تهران-ایرنا-نوری المالكی معاون رییس جمهوری عراق تاكید كرد كه جمهوری اسلامی ایران تنها كشوری است كه عراق را در مبارزه با داعش و گروه های تروریستی یاری كرد.

به گزارش ایرنا، المالكی در نشست خبری كه عصر امروز دوشنبه با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی در هتل آزادی تهران برگزار شد، با بیان مطلب فوق افزود: گرچه برخی كشورها در حرف آمادگی خود را برای كمك به عراق در جنگ با تروریسم اعلام كردند، اما این فقط ایران بود كه به میدان آمد و به عراقی ها كمك كرد.
وی افزود: نیروهای مسلح عراق امكانات تسلیحاتی كافی را در برابر داعش نداشتند، اما ایران ما را از نظر تسلیحاتی تجهیز كرد و این مساله كمك مهمی در روند غلبه بر داعش داشت.
المالكی در پاسخ به خبرنگار ایرنا كه موضع او را درباره این ادعا جویا شد كه 'پیوستن بسیج مردمی عراق (الحشد الشعبی) به نیروهای مسلح این كشور نمونه ای از دخالت های ایران در عراق است'، گفت: این یك اتهام است. ایران گرچه به عراق در روند مبارزه با داعش كمك كرد اما الحشد الشعبی بدون دخالت ایران شكل گرفت و اساسا این گروه را من تشكیل دادم.
وی ادامه داد: در الحشد الشعبی همه طوایف عراق از شیعه و سنی و كرد و مسیحی حضور دارند.
معاون رییس جمهوری عراق تاكید كرد كه تشكیل الحشد الشعبی و در ادامه تصویب آن در پارلمان به عنوان یك گروه رسمی، یك تصمیم 100 در صد عراقی بود.
از سوی دیگر المالكی هدف خود از سفر به تهران را گسترش مناسبات بین دو كشور دانست و تاكید كرد كه روابط تهران و بغداد نزدیك و راهبردی است.
وی تاكید كرد: ایران كشوری است كه به تمامیت ارضی، وحدت و استقلال عراق احترام قائل است و متقابلا بغداد نیز خواهان گسترش روابط با تهران است.
المالكی در پاسخ به این پرسش كه آیا سفرش به تهران با هدف میانجیگری بین ایران و ائتلاف موسوم به مبارزه با تروریسم به رهبری آمریكاست، گفت: این موضوعات ارتباطی به حضور من در تهران ندارد و در عین حال ما تلاش‌های ایران در كمك به عراق را فراموش نمی‌كنیم.

** آینده عراق پس از آزادسازی موصل
نوری المالكی در پاسخ به پرسشی درباره الزامات سیاسی پس از آزادسازی شهر موصل از دست گروه داعش به اهمیت وحدت بین تمامی طیف های سیاسی و مذهبی در عراق به عنوان مهمترین پیش نیاز اشاره كرد و گفت: ما با فراكسیون های سیاسی در پارلمان عراق برای باز تولید وحدت در عراق به ویژه پس از آزادسازی موصل در حال گفت و گو هستیم.
وی با اشاره به برخی سخنان درباره تجزیه موصل، تصریح كرد: این سخنان مردود است و ما اجازه این كار را نمی دهیم؛ موصل جزئی از ساختار یكپارچه عراق باقی خواهد ماند.
معاون رئیس جمهوری عراق افزود: در عرصه سیاسی نیز برگزاری انتخابات و تشكیل ائتلافی كه هدف از آن حفظ یكپارچگی عراق است، مدنظر ماست.
المالكی در پاسخ به این پرسش كه وضعیت حاكمیت شهرهایی كه نیروهای پیشمرگه آنها را از دست داعش پس می گیرند، چگونه خواهد بود، تاكید كرد كه همه مناطقی كه آزاد می شوند در چارچوب تقسیمات كشوری قبلی قرار خواهند گرفت و این تقسیمات جز طی روندهای قانونی تغییر نخواهد یافت و اقلیم كردستان نیز از این قاعده مستثنا نیست.

** همكاری عراق و سوریه در مبارزه با تروریسم
معاون رئیس جمهوری عراق در پاسخ به پرسشی درباره تهدیدات مشترك بین عراق و سوریه و اقدامات انجام شده برای مقابله با آنها گفت: بین بغداد و دمشق پیوندهای تاریخی وجود داشته است و از طرفی دیگر ثبات یا بی ثباتی هر دو كشور، همواره بر یكدیگر تاثیرگذار بوده است.
نوری المالكی ضمن تاكید بر حمایت عراق از 'بشار اسد' رییس جمهوری سوریه افزود: همكاری بغداد و دمشق منجر به كاهش تحركات داعش و گروه های تروریستی شده است؛ سطح همكاری ها خوب و رو به پیشرفت است.

** عربستان خاستگاه تروریسم در منطقه است/ریاض در رسیدن به اهداف خود ناكام ماند
موضوع عربستان و سیاست های این كشور در منطقه موضوع پرسشی دیگر از نوری المالكی در نشست خبری بود. وی عربستان را خاستگاه تروریسم در منطقه و وهابیت را منشا فكری گروه های تروریستی دانست.
معاون رییس جمهوری عراق در عین حال گفت كه عربستان اكنون تاوان و هزینه سیاست های خود در ترویج تروریسم را می دهد و این كشور در رسیدن به اهداف خود در منطقه ناكام شده است.
المالكی ادامه داد: امروز حتی كشورهای غربی نیز به این نتیجه رسیده اند كه عربستان منشا اصلی تروریسم در منطقه است و به این مساله اذعان می كنند.
نخست وزیر پیشین عراق سیاست های عربستان در قبال عراق، سوریه و ایران را ماجراجویی توصیف و در عین حال ابراز امیدواری كرد كه این كشور از گذشته درس بگیرد و اشتباهاتش را جبران كند و در سیاست های خود بازنگری كند.

** ضرورت رویارویی در برابر برنامه های رژیم صهیونیستی در منطقه
معاون رییس جمهوری عراق در پاسخ به پرسشی درباره موضع دولت عراق در قبال سیاست های رژیم صهیونیستی گفت: برنامه این رژیم، تنها منحصر به اشغال سرزمین های فلسطینی نیست. صهیونیست ها به دنبال تجزیه و اختلاف افكنی در منطقه هستند و از این رو باید در برابر سیاست های این رژیم ایستاد.
المالكی ایران را در خط مبارزه و مقاومت علیه رژیم صهیونیستی دانست و تاكید كرد كه جریان مقاومت باید در عرصه های فكری، سیاسی، اقتصادی و نظامی برابر رژیم صهیونیستی بایستد.
نوری المالكی معاون رییس جمهوری و دبیركل حزب الدعوه عراق شنبه گذشته برای دیدار و رایزنی با مقام های ایران وارد تهران شد.
المالكی در فاصله سال های 2006 تا 2014 نخست وزیر عراق بود.
شبد*2054*9122*1144* انتشار دهنده: علیرضا جباری