دراین مطلب آمده است: اگر قرار باشد از میان همه وسایل و متعلقاتی كه داریم گزینه ای را حذف كنیم، قطعا آن گزینه تلفن همراه نخواهد بود. آن قدر این وسیله ارتباطی كاربرد دارد و برای افراد مهم شده است كه قادر نیستند آن را از زندگی خود حذف كنند. در كنار همه این قابلیت ها و توانمندی ها مشكلاتی نیز دارد كه متوجه سلامت جسمی كاربران است. شكایت از درد گردن، مچ دست و آرنج در گذشته مختص به افراد كهنسال بود اما در سال های اخیر این شكایت ها از زبان قشر جوان و نوجوان شنیده می شود كه استفاده بیش از حد و غیراصولی از تلفن همراه منشأ اصلی این دردهاست. اگر استفاده از موبایل به نحوی باشد كه خللی در هماهنگی طبیعی بین مفاصل، عضلات، تاندون ها و دیگر اجزای حركتی بدن انسان ایجاد كند به تدریج موجب بروز مشكلات ارتوپدی خواهد شد. مشكلاتی كه تنها منحصر به درد نمی شود.
بیشترین آسیب متوجه گردن است
یك متخصص ارتوپدی درباره مشكلات جسمی ناشی از استفاده غیراصولی از تلفن همراه می گوید: بسیاری از افراد مدت زیادی به صفحه موبایل خیره می شوند. خواندن پیام، چت های طولانی و بدون وقفه، دیدن فیلم، خواندن كتاب های الكترونیكی بر روی موبایل و جستجوی اطلاعات در اینترنت از علل معمول نگاه كردن به صفحه مانیتور موبایل است. وقتی استفاده از موبایل همراه با تایپ كردن باشد موجب می شود تا فرد سر و گردن خود را در وضعیت خاصی نگه دارد.«فاطمه غیاثی» ادامه می دهد: اكثر افراد در حال نگاه كردن و یا تایپ طولانی مدت با تلفن همراه سر خود را به پایین خم می كنند. گاهی هم كل سر را به سمت جلو حركت داده و در آن موقعیت نگه می دارند. وقتی كه سر برای مدت طولانی به پایین خم می ماند و یا به سمت جلو حركت كرده و در همان حالت باقی بماند فشار زیادی به عضلات گردن به خصوص عضلات پشت آن وارد می شود. این فشار و كشش بر روی عضلات گردن می تواند موجب اسپاسم عضلات و درنتیجه درد در ناحیه گردن شود.وی تصریح می كند: قامت انسان به نحوی برنامه ریزی شده است كه سر درست در بالای گردن و تنه قرار گرفته است تا تعادل بدن حفظ شود. جلو و پایین نگه داشتن آن موجب می شود وزن سر به طور نامتعادلی بر روی گردن و به خصوص محل اتصال گردن به تنه وارد شود. حفظ سر در این موقعیت مستلزم تلاش زیاد عضلات گردن و ستون مهره است. اگر این موقعیت طولانی شود تحمل عضلات به پایان رسیده و دیگر نمی توانند مفاصل ستون مهره را در موقعیت مناسب و درست نگه دارند. وزن عادی و طبیعی سر در حالت صفر درجه 4 تا 5 و نیم كیلوگرم است اما هر چه زاویه گردن به سمت جلو تغییر كند نیروی بیشتری به گردن وارد می شود. گاهی افراد در استفاده طولانی مدت از گوشی همراه گردن خود را تا 60 درجه به سمت جلو خم می كنند كه در این حالت نیرویی معادل یك وزنه 27 كیلوگرمی به گردن آن ها وارد می شود.وی خاطر نشان می كند: این تغییرات موجب فشار بیش از حد به مفاصل می شود. انقباض دائم و ممتد عضلات همراه با فشار به مفاصل موجب بروز درد خواهد شد. این درد معمولاً در بین دو شانه در پشت و در محل اتصال گردن به تنه ایجاد می شود كه بسیار آزار دهنده است. افراد معمولا آن را به صورت احساس سوزش در یك نقطه در پشت و بین دو شانه و در محل اتصال گردن به ستون مهره عنوان می كنند.
كشیدگی در ناحیه آرنج
این متخصص ادامه می دهد: آرنج نیز یكی دیگر از نواحی آسیب پذیر بدن در استفاده از موبایل است. بدون استفاده از هندزفری باید تلفن را با یك دست در كنار گوش نگه داشت و این عمل موجب خم شدن مفصل آرنج می شود. خم نگه داشتن آرنج به مدت طولانی برای صحبت كردن با تلفن همراه می تواند موجب بروز سندروم تونل كوبیتال شود. این بیماری می تواند به صورت درد آرنج همراه با بی حسی انگشتان دست به خصوص انگشتان كوچك ظاهر شود. اگر به صورت طولانی مدت از تلفن همراه استفاده می كنید استفاده از هندزفری یا بلوتوث میتواند این مشكل را حل كند.
انگشت شست
«غیاثی» عنوان می كند: بسیاری از كاربران تلفن همراه عادت به تایپ كردن و ارسال پیام به تعداد فراوان دارند. به علت اندازه تلفن همراه و نزدیك بودن فاصله حروف صفحه كلید، معمولا بهترین وضعیت برای تایپ كردن با موبایل استفاده از دو شست دست است. تایپ زیاد با شست و ضربات مكرر نوك شست به صفحه كلید تلفن همراه می تواند موجب درد، تورم و گزگز شست دست ها شود. همچنین حركت مكرر شست ها می تواند موجب تنوسینوویت تاندون های شست و بروز بیماری دكرون و در نتیجه درد مچ دست شود. اگر از شست خود برای تایپ استفاده می كنید از سطح انگشت به جای نوك آن استفاده نكنید چرا كه برای بكارگیری نوك انگشت ناچار به خم كردن آن می شوید و این منجر به آسیب می شود.
آسیب در مچ دست
وی خاطر نشان می كند: هر چند كه با پیشرفت تكنولوژی گوشی های تلفن همراه باریك تر و سبك تر شده اند اما در كنار آن عرض آن ها بیشتر شده است. به همین دلیل وقتی كاربر این گوشی را برای طولانی مدت در دست خود نگه می دارد فشار زیادی به مچ دست وارد می شود. برای حل این مشكل باید مچ خود را در وضعیت راحت و صاف قرار دهید تا فشار بر مچ و انگشتان هنگام در دست گرفتن گوشی به حداقل برسد. این حالت هنگامی اتفاق می افتد كه مچ خود را به هیچ سمتی خم نكنید. اگر مچ خود را خم كنید انگشتان شما فشار بیشتری را تحمل خواهند كرداین متخصص درباره راهكارهای جلوگیری از این مشكلات عنوان می كند: كاربران باید هنگام تایپ ستون فقرات خود را در وضعیت راست نگاه دارند. از نگاه كردن به پایین خودداری كنند زیرا این كار باعث خم شدن گردن و تمایل به چرخاندن شانه ها می شود. این وضعیت در نهایت منجر به درد گردن، شانه و پشت می شود. گوشی موبایل را نباید پایین تر از قفسه سینه نگه داشت بلكه باید آن را در ارتفاع قفسه سینه، چانه یا حتی چشمان نگه داشت تا از این طریق حداقل خم شدن در گردن ایجاد شود. اگر تلفن همراه پایین تر از سطح چشمان است باید با پایین آوردن چشمان به جای گردن آن را نظاره كرد. همچنین باید از نگه داشتن گوشی در یك سمت بدن و چرخاندن گردن پرهیز كرد.
8006**6081دریافت كننده: نرگس تیموری**انتشار دهنده: حیدر سرایانی
تاریخ انتشار: ۹ دی ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۹
روزنامه سیستان وبلوچستان در شماره 19435مورخ 9دی 95 مطلبی با عنوان 'جنگ موبایل با استخوان ها' منتشر كرده است.