رشت - ایرنا - امام جمعه موقت رشت با اشاره به قطع گاز از سوی شركت تركمن گاز تركمنستان گفت: صرفه جویی در مصرف گاز، موجب بهره مندی همگان از این نعمت الهی می شود و مردم باید با مدیریت مصرف، پشتیبان و یاریگر دولت باشند.

حجت الاسلام یوسف صدیق عربانی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: مقام معظم رهبری ضرورت توجه به اقتصاد مقاومتی را به ملت شریف ایران و مسئولان متذكر شده اند و این، وظیفه دینی و ملی مردم انقلابی ایران اسلامی است كه در مصرف، جانب تعادل را رعایت كنند.
وی اجرای راهبرد اقتصاد مقاومتی را راهی برای برون رفت از مشكلات ازجمله مشكل قطعی گاز از سوی شركت تركمن گاز عنوان و اضافه كرد: مصرف متعادل انرژی، زمینه ساز استفاده نسل های آینده از این ثروت و نعمت خدادادی است.
امام جمعه موقت رشت با یادآوری تاكیدات خداوند متعال در قرآن كریم و روایت های اسلامی از ائمه معصومین در ضرورت پرهیز از اسراف گفت: باید در مصرف انرژی به گونه ای عمل كنیم كه در مناطقی از كشورمان كه نیازمند آن هستند، با كمبود مواجه نشوند.
حجت الاسلام صدیق عربانی اضافه كرد: هرچند مسئولان شركت گاز اعلام كرده اند كه امسال به لطف الهی در استان های شمالی كشور مشكل گاز نداریم ولی این، مانع از مصرف بهینه و متعارف آحاد جامعه نیست.
در حال حاضر روزانه 17 میلیون متر مكعب گاز در استان گیلان مصرف می شود. گیلان حدود 950 هزار مشترك دارد كه 95 درصد مشتركان خانگی و پنج درصد صنعت، نیروگاه ها و جایگاه های سی ان جی هستند.
** خلف وعده و اقدام غیرمنطقی تركمن گاز
به گزارش ایرنا شركت تركمن گاز در حالی مدعی طلب 1.8 میلیارد دلاری از شركت ملی گاز ایران بابت صادرات در سال های 1386 و 1387 شده است كه تهران آن را قبول نداشته و خواستار ارجاع موضوع به داوری بین المللی است.
در دی ماه 1386 كه سرمای زمستان به اوج خود رسید و بیش از 20 استان كشور با افت شدید دمای هوا و یخبندان مواجه شدند، تركمن گاز با سوءاستفاده از این فرصت و مغایر با قرارداد منعقد شده، اعلام كرد كه قیمت گاز صادراتی خود به ایران را 9 برابر بالا برده و از 40 دلار به ازای هر هزار مترمكعب به 360 دلار افزایش می دهد.
دولت وقت ایران، به هر دلیلی در آن مقطع زمانی با این درخواست غیرمنطقی موافقت كرد و بدین ترتیب براساس محاسبات تركمن ها، طلبی حدود 1.8 میلیارد دلار به حساب ایران نوشته می شود. البته با گذشت زمان و پس از افت قیمت گاز در بازارهای جهانی، قیمت گاز صادراتی این كشور به ایران كاهش می یابد كه همچنان ادامه دارد.
پس از استقرار دولت یازدهم، ایران به صورت ماهانه اقدام به تسویه بدهی گازی خود با تركمنستان كرده و بنابراین مبلغ دیگری به این طلب افزوده نمی شود.
با وجود مذاكرات چند روز اخیر دو شركت برای چگونگی بازپرداخت بدهی‎های گذشته با حفظ ادعاهای ایران مبنی بر خسارت كمی و كیفی اما شركت تركمن گاز به طور ناگهانی و خارج از توافق به عمل آمده به صورت غیرمنطقی و در اقدامی مغایر با چارچوب قرارداد بار دیگر با آغاز فصل سرما با این ادعا كه باید مبلغ مورد مناقشه و اختلاف را به سرعت دریافت كند، از صبح یكشنبه گذشته اقدام به قطع گاز ارسالی به ایران كرده است.
شركت ملی گاز ایران تصریح كرده با توجه به رفتار خلاف قرارداد شركت تركمن گاز، ایران با قطع واردات گاز از تركمنستان با شتاب بخشیدن به ساخت خط لوله های در دست ساخت و تغییر موقت سوخت صنایع از گاز به سوخت مایع، می تواند نیاز نواحی شمالی شرقی كشور را رفع كند اما شركت تركمن گاز بازنده اصلی این ماجرا خواهد بود زیرا بزرگترین مشتری خود را از دست خواهد داد.
خبرنگار: مریم سلیمانی ** انتشاردهنده: امیرحسین كبیری
7296 / 2007