ساري - ايرنا- گردشگري روستايي در مازندران با اقليم و طبيعت رنگارنگ و جاذبه هاي منحصر بفرد در ابتداي راه است و اينك به عنوان يك نهال نوپا مورد توجه كارافرينان قرار گرفته اما براي بالندگي و رشد نياز به همراهي مردم و مسوولان دارد.

حس خوب زندگي در روستا ، دمي گذراندن عمر درطبيعت بدور از زندگي پر هياهوي شهر و استفاده از غذا ، ديدن اداب و رسوم و گشت و گذار در مزارع ،اينك نوعي از گردشگري را رقم زده كه به گردشگري روستايي معروف است.
گردشگري روستايي به عنوان شكل جديد صنعت گردشگري به اظهار نظر كارشناسان و دست اندركاران اين حوزه بيشتر به معرفي و شناساندن در جامعه و حمايت از فعالان و علاقمندان در اين عرصه نياز دارد تا تمامي ظرفيت هاي موجود در اين بخش مورد استفاده قرار بگيرد .
در گردشگري روستايي ، مسافران و گردشگران بجاي زدن تيك حضور و اقامت خود بر روي گزينه هتل هاي چند ستاره بر روي حضور در روستاها و اقامتگاه هاي بوم گردي تمركز مي كنند .
آنان با حضور در اقامتگاه هاي بوم گردي كه همان خانه هاي قديمي با معماري سنتي است حس خوب و شيرين استفاده از غذاهاي بومي و محلي به همراه ديدن آداب و رسوم سنتي و گشت و گذار در مزارع و باغات را تجربه مي كنند .
گردشگران با اقامت در روستا در مورد زندگي و محيط محلي آن آگاهي كسب مي كنند و با خانواده هاي روستاييان زندگي كرده و از نزديك فعاليت هاي كشاورزي را مي بينند .
مازندران با داشتن بيش از 3 هزار روستا و همجواري غالب اين روستاها با جنگل ، دره هاي سر سبز ، تالابها و نيز مزارع كشاورزي فرصت استثنايي و ويژه براي ايجاد و توسعه گردشگري روستايي به وجود اورده است.
مريم نوريان جوان 28 ساله از پيشتازان ايجاد اقامتگاه بوم گردي در مازندران به خبرنگار ايرنا گفت كه پس از تحصيل در رشته مهندسي كامپيوتر برخلاف ديگر دوستان مهاجرت به ديگر استان ها را براي به دست آوردن شغل انتخاب نكردم .
وي كه پس از طي مراحل اخذ مجوز اقامتگاه بوم گردي از اداره كل ميراث فرهنگي ، گردشگري و صنايع دستي مازندران از 2 سال قبل فعاليت رسمي مجموعه خود را آغاز كرد ، گفت كه 2 اتاق كاهگلي در زمين كشاورزي مان بستر اوليه براي ايجاد بوم گردي و حضور 30 مسافر شد .
*** مطالبه هزينه ميليوني تبليغات از سوي شهرداري
نوريان از تبليغات به عنوان نخستين و مهمترين مرحله براي معرفي اقامتگاه بوم گردي خود نام برد و افزود: مطالبه هزينه ميليوني براي نصب داربست تبليغاتي از سوي شهرداري سنگ بزرگي در ابتداي فعاليتم بود .
وي كه اقامتگاه بوم گرديش در مسير جاده سوادكوه به تهران در روستاي 'چالي' قرار دارد ، گفت : ترافيك سنگين پايان هفته و تعطيلات در اين جاده و معطل ماندن مسافران ، فرصت تبليغات ارزان و بدون هزينه را براي من بوجود آورد .
اين مجري اقامتگاه بوم گردي مازندران اضافه كرد : توزيع برگه هاي تبليغاتي ميان مسافران معطل مانده در ترافيك جذب نخستين مشتريان اقامتگاه بوم گردي را فراهم كرد .
به گفته نوريان حضور اين مسافران و تجربه زندگي روستايي به همراه غذاهاي سنتي مازندراني باعث شد تا مسافران حس خوب بدور از زندگي پر هياهوي شهري و مدرن را براي لحظاتي در جوار طبيعت تجربه بكنند .
وي با بيان اين اصطلاح كه' مشتري مشتري مي آورد ' ادامه داد : مسافراني كه زماني در اين اقامتگاه بوم گردي سكونت كردند الان خود بهترين مبلغان فعاليت و فضاي اقامتي من شدند.
نوريان كه پيشتر بدنبال شغل براي خود بود اكنون به واسطه ارائه انواع خدمات بومي و سنتي به مسافران براي 15 نفر از اعضاي خانواده و روستاييان چالي به صورت مستقيم و غير مستقيم اشتغالزايي كرده است .
وي اين اشتغال را شامل راهنمايان محلي و زنان توليد كننده انواع غذاهاي محلي و صنايع دستي اعلام كرد و افزود : با توسعه فضاي اقامتگاهي اين تعداد اشتغال افزايش خواهد يافت .
*** دغدغه هايي از نوع سخت گيري در پرداخت تسهيلات
نوريان كه خود را به عنوان نخستين فردي توانست تسهيلات اقامتگاه بوم گردي دريافت بكند نام برد و افزود : پرداخت 300 ميليون ريال تسهيلات براي ترميم و بازسازي اقامتگاه منوط به آوردن ضامن با گواهي كسر اقساط مشكل آفرين بود .
وي ادامه داد : در حاليكه افرادي كه شغل و توان مالي مناسبي ندارند با راه اندازي اين اقامتگاه ها به دنبال ايجاد اشتغال هستند .
*** آگاهي نداشتن جوامع محلي روستاهاي مازندران از ظرفيت اقامتگاه هاي بوم گردي
حسن رعيت يكي ديگر از مجريان طرح اقامتگاه بوم گردي در مازندران از عدم آگاهي روستاييان از ظرفيت و فرصت هاي اقامتگاه هاي بوم گردي به عنوان مشكل پيش روي فعالان در اين بخش نام برد .
وي كه اخيرا موفق به راه اندازي اقامتگاه بوم گردي در روستاي 'كليجانرستاق' ساري شد ، به خبرنگار ايرنا گفت كه اهالي و شوراي روستا حضور گردشگران داخلي و خارجي را عاملي در تغيير فرهنگ ، آداب و رسوم سنتي و بومي تصور مي كردند .
رعيت ادامه داد : با وجود اين نوع ديدگاه تا مدتها براي ايجاد اقامتگاه بوم گردي در اين روستا ممانعت و مخالفت مي شد .
وي با اشاره به برگزاري جلسات توجيهي و تشريح مدل فعاليت اقامتگاه هاي بوم گردي ، افزود : تاكيد بر حفظ رسوم و سنت بومي به همراه بهره گيري از ظرفيت هاي روستا باعث شد تا بسترسازي فرهنگي لازم در اين خصوص انجام شود .
رعيت كه ظرفيت پذيرش مسافر اقامتگاه بوم گردي خود را 15 نفر اعلام كرد ، گفت : استفاده از راهنمايان محلي و توليدات صنايع دستي ،انواع غذا و ترشيجات باعث اشتغالزايي و كسب درآمد خوبي براي روستاييان مي شود .
*** گردشگري روستايي در مازندران نوپا اما پر رونق
مسئول طبيعت گردي اداره كل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري مازندران در تعريف گردشگري روستايي آن را با زير شاخه هايي شامل گردشگري طبيعت گردي ، غذا و مزرعه نام برد .
تهمينه اسدي گفت : دراين مدل از صنعت گردشگري بر حفظ آداب و رسوم سنتي و بومي روستاها تاكيد مي شود تا ازظرفيت هاي موجود براي پذيرايي و ميزباني از مسافران و گردشگران استفاده شود .
وي كه از گردشگري روستايي به عنوان صنعت نوپا نام مي برد ، ادامه داد : اين صنعت با توجه به ظرفيت هاي موجود در مازندران مي تواند پر رونق تر از استان هاي ديگر باشد .
اين مسئول طبيعت گردي مازندران افزود : روستاهاي دورافتاده مازندران با حفظ بافت و معماري سنتي گزينه هاي مناسب براي ايجاد اقامتگاه هاي بوم گردي به شمار مي روند .
وي به پاره اي مشكلات در ايجاد و فعاليت اقامتگاه هاي بوم گردي مازندران اشاره كرد و ادامه داد : نبود اطلاعات وآگاهي درست از نوع فعاليت در اين حوزه گاها باعث ايجاد ذهنيت و ديدگاه هايي در روستاييان مي شود .
به گفته اسدي اين تصور كه حضور مسافران و گردشگران باعث تغيير آداب و رسوم روستا مي شود باعث ايجاد مقاومت هايي از سوي اهالي شده است .
وي كه مشاركت جوامع محلي را در گسترش و توسعه گردشگري روستايي تاثير گذار دانست ، ادامه داد : جلسات توجيهي با شوراها و اهالي روستاها و چگونگي اجراي اين طرح و تاثير بر روند اشتغالزايي برگزار شد تا اطلاع رساني لازم در اين خصوص صورت بگيرد .
اسدي نتيجه اين جلسات را در آگاهي رساني جوامع محلي روستايي براي اجراي اين طرح ها تاثير گذار دانست و گفت كه وجود اقامتگاه هاي بوم گردي جبران كننده بخشي از كمبودهاي موجود فضاهاي اقامتي در مازندران است .
*** ظرفيت هاي زياد گردشگري روستايي در مازندران و استفاده هاي اندك
مسئول طبيعت گردي اداره كل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري مازندران ، اين استان را برخوردار از انواع ظرفيت هاي گردشگري روستايي دانست و گفت : خانه هاي قديمي ، انواع غذاهاي بومي ، لباس هاي سنتي ، مزرعه گردي و طبيعت گردي از جمله ظرفيت هاي موجود در روستاهاي مازندران است .
وي افزود : با وجود اين ظرفيت ها كه گاها به مسافران هم معرفي نشده است توجه بيشتر مسافران به دريا و سواحل دريا خلاصه شده است .
اسدي كه خود دانشجوي دكتري توريسم در كشورپرتقال است ، ادامه داد : با شناساندن ظرفيت هاي گردشگري روستايي مي توان كفه سنگين حضور گردشگر در يك منطقه كه همان سواحل دريا است را كاست .
*** فعاليت 51 اقامتگاه بوم گردي داراي مجوز در مازندران
معاون گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري مازندران تعداد اقامتگاه هاي بوم گردي داراي مجوز استان را 51 واحد اعلام كرد و گفت كه بيشتر درخواست پروانه اقامتگاه هاي بوم گردي براي مناطق ييلاقي و كوهستاني مازندران، به ويژه در مناطق جنت رودبار تنكابن، جواهرده رامسر، هزارجريب نكا، ساري، كياسر و نوشهر بوده است.
مهران حسني ادامه داد : در حال حاضر ظرفيت اقامتگاه هاي بوم گردي استان يك هزار و 800 نفر اقامت شب است كه براي 120 نفر به صورت مستقيم و حدود 500 نفر نيز به صورت غير مستقيم اشتغالزايي ايجاد كرده است.
وي افزود : اداره كل ميراث فرهنگي براي كمك به توسعه فضاهاي اقامتگاه هاي بوم گردي در مازندران تسهيلات با كارمزد چهار درصد پرداخت مي كند .
به گفته معاون گردشگري مازندران تاكنون به 30 اقامتگاه بوم گردي استان 28 ميليارد ريال تسهيلات پرداخت شد .
وي با تاييد مشكلات پيش رو براي پرداخت تسهيلات به اقامتگاه هاي بوم گردي مازندران ، ادامه داد : پيشتر بررسي پرونده دريافت تسهيلات اقامتگاه هاي بوم گردي با ارسال به سازمان ميراث فرهنگي كشور انجام مي شد كه با اتخاذ تصميم اخير در سازمان ميراث فرهنگي اين بررسي ها در استان ها انجام مي شود .
حسني ادامه داد : با اين روند ، بررسي پرونده درخواست تسهيلات بوم گردي تسريع مي يابد و متقاضيان زودتر تسهيلات دريافت مي كنند .
وي خاطرنشان كرد : بارونق بوم گردي و روستا گردي در مازندران مي توان از حضور زياد و بيش از اندازه مسافر در نقاطي از استان بخصوص سواحل دريا كاست .
به گفته حسني سالانه 30 ميليون مسافر از اقصي نقاط كشور در حالي بار سفر براي ديدن سواحل دريا در مازندران مي بندند كه با شناساندن ظرفيت هاي روستاها و رونق گردشگري روستايي مي توان چرخه سفر را به سمتي سوق داد كه سنگيني كفه ترازوي سفر ديگر به يك سمت نباشد .
گزارشگر: فاطمه قنبري قاديكلايي *** انتشاردهنده : سيد محسن حسن نيا
/1899/2096