سنندج- ایرنا- معاون غذا و داروی رئیس دانشگاه علوم پزشكی استان كردستان گفت: تغذیه مناسب سلامت افراد جامعه را تضمین می كند و در عین حال داشتن رژیم غذایی مناسب انسان را در برابر بسیاری بیماری ها مصون نگه می دارد.

كامبیز حسن زاده روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا با اشاره به اینكه آمارها بیانگر آن است كه بسیاری بیماری های غیر واگیر در كشورهای كم درآمد یا با درآمد متوسط روند نگران كننده ای را طی می كند گفت: 80 درصد مرگ و میرها در این كشورها ناشی از بیماری های غیرواگیر است.
وی اظهار كرد: بیماری های غیر واگیر كه به بیماری های مزمن معروف هستند از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود اما مدت طولانی در بدن باقی می مانند و به كندی نیز پیشرفت می كنند در همین راستا با اتخاذ عادات غذایی سالم می توان از بروز بسیاری بیماری های واگیر پیشگیری كرد.
وی با اشاره به اینكه رفتارهای غذایی غلط و تغذیه ناسالم سلامت جامعه را تهدید می كند افزود: چهار عامل رفتاری تغذیه نامناسب، مصرف الكل، دخانیات، كم تحركی و نیز چهار عامل بیولوژیك فشار خون، قند خون، چربی و اضافه وزن و چاقی علل اصلی مرگ و میرها در كشور محسوب می شود.
به گفته وی، 75 درصد مرگ و میرها ناشی از بیماری های واگیر به دلیل تغذیه نامناسب است.
وی افزود: افزایش بیماری های فشار خون، چربی خون، دیابت و بیماری های سكته قلبی و سكته مغزی با اضافه وزن و چاقی افراد جامعه مرتبط است.
وی اظهار كرد: مصرف غذاهای آماده (فست فودها)، سوسیس و كالباس، چاقی، محیطی، آلودگی های شیمیایی، مصرف سیگار و سبك غلط زندگی در بروز انواع سرطان موثر است.
حسن زاده با اشاره به اینكه در طبخ فست فودها روغن و نمك بسیار زیادی مصرف می شود مصرف این مواد غذایی می تواند سبب چاقی و بیماری های غیر واگیر مانند بیماری های قلبی و عروقی شود.
وی با بیان اینكه هدف از تغذیه تنها سیر شدن نیست بلكه هدف اصلی تغذیه رساندن 6 گروه مواد مغذی به بدن است، گفت: داشتن تغذیه و رژیم غذایی مناسب انرژی مورد نیاز بدن را تامین می كند و بسیاری بیماری ها را درمان می كند در همین راستا كاهش این بیماری ها نیازمند تغییر سبك زندگی آحاد جامعه است.
وی روغن نباتی، كره گیاهی، نوشابه ها، سیگار، سس مایونز، سوسیس و كالباس پفك و چیپس قند و شكر شیرینی و شكلات جزء غذاهایی است كه سلامت انسان را به صورت جدی تهدید می كند.
وی اظهاركرد: نتایج یك مطالعه نشان می دهد نوشیدنی ها و شربت های بسیار شیرین، خطر ابتلاء به دیابت، بیماری قلبی و سكته مغزی را افزایش می دهد.
به گفته وی افزایش مصرف قند زمینه بیماری های متابولیك، قلب و عروق و دیابت را در افراد جامعه فراهم می كند و افزایش مصرف نمك سبب فشار خون و سكته قلبی و بیماری های قلبی می شود.
وی شاخص مصرف روزانه نمك در ایران 12 گرم عنوان كرد و گفت: در حالیكه میزان مصرف نمك در جهان پنج گرم است، همچنین شاخص مصرف شكر در ایران روزانه 51 گرم در حالیكه این شاخص در جهان 40 گرم است.
شاخص مصرف چربی در ایران روزانه 50 گرم و این میزان مصرف در جهان 35 گرم است.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی استان رژیم غذایی مناسب، تحرك و ورزش و پرهیز از استرس و اضطراب را ضامن تندرستی انسان دانست و گفت: پیروی از الگوی مناسب تغذیه و عادت غذایی صحیح از بسیاری بیماری های غیرواگیر پیشگیری می كند.
حسن زاده مهمترین دلیل ابتلاء به دیابت را چاقی و تغذیه نامناسب، كم تحركی عنوان كرد و گفت: كنترل وزن، برنامه غذایی مناسب، ورزش و فعالیت های جسمانی مهمترین عامل مبارزه با بیماری دیابت است.
وی بر مصرف روزانه سبزیجات، كاهش مصرف گوشت قرمز، ورزش، كاهش مصرف شیرینی ها و چربی ها و داشتن تحرك جسمانی و ورزش روزانه تاكید كرد.
7352/ 3020
**خبرنگار: شیوا اردلان منش/ **انشاردهنده: عبدالله رحمانی