تهران - ايرنا - قائم‌مقام وزير راه و شهرسازي در طرح مسكن مهر از وجود پروژه‌هاي مسكن مهر در يكهزار و 162 شهر خبر داد و گفت: تاكنون پروژه‌هاي مسكن مهر در 802 شهر از نظر ساخت و در 488 شهر از تمامي جهات ساخت و آماده‌سازي به پايان رسيده است.

به گزارش روز پنجشنبه ايرنا از پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي، «احمد اصغري مهرآبادي» درباره آخرين وضعيت طرح مسكن مهر در كشور اظهار كرد: تاكنون تعداد يك ميليون و 774 هزار و 761 واحد مسكن مهر در كشور تكميل و افتتاح شده است كه تعداد 764 هزار و 560 واحد آن در سه سال اخير انجام شده است.
وي عملكرد دولت يازدهم در حوزه تكميل و افتتاح واحد در طرح مسكن مهر را در طول سه سال 43 درصد نسبت به عمليات اجرايي هشت ساله دولت هاي نهم و دهم در اين حوزه اعلام كرد.
اصغري مهرآبادي گفت: 54 درصد از كل واحدهاي واگذار شده در دولت تدبير و اميد به متقاضيان تحويل داده شده است كه بدون شك نسبت به دوره قبلي بسيار چشمگير است.
قائم‌مقام وزير راه و شهرسازي در طرح مسكن مهر در ادامه سخنان خود درصد پيشرفت فيزيكي عمليات اجرايي در اين بخش از سوي بنياد مسكن انقلاب اسلامي را 93 درصد، شركت عمران شهرهاي جديد را 85 درصد و همچنين فعاليت‌هاي وزارت راه و شهرسازي در شهرهاي بالاي 25 هزار تن را هم 94 درصد و در حوزه بافت فرسوده 97 درصد اعلام كرد.
اصغري مهرآبادي از وجود حدود 289 هزار واحد به صورت نيمه‌تمام در مراحل مختلف ساخت در طرح مسكن مهر كشور خبر داد و گفت: 2.35 درصد اين واحدها در مرحله پي‌سازي، 17.46 درصد در مرحله اسكلت، 8.4 درصد در مرحله سقف، 18.21 درصد در مرحله سفت‌كاري و 53.59 درصد در مرحله نازك‌كاري قرار دارد.
وي خاطرنشان كرد: 117 هزار واحد از واحدهاي باقيمانده فاقد متقاضي است و 229 پرونده ديگر با ظرفيت 49 هزار واحد در مراجع قضايي و در حال رسيدگي است كه در اين ميان 123 هزار واحد به ويژه در شهرهاي جديد وجود دارد كه به شدت نيازمند منابع مالي است.
اصغري مهرآبادي گفت: 166 هزار واحد از واحدهاي باقيمانده فاقد متقاضي يا داراي پرونده در مراجع قضايي است كه قرار است واحدهاي در مراحل كمتر از سفت‌كاري به تعداد حدود 82 هزار واحد از سوي سازمان‌هاي ذي ربط به سرعت تعيين تكليف شود.

**مشكلات پيش روي مسكن مهر
اصغري مهرآبادي ، محدوديت منابع مالي اعم از تسهيلات بانكي و آورده نقدي متقاضيان، محدوديت منابع يارانه‌اي و تأمين نشدن به موقع براي كمك به تكميل آماده‌سازي، راه دسترسي، ديوار حائل و مشكلات ناشي از عملكرد تعاوني‌هاي مسكن را از موانع موجود در مسير ساخت و آماده‌سازي پروژه‌هاي مسكن مهر در كشور عنوان كرد.
محدوديت منابع مالي (نبود آورده نقدي) در واحدهاي فاقد متقاضي، پرونده‌هاي مطروحه در مراجع قضايي و واحدهاي در حال ساخت فاقد تسهيلات بانكي از ديگر موانع موجود در اين مسير به شمار مي آيند كه مهر آبادي به آنها اشاره كرد.
قائم‌مقام وزير راه و شهرسازي در طرح مسكن مهر يادآور شد: واحدهاي فاقد تسهيلات با وجود پيشرفت فيزيكي با ميانگين 50 درصد به خاطر موافقت نكردن بانك مركزي تنها از آمار مسكن مهر حذف شده است اما در پروژه‌ها وجود دارد.
وي گفت: تأمين نشدن خدمات زيربنايي به دليل تصويب و تخصيص نيافتن اعتبار مورد نياز، تأمين نشدن منابع مورد نياز رايانه‌اي براي كمك به تكميل آماده‌سازي و محوطه‌سازي سايت‌هاي مسكن مهر، تأمين نشدن خدمات روبنايي مورد نياز به دليل تصويب و تخصيص نيافتن اعتبار مورد نياز، سود دوران مشاركت، تحويل ندادن پروژه‌ها به شهرداري و بيمه و ماليات از مشكلات موجود در طرح مسكن مهر در بخش ساخت، اتمام و تحويل محسوب مي‌شود.
مهرآبادي در ادامه با تأكيد بر اهميت پيگيري مصوبات دولت درخصوص تأمين خدمات زيربنايي، روبنايي و آماده‌سازي و محوطه‌سازي و استفاده از منابع داخلي در اين زمينه اعلام كرد: بدون شك افزايش سقف تسهيلات فردي از 30 به 40 ميليون تومان از اقداماتي بسيار تأثيرگذار در روند تسريع عمليات اجرايي پروژه‌هاي باقي‌مانده به شمار مي‌رود.
به گفته اين مقام مسئول همكاري بانك مسكن در تبديل تفاهم نامه‌هاي سه‌جانبه و تعاوني فاقد متقاضي به خودمالكي بدون درخواست تضمين خريد از وزارت راه و شهري،تسريع در تحويل پروژه‌ها به شهرداري، حذف يا كاهش مدت زمان سود دوران مشاركت مطابق با قرارداد ساخت از ديگر موضوعاتي است كه در صورت اجرايي شدن كمك شاياني به اتمام پروژه‌هاي مسكن مهر در كشور خواهد كرد.
به گزارش ايرنا، طرح مسكن مهر در سال 1385 و در ابتداي دولت نهم و همزمان با رشد جهشي قيمت مسكن در بازار و با رويكرد خانه دار كردن اقشار كم درآمد كليد خورد كه اجراي آن بر واگذاري زمين رايگان از سوي دولت استوار بود.
در اين طرح قرار بود ساليانه 1.5 ميليون واحد مسكوني ساخته و به مردم واگذار شود كه به دليل ناتواني در تامين مالي و با وجود استقراض دولت از بانك مركزي براي اجراي آن در پايان دولت دهم فقط 1.2 ميليون واحد مسكوني تحويل متقاضيان شد و بقيه طرح ها نيمه تمام باقي ماند.
آمارهاي بانك مركزي نشان مي دهد كه در دولت هاي نهم و دهم 450 هزار ميليارد ريال يعني معادل 45 هزار ميليارد تومان خط اعتباري بانك مركزي براي مسكن مهر درنظر گرفته شد.
پيگيري ايرنا نشان مي دهد كه طلب بانك مركزي از بانك مسكن از محل اين خط اعتباري 444.666 هزار ميليارد ريال يعني بيش از 44 هزار و 400 ميليارد تومان است يعني اينكه بانك مسكن در اين مدت فقط توانسته پنج هزار و 334 ميليارد ريال به عبارت ديگر 533 ميليارد تومان از اين مبلغ را برگرداند.
بر اساس مصوبه جديد شوراي پول و اعتبار سقف فردي تسهيلات مسكن مهر از 300 ميليون ريال به 400 ميليون ريال افزايش يافت اما اين شرط به آن افزوده شد كه از منابع جديد بانك مركزي براي آن استفاده نشود.
مجلس شوراي اسلامي نيز در جريان بررسي لايحه برنامه ششم توسعه و با تصويب ماده 73 آن بانك مسكن را موظف كرد نسبت به تامين باقيمانده تعهدات خود و تامين منابع مورد نياز مسكن مهر، بدون تعهد ساخت واحد جديد اقدام كند.
اقتصام**2025**1776
تنظيم: ليلا جودي** انتشاردهنده: ليلا خطيب زاده