تهران- ايرنا- محققان ژاپني نانوحسگري ساختند كه قادربه اندازه گيري دماي درون سلول‌ها است،اين پروژه يكي از اولين پروژه‌هايي است كه در آن امكان ثبت دماي داخل بدن موجودات زنده در مقياس ميكرومتري را فراهم مي‌ كند.

به گزارش روزيكشنبه گروه علمي ايرنا ازستاد ويژه توسعه فناوري نانو، پژوهشگران با استفاده از حسگر دمايي مبتني بر نانوذرات، موفق به ثبت تغييرات دمايي روي بدن نوعي سوسك شدند، اين نانوحسگر قادر است تغييرات بسيار كم دمايي ايجاد شده در اثر تابش نور را روي بدن سوسك شناسايي كند.
ثبت دما در مقياس ميكروني درون سلول يا ميكرواورگانيسم‌هاي زنده به محققان كمك مي‌كند تا به سؤالات بنيادي در زيست‌شناسي و فيزيولوژي پاسخ دهند، براي مثال از اين توانمندي مي‌توان براي درمان دقيق‌تر سرطان استفاده كرد.
در يكي از اين راهبردها، محققان از يك پيمايشگر فلورسانس حساس به دما استفاده كردند تا تغييرات دمايي را زير ميكروسكوپ به تصوير بكشند، اما اين روش را نمي‌توان براي نمونه‌هاي زنده به كار گرفت، يك روش ديگر، استفاده از زيست مولكول‌هايي نظير كوآنزيم‌ها و ديگر پروتئين‌ها است كه خود تركيبات فلورسانس ايجاد مي‌كنند.
برهمين اساس،محققان ژاپني از دانشگاه واسدا ژاپن با همكاري محققان سنگاپوري دانشگاه صنعتي نانيانگ، تصميم به ساخت پيمايشگري گرفتند كه داراي دو نوع رنگ فلورسانس مختلف است، يك رنگ حساس به بالا، EuDT، و يك رنگ حساس به دماي پايين، رودومين 800، رنگ EuDT در دماي 21.5 تا 44 تغيير مي‌كند، در حالي كه دردومين 800 هيچ تغيير رنگي در اين محدوده ندارد، اين سامانه از دو مسير براي ايجاد سيگنال استفاده مي‌كند.
براي ساخت اين پيمايشگر، محققان دو رنگ را درون نانوذرات پليمري كپسوله كردند و نسبت نشر را در دماهاي مختلف به دست آوردند، اين گروه، نانوذرات حاوي رنگ را روي حيوانات زنده مورد آزمايش كردند، آن‌ها حرارت ايجاد شده توسط عضلات سوسك را اندازه‌گيري كردند.
اين گروه نشان دادند كه تغيير دما با قدرت تفكيك بالا توسط دوربين مادون قرمز قابل شناسايي است ، آنها نشان دادند كه قدرت تفكيك در اين روش 200 نانومتر است و با آن مي‌توان گرماي داخل سلول‌ها را نيز اندازه‌گيري كرد.
علمي ** 9340**1440
دريافت كننده : منير ابراهيمي زاده** انتشار:‌گلشن