بارش باران از روز دوشنبه ششم دی ماه سال 95 در چهارمحال و بختیاری یعنی درست در وسط اوج روزهای برفی به منزله تغییر جدی الگوی بارشهاست، تغییری كه به گفته كارشناسان یك زنگ برای بروز پدیده كم آبی در سالهای آتی برای استان است.
در دهه گذشته اوج بارش های برف در روزهای آغازین دی ماه شروع و تا 15اسفندماه ادامه داشت، اما امسال بارش باران در ششمین روز از دی ماه تعجب مردم این منطقه را برانگیخته است.
براساس نقشه های هواشناسی به طور میانگین افزایش 1.5 درجه ای دما و كاهش 20 درصدی بارش ها در پاییز امسال برای استانهای كشور اتفاق افتاده است.
با توجه به روند تغییر اقلیم در كشور و تشدید آن در سالهای اخیر، گرمتر شدن دمای هوا و كاهش بارندگی ها در سطح كشور رخ داده است، كه این روند در پاییز امسال منجر به افزایش 1 تا 1.5 درجه ای دمای هوا و كاهش 10 تا 20 درصدی بارش ها می شود.
پدیده خشكسالی از مهمترین تبعات تغییر اقلیم است و روند خشكسالی در كشور در سالهای اخیر شدت گرفته و اهمیت موضوع به حدی است كه اگر این روند مدیریت نشود خسارت های بسیاری را به بارخواهد آورد.
این روزها، تب زمین و گرم شدن آب و هوا، شرایط نیمه كره زمین را به گونه ای رقم زده است كه بیشتر كشورها بشدت درگیر خشكسالی و تغییر اقلیم هستند.
تغییرات اقلیمی یك دغدغه جهانی است كه نیازمند آینده نگری و آینده پژوهی است، از این رو 24اكتبر از سوی مجامع بین المللی به عنوان مقابله با تغییرات اقلیمی آب و هوایی نامگذاری شده است.
این تغییرات اقلیمی بدون شك در پدید آمدن خشكسالی های اخیر در ایران به ویژه در خطه چهارمحال و بختیاری نیز بی اثر نبوده است.
یك كارشناس اقلیم شناسی درباره تغییرات آب و هوایی می گوید: پارامترهای مختلفی در تغییرات آب و هوایی در سطح جهان اثرگذار است كه بیشتر این تغییرات به دلیل حركت كشورها به سمت صنعتی شدن بوده است.
مهتاب زاهد پور در گفت وگو با ایرنا افزود: بررسی محققان بین المللی كه 28 سپتامبر 2016 در گاردین منتشر شده است، نشان می دهد غلظت گاز C02 در جو زمین از مرز ppm 400 گذشته است.
به گفته وی، تغییر اقلیم (Climate change) بدون شك بر گرمایش زمین و خشكسالی و پدیده كم بارشی های اخیر در ایران اثرگذار بوده است و دلیل كمی بارشی های اخیر در چهارمحال و بختیاری نیز مربوط به همین تغییرات اقلیمی است.
معاون اداره كل هواشناسی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: بررسی ها نشان می دهد از سال 1347تا سال 1395 میزان تبخیر و تعریق آب 10میلیمتر افزایش یافته و در این مدت میزان تبخیر از یكهزار و 181میلیمتر به یكهزار و 800 میلیمتر در سال رسیده است.
مهرداد قطره سامانی در گفت وگو با ایرنا افزود:بارش های چهارمحال و بختیاری در سال زراعی جاری 93 درصدی كاهش یافته است و در مجموع بارش های پاییزی با كاهش 35 درصدی همراه است.
مدیركل هواشناسی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: دلیل تغییر الگوی بارشی در این استان در فصل زمستان ،گرم شدن هوا و تب زمین است.
شاهرخ پارسا روز دوشنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: بارش های دو روز اخیر در سطح منطقه باعث ذوب شدن برف های انباشته شدن بر روی زمین در این استان شده است.
وی اضافه كرد: میزان بارش باران در دو روز اخیر در شهركرد 4میلیمتر و در كوهرنگ نزدیك به 102میلیمتر بوده است كه اگر این بارش به شكل برف در كوهرنگ بود اكنون یك متر برف بر روی زمین نشسته بود.
پارسا بیان كرد: علاوه بر تغییر تیپ بارش ها در استان ،حجم و وزن بارشها نیز در این روز در سطح استان كاهش یافته است.
به گفته وی،تغییر این الگوی بارش در چهارمحال و بختیاری در فصل زمستان اگر چه باعث 2درصدی بارش ها نسبت به سال زراعی گذشته شده است اما نسبت به مدت میانگین بارش در استان 6درصد كاهش یافته است.
به گزارش ایرنا، كارشناسان معقتدند تغییر الگوی بارشی علاوه بر كاهش نفوذ آب به سفره های زیرزمینی و خشك شدن سفره های آبی باعث فرسایش شدید خاك در استان می شود و به شدت در دریاچه های سدهای پایین دست رسوب گذاری می كند.
چهارمحال و بختیاری سرچشمه دو روز بزرگ كارون و زاینده رود است و بارش برف در زمستان برای این استان و دو استان پایین دست بسیار حیاتی است.
2097 /1354
گزارش از :محمود رئیسی ** انتشار دهنده :پروانه امانی
تاریخ انتشار: ۶ دی ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۹
شهركرد-ایرنا- شهركردی های قدیم اعلام می كنند هرگز چنین وضعیتی را ندیده اند كه در وسط ' چارچار ' باران بیاید.