاز ايران را از طريق گرجستان و درياي سياه به اروپا انتقال داد.
اتصال كشورمان به اروپا در كنار مسير فعلي گامي موثر در توسعه ي روابط اقتصادي ايران و ارمنستان به شمار مي آيد.
ايران همچنين از طريق اتحاديه ي اوراسيا و عدم وجود تعرفه هاي گمركي مي تواند به كشورهاي عضو اين اتحاديه و از طريق خطوط ريلي و جاده اي كالاهاي خود را صادر كند.
با توجه به آغاز مذاكرات با اتحاديه اوراسيا به منظور انعقاد قرارداد تعرفه ي ترجيحي، دو كشوري كه ميتوانند در ابتدا از مزيتهاي اين قرارداد استفاده كنند، ايران و ارمنستان هستند.
با تأكيد بر عضويت ارمنستان در تعاملات تجارت جهاني و همچنين عضويت اين كشور در تشكيلات اوراسيا و با توجه به اين كه ارمنستان در بين اعضاي اوراسيا تنها كشوري است كه با ايران مرز زميني دارد، ايران ميتواند از بازار 180 ميليون نفري اين كشورها استفاده كرده و كالاهاي خود را از طريق ارمنستان به آنها صادر كند.
علاوه بر اين مزيت ديگري كه ارمنستان از آن برخوردار است و ايران هم ميتواند به نحو مطلوبي از آن بهره ببرد ارتباط تجاري خاصي است كه ارمنستان با اروپا دارد و كالاهايي كه در اين كشور توليد شوند با ماليات بسيار كم به اروپا صادر ميشوند.
ترجيحات تعرفهاي اروپا (GSP)، امكان ارايه ي تسهيلات بانكي ارمنستان به سرمايهگذاران ايراني و تعرفه ي صفر كالاي ارمنستاني در اتحاديه اوراسيا، از جمله فرصتهاي پيشروي تجار ايراني براي افزايش فعاليت در ارمنستان و اروپا است.
اگر كالاهاي ايراني در ارمنستان توليد شوند و برچسب توليد در اين كشور برآنها زده شود، با تعرفه ي صفر درصدي در ساير كشورهاي عضو اتحاديه اوراسيا همچون روسيه، بلاروس و قزاقستان، قرقيزستان، تاجيكستان و ازبكستان قابل توزيع است. اين امتياز خوبي براي سرمايهگذاران و تجار ايراني است تا صادرات محصولات خود را به اين كشورها افزايش دهند.
البته ما اميدواريم ارمنستان در بخشي از خطهاي توليدي كه قرار است توسط ايرانيها در اين كشور ايجاد شود، مشاركت كند و بانكهاي ارمنستان تسهيلاتي معادل نيمي از سرمايه مورد نياز تجار ايراني را تامين كنند چرا كه سرمايهگذاري ايرانيها در اين كشور علاوه بر ايجاد اشتغال، سودآوري خوبي نيز براي اين كشور دارد.
سه منطقه ي تجارت آزاد در ارمنستان وجود دارد كه تجار ايراني ميتوانند بدون پرداخت ماليات به تعاملات تجاري خود در اين مناطق بپردازند. خوشبختانه خطوط هوايي تهران – ايروان هم قابل توجه است تا جايي كه به صورت متوسط سه پرواز در هفته بين دو كشور انجام ميشود.
ايران و ارمنستان مي توانند در زمينه هاي خدمات فني و مهندسي، انرژي، پتروشيمي، انتقال برق، احداث سد، ايجاد كارخانه هاي توليدي و صنعتي و استخراج معدن، كشاورزي، گردشگري بخصوص اكو توريسم و توريسم سلامت، همكاري در كشورهاي ثالث و همكاري ميان شركت هاي كوچك و متوسط با يكديگر همكاري نمايند.
ايران همچنين تلاش مي كند تا با راهاندازي خط جنوب به شمال كشور و اتصال آن به ارمنستان و سپس درياي مديترانه يكي از مسيرهاي جاده ابريشم را احيا كند. كالاهاي ارمنستان مي توانند از طريق بنادر ايران در خليج فارس به خصوص به مقاصد چين و هند و آسياي جنوب شرقي حمل شوند.
دو كشور با تبادل اطلاعات و همكاري مشترك مي توانند با اجراي پروژه هاي مشترك به بازارهاي منطقه دست يابند. ارمنستان مي تواند با سرمايه گذاري هاي مشترك با ايران به كشورهاي همسايه ي شرقي و بازار عراق راه يابد.
صادرات ايران به ارمنستان در نيمه نخست امسال حدود 140 ميليون دلار بوده كه پيش بيني ميشود تا پايان سال به 280 ميليون دلار برسد. در سال 2015 حجم صادرات ايران به ارمنستان به 198 ميليون دلار و حجم واردات كشورمان از ارمنستان به 78 ميليون دلار رسيد.
در اجلاس كميسيون مشترك دو كشور اسناد متعددي در زمينه ي اجتناب از اخذ ماليات مضاعف، تشويق و حمايت از سرمايهگذاريهاي مشترك، موافقتنامه بازرگاني دوجانبه به امضاي مسئولان دو كشور رسيد اما بايد آنها را وارد فاز اجرايي كرد.
وجود روابط سياسي حسنه بين دو كشور و نزديكي جغرافيايي و وجود مرز مشترك از جمله نقاط مثبت ميان ايران و ارمنستان بوده و سهولت اعزام و پذيرش هيات هاي تجاري و بازاريابي، وجود كالاهاي توليدي داراي مزيت و پتانسيل صادراتي به آن كشور و وجود منطقه آزاد تجاري - صنعتي ارس در مجاورت مرز از ديگر مزاياي تجارت با ارمنستان است.
بخش هاي خصوصي دو كشور مي توانند در زمينه ي صادرات كالاهاي عمراني، خدمات فني و مهندسي، همكاري هاي علمي بخصوص در زمينه ي نانو تكنولوژي و توسعه ي گردشگري با يكديگر همكاري نمايند بخصوص آن كه ايران مي تواند در ساخت طرح هاي زيربنايي و صنعتي و تجاري ارمنستان و اكتشاف و بهره برداري معدني بويژه مس، سنگ آهن و طلا و ساخت طرح هاي توليدي فولاد به ارمنستان كمك كند.
اما در ابتدا بايد درخصوص رفع موانع بخصوص مشكلات بانكي و بيمه اي و نقل و انتقالات پولي و معرفي ظرفيت هاي موجود تلاش كرد.
طولاني شدن راهاندازي مركز تجاري ايران در ايروان، عدم وجود روابط بانكي، عدم شناخت كافي سلايق و نياز بازار، عدم وجود موافقتنامه تجارت آزاد ميان دو كشور، تجارت به شيوه سنتي و ضعف در تبليغ را مي توان از مهمترين نقاط ضعف روابط دوجانبه برشمرد.
مركز تجاري ايران در ارمنستان مي تواند با ارائه ي خدمات تجاري مانند خدمات مشاوره، شبكه ي پخش كالا، حمل و نقل و ايجاد مركز نمايشگاه دائمي كالاهاي ايراني كمك موثري براي تجار ايراني جهت شناخت بازار ارمنستان و تسهيل تجارت در اين كشور باشد.
در پايان مايلم آمادگي اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران را به عنوان پارلمان بخش خصوصي ايران به همراه اتاق بازرگاني مشترك ايران و ارمنستان بعنوان بازوي اجرايي اتاق ايران به منظور همكاري با اتاق بازرگاني و صنعت ارمنستان درخصوص كمك و تسهيل توسعه روابط تجاري و اقتصادي دو كشور اعلام كنم.
شبد**1953** **تنظيم كننده:مرتضي شحنه**انتشار دهنده: اسماعيل جهانبخش
تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۹۵ - ۰۰:۱۱
تهران - ايرنا - «غلامحسين شافعي» رئيس اتاق بازرگاني ايران در همايش تجاري ارمنستان-ايران در ايروان گفت: پارلمان بخش خصوصي ايران به همراه اتاق بازرگاني مشترك ايران و ارمنستان به عنوان بازوي اجرايي آن، براي تسهيل توسعه روابط تجاري و اقتصادي دو كشور آمادگي دارد.