به گزارش ايرنا از وزارت جهادكشاورزي، ابراهيم هزار جريبي پيش بيني كرد تا پايان برنامه پنجساله نششم توسعه پنبه مورد نياز كشور به ميزان 292 هزارتن با عملكرد توليد 2 هزار و 894 كيلوگرم در هر هكتار، معادل 70 درصد در داخل توليد شود.
وي اظهار داشت: سطح زير كشت پنبه در برنامه ششم توسعه به 100 هزار هكتار خواهد رسيد.
وي توسعه كشت نشايي را يكي از راهكارهاي افزايش توليد پنبه در كشور عنوان و تصريح كرد: در برنامه ششم توسعه از 100 هزار هكتار پيش بيني سطح زير كشت پنبه، 40 هزار هكتار كشت نشايي و 60 هزار هكتار كشت مستقيم انجام خواهد شد.
مجري طرح پنبه كشور، افزايش بهره وري و عملكرد توليد را از مزاياي كشت نشايي برشمرد و گفت: با كشت نشايي يك يا دوبار، سمپاشي نيز كاهش مي يابد و مبارزه با آفات در سطح كوچكي از خزانه صورت مي گيرد.
** كشت نشايي پنبه در 6 استان كشور
وي افزود: اكنون در شش استان كشور نزديك به 6 هكتار كشت نشايي به صورت الگويي داريم كه از اين سطح حداكثر بهره وري را براي ترويج، آموزش و اطلاع رساني انجام داده ايم.
هزارجريبي با اشاره به اين كه در استان هاي گلستان، خراسان رضوي، فارس، اردبيل، قم و خراسان جنوبي كشت نشايي به صورت الگويي انجام مي شود، ادامه داد: در اين استان ها نزديك به 25 تا 30 درصد افزايش عملكرد توليد در مقايسه با كشت مستقيم بذر داشته ايم.
وي كاهش هزينه هاي توليد پنبه را يكي از برنامه هاي معاونت امور زراعت عنوان كرد و افزود: ايجاد بانك نشا به صورت متمركز توسط بخش خصوصي، تهيه ماشين هاي نشاكار و استفاده از خاك هاي معمولي هزينه توليد پنبه را كاهش مي دهد.
اين مقام مسوول در بخش زراعت، توسعه كشت حفاظتي را از ديگر برنامه ها براي افزايش توليد اين محصول عنوان كرد و گفت: سال گذشته 2 هزارو 500 هكتار كشت حفاظتي پنبه داشتيم و امسال كشت حفاظتي در چهار هزار هكتار از اراضي اجرا شده ، ضمن آن كه نزديك به هشت هزار هكتار در كشت كم خاك ورزي صورت گرفته است.
وي با بيان اين كه كشاورزان به توسعه كشت اين محصول اعتقاد دارند، گفت: ما با برنامه ريزي هاي انجام شده تلاش مي كنيم اعتقاد كشاورزان به مرحله اجرا برسد.
هزار جريبي افزود: در اين راستا قصد داريم از طريق نشست ها و مذاكره با صنعت نساجي، مسايل بازرگاني پنبه را برطرف كنيم و ارتباط صنعت و توليد را بهبود بخشيم.
وي اضافه كرد: درصدد هستيم زنجيره توليد نساجي از كشت پنبه تا تهيه پوشاك در داخل كشور به منظور اشتغالزايي ايجاد شود.
وي افزود: پنبه مانند كلزا از گياهاني است كه در تناوب با محصولات استراتژيك مانند گندم است و در توليد اين محصولات تاثير مي گذارد.
به گزارش ايرنا، پنبه يك محصول كشاورزي تشكيلشده از اليافي نرم و پفدار است كه درون كپسولي به دور تخمهاي گياه پنبه ميرويد كه از الياف پوشاننده دانه گياه پنبه (با نام علمي Gossypium) به دست ميآيد.
گياه پنبه بومي مناطق گرمسيري و نيمهگرمسيري سراسر جهان شامل قاره آمريكا، آفريقا و هند است و بيشترين تنوع پنبههاي وحشي نخست در مكزيك، و سپس در استراليا و آفريقا يافت ميشود.
بخشهايي از الياف پنبه در كاوشهاي باستانشناسي مربوط به پنج هزار پيش از ميلاد در مكزيك و تمدن دره سند (پاكستان امروزي) پيدا شدهاند.
پنبه از مهمترين و پركاربردترين الياف طبيعي در صنعت نساجي است .
براساس آمارها، 25 ميليون تن پنبه در سال توليد ميشود كه اين ميزان برابر با سطح زير كشت 2٫5 درصد از زمينهاي كشاورزي جهان است همچنين چين بزرگترين توليدكننده پنبه در جهان به شمار مي رود كه بيشتر پنبه توليديش در داخل كشور به مصرف ميرسد و ايالات متحده آمريكا براي سالهاي متمادي بزرگترين صادركننده پنبه در جهان بوده است.
اقتصام**9186**1561** خبرنگار: هما همت خواه**انتشاردهنده: مژگان توانا
تاریخ انتشار: ۴ دی ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۳
تهران- ايرنا- مجري طرح پنبه وزارت جهادكشاورزي گفت: در نظر داريم طبق برنامه تا افق 1404 ، 100 درصد نياز پنبه كشور از توليدات داخلي تامين شود.