این بحران دامن روزنامه های با سابقه و معروفی مانند السفیر ، النهار ، اللواء و المستقبل لبنان را گرفته و سوالات زیادی را درباره سرنوشت آنها مطرح كرده است.
اكنون السفیر در آستانه توقف كامل انتشار قرار دارد و النهار و المستقبل هم در مرحله اول به طور جدی اخراج نیروهای خود را در دستور كار قرار داده اند و حتی فروش برخی روزنامه ها هم كلید خورده است.
**رئیس سندیكای نویسندگان: راه حل دست دولت است
« الیاس عون » رئیس سندیكای نویسندگان نشریات در لبنان در پاسخ به این سوال كه راه حل پایان بحران تعطیلی روزنامه های با سابقه این كشور چیست؟، گفت: روزنامه های لبنانی این روزها با مشكلات زیادی روبه رو هستند به ویژه اینكه حمایت های قبلی كه از برخی كشورهای عرب دریافت می كردند، دیگر وجود ندارد.
وی در گفت وگو با ایرنا افزود: روزنامه های لبنانی به طور كلی تكیه زیادی به كمك های مالی كشورهای جهان عرب دارند اما این كشورها دیگر به روزنامه های لبنانی نیاز ندارند و هركدام روزنامه های خاص خود را دارد.
عون یكی دیگر ازعوامل بحران مالی روزنامه های لبنانی را كاهش حجم آگهی ها دانست تا جایی كه روزنامه ها دیگر قادر به ادامه حیات نیستند.
دركنار این عوامل، ناتوانی كامل دولت لبنان برای حمایت از روزنامه ها ، برخی از این روزنامه ها را به تعطیلی و یا كاهش تعداد كاركنان مجبور كرده است.
« ملحم الریاشی» وزیر جدید اطلاع رسانی لبنان دو روز قبل بعداز دیدار با ژنرال « میشل عون» رئیس جمهوری این كشور گفت كه روزنامه ها متعلق به بخش خصوصی هستند و دولت لبنان برای حل بحران مالی آنها كار خاصی نمی تواند انجام دهد.
وی با بیان اینكه « كمك دولت تنها به چند روزنامه هم اقدامی مناسب نخواهد بود» ، درعین حال وعده داد كه تمام تلاش خود را برای حل بحران مالی روزنامه ها انجام می دهد.
عون درباره اقداماتی كه سندیكای نویسندگان می تواند برای مقابله با بحران روزنامه ها اتخاذ كند، گفت: ما اقدامات احتمالی را بررسی خواهیم كرد.
رئیس سندیكای نویسندگان خاطرنشان كرد: از روزنامه ها و رسانه ها به عنوان ركن چهارم قدرت یاد می شود اما در لبنان در جایگاه اول قرار دارند.
وی با اشاره به روی كار آمدن دولت جدید و تازه نفس در لبنان گفت كه این سندیكا در نظر دارد دیدارهای فشرده ای را با مسئولان از جمله با ژنرال میشل عون رئیس جمهوری برگزار كند.
الیاس عون درعین حال تاكید كرد: ما به تنهایی نمی توانیم كاری از پیش ببریم چون این مساله بسیار سخت و پیچیده است و بیش از دو هزار نفر از طریق رسانه ها و روزنامه ها امرار معاش می كنند و دولت باید كمك كند.
رئیس سندیكای نویسندگان با بیان اینكه عامل بحران روزنامه ها را پایگاه های اینترنتی نمی داند، گفت: همه مردم جزو خوانندگان سایت ها و پایگاه های اینترنتی نیستند.
** تعطیلی روزنامه های خلاق لبنانی تاسف برانگیز است
«ابراهیم عوض» روزنامه نگار لبنانی و سرپرست سایت خبری «الانتشار» هم به نوبه خود معتقد است دلایل زیادی برای تعطیلی برخی روزنامه ها وجود دارد و از جمله می توان به حضور پررنگ تلویزیون ، شبكه های ماهواره ای و برخی سایت های اینترنتی اشاره كرد كه باعث كم رونق شدن روزنامه ها شده اند.
وی در گفت وگو با ایرنا خاطرنشان كرد: باید به پیشرفت درعرصه فناوری، و اینترنت و شبكه های ارتباط جمعی اهتمام بیشتری شود، تعداد خوانندگان روزنامه ها كاهش ملموسی داشته و سفارش دهندگان آگهی های تبلیغاتی، تلویزیون و سایت های اینترنتی را به روزنامه ها ترجیح می دهند اگرچه سایت ها هنوز به حجم بالایی از سفارش تبلیغات دست پیدا نكرده اند.
ابراهیم عوض ادعا كرد: برخی از مالكان روزنامه ها حمایت های مالی خوبی دریافت می كنند اما فقط بخش اندكی از آن را صرف هزینه های روزنامه و حقوق كاركنان می كنند و بخش اعظم مبالغ دریافتی را در حساب های شخصی خود انباشت می كنند.
این روزنامه نگار لبنانی در عین حال با ابراز تاسف از تعطیلی قریب الوقوع برخی روزنامه های خلاق و مبتكر لبنانی گفت: شاهد هستیم برخی روزنامه ها فقط تعداد مشخصی نسخه چاپ و آنها را به طور مجانی توزیع می كنند تا صرفا با این اعلام وجود، حمایت های مالی خود را از دست ندهند ولو اینكه روزنامه هیچ خواننده ای نداشته باشد.
وی تصریح كرد: علاوه بر روزنامه السفیر، «صلاح سلام» سردبیر روزنامه اللواء هم چند ماه پیش گفت كه استعفاها در این روزنامه شروع شده است و امكان فروش این روزنامه به یك شخصیت برجسته وجود دارد.
ابراهیم عوض با بیان اینكه« برخی مسئولان روزنامه النهار تعطیلی آن را به طور كلی رد كرده اند»، افزود: برخی طرف های خارجی مایل نیستند كه روزنامه النهار تعطیل شود.
این روزنامه نگار لبنانی اضافه كرد: سعد حریری نخست وزیر جدید لبنان و رئیس حزب جریان المستقبل تلاش خواهد كرد كه جلوی تعطیلی روزنامه المستقبل را بگیرد چون به آن نیاز دارد.
ابراهیم عوض ادامه داد: شنیده شده كه مشكلات مالی روزنامه المستقبل تا حدودی حل و به كاركنان معترض آن برای پرداخت حقوق قول هائی داده شده است.
وی با وجود نگاه بدبینانه به روزنامه های لبنانی تاكید كرد: روزنامه ها اگر عملكردی درست و اصولی داشته باشند و انتشار اخبار موضوعی و درست را در پیش بگیرند می توانند از بحران مالی عبور كنند و به حیات خود ادامه دهند.
خاورم *388*390*1324** انشتار دهنده: فردین پازوكی
تاریخ انتشار: ۱۱ دی ۱۳۹۵ - ۰۷:۲۳
بیروت – ایرنا – تعطیلی روزنامه های قدیمی و پرشمارگان ناشی از بحران مالی مختص لبنان و جهان عرب نیست بلكه روزنامه های همه كشورهای جهان را تهدید می كند.