** موفقیت های روسیه در سوریه با همراهی های ایران:
به گزارش ایرنا، از حدود شش سال پیش همزمان با دخالت های خارجی در سوریه كه منجر به تبدیل اعتراض های آرام مردمی به حضور تروریست ها و آغاز جنگ های خیابانی در این كشور شد، روسیه همراه ایران بر لزوم مقابله با تروریسم و مذاكره سوری-سوری برای حل اختلاف ها از راه سیاسی تاكید می كنند.
پس از چهار سال پشتیبانی كامل تروریست ها از سوی اردوگاه ضدسوری، روسیه مهرماه سال گذشته همكاری جنگی با دولت سوریه را برای سركوب هوایی تروریست ها آغاز كرد و در كمتر از شش ماه گروههای مختلف مسلح و تروریستی به ویژه داعش و جبهه النصره متحمل شكست های زیادی شدند.
بدین ترتیب، واشنگتن مجبور به پذیرش پیشنهاد مسكو و تهران برای برقراری آتش بس شد كه تاكنون در بخش زیادی از سوریه اجرا شده است و با وجود موارد نقض همچنان ادامه دارد.
از سوی دیگر روسیه موفق شد، دامنه مذاكرات سوری در ژنو را با ورود ایران به گفت وگوها گسترش دهد و همچنین در ماه پایانی سال جاری میلادی شاهد موفقیت نظامیان سوری در آزادی كامل شهر حلب پس از چهار سال اشغال شد و بدین ترتیب مسكو و تهران توانستند، سناریوی غربی-عربی سقوط حكومت بشار اسد را در طول شش ماه باطل كنند.
همزمان روسیه با همكاری ایران توانست، بین تركیه و دیگر كشورهای عضو اردوگاه ضدسوری فاصله بیاندازد و و وزیران خارجه سه كشور اول دی ماه در نشست مسكو اعلام كردند: از حل سیاسی بحران سوریه و مبارزه با تروریسم در این كشور پشتیبانی می كنند.
در مذاكرات فشرده یك روزه مسكو بیانیه ای تصویب شد كه در برگیرنده مبارزه با داعش و جبهه النصره، فراخوان جامعه جهانی برای همكاری علیه تروریسم، حفظ تمامیت ارضی و یكپارچگی سوریه، رد راهكار نظامی برای حل بحران كنونی، اجرای قطعنامه 2254 سازمان ملل، كمك رسانی فراگیر به سوری ها و لزوم برقراری نظام خروج آزادانه مردم از مناطق درگیری و تحت سلطه تروریست ها و همچنین پشتیبانی از برگزاری مذاكرات سوری-سوری در قزاقستان است.
در همین چارچوب، سه كشور در حال برنامه ریزی آغاز مذاكرات سوری-سوری در آستانه هستند و رایزنی ها با طرف های مختلف همچنان ادامه دارد.
** سوگ های بزرگ روسیه در معادله سوریه
روسیه همزمان با رسیدن به موفقیت های سیاسی و نظامی در سوریه و وادار كردن جبهه مقابل به پذیرش راه حل سیاسی، شاهد وقایع اندوهباری در رابطه با این كشور نیز بود.
ترور آندره گنادیوویچ كارلوف سفیر روسیه در آنكارا هنگام سخنرانی در یك نمایشگاه هنری كه 19 آذرماه از سوی یك تروریست انجام گرفت نیز با اوضاع سوریه به ویژه شكست های پیاپی تروریست ها در مقابل نظامیان این كشور ارتباط داشت.
تروریست كه مامور پلیس تركیه معرفی شد، پس از قتل كارلوف با اسلحه آماده به شلیك در مقابل دوربین ها اعلام كرد، این عملیات انتقام آزادی حلب است و سپس خود نیز در شلیك ماموران كشته شد.
كشته شدن شماری از نظامیان روسی مامور خدمت در پایگاه حمیمیم سوریه از جمله مركز غیرجنگی نظارت بر آتش بس این كشور نیز خبرهای خوبی برای روس ها نبود.
هدف قرار گرفتن دو بالگرد با موشك های دوش پرتاب كه اعلام شده از جنگ افزارهای اهدایی آمریكا به گروههای مسلح ضد سوری بوده و در اختیار تروریست ها قرار گرفته، از جمله این رویدادها بود كه در یكی از این سوانح پنج نظامی از جمله یك زن كشته شدند.
هدف قرار گرفتن نظامیان روس از سوی تروریست ها، حمله خمپاره ای به بیمارستان صحرایی روسیه در حلب كه به كشته شدن دو كارمند نظامی بخش درمانی منجر شد نیز از دیگر حوادث ماه پایانی سال 2016 برای نظامیان این كشور در سوریه بود.
اما، اصلی ترین سوگ بامداد یكشنبه (پنجم دی ماه) رخ داد كه هواپیمای توپولف 154 روسیه وابسته به وزارت دفاع این كشور كه راهی سوریه بود با 92 سرنشین از جمله 9 خبرنگار، 68 عضو یك گروه موسیقی نظامی، شماری از نظامیان و هشت خدمه دقایقی پس از پرواز از فرودگاه آدلر در سوچی، سقوط كرد.
پس از چندین ساعت عملیات گروههای تجسسی هوایی، دریایی و غواصان، محل سقوط هواپیما در 1500 متری ساحل دریای سیاه شناسایی شد كه بسیاری از قطعات و اجساد نیز بر اثر امواج آب تا فاصله زیادی از محل دور شده بودند.
** آینده همكاری های مسكو و دمشق:
سال 2016 روسیه دامنه روابط راهبردی با سوریه را گسترش و همزمان سركوب هوایی تروریست ها را ادامه داد. چندین مذاكره تلفنی بین ولادیمیر پوتین و بشار اسد سران دو كشور و همچنین سفر مقام های مختلف روسی به دمشق از جمله سرگئی شایگو وزیر دفاع روسیه، نشان می دهد كه این مناسبات با وجود فشارهای غربی-عربی پایدارتر خواهد شد.
روسیه با توجه به تاكیدهای چندباره مبنی بر حمایت كامل از دولت سوریه به عنوان حكومت قانونی و ارتش این كشور در جایگاه تنها نیروی قابل اتكا و تجربه دیده پس از شش سال نبرد با تروریسم بین المللی، توافق استفاده بلندمدت از پایگاه هوایی حمیمیم محل كنونی استقرار یگان های نیروی هوافضای خود را نهایی كرد.
افزون بر استقرار دهها فروند بمب افكن، جنگنده، بالگرد و گروههای عملیات هوایی و پشتیبانی روسی در حمیمیم استان لاذقیه سوریه، سال 2016 نیز سامانه های پدافند موشكی اس 300 و 400 برای تامین امنیت پایگاهها و نیروهای دو كشور مستقر شد.
از سوی دیگر، مواضع تروریست های ضدسوری با هواپیماهای قاره پیما به صورت پرواز رفت و برگشت از روسیه و موشكباران ناوها و زیر دریایی ها هدف حمله های گسترده ای قرار گرفت.
همچنین قوی ترین ناوگروه روسیه اكنون نزدیك سوریه در دریای مدیترانه مستقر شده كه شامل تنها ناو هواپیمابر آدمیرال كوزنتسوف این كشور، رزمناو اتمی پتركبیر مشهور به قاتل زیردریایی ها، چندین فروند ناو جنگی و همچنین پشتیبانی است كه تاكنون چندین عملیات ضدتروریستی انجام داده اند.
همزمان برای تبدیل پایگاه دریایی طرطوس مدیترانه از كاربری پشتیبانی به رزمی برای استفاده یگان های نیروی دریایی روسیه بین دو كشور توافق شده است كه نشان می دهد مسكو حاضر نیست، سوریه مانند لیبی با نقشه چند كشور غربی-عربی دچار فروپاشی تقریبی و قدرت نمایی گروههای تروریستی در منطقه راهبردی خاورمیانه شود.
از: هادی مولوی نیا - ایرنا، مسكو
اروپام 1516**
تاریخ انتشار: ۹ دی ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۷
مسكو - ایرنا - سال 2016 برای روسیه با موفقیت های بزرگ بین المللی و ضدتروریستی در معادله سوریه از جمله وادار كردن آمریكا سرگروه كشورهای ضدسوری برای پذیرش برقراری آتش بس آغاز شد و با دو سوگ بزرگ پایان یافت.