به گزارش ایرنا، سوسیالیست ها آخرین كارت موفقیت خود را با منصرف كردن 'فرانسوا اولاند' از كاندیداتوری در انتخابات 2017 رو كردند تا بر سر بازنده شرط بندی نكنند؛ چراكه نظرسنجی های مختلف نشان می دادند فرانسوا اولاند بازنده بزرگ انتخابات ریاست جمهوری 2017 خواهد بود.
رئیس جمهوری كنونی فرانسه وقتی نتوانست منحنی بیكاری را بر عكس كند، در اقدامی عملگرایانه روزنه ای از امید را برای هم حزبی هایش باز گذاشت تا شانسشان را برای پیروزی به صورت كامل از دست ندهند.
*** آیا رئیس جمهور بعدی فرانسه سوسیالیست خواهد بود؟
كمتر تحلیلگری است كه به این پرسش آری بگوید. وضعیت در اردوگاه چپ روبراه نیست. آنها حتی احتمال دارد در همان دور نخست شكست را بپذیرند و سناریوی 2002 تكرار شود.
زمانی كه چپ ها باختی تحقیرآمیز از «ژاك شیراك» متحمل شدند، در دور دوم برای ممانعت از پیروزی 'ژان ماری لوپن' كاندیدای افراط گرای جبهه ملی فرانسه با رقیب سنتی خود 'اتحاد برای جنبش مردمی' كه اكنون به 'جمهوریخواهان' تغییر نام داده است، متحد شدند.
آنها 5 سال صبر كردند تا این شكست را جبران كنند، اما در سال 2007 'سگولن رویال' ناتوان تر از آن بود كه نیكلا ساركوزی را شكست دهد. او می خواست نخستین رئیس جمهوری زن تاریخ فرانسه شود اما اظهارات متناقض، ضعف او در مناظره ها، ناتوانی در جلوگیری از عصبانیتش به همراه سكوت و حمایت نكردن 'فرانسوا بایرو' كاندیدای 'مركزگرا' در دور دوم از كاندیدای حزب سوسیالیست، زمینه شكستش را فراهم كرد.
در انتخابات 2012، بخت یار سوسیالیست ها بود تا در سایه نارضایتی طبقه متوسط فرانسه از برنامه های لیبرالی ساركوزی و تبعات سنگین بحران اقتصادی، فرانسوا اولاند رئیس جمهوری فرانسه شود.
اما امروز در حالی كه تنها 14روز به برگزاری نخستین دور انتخابات مقدماتی جناح چپ فرانسه باقی مانده است، نامزدهای رقیب با برنامه ها و رویكردهایی متفاوت در مقابل هم صف آرایی كرده اند تا نماینده خود را برای رقابتی سخت با راست ها در ماه می معرفی كنند.
انتخابات دور نخست جناح چپ 22 ژانویه برگزار می شود و دو نامزد پیروز دور اول در 29 ژانویه به رقابت می پردازند.
***مانوئل والس راست گرا در لباس چپ
نخست وزیر سابق، چهره مرموزی است كه نقش او را در وادار كردن اولاند به انصراف از كاندیداتوری تعیین كننده می دانند. زمانی كه شایعات در مورد اختلاف او با اولاند افزایش یافته بود، انتشار كتابی از بازگویی خاطرات محرمانه اولاند با دو روزنامه نگار و بیان اختلافات با مانوئل والس تیر خلاص را زد. نخست وزیر بهانه ای محكم برای جدایی از رئیس جمهور پیدا كرد و فشارها بر رئیس جمهوری دو چندان شد.
نزدیك به دو ماه پیش بود كه روزنامه لوموند در اخباری محرمانه از افزایش این فشارها و برنامه والس برای منصرف كردن اولاند خبر داده بود. 'والس' را بال راست حزب سوسیالیست می دانند حتی اگر خودش مدعی باشد برای منكوب كردن راست رادیكال به میدان آمده است.
دیدگاه های او در مورد امنیت، اسلام گرایی، مهاجرت و بسیاری از موضوع های دیگر باعث شده تا او را راست گرایی در لباس سوسیالیسم بدانند. در میان شخصیت های مطرح، 'مانوئل والس' را با 'تونی بلر' حزب كارگر انگلیس مقایسه كرده اند.
***والس و اظهارات جنجالی
'والس' متولد بارسلونای اسپانیاست. در سال 1962 به دنیا آمد. مادرش سوئیسی و پدرش اسپانیایی است. در فرانسه بزرگ شد و ملیت این كشور را كسب كرد و در سال 1980 در سن 17 سالگی نخستین تجربه سیاسی اش را به دست آورد. او در حمایت از 'میشل روكار' نخست وزیر فقید فرانسه عضو 'جنبش جوانان سوسیالیست' شد.
عضویت در تیم رسانه ای 'آلن ژوسپن' نخست وزیر دور نخست ریاست جمهوری شیراك، معاونت شهرداری و مشاور شهردار در شهر 'آرژانتوی'، شهردار شهر 'ایوری' و نمایندگی از سال های 2002 تا 2012 از سوابق كاری او هستند.
اما مهم ترین آنها وزارت كشور از سال 2012 تا 2014 و نخست وزیری از 2014 تا دسامبر 2016 بود كه به خاطر نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری 2017 فرانسه از این سمت استعفا داد.
اظهارات جنجالی او در سال های گذشته، چپ ها را دو دسته كرده است. او به حدی راست گراست كه زمانی پیشنهاد داده بود بهتر است نام دیگری را برای حزب سوسیالیست پیدا كنیم.
در 14 ژوئن 2009 در مصاحبه ای گفته بود كلمه سوسیالیسم از مُد افتاده زیرا به مفاهیم قرن نوزدهمی وابسته است.
نخست وزیر سابق فرانسه در سال 2011 خواستار حذف ای سی اف (قانون مالیات بر ثروت) شده بود؛ قانونی كه مقرّر می كند بر ثروت بالاتر از یك میلیون و سیصد هزار یورو مالیات ویژه ای وضع شود؛ این ایده 'والس' به مذاق وفاداران به چپ خوش نیامد.
در سال 2016 هم حجاب را نمادی از انقیاد و سرسپردگی زن ها دانسته بود. در آوریل همان سال او بر مبارزه فرهنگی و هویتی تاكید كرد، ادبیاتی كه بیشتر به راست ها شبیه است.
زمانی كه ممنوعیت بوركینی در فرانسه هیاهوی فراوانی ایجاد كرده بود، او در مصاحبه نشریه 'پروانس' گفته بود: «من شهردارانی كه در دوران تنش به دنبال راه حل هایی برای اجتناب از تعرض به نظم عمومی هستند را درك می كنم.»
بر خلاف بسیاری از سوسیالیست ها، والس از افزایش ساعات كاری در فرانسه حمایت می كند.
وی همچنین در جریان حوادث تروریستی پاریس خواستار سخت ترین برخورد با مهاجمانی شده بود كه علیه هموطنانشان حمله می كنند. او این حملات را در راستای 'جنگ تمدن ها' دانسته و گفته بود: نمی توانیم این جنگ را ببازیم.
در اظهار نظر دیگری تاكید كرد اروپا نمی تواند بیش از این مهاجر بپذیرد. 'والس' خواستار استرداد مهاجران است و سبك زندگی آنها را از فرانسوی ها متفاوت می داند.
اظهاراتی از این دست نشان می دهد تا چه حد نگرانی جناح چپ حزب سوسیالیست از پیروزی او جدی است و نظرسنجی ها هم نشان می دهد مانوئل والس پیروز دور نخست انتخابات مقدماتی چپ است.
***«ونسن پییون» فیلسوف و رمان نویس
'ونسن پییون' فیلسوف، استاد فلسفه دانشگاه 'نوشاتل' سوئیس است و رمان های پلیسی می نویسد.
در سال 2014 وزارت آموزش را ترك و سیاست را رها كرد؛ اما 11 دسامبر 2016 با اعلام نامزدی اش به رقابت بازگشت.
او را یكی از رقیبان جدی 'والس' می دانند، كسی كه می خواهد در برابر بال راست حزبش، بال چپ را رهبری كند.
'پییون' حاضر نیست رهبری حزب سوسیالیست به مانوئل والس راست گرا برسد. این كاندیدای فیلسوف ماب، دیر به میدان سیاست وارد شد.
در سن 32 سالگی فعالیت حرفه ای سیاسی خود را با كار در پارلمان فرانسه آغاز كرد و پنج سال بعد نماینده شد و به پارلمان راه یافت و در سال 2000 هم سخنگویی حزب را بر عهده گرفت.
از سال 2012 تا 2014 وزارت آموزش را بر عهده داشت و در سال 2002 بعد از شوك شكست انتخاباتی چپ، از بنیانگذاران جریانی شد كه خواستار نوسازی حزب هستند.
این فیلسوف رمان نویس اعلام كرده وفادار به سوسیال دموكراسی و معتقد به آرمان های چپ است.
'پییون' قصد دارد در طول پنج سال هشت هزار پست استادی دانشگاه و چهار هزار پست برای پژوهشگران جوان و مهندس ایجاد كند.
***«بنوا امون» حمایت از توسعه با گرایش محیط زیستی
'بنوا امون' كارگر زاده است؛ نخستین تجربه سیاسی اش را در مقام دبیر جنبش جوانان حزب سوسیالیست در دوران جوانی اش گذراند.
این كاندیدای 49 ساله در سال 1995 مشاور امور جوانان 'لیونل ژوسپن' نخست وزیر شد و سابقه وزارت كار هم در كارنامه اش دارد.
او وفادار به جناح چپ حزب سوسیالیست است كه در سال 2008 همزمان نماینده اروپا و سخنگوی این حزب شد.
در دولت 'اولاند' معاونت وزارت اقتصاد اجتماعی و همبستگی را بر عهده داشت و در سال 2014 وزیر آموزش دولت والس شد.
امون مخالف 'رشد' بی ضابطه است و بر نوعی از توسعه تاكید می كند كه با گرایش محیط زیستی هماهنگ باشد. وی همچنین خواستار كاهش ساعات كار است. اصلاح قوانین دبیرستان ها و قانونی كردن «كانابیس» (ماده ای كه ماری جوانا از آن تولید می شود) با نظارت دولت بر توزیع آن، از جمله برنامه های مورد توجه اوست.
***«آرنو مونته بورگ» منتقد سیاست های اقتصادی اولاند
'آرنو مونته بورگ' پدربزرگش الجزایری و عضو جبهه آزادی بخش این كشور بوده است. در سال 1997 نماینده پارلمان شد، در سال 2012 در نخستین دور انتخابات مقدماتی حزب سوسیالیست شركت كرد و در كمال تعجب 17درصد آرا را به خود اختصاص داد.
در دولت اولاند پست گرفت و برای احیای اقتصاد فرانسه طرح هایی ارایه كرد. اما اكنون به یكی از سرسخت ترین منتقدان اقتصادی اولاند تبدیل شده است.
'مونته بورگ' بعد از خروج از دولت، فعال حوزه اقتصادی شد و صاحب شركت است. او خواستار كاهش تعداد نمایندگان پارلمان و سنا و طرفدار احیای سربازی اجباری به مدت شش ماه است كه زمان ژاك شیراك لغو شده بود.
در زمینه اقتصادی هم خواستار حمایت از شركت های كوچك و متوسط است. این نامزد حزب سوسیالیست مخالف جهانی شدن است و علیه فساد و بهشت های مالیاتی هم كمپینی راه انداخته است.
وی امیدوار است ناامیدان از فرانسوا اولاند در حزب سوسیالیست را حول محور خود جمع كند.
***چپ های حامی محیط زیست
اما در كنار كاندیداهای سوسیالیست، دیگر گرایش های چپ هم هستند كه اغلب مدافع محیط زیستند.
*«ژان لوك بنامیا»، حامی اساتید و كارمندان
در این میان 'ژان لوك بنامیا' حزب 'جبهه دموكرات' با گرایش چپ میانه را تاسیس كرد و در سال 2004 نماینده پارلمان اروپا بود.
وی كه از سال 1997 تا 2001 دبیركل سبزها بود، كار خود را با روزنامه نگاری آغاز و سپس در رشته ارتباطات تحصیل كرد و به مقام استادی دانشگاه رسید.
بنامیا گرایش های دفاع از محیط زیست دارد و از برنامه های انتخاباتی اش گسترش محصولات بیولوژیك است.
وی خواستار كم شدن حبس و جایگزین شدن مجازات های دیگر است و از سویی وعده افزایش حقوق و تسهیلات برای اساتید دانشگاه و كارمندان حوزه بهداشت را داده است.
*«فرانسوا دو روگی»، به دنبال راه سوم
«فرانسوا دو روگی» از دیگر نامزدهای جناح چپ، متولد سال 1973 در نانت فرانسه است كه از 18 سالگی به جنبش سیاسی 'نسل اكولوژی' پیوست.
او از همان ابتدا گرایش های دفاع از محیط زیست داشت و این رویكرد را نوعی مقابله با سلطه طلبی احزاب چپ و راست می داند.
دو روگی زمانی شهردار نانت و مدتی نماینده 'لوار آتلانتیك' در پارلمان بود. از 1998 عضو سبزها شد اما 15 سال بعد یعنی در سال 2013 از سبزها جدا شد و در سال 2015 حزب اكولوژیست را تاسیس كرد.
هم اینك او معاون پارلمان فرانسه و خواستار راه سوم است؛ راهی كه بر مبنای 'سوسیال اكولوژی' استوار شده است.
او وعده داده برای اینكه انرژی های تجدیدپذیر تا سال 2050 به صورت 100 درصد استفاده شود، تلاش می كند.
از كاهش 25 درصدی هزینه انرژی فرانسوی ها در دوران پنج ساله ریاستش خبر داده و خواستار تصویب قانونی در مورد كیفیت هوا شده است.
***«سیلویا پینل» رادیكال، یگانه نامزد جناح چپ
خانم 'سیلویا پینل' در دوران جوانی به چپ رادیكال پیوست. در سال 2007 نخستین تجربه اش در پارلمان را كسب كرد و با پیروزی اولاند در دولت او سمت معاونت وزارت تجارت را كسب كرد.
وی كه هم اینك رهبر حزب رادیكال چپ است؛ در سال 2014 و در دولت 'والس' ارتقا یافت و وزیر مسكن شد. او دو سال در این سمت ماند و در نوامبر 2016 برای انتخابات ریاست جمهوری 2017 فرانسه اعلام نامزدی كرد.
بر اساس اعلام وزارت كشور فرانسه، انتخابات هشتمین رئیس جمهوری از دوره پنجم جمهوری فرانسه (بیست و پنجمین رئیس جمهوری فرانسه) در دو مرحله، روزهای ۲۳ آوریل و هفت می (سوم و هفدهم اردیبهشت ۹۶) برگزار می شود.
اروپام***م.ن**2090/
انتشار دهنده: فریبا مدنی
تاریخ انتشار: ۲۰ دی ۱۳۹۵ - ۱۳:۵۲
پاریس ـ ایرناـ 'مانوئل والس' را بال راست حزب سوسیالیست می دانند حتی اگر خودش مدعی باشد برای مغلوب كردن راست رادیكال به میدان آمده است؛ دیدگاه های او در مورد امنیت، اسلام گرایی، مهاجرت و بسیاری از موضوع های دیگر باعث شده است تا او را راست گرایی در لباس سوسیالیسم بدانند.