نويسنده : اسدي - بر اساس آخرين اعلام مركز ملي آمار در سال 90، 50.2 درصد جمعيت استان را زنان تشكيل مي دهند و اين در حالي است كه نرخ مشاركت اقتصادي آن ها تنها 23.7 درصد است و اين رقم كه بيش از نرخ مشاركت اقتصادي زنان كشور است به دليل بهبود شرايط اشتغال زنان استان نيست، بلكه ناشي از پيشي گرفتن جمعيت روستايي است كه جزو جمعيت فعال و شاغل محسوب مي شوند.
براساس نرخ آمار بيكاري تابستان سال 95، 9.9 درصد زنان استان بيكار هستند كه اين رقم بيش از نرخ كلي بيكاري استان است.
وضعيت اشتغال زنان استان بدون در نظر گرفتن جامعه روستايي كه با ساعت هاي كاري اندك، جمعيت شاغل و فعال محسوب مي شوند، روند مناسب و مطلوبي ندارد، موضوعي كه گفت و گو با زنان شاغل به خوبي آن را روشن مي كند.
دستمزد هاي پايين
يكي از زنان شاغل در يكي از شركت هاي خصوصي با بيان اين كه توجه كمي به اشتغال زنان مي شود، مي گويد: شرايط شغلي براي بانوان در جامعه يكسان نيست و شغل هاي در دسترس نيز گزينه هاي غيرمنطقي و غيراقتصادي دارد كه عملا رغبتي براي آن ها وجود ندارد.
«رخشاني» با اشاره به دستمزدهاي بسيار پايين و ساعت هاي كار طولاني در شركت هاي خصوصي، اظهارمي دارد: هيچ حمايتي از زنان در اين بخش نمي شود و عملا توجه به اشتغال زنان وجود ندارد.وي با بيان اين كه تفاوت جنسيتي در استخدام ها وجود دارد و معمولا مشاغل در دسترس مردان است، ادامه مي دهد: بازار و بخش خصوصي و گاهي صنعت تنها گزينه هاي پيش روي زنان در استان است كه وضعيت اشتغال در اين گزينه ها هم به وضوح مشخص است.
وي با انتقاد از بي توجهي به نرخ مشاركت زنان و بهبود شرايط مشاركت آن ها در اقتصاد و كسب و كار، خواستار رسيدگي به وضعيت اشتغال زنان شد.
نبود توازن علم و بازار كار
يكي ديگر از زنان شاغل با بيان اين كه در حال حاضر آمار زنان تحصيل كرده و دانش آموخته بيش از گذشته است، مي گويد: توازني بين خروجي دانشگاه ها و مشاغل مناسب براي بانوان وجود ندارد و بسياري از زنان مجبور به كار در صنوف مختلف و كارهاي سطح پايين هستند كه به هيچ عنوان استانداردهاي لازم را ندارند.
وي كه تمايلي به ذكر نام خود در اين گزارش ندارد، ادامه مي دهد: وضعيت اشتغال و كسب درآمد براي زنان روستايي بدتر از اين است و زمينه هاي ظهور و بروز خلاقيت به دليل نبود آموزش هاي لازم، براي بانوان روستايي وجود ندارد.
يكي ديگر از زنان كه با وجود داشتن مدرك تحصيلات عالي، در يكي از شركت هاي بازاريابي مشغول به كار است، از وضعيت اشتغال زنان استان گلايه مي كند و مي گويد: فرصت شغلي مناسبي براي زنان در استان وجود ندارد.
در عين حال، يك كارشناس بازار با بيان اين كه جمعيت دانشجويي زنان بيشتر، اما فرصت هاي شغلي شان كمتر است، مي گويد: نرخ مشاركت اقتصادي زنان پايين است و اغلب در بخش هاي غيررسمي و با دستمزدهاي پايين كار مي كنند، به همين دليل ميزان رضايت شغلي آن ها در سطح مطلوب نيست.
«اميدي» با بيان اين كه در حال حاضر بسياري از مشاغل در انحصار مردان است، اين امر را يكي از دلايل كاهش نرخ مشاركت اقتصادي زنان مي داند و عنوان مي كند: احتمال استخدام مردان در بخش هاي خصوصي و عمومي بسيار بيشتر از زنان است.وي ادامه مي دهد: تبعيض جنسيتي در اشتغال و دستمزد، از ديگر مشكلات اشتغال بانوان است، به نحوي كه بسياري از كارفرمايان به تصور پايين بودن دانش فني و توان جسمي ضعيف تر، زنان را كمتر به كار مي گيرند.
وي اظهارمي دارد: با اين كه توانمندسازي و افزايش به كارگيري زنان در كسب و كارها و افزايش مشاركت اقتصادي در برنامه هاي دولت قرار دارد، اما در حال حاضر تغيير واضحي در اين بخش شكل نگرفته و همچنان زنان از نبود شغل مناسب، كمبود دستمزدها و ديگر مسائل گلايه دارند.
وي به اشتغال زنان روستايي هم اشاره مي كند و مي گويد: سهم عمده اي از نرخ مشاركت اقتصادي بانوان را به دليل بالا بودن ميزان جمعيت روستايي، زنان روستايي شامل مي شوند كه اشتغال آن ها به طور معمول شغل هاي واقعي و ملموس نيست.
وي اشتغال زنان را همانند گرهي محكم مي داند كه باز كردن آن به راهكارهاي اساسي و دائمي نياز دارد.
هدف گذاري اعتبارات
مدير توسعه كارآفريني و اشتغال اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعي خراسان شمالي با تأكيد بر بالا بودن نرخ بيكاري بانوان استان، به تشريح برنامه هاي اداره كل براي اشتغال بانوان مي پردازد و مي گويد: طرح هاي مشاغل خانگي در حال انجام است كه طيف گسترده اي از آن توسط زنان انجام مي شود.
«نجفي» با بيان اين كه اعتبارات امسال با هدف گذاري شركت هاي پشتيبان است، اظهارمي دارد: قرار شده است ارتباطي با طرح تكاپو ايجاد شود و حداكثر 2 تا 3 مزيت استان شناسايي و زنجيره ارزش آن تعريف شود.
وي اين طرح ها را طرحي كامل مي داند كه موضوع پوشاك آن بسيار براي ايجاد اشتغال براي بانوان مناسب است.
وي درباره اشتغال زنان دانش آموخته هم عنوان مي كند: زنان هم مانند مردان مي توانند از اعتبارات اشتغال براي ثبت شركت و ايجاد اشتغال استفاده كنند و محدوديتي در اين باره وجود ندارد.
وي ادامه مي دهد: در قالب تشكيل تعاوني هم به زنان تسهيلات پرداخت و كلاس هاي آموزشي هم براي بانوان برگزار مي شود.
منبع - روزنامه خراسان شمالي
** انتشاردهنده : علي اصغرافتاده
تاریخ انتشار: ۸ دی ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۷
بجنورد- اشتغال زنان يكي از فاكتورهاي توسعه يافتگي جوامع است و موجب تسريع توسعه اقتصادي مي شود، عاملي مهم و بسيار تأثيرگذار كه امروزه با توجه به نرخ مشاركت زنان در فعاليت هاي اقتصادي و اجتماعي اهميت بالايي پيدا كرده است.