اراك - ایرنا - گردشگری و بوم گردی صنعتی است كه نقش مهمی در اقتصاد جهانی بازی می كند و اكثر كشورها در صدد رشد گردشگری هستند اما، ایران با وجود مزیت های متعدد در این حوزه فاصله زیادی دارد.

به گزارش ایرنا، گردشگری به عنوان یكی از كانون های محرك در رشد اقتصادی كشور به شمار می رود و دولت ها همواره به نقش و اثربخشی این صنعت در اقتصاد كشور اذعان داشته اند اما، با وجود تمامی تلاش ها هنوز توسعه گردشگری و رشد ارزش افزوده این بخش با نقشه راه هدفمند و تعاریف جامع به بار ننشسته است.
براساس آمار های موجود، ایران دهمین كشور برتر دنیا از نظر بهره مندی از آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی است اما، نقشه راه اصولی را متناسب با این ظرفیت ها در توسعه بسترهای گردشگری، اشتغالزایی و تولید ثرورت ندارد.
بر اساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد در سال 2015، ایران به لحاظ جایگاه قدرت رقابت در جذب گردشگر در بین 141 كشور دنیا رتبه 97 را دارد كه تلاش برای بهبود آن امری اجتناب ناپذیر است و ایجاد و توسعه بوم گردی می تواند در جبران عقب ماندگی این بخش فصلی كارگشا باشد.
شواهد موجود بیانگر آن است كه در سال های قبل، ایران در جذب گردشگران خارجی كارنامه موفقی را نداشته است و البته گزارش مجمع جهانی اقتصاد در سال 2016 منتشر نشده است و توسعه گردشگری داخلی كشور نیز هنوز در هاله ای از ابهام قرار دارد.
برخی ایرانیان باوجود اینكه در كشوری سراسر از جاذبه های تاریخی طبیعی فرهنگی مذهبی زندگی می كنند به طور كامل از این مزیت ها خبر ندارند و كشورهای دیگر را مقصد گردشگری خود قرار می دهد كه این مساله در زمره كاستی ها فرهنگی جای دارد و توسعه هدفمند بوم گردی می تواند بخشی از این كاستی را رفع كند.
صنعت گردشگری یكی از پول ساز ترین صنایع در كشورهای دیگر به شمار می رود اما، ایران همچنان چشم به اقتصاد نفتی دوخته است تا بتوان رونقی را رقم زند بر طرف كننده این معضل پرداختن عملی به مولفه های اقتصاد مقاومتی در بارئری ارزش های گردشگری است.
در نگاه گذرا به وضعیت ایران و تركیه كه شاید در 30 سال اخیر از ابعاد مختلف روند رو به رشدی را پشت سر گذاشته است و حتی در برخی موارد گوی سبقت را از ایران ربوده است می توان به این رسید كه در زمینه توسعه گردشگری با وجود پتانسیل ها و جاذبه های ویژه در ایران، تركیه به كشوری توسعه یافته بدل شده است؛ كشوری كه شاید در 40 سال اخیر در مقایسه با ایران كشوری توسعه نیافته قلمداد می شد.
طبق گزارش شورای جهانی سفر و گردشگری( WTTC) در سال 2015 تركیه در زمینه میزان مشاركت مستقیم بخش سفر و گردشگری در تولید ناخالص داخلی به رقم 32 میلیارد دلار دست یافت و طبق پیش بینی های صورت گرفته گمان می رود در سال 2026 به رقم 48 میلیارد دلار برسد در صورتی كه این شاخص در ایران 2015 به رقم 7 میلیارد دلار رسید و پیش بینی می شود در سال 2026 به عدد 14 میلیارد دلار برسد.
این اختلاف فاحش با كشوری همسایه كه شاید از نظر تاریخی قدمتی به بلندای تاریخ ایران نداشته و همچنین بسیاری از طبیعت بكر ایران به خود ندیده باشد به هیچ عنوان قابل پذیرش نیست و نشان از ناكارآمدی برنامه ها در حوزه گردشگری است.
ظرفیت گردشگری ایران به قدری بالاست كه می توان ابعاد و گونه های مختلف را به صورت تجمیع شده در یك منطقه تجربه كرد، اما همین ظرفیت تاكنون مغفول باقی مانده است.
بوم گردی یكی از ابعاد گردشگری است كه به تازگی بر سر زبان ها افتاده است و هنوز بخش قابل توجهی از مردم آن را با طبیعت گردی یكسان می دانند درصورتی كه بوم گردی می تواند تجربه همه جانبه را برای گردشگر به ارمغان آورد و از سوی دیگر اقتصاد كشور با تكانی اثربخش مواجه كند.

*** دولت با ابلاغ آیین نامه ساخت و تجهیز و تاسیس اقامتگاه بوم گردی توسعه صنعت گردشگری را تسهیل كرد
مسئول هماهنگی و برنامه ریزی گروه كاری تشكل های حامی گردشگری و توسعه پایدار كشور نیز در گفت وگو با ایرنا گفت: اكوتوریسم در زبان پارسی بهترین ترجمان از واژه بوم گردی است كه البته با واژه طبیعت گردی تفاوت دارد چراكه طبیعت گردی تنها طبیعت را هدف قرار می دهد، اما بوم گردی گردشگری از توجه به بوم زیست، فرهنگ، طبیعت، آیین های یك منطقه، محیط زیست، منابع طبیعی و همه آنچه كه شالوده یك زندگی و شرایط محیطی را می سازد، نشات می گیرد.
بابك مغازه ای طبیعت گردی را یكی از انواع بوم گردی دانست و گفت: بوم گردی در محیط طبیعی روستایی و فولكور رقم می خورد و مهمترین زمینه توسعه گردشگری مباحث و اشكال مرتبط با گردشگری است.
وی عنوان كرد: بوم گردی در محیط های مختلف به صورت مسئولانه و با توجه به اصول گردشگری پایدار و متوازن در محیط طبیعی و فرهنگی شكل می گیرد و تا سال های اخیر توجه كمتری به آن صورت می گرفت و اغلب بر گردشگری تاریخی و مذهبی تاكید می شد كه به طور قطع این تاكید فشار بالای گردشگری را روی محیط های تاریخی منجر شد و به تبع آن آسیب های خاص خود را بر جای گذاشت.
مغازه ای گفت: امروز زمینه های مختلف گردشگری كشاورزی، ادبی، غذایی در حال رشد است كه در قالب بوم گردی تعریف می شود و این زمینه نو گردشگری را به شكل درست همراه با توازن توزیع جغرافیایی گردشگر و درآمد حاصل از آن برقرار و البته توازن بر انواع گردشگری را برقرار می كند.
وی افزود: بوم گردی در كنار رعایت اصول گردشگری پایدار زمینه اقتصاد پایدار و معیشتی خاص در جوامع محلی و حداقل آسیب ها را به همراه دارد.
مشاور شوراهای هماهنگی شبكه تشكل های محیط زیست كشور اظهار كرد: عمده تمركز و كار بر ساخت هتل های پنج ستاره است و با توجه به هزینه ساخت آن ها، میزان اشتغالزایی و میزان استقبال گردشگران خارجی صرفه اقتصادی بالایی ندارد درصورتی كه توسعه بوم گردی می تواند اثربخشی خود را بیشتر نشان دهد و با سرمایه گذاری كمتر اقامتگاه های بومی را ایجاد كند.
وی افزود: بیش از 300 اقامتگاه های بومی با هزینه پایین ساخت و به بهره برداری رسیده است و اشتغالزایی، آشنایی با بقایا و خصوصیات فرهنگ بومی و حفظ و احیای میراث ناملموس را میسر كرده است و مردمان روستا نیز می توانند بهره برداری پایدار از آن داشته باشند.
مغازه ای بیان كرد: یزد، كرمان، اصفهان و فارس از استان های كویری است كه در ایجاد اقامتگاه های بومی موفق و پیش قدم بوده اند، بیشترین گردشگر را به خود جذب كرده است و تا به امروز 14 استان كشور درراستای ترویج گردشگری پایدار تلاش كرده اند كه آینده روشنی به واسطه این تلاش می توان انتظار داشت.
وی گفت: بسیاری از مردم خاصه روستائیان از گردشگری بهره مند و به عنوان مكمل معیشت خود در نظر گرفته اند و مشاغل محلی، پخت غذاهای بومی، اقامتگاه های محلی، كشت و تولید و توزیع گیاهان دارویی، افزایش راهنمایان محلی، حمل و نقل محلی را توسعه بخشند.
مسئول هماهنگی و برنامه ریزی گروه كاری تشكل های حامی گردشگری و توسعه پایدار كشور عنوان كرد: یكی از اتفاق های مهم در یك سال و نیم اخیر در دولت تدبیر و امید برای نخستین بار ابلاغ آیین نامه احداث و تجهیز و تاسیس اقامتگاه بومگردی بود و امروز در حال اجراست كه ایجاد اقامتگاه ها با مجوز و با اختصاص تسهیلات كم بهره 100 میلیون تومانی از سوی صندوق كارآفرینی تسهیل كرد و نیمی از 300 اقامتگاه بوم گردی فعلی كشور به واسطه این حمایت های دولتی مجوز و وام دریافت كردند و توسعه اقامتگاه های بوم گردی كشور را رقم زدند.
وی، آموزش دهیاران و بخشداران روستاهای هدف گردشگری به منظور آشنایی با زمینه های توسعه بوم گردی و احیاء میراث ناملموس را از دیگران اقدامات انجام شده توسط دولت دانست.
مغازه ای افزود: معاونان گردشگری استان ها نیز مسیر فعالیت سازمان های غیر دولتی نیز تسهیل كردند و حتی محیط زیست همسو با نهادهای غیردولتی به بهره برداری خردمندانه از فضاهای روستایی هدف گردشگری و بوم گردی كمك شایانی داشتند به طوری كه به جای سوازندن درخت و شكار، گردشگری را به عنوان معیشت جایگزین و ترویج بوم گردی ترویج ، همچنین ایجاد اشتغال و حفظ میراث ناملموس را محقق كردند.

***انعكاس مسائل اجتماعی همچون آلودگی هوای اراك جذب گردشگر را مختل كرده است
مدیرعامل موسسه گردشگری طلوع سفر زاگرس استان مركزی اظهار كرد: بوم گردی در باور عام طبیعت گردی تصور می شود در صورت این دو واژه تفاوت های اساسی با یكدیگر دارند. معادل فارسی واژه اكوتوریسم است كه با طبیعت گردی تفاوت زیادی دارد بوم به هر چیزی كه در یك منطقه همچون طبیعت، فرهنگ، تاریخ و معماری وجود دارد و به طور ذاتی مربوط به آن است اطلاق می شود.
وی تصریح كرد: در طول زمان این مفهوم گستردگی بیشتری پیدا كرد و با توجه به تاثیرات حضور انسان در مناطق طبیعی و تخریب های صورت گرفته، در تعریف بوم گردی(اكوتوریسم) به جنبه پایداری بوم گردی به معنای گردشگری ای كه با هدف لذت بردن و ستایش سیمای طبیعی و مشاهده تنوع زیستی و آشنایی با ویژگی های فرهنگی جوامع محلی در گذشته و حال صورت می گیرد اشاره دارد به طوری كه در این نوع گردشگری به طبیعت و جامعه میزبان باید احترام گذاشته و برای حفظ آن تلاش شود.
احمدی بیان كرد: گردشگری روستایی با توجه به حضور در یك جامعه و نیز مشاهده جذابیت های فرهنگی روستا، مورد بحث است و با این استدلال برای دیدن طبیعت در روستاها حاضر می شویم گردشگری روستایی به طور خاص و با تأكید بیشتر، به عنوان یكی از انواع اكوتوریسم و یا مقاصد بوم گردی تلقی شده است.
وی افزود: بوم گردی سفری است كه به منظور مطالعه، تحسین، كسب لذت از سیمای طبیعی و تنوع زیستی و ویژگی های فرهنگی جوامع محلی انجام می گیرد و گستردگی فرهنگ به نحوی است كه سنن، آداب، رسوم، معماری، بافت منطقه، پوشش و نوع رفتار را در بر می گیرد.
این فعال گردشگری در استان مركزی تاكید كرد: برخورد از نزدیك با فرهنگ یك جامعه محلی باید همراه با مسئولیت پذیری و تعهد صورت گیرد و با نگاهی مسئولانه فرهنگ و طبیعت یك منطقه را رصد كرد.
وی، طبیعت گردی را شامل انواعی همچون كوهنودی و صخره نوردی، گشت در دامنه و دشت، حضور در سواحل و كناره ی رودها و دریاها، بیابان گردی، برف نوردی و بازی های زمستانی، غار نوردی، طبیعت درمانی و گردش در روستاها دانست كه این ظرفیت ها به صورت معمول در كنار روستاها وجود دارد كه واژه بوم گردی را تكمیل می كند.
احمدی گفت: در مناطق روستایی امكان دسترسی به همه انواع طبیعت گردی وجود دارد و حضور گردشگر در این نقاط فرهنگ روستاها و جوامع محلی را می تواند دستخوش تغییرات كند البته در صورت غنی بودن فرهنگ یك روستا می توان گردشگران و بوم گردان ر ا تحت تاثیر قرار داد؛ امروز ابیانه دارای فرهنگی غنی است كه با وجود قطب گردشگری فرهنگ و پیشینه تاریخی خود را دستخوش تغییرات ندیده است اما، درست در نقطه مقابل در برخی روستاهای استان مركزی افراد در مقابل حضور گردشگران به دلیل احتمال وجود تغییرات وآسیب های فرهنگی مقاومت دیده می شود.
وی تصریح كرد: اگر این باور در بین جوامع محلی حاكم شود و نوع تعهد و نگاه مسئولانه گردشگران را نسبت به فرهنگ، اعتقادات و طبیعت خود ببیند به طور قطع پذیرای آنان هستند و این حضور گردشگران فرصتی را برای تبلیغ و انتقال فرهنگی روستاییان به شمار می رود.
مدیرعامل موسسه گردشگری طلوع سفر زاگرس استان مركزی عنوان كرد: با این فرض كه تمامی ظرفیت ها و حداقل ها برای توسعه بوم گردی در استان وجود دارد، نكته مهم مجهز بودن به برنامه است كه این امر همراه كردن جوامع محلی را میسر می كند و در كنار تدوین برنامه لازم است آژانس های مسافرتی، تورگردانان، راهنمایان گردشگری متخصص و تشكل های مردمی را همراه كرد.
وی بیان كرد: بسیاری از روستاهای استان میزبان گردشگران و بوم گردان هستند اما، به دلیل آگاهی اندك نسبت به اثرگذاری این نوع گردشگری و تاثیر مثبت در اقتصاد روستا تعامل خوبی از سوی جوامع محلی صورت نمی گیرد، امكانات در اختیار نمی گذارند و كمتر اعتماد میك نند و باید این نگاه فرهنگی نادرست تغییر كند.
احمدی تاكید كرد: به منظور توسعه و تعامل روستائیان با گردشگران لازم است كه تورگردانان و حتی سرمایه گذاران از بدنه روستا برای توسعه گردشگری بهره مند شوند.
وی، با بیان اینكه اصول بوم گردی باید از چهار بخش و كانال دولت، راهنمایان گردشگری، گردشگران و جوامع محلی مورد بررسی قرار گیرد، گفت: در سطح نخست توسعه گردشگری و بوم گردی باید دولت و حاكمیت وارد عمل شود.
این فعال گردشگری افزود: دولت و متولیان امر گردشگری و نیز گروه ها و افراد صاحب قدرت اجرایی و تصمیم گیری شامل كابینه دولت، مجلس شورای اسلامی، استدانداران، فرمانداران، دهیاران، شوراهای شهری و روستایی و ادارات در حلقه نخست تشكیل زنجیره بوم گردی قرار دارند و با ایجاد قوانین، تسهیل فرآیندها، تأمین زیرساخت ها، هدف گذاری ها، روشن كردن برنامه های بلند مدت و كوتاه مدت در منطقه محلی و یا كشور، نخستین افراد و گروه هایی هستند كه می توانند سبب رشد گردشگری در یك منطقه یا یك شهر شوند.
وی گفت: دولت می تواند با شناسایی دقیق جاذبه های طبیعی، آموزش و تربیت نیروهای كارآمد بوم، تدوین طرح كلی توسعه و تعیین چشم اندازها بر اساس معیارهای واقعی و با تأكید بر كارآفرینی از طریق تعریف نقش تسهیل گری برای خود و دیگر دستگاه های حاكمیتی و دولتی با حضور افراد آموزش دیده ی محلی و بومی، تعریف قوانین تسهیل كننده دستیابی به اهداف و چشم اندازها، هدایت طرح ها و ایده ها، واگذاری امور به نیروهای متخصص بومی و نظارت بر عملكرد، مشخص كردن ظرفیت اكولوژیك مناطق و زون بندی و تعریف كاربری های مناسب برای هر منطقه توسعه بوم گردی را رقم بزند.
احمدی ادامه داد: در سطح دوم تورگردانان و برگزاركنندگان تورهای گردشگری با تعریف برنامه های متناسب با ظرفیت اكولوژیك منطقه، توجه به آموزش افراد و گردشگران، قبل از انجام سفر و حضور در مقصد، استفاده از راهنمایان محلی و یا متخصص غیر بومی (در صورت نبود راهنمای بومی)، استفاده ی حداكثری از خدمات گردشگری موجود در منطقه مقصد اقامت، خوراك و خرید، توجه به ویژگی های فرهنگی و اجتماعی میزبان و انتقال این اطلاعات به گردشگران و پرهیز از برگزاری تورهای انبوه به مناطق طبیعت گردی تاثیر موثری در توسعه این نوع گردشگری دارند.
وی، با اشاره به گردشگران و تاثیر حضور آنان در مناطق، كسب دانش در خصوص جامعه میزبان، حذف استفاده از ابزار و امكاناتی كه مخرب محیط زیست هستند، توجه ویژه به اقتصاد و فرهنگ جامعه محلی و استفاده از خدمات موجود در منطقه مقصد، برقراری ارتباط مثبت با ساكنین محلی، رعایت آموزه هایی كه توسط آژانس یا تورگذار به آن ها منتقل شده است، توجه به این نكته كه طبیعت گردی، در مفهوم كلی به معنای سازگاری با طبیعت و منطقه مقصد است و این نوع سفر قرار نیست مثل تورهای لوكس و فرهنگی، تاریخ و تجاری از امكانات فوق العاده بهره مند باشد و تخریب نشدن زیبایی ها و نیز جلوگیری از افرادی كه قصد تخریب دارند از اصول و الزامات بوم گردی و نگاه متعهدانه آنان عنوان كرد.
مدیرعامل موسسه گردشگری طلوع سفر زاگرس استان مركزی اضافه كرد: در این راستا جوامع محلی نیز باید خود به برجسته سازی و انتقال فرهنگ بومی خود تلاش كند و برای صدورآن همكاری لازم با دولت گروه های اجرایی به منظور توسعه امكانات فرهنگ و تامین نیازهای گردشگران داشته باشند.
وی اظهار كرد: بوم گردی در استان مركزی وجود دارد، اما به صورت مستمر و مداوم شاهد حضور بوم گردان نیستیم و استان مركزی از ظرفیت بوم گردی بالایی بهره مندی است كه تاكنون مغفول مانده است در صورتی كه می توان به عنوان مثال با توجه به كوه های بسیار استان، همچنین گروه های تخصصی كوه نوردی تورهای تخصصی آموزشی كوهنوردی را در استان داشته باشیم در كنار آن از ظرفیت فرهنگی، طبیعی و تاریخی روستاهای اطراف مناطق كوهستانی استفاده كرد.
احمدی یادآور شد: تبلیغ كافی به منظور ایجاد شناخت از جاذبه های گردشگری استان تاكنون انجام نشده است از طرفی شناختی وجود ندارد برنامه ای تدوین نشده است كه این بزرگترین چالش استان به شمار می رود در صورتی كه می توان برنامه ای به منظور تعیین چشم انداز توسعه بوم گردی و گردشگری در استان زمانبندی تعریف كرد.
وی ادامه داد: با وجود كم و كاستی های مذكور میزان مشاركت مردم نیز كم است و با كمبود نیروی متخصص برای توسعه بوم گردی در داخل استان مواجه هستیم و تاكنون توجهی نیز به این كاستی ها نشده است و آژانس های مسافرتی نیز برای این منظور وارد نمی شوند و اهتمامی برای توسعه گردشگری استان وجود ندارد.
این فعال گردشگری به تشریح علل تمایل كمرنگ گردشگران برای سفر به استان مركزی عنوان كرد: استان مركزی یكی از استان های مهاجرپذیر كشور است كه این امر تفاوت های فرهنگی را رقم زده است از طرفی یكی از استان های درگیر آلوده هوا هستیم كه این موضوع همواره تیتر اخبار است گردشگران به دنبال گردشگری امن هستند و با شنیدن چنین اخباری تمایلی به سفر نخواهند داشت.

***راهنمایان بوم گردی استان مركزی فعالیت در استان های دیگر را ترجیح می دهند
راهنمای بوم گردی استان مركزی گفت:این صنعت موضوعی است كه در دو سال اخیر به خوبی در كشور گسترش یافته است و در برخی استان های مانند یزد به موفقیت هایی بالایی حاصل شده است و باوجود اینكه در استان مركزی تاكنون از این ظرفیت بكر به خوبی بهره برده نشده اما روند رو به رشدی مشاهده می شود.
رامین حمیدیان گفت: بوم گردی به دلیل نوع گردشگری كه به علاقه مندان ارائه می دهد بیشتر مورد توجه گردشگران خارجی است چراكه آنان به دلیل داشتن زندگی مدرن از بوم گردی و آشنایی با طبیعت فرهنگ و آیین روستائیان استقبال بیشتری می كنند و از این نظر، بوم گردی در سال های اخیر در كشور رشد و توسعه مطلوبی داشته است و از طرفی حمایت های مناسبی نیز این نوع گردشگری می شود كه هنوز كامل نیست.
وی افزود: بوم گردی نیز باید مانند انواع دیگر گردشگری در بین مردم با هدفمندی بیشتر و آگاه سازی پیش برود، در بازه ای از زمان شمار روستاهای هدف گردشگری افزایش یافت اما، به تبع آن توسعه گردشگری رقم نخورد و امروز این روستاها محدود می شوند تا بتوان معرفی مطلوب تری ویژه از روستاهای نمونه گردشگری انجام گیرد.
حمیدیان تاكید كرد: توسعه بوم گردی نیازمند الزاماتی همچون تعریف اقامتگاه های مسیر گردشگری و بوم گردی است. استان مركزی ظرفیت بالایی درزمینه جاذبه های تاریخی، طبیعی و فرهنگی دارد كه باید مسیر آن برای بوم گردان و گردشگران تعریف شود و این امر مستلزم تلاش بیشتر فعالان گردشگری و راهنمایان بوم گردی و البته سازمان میراث فرهنگی است.
وی، با بیان اینكه نخستین برخورد گردشگران با راهنمایان گردشگری است و انتظار دارند كه از همه امور و مقاصد گردشگری مطلع باشند، گفت: تحقق این انتظار منوط به تخصصی شدن فعالیت راهنمایان گردشگری است، اما به طور قطع این امر نیازمند زمان بندی است و باید راهنمای گردشگری اهل مطالعه و به روز باشد، نسبت به همه اتفاقات و وقایع گذشته، حال اشراف داشته باشد، فردی برون گرا و دارای روابط عمومی و تعامل مناسبی به ویژه با گردشگران خارجی داشته باشد.
این راهنمای گردشگری تصریح كرد: استان مركزی از این نظر در مقایسه با استان های دیگر ضعیف است حتی در بعد جذب گردشگران داخلی نیز قدرتمند عمل نكرده است و تنها به استانی برای گذر مسافران و گردشگران بدل شده است درصورتی كه وجود جاذبه های ویژه ای همچون تالاب میقان، غار چال نخجیر، شهر نراق روستاهای بكر شهرستان تفرش می تواند تحول بزرگی در گردشگری این استان ایجاد كند حتی با توجه به صنعتی بودن استان نیز می توان گردشگری صنعتی را توسعه بخشید.
وی بیان كرد: با وجود همه ظرفیت ها تاكنون در صدد آموزش، افزایش و رشد علمی و شغلی راهنمایان گردشگری در استان برنامه و اقدامی تدوین نشده است، راهنمایان باید با تخصص عمل كنند، اما راهنمای گردشگری كه به صورت صرف در یك حوزه همچون كویر نوردی، غارنوردی متخصص باشند در اختیار نداریم.
حمیدیان با تاكید بر اینكه نباید مقصر همه كاستی ها را مسئولان دانست، گفت: مشاركت بخش خصوصی و تلاش تشكل های مردمی و مردم را باید تقویت كرد و بسته و مجموعه های مناسبی برای جذب سرمایه گذاران در نظرگرفت.
وی ادامه داد: در سال های اخیر انجمن راهنمایان گردشگری استان تشكیل شد اما، تاكنون نتیجه ای از آن حاصل نشده است، استان مركزی حدود 40 راهنمای گردشگری دارد كه اغلب در استان های دیگر فعالیت دارند و مردم استان و علاقه مندان به بوم گردی از تورهای گردشگری تهران استفاده می كنند و حتی مبالغ بیشتری می پردازند و این تنها به آگاهی اندك برمی گردد و اصلاح این امر منوط به فرهنگ سازی و آگاهی بخشی نسبت به ظرفیت های استان است.
این راهنمای گردشگری تاكید كرد: مردم باید یاد بگیرند كه خود سفر نروند چراكه ممكن است اتفاقات پیش بینی نشده ای رخ دهد آشنا نبودن نسبت به محیط، تخریب و خطرات احتمالی جز عوامل تنها سفر كردن است درصورتی كه سفر و دیدن جاذبه های طبیعی تاریخی و فرهنگی همراه با تور كه اشراف زیادی نسبت به مناطق دارند و می تواند مسیر گردشگری بكری را تعریف كند، لذت بخشی گردشگری را دوچندان می كند.
حمیدیان افزود: سه تور به صورت قانونی در استان فعالیت دارند اما باتوجه به ظرفیت های غنی استان این تعداد توجیه پذیر نیست و باید همزمان با توسعه گردشگری و بوم گردی در استان و برنامه ریزی در این راستا تلاشی برای توسعه و افزایش فعالیت تورهای گردشگری نیز صورت گیرد.

***22 مجوز اقامتگاه بوم گردی در استان مركزی صادر شد
معاون گردشگری استان مركزی گفت: صدور مجوز اقامتگاه بوم گردی در استان دنبال می شود كه تاكنون از 22 مجوز صادر شده، 6 مجوز برای اخذ تسهیلات كم بهره به بانك های عامل معرفی شده اند واین مجوزها با حداقل ها برای روستائیان به منظور تبدیل بنا به اقامتگاه و یا تامین سرمایه برای ساخت اقامتگاه بوم گردی است.
سید حسن حسینی گفت: در زمینه بوم گردی در روستاهای هدف ،تبدیل منازل سنتی و قدیمی به اقامتگاه بوم گردی دنبال می شود و تاكید براین است كه بیمه شخص ثالث ملك و استحكام بنا نیز در نظر گرفته شود و برای منازل جدید بوم گردی نیز با نظر ناظر بنیاد مسكن ساخت بنا انجام گیرد.
وی افزود: در كل روستاهای هدف گردشگری شهرستان های استان همچون هزاوه، انجدان، ده نمك اراك، آبگرم محلات، خان آباد خمین، شهر نراق مجوز ایجاد اقامتگاه های بوم گردی صادر شده است و در هر نقطه دیگری از استان كه ظرفیت لازم و متقاضی داشته باشد مجوزهای لازم طبق قانون صادر خواهد شد.
حسینی اظهار كرد: 25 روستای استان مركزی هدف گردشگری است و خارج از نمونه های مدنظر كه فرهنگ و آیین خاص خود را دارند طبیعت این مناطق همچون روستای ده نمك بحث كویرنوردی و پرنده نگری می تواند ترویج دهد و به طور قطع مجموع كاملی از انواع گردشگری را در قالب بوم گردی می توان در این روستاها شاهد بود.

*** شورای پژوهش روستایی به منظور توسعه بوم گردی در استان فعال است
مدیركل دفتر امور روستایی استانداری مركزی عنوان كرد: استفاده از ظرفیت بوم گردی و گردشگری روستاها همواره در اولویت كار بوده است به همین دلیل روستای هدف و نمونه گردشگری انتخاب شد و این انتخاب با همكاری میراث فرهنگی انجام و روستاهای واجد شرایط شناسایی شدند.
سعید فائض پور افزود: به منظور توسعه بوم گردی در روستاهای شاخص آموزش دهیاران و تبیین انواع بوم گردی و كاركردها و خروجی آن نیز انجام گرفت و به تازگی سه تور تخصصی انجام شد و از این جهت از صندوق كارآفرینی امید نیز بابرگزاری نشست هایی در موضوع توسعه بوم گردی كمك گرفته شد.
وی تصریح كرد: مراحل جذب منابع برای توسعه بوم گردی از طریق سازمان های شهرداری ها و دهیاری در دست انجام است تا به واسطه آن طرح توسعه روستاهای هدف گردشگری همچون هزاوه دریافت شود اما، به دلیل محدودیت منابع میراث فرهنگی خود وارد شده است، همچنین فرمانداری ها، معاونت عمرانی استانداری، دهیاری و بخش داری نیز در این امر مشاركت دارند كه نمونه آن بازسازی منزل امیركبیر در روستای هزاوه و منزل نظامی یا روستای طاد است.
مدیركل دفتر امور ورستایی استانداری مركزی افزود: معاونت عمرانی استانداری 100 میلیون تومان به منظور بازسازی منزل امیركبیر تخصیص داد و از طرفی منابعی از جانب دهیاری و دفتر امور روستایی نیز اختصاص یافت كه كار بازسازی آغاز شد.
وی تاكید كرد: بازسازی منازل مفاخر استان با رویكرد حفظ و احیاء آن از نظر هویتی و معماری انجام می شود، همچنین رویكرد اقتصادی نیز مورد توجه است تا براساس این بازسازی توسعه گردشگری و بازتولید فرهنگی و تعاملات روستایی نیز رقم بخورد.
فائض پور عنوان كرد: شورای پژوهش روستایی به منظور توسعه بوم گردی به عنوان یك صنعت تاثیر گذار در اقتصاد كشور استان و مهمتر از همه روستاها فعال است به تازگی طرح ارزشمندی به منظور توسعه بوم گردی در روستای بالقلو بخش نوبران ساوه ارائه كرده است كه می تواند به همراه توسعه بوم گردی در روستاهای هزاوه، انجدان، طاد، باران نیز این صنعت را در استان رشد دهد.
ایران كشوری چهار فصل دارای شهرت بی نظیردر موضوعات فرهنگی و تاریخی و طبیعی است اما تاكنون این اندوخته عظیم نتوانسته است به طور كامل به منصه ظهور برسد.
استان مركزی فرصت های گردشگری بالقوه ای را در خود جای داده است كه شاید بخشی از آن ها حتی به گوش برخی از اهالی استان نرسیده باشد واین امر ناشی از عملكرد ضعیف در معرفی ظرفیت های استان است از طرفی به واسطه وجود فعالان عرصه گردشگری و راهنمایان بوم گردی می توان تحولی بنیادین در جذب گردشگر در استان مركزی رقم زد، اتفاقی كه شاید اگر مورد توجه قرار نگیرد و برنامه ای مدون برای آن تدوین نشود از رقابت گردشگری كشور باز بماند.
این استان بیشترین شمار روستاها را به تعداد یك هزار و 648 آبادی دارد كه توجه به این ظرفیت كه هر كدام شاخصه و ویژگی خاصی را در خود جای داده اند می تواند ارزش افزوده غیرقابل احتسابی را روانه اقتصاد استان كند.
كارشناسان و دست اندركاران امور فرهنگی و گردشگری بر این باورند كه زمان آن فر رسیده تا تمركز مدیران استان با اتكا به اهداف اقتصاد مقاومتی از بستر های محرك اقتصادی وابسته به نفت و محورهای اشتغالزای آلاینده و هزینه بر برداشته شود و با سرمایه گذاری بر ظرفیت های گردشگری زنجیره كاریابی و تولید ثروت و نشاط اجتماعی روز به روز در استان مركزی تقویت شود.

6992/6013/گزارشگر:آذر اسفندیاری***انتشار دهنده:مژگان حیدری