«امير رضا واعظ آشتياني» مديرعامل پيشين باشگاه استقلال تهران در سال هاي 1387 تا 1389 كه سابقه قائم مقامي سازمان تربيت بدني وقت را نيز در سال 88 در كارنامه دارد روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا در خصوص مشكلات فوتبال ايران افزود: هر فصلي كه از فوتبال كشور سپري مي شود، اتفاق خاصي را شاهد نيستيم، زيرا همان بي برنامگي ها و بي انضباطي ها وجود دارد و اين رويه هر سال در حال تكرار است.
وي گفت: دليل اين رويه به دليل نبود نگاه نو در فدراسيون فوتبال است. زيرا مديراني كه توانايي فعاليت در حوزه ورزش را دارند، بيرون از گود ماندند. البته ممكن است در قسمت هايي از بدنه فدراسيون فوتبال افراد موثري نيز وجود داشته باشند. اما با نگاه به ويترين و تابلوي اين فدراسيون كه ليگ هاي برتر و پايين تر آن است، متوجه مي شويم كه هيچ اتفاق مثبتي در فوتبال شكل نگرفته است.
مديرعامل اسبق باشگاه استقلال تهران افزود: دليل اين امر نيز نبود نيروهاي متخصص در حيطه مديريتي است. اينكه تصور شود فوتبال بايد حتما دست فوتبالي ها باشد، نگاه سنتي است كه در دنياي امروز طرفدار ندارد و مانع پيشرفت و توسعه مي شود. ضمن اينكه فوتبال در حال پيشرفت و نزديك به چهار دهه است كه اين نوع تفكر را فراموش كرده است.
وي ادامه داد: امروزه در فوتبال نوين نگاه ابزاري وجود دارد تا برداشت ها و تحليل هاي سياسي، فرهنگي، اجتماعي و غيره از آن استخراج شود. زيرا فوتبال نوين امروز به مانند گذشته نيست كه بگوييد در اين مسابقه چه تيمي باخت يا چه تيمي پيروز شد.
آشتياني افزود: فوتبال امروز و حتي ساير رشته هاي ورزشي كشور نيازمند نگرش جديدي به خصوص در فضاي فرهنگي است. البته شايد در بعضي از رده ها به صورت اتفاقي موفقيت هايي كسب شود، ولي اين گذرا خواهد بود. بر همين اساس فوتبال كشور و ساير رشته هاي ورزشي دچار يك روزمرگي شدند.
وي افزود: كيفيت اتفاقي نيست بلكه محصول يك فرايند است. يعني بايد يك فرايندي طي شود تا به كيفيت مطلوب برسيم. فرايند كيفي بودن در فدراسيون فوتبال نامشخص است. به عبارتي همواره اتفاقات رنگارنگي در فوتبال كشور رخ مي دهد كه در مقايسه با فوتبال ساير كشورها عجيب است.
مديرعامل اسبق باشگاه استقلال اظهار داشت: در فوتبال كشورهاي صاحب سبك دنيا، وظايف تعريف شده است و بر مسئوليت ها نظارت مي شود. همچنين مديران فوتبال در كشورهاي پيشرفته، خطاي خود يا ديگران را توجيح نمي كنند. در صورتي كه در فوتبال و ورزش كشور هميشه به دنبال توجيه كردن و پيدا كردن مقصر هستيم و به دنبال اصلاح امور نيستيم.
آشتياني به ذكر مواردي در خصوص بي نظمي و سوء مديريت در فوتبال اشاره كرد و گفت: به عنوان مثال فدراسيون فوتبال ايران براي لباس هاي تيم ملي مذاكره مي كند و قراردادي را امضا مي كند. در همين زمان مديري ديگري از فدراسيون فوتبال كشورمان مصاحبه مي كند كه اين قرارداد درست نبوده يا زمان ما بسته نشده و اعتبار ندارد. يا اينكه برند بهتري را براي البسه تيم ملي در نظر گرفته ايم.
وي ادامه داد: تمام اين صحبت ها ناشي از سوء مديريت و عدم انضباط در فدراسيون فوتبال يا حتي ساير رشته هاي ورزشي است. همچنين در برگزاري ليگ، ساماندهي داوران، گفتمان مربيان، برخورد مديران شاهد اين بي نظمي هستيم. البته اگر قوانين به درستي اجرا شود، هيچ فردي به خودش اجازه نخواهد داد در اين خصوص چالش آفريني كند.
مديرعامل سابق باشگاه استقلال ادامه داد: آنچه در مجموعه فوتبال و ورزش كشور اهميت ندارد، قانون مداري است و آنچه كه داراي ارزش شده است، رابطه ها است. در حالي كه اين روش به مديريت يك مجموعه ضربه مي زند و هر اشتباهي كه صورت مي گيرد، اسمش را تجربه جديد مي گذارند.
آشتياني در پاسخ به اين سووال كه نگاه نو در فوتبال به چه صورتي بايد اعمال شود گفت: در فوتبال و ورزش كشور بخشي از اين نگاه نو منوط به علم و تجربه اي است كه مديران بدست آوردند. همچنين در جهان امروز كه به سرعت در حال پيشرفت است و هر لحظه اطلاعات و دانش جديدي در قالب هر رشته و فني وارد مي شود، علم آموزي و به روز شدن، راه ديگر آن است. براي اين امر مديريت قاطع و توانمند افرادي كه فكر پويا دارند و به قانون احترام مي گذارند، مي تواند پديده آورنده نگاه نو باشد.
وي گفت: البته براي رسيدن به اين امر نبايد نظر سياسي مديران كارآمد را لحاظ كنيم و جناح بندي آنها را به جاي توانمندي مديريتشان در نظر بگيريم.
مديرعامل پيشين باشگاه استقلال ادامه داد: وقتي مديران خوب و كارآمد را به دليل جناح بندي سياسي از حضور در عرصه هاي ورزشي محروم كنيم، قطعا شاهد قطع الرجال خواهيم بود.
وي ادامه داد: اينكه قصد داشته باشيم بودجه فوتبال و ورزش را افزايش دهيم ولي قدرت مديريت و ظرفيت آن را نداشته باشيم، در حقيقت پول دور ريختن است. فقط با اتكا به مديريت كارآمد و تفكر نو مي توان به تعالي و پيشرفت ورزش كشور كمك كرد.
آشتياني با اشاره به اينكه در ايران در جهت مدير پروري گام برنمي داريم و همه كارها بر اساس تجربه است، گفت: بزرگان علم مديريت مي گويند هر تجربه اي، تجربه نيست. بلكه تجربه اي مفيد است كه با علم روز حركت كند. همچنين وقتي عملكرد بعضي از مديران ورزش را مشاهده مي كنيم كه طبق گفته خودشان نزديك به 50 سال در ورزش كشور حضور دارند، متوجه مي شويم، بيهوده براي آنها هزينه كرده ايم.
وي ادامه داد: اين دسته از مديران از كارشناسان خبره بهره نمي برند. اگر هم جذب كارشناس خبره صورت گرفته است، از فكر آن كارشناس استفاده نكردند تا وي منفعل شود. به عبارتي موتور موفق يك سازمان و يا هر فدراسيون و مجموعه ورزشي، كارشناسان خبره آن است. در حالي كه جاي خالي اين كارشناسان به خوبي در ورزش كشور و فوتبال ديده مي شود.
قائم مقام پيشين سازمان تربيت بدني كشور براي موفقيت وزير ورزش و جوانان توصيه كرد و گفت: يك از عواملي كه بايد هر وزيري از آن مراقبت كند، پرهيز از افراد چاپلوس است. همچنين زماني كه براي يك برنامه و هدفي با افراد متخصص كار كارشناسي انجام شد، با مشاوراني كه حسود، ترسو يا توانايي فكري خوبي ندارند، مشاوره نكنند و برنامه تعيين شده را اجرايي كنند. زيرا آنها مانع از انجام اين تصميمات مي شود.
وي گفت: اينگونه افراد يار سازمان يا وزارت ورزش و جوانان نخواهند بود بله با رانت خواري، بار مجموعه هستند.
ورزشي**9029**
مصاحبه كننده: محمد مهدي موذن**انتشاردهندنه:علي خورسندي
تاریخ انتشار: ۸ دی ۱۳۹۵ - ۰۹:۵۶
تهران - ايرنا - مديرعامل پيشين باشگاه استقلال تهران گفت: ورزش كشور و فوتبال ايران نيازمند مديران توانمند با نگاه جديد است تا فارغ از هر گونه جناح بندي سياسي به ورزش كمك كنند.