به گزارش خبرنگار ايرنا، پنجم دي ماه سالروز زلزله بم به عنوان روز ايمني در برابر زلزله و كاهش اثرات بلاياي طبيعي نام گذاري شده و تا 11 اين ماه را هم به عنوان هفته كاهش اثرات بلاياي طبيعي نام نهاده اند.
بنا بر آمارها 60 درصد جمعيت ايران در مناطق كوهستاني و كوهپايه اي و 40 درصد در دشت ها، كويرها و ساير نقاط زندگي مي كنند كه از 40 مخاطره شناخته شده در دنيا 31 مخاطره را دارا هستند.
اغلب بلاياي طبيعي خارج از كنترل انسان به نظر ميرسند، ولي خسارات و آسيبهاي ناشي از آنها، به طور چشمگيري قابل كنترل است.
اين موضوع ارتباط مستقيمي با عمليات پيشگيرانه توسط انسان دارد. براي مثال استحكام ابنيه در برابر بارهاي افقي جهت كاهش خسارات ناشي از زلزله و يا ايجاد پوشش گياهي و ساخت بندها و سدها براي كاهش خسارات ناشي از سيل، از جمله موارد پيشگيرانه است.
همچنين عكسالعمل صحيح و اصولي نيز ميتواند در كاهش آسيبهاي ناشي از بلاياي طبيعي مؤثر باشد، براي مثال آوار برداري اصولي پس از وقوع يك رويداد زمين لرزه، ميتواند به كاهش خسارات و آسيبها كمك كند.
يكي ديگر از راههاي كاهش آثار مخرب بلاياي طبيعي، آموزش است، آموزش همچنين ميتواند به كاهش اثرات رواني منفي در بلاياي طبيعي نيز كمك كند.
** لزوم توجه جدي به مقوله آموزش
با توجه به اجتناب ناپذير بودن بلاياي طبيعي، آموزش به مردم در ارتباط با نحوه مواجه با چنين بلايايي اهميت فراواني دارد. دستگاه هاي مرتبط از جمله وزارت بهداشت، هلال احمر، بهزيستي، آموزش و پرورش، دانشگاه ها و ساير دستگاه ها بايد در طول سال آموزش نحوه مقابله با اين بلايا را در دستور كار قرار دهند.
منوط كردن اين مقوله به يك هفته در طول سال نمي تواند اثربخشي زيادي داشته باشد و از آنجاييكه بلاياي طبيعي در طول سال ممكن است اتفاق بيافتد از اين رو هرچه ميزان آمادگي مردم براي نحوه روبرو شدن در مواقع بروز حوادث افزايش يابد به طور قطع در كاهش خسارات جاني و مادي بسيار موثر است.
دوره آموزشي كمك هاي اوليه و نحوه نجات مصدومين يكي از دوره هاي مهم و ضروري است كه بايد هر شهروندي آن را پشت سر بگذارد و اكنون اين طرح آموزشي توسط جمعيت هلال احمر و دانشگاه علوم پزشكي برگزار مي شود و مي طلبد به همه اقشار جامعه تعميم داده شود و مردم براي مقابله با هرگونه بلايايي مجهز به دانش و مهارت گردند.
**توجه به آموزش اولويت اصلي
مدير گروه خطر و بلاياي معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: امسال با هدف ترويج فرهنگ ايمني و انسجام در اقدام هاي ادارات و سازمان هاي ذيربط با كنترل بلاياي طبيعي شعار 'آگاهي از مخاطرات طبيعي، ارتقا تاب آوري جامعه' به عنوان شعار امسال در نظر گرفته شده است.
ارسلان شيرزادي افزود: در زمان وقوع بلاياي طبيعي بعد از قرباني شدن مردم و تحميل تلفات و صدمات جاني و خسارت هاي شديد اقتصادي به جامعه بار سنگيني بر دوش سيستم بهداشت و درمان كشور به لحاظ درمان مصدومان و كنترل بيماري ها و عوامل تهديد كننده سلامت وارد مي شود.
او گفت: در اين راستا ضرورت دارد با همت و تلاش مسوولان و سياستگذاران كلان كشوري و استاني برنامه ارزيابي آمادگي و آموزش خانوارها در برابر بلايا براي تحقق شعار امسال هماهنگ و همسو شود.
وي اظهار كرد: ارتقا توان آمادگي سيستم بهداشت و درمان، توجه به ايمني هاي سازه اي و غير سازه اي مراكز بهداشتي و درمان، توانمند سازي پرسنل، آموزش و تمرين و تدوين برنامه پاسخ به بلايا در كنار تعامل و همكاري هاي درون بخشي و برون سازماني از رسالت هاي سيستم بهداشتي براي ارتقا تاب آوري در مقابل بلايا موثر خواهد بود.
** ثبت11 مورد بلاياي طبيعي در استان كرمانشاه
مديركل مديريت بحران استانداري كرمانشاه نيز با اعلام ثبت 11 مورد بلاياي طبيعي در استان گفت: مهمترين اين بلايا زلزله است.
رضا محموديان در گفت و گو با خبرنگاران با اعلام اينكه در كشور سالانه وقوع يك هزار مورد زلزله پيش بيني مي شود كه 2 هزار و 400 مورد آن بالاي چهار ريشتر است، افزود: استان كرمانشاه نيز تقريبا در منطقه زلزله خيزي واقع شده كه البته شهرستان هاي صحنه و سنقر و كليايي بيشتر در معرض اين مخاطره طبيعي قرار دارند.
وي همچنين با بيان اينكه پيش بيني هاي لازم براي پيشگيري از وقوع آسيب هاي كمتر با اجراي كلاس هاي آموزشي و مقاوم سازي منازل روستايي به عمل آمده گفت: در همين راستا 46 هزار و 175 واحد مسكوني روستايي مقاوم سازي و هشت هزار و 330 نفر نيز تحت آموزش هاي لازم قرار گرفته اند.
وي با اشاره به شناسايي 65 نقطه حادثه خيز در استان از ايجاد 53 پايگاه امداد شهري و روستايي در محل هاي نزديك به اين نقاط خبر داد و گفت: علاوه بر آن از لحاظ امداد هوايي نيز با تفاهم نامه هاي منعقده با هوانيروز و هلال احمر مشكلي نداريم.
** تشكيل 14 گروه براي مديريت بحران در استان كرمانشاه
مديركل مديريت بحران استانداري كرمانشاه در ادامه سخنان خود اعلام كرد: در استانداري 14 كارگروه براي مديريت بحران هاي احتمالي در فصل زمستان تشكيل شده است.
محموديان گفت: اين كارگروه ها در بخش هاي مختلف براي مديريت حوادثي همچون سيل، طوفان و كولاك برنامه ريزي مي كنند.
به گفته وي، كارگروه هاي 14 گانه مديريت بحران براي رويارويي با حوادث احتمالي در فصل زمستان همزمان با سراسر كشور تشكيل شده است.
**توزيع اعتبار790 ميليارد ريالي دولت براي جبران خسارت هاي وارده به زيرساخت هاي استان
مديركل دفتر مديريت بحران استانداري كرمانشاه از تخصيص و توزيع اعتبار 790 ميليارد ريالي دولت به منظور جبران بخشي از خسارت هاي وارده به زيرساخت هاي استان، خبر داد.
محموديان اظهار كرد: اين اعتبار در جلسه آبان ماه هيات وزيران براي جبران خسارات و بازسازي تاسيسات زيربنايي استان كرمانشاه مصوب شده كه با رايزني استاندار با آقاي نوبخت تخصيص يافت و طي روزهاي گذشته نيز ميان شهرستان هاي مختلف توزيع شد.
وي افزود: از كل اعتبار توزيع شده، 470 ميليارد ريال به شهرستان سنقر و كليايي براي جبران خسارت هاي وارد شده به زيرساخت هاي آن اختصاص پيدا كرده است.
محموديان همچنين از اختصاص 152 ميليارد ريال تسهيلات براي اعطا به كشاورزاني كه محصولات يا زمين كشاورزي آن ها دچار خسارت شده خبر داد و گفت: اين ميزان تسهيلات هم اكنون در اختيار سازمان جهاد كشاورزي استان قرار دارد و كشاورزان براي چگونگي بهره مندي از آن مي توانند به اين سازمان مراجعه كنند.
مديركل دفتر مديريت بحران استانداري كرمانشاه در ادامه اشاره اي نيز به آتش سوزي هاي امسال استان داشت و گفت: از ابتداي سال جاري تاكنون 147 فقره آتش سوزي به وقوع پيوسته كه طي آن سه هزار و 500 هكتار از مزارع طعمه حريق شده است.
وي همچنين در خصوص آلودگي هوا نيز گفت: از 9 ماهي كه از سال جاري مي گذرد، تاكنون 37 روز هواي كرمانشاه خارج از حد استاندارد بوده و 2 روز به حالت بحراني رسيده است.
3033/8066 خبرنگار:فرزاد نويدي ** انتشار دهنده:علي مولوي.
تاریخ انتشار: ۶ دی ۱۳۹۵ - ۱۴:۱۰
كرمانشاه- ايرنا- حوادثي مانند زلزله، صاعقه، سيل، فوران آتشفشان، طوفان و ساير موارد كه به طور ناگهاني اتفاق مي افتد و باعث صدمه به انسان و محيط مي شود را بلايا يا مخاطرات طبيعي مي گويند كه مردم بايد با اين گونه بلايا و راهكارهاي مواجه با آن در زمان بروز به خوبي آشنا شوند.