تهران - ايرنا - محققان شيوه جديدي را براي پركردن دندان‌ها بدون استفاده از مواد مصنوعي و تنها با بهره‌گيري از سلول‌هاي بنيادي، ابداع كردند.

به گزارش روز سه شنبه گروه اخبار علمي ايرنا از مديكال ساينس، محققان با استفاده از دارويي موسوم به Tideglusib توانستند پوسيدگي دندان موش ها را بدون استفاده از مواد مصنوعي، ترميم كنند. با وجود اين كه دندان‌ها توانايي محدودي در ترميم خود با استفاده از سلول‌هاي بنيادي دارند، در صورت تامين سلول‌هاي بنيادي لازم براي آن‌ها، اين توانايي بهبود چشمگيري مي‌يابد. ترميم دندان با استفاده از اين شيوه به معناي حفظ ساختار و بافت طبيعي آن است.
در اين شيوه از سلول‌هاي بنيادي براي ترميم بافت زنده دندان كه پالپ نام دارد، استفاده مي‌شود. سلول‌هاي بنيادي در اين شيوه به سلول‌هايي تبديل مي‌شوند كه وظايف خاصي را در بافت دندان برعهده دارند.
پالپ نرم داخل دندان دربرگيرنده رگ‌هاي خوني و اعصاب دندان است و پوسيدگي مي‌تواند اين بافت زنده را از بين ببرد. در چنين شرايطي معمولا بيماران تحت درمان ريشه دندان يا عصب‌كشي قرار مي‌گيرند و در نهايت دندان خود را از دست مي‌دهند.
هنگامي كه دندان دچار پوسيدگي مي‌شود، بدن لايه نازكي روي بافت پالپ ايجاد مي‌كند تا مانع سرايت پوسيدگي به آن شود؛ اما اين عملكرد بدن در مورد پوسيدگي‌هاي شديد، كارآيي ندارد. مواد مصنوعي مورد استفاده براي پركردن دندان نيز با وجود ترميم عملكرد دندان، هرگز امكان بازيابي مواد معدني و تركيبات ساختاري بافت دندان را فراهم نمي‌كنند و بالاخره بايد مواد قديمي از دندان خارج شده و با مواد جديد، جايگزين شوند. بعد از چندبار تكرار اين شيوه درماني نيز در نهايت دندان كشيده مي‌شود.
محققان در اين تحقيقات با استفاده از نوعي اسفنج قابل جذب از جنس كلاژن مقدار مناسبي از داروي Tideglusib را روي سوارخ‌هاي ايجاد شده روي دندان موش قرار دادند. پس از شش هفته اسفنج كاملا جذب شده و بافت جديد دندان جايگزين آن شد.
داروي Tideglusib در ابتدا به عنوان درماني براي بيماري آلزايمر معرفي شد؛ اما هرگز كارآيي آن در درمان اين بيماري به اثبات نرسيد. با توجه به اين كه تحقيقات مذكور در مراحل اوليه است، هنوز راه درازي تا استفاده تجاري از آن باقي مانده است.نتايج اين تحقيقات در نشريه Scientific Reports منتشر شده است.
علمي (6)**9259**1440
مترجم: سپيده علي كاشاني** انتشار: معصومه گلشن