اتحاديه اقتصادي اوراسيا ( Eurasian Economic Union = EEU ) از ابتداي ژانويه سال 2015 ميلادي فعاليت خود را بهطور رسمي آغاز كرد. هدف اصلي ايجاد اين اتحاديه، تسهيل تجارت ميان كشورهاي استقلاليافته از اتحاد جماهير شوروي است و ارمنستان در دوم ژانويه سال 2015 به عضويت كامل اتحاديه اقتصادي اوراسيا درآمد. اتحاديه اقتصادي اوراسيا در حال حاضر از كشورهاي روسيه، بلاروس، قزاقستان، قرقيزستان و ارمنستان تشكيل شده و مجموع مساحت كشورهاي اين اتحاديه، بيش از 20 ميليون كيلومترمربع و مجموع جمعيت پنج كشور آن نيز 180 ميليون نفر است.
به گزارش خبرنگار ايرنا سيد كاظم سجادي روز چهارشنبه در ديدار با مديرعامل سازمان منطقه آزاد انزلي با اشاره به وجود ظرفيت هاي لازم براي توسعه تجارت بين گيلان و ارمنستان از طريق منطقه آزاد انزلي اظهار كرد: از طريق اين سفارت ، تلاش هاي خوبي براي معرفي ظرفيت هاي اين استان در راستاي توسعه همكاري هاي همه جانبه در بخش هاي كشاورزي ، ابريشم و گردشگري انجام شده است.
وي لغو رواديد بين ايران و ارمنستان براي گردشگران و تجار را زمينه مناسبي در جهت افزايش حضور گردشگر در هر دو كشور دانست و افزود : ارمنستان به گردشگري حلال براي ايرانيان توجه ويژه اي دارد و با ارائه خدمات مختلف براي مسلمانان در همه بخش هاي مربوط به گردشگري از جمله اقامت و خوراك ، بستر لازم را براي تسهيل حضور گردشگران ايراني در ارمنستان فراهم كرده است.
سجادي به لزوم فراهم سازي زمينه هاي جذب هرچه بيشتر گردشگران ارمنستان به ايران اشاره و تصريح كرد: فراهم سازي زمينه كاهش عوارض سفر با خودروهاي شخصي از سوي دولت ايران براي گردشگران و تجار كشور ارمنستان، موجبات افزايش حضور گردشگران ارمنستان را به كشورمان از مسيرهاي هوايي و زميني فراهم مي كند.
سفير ايران در ارمنستان با اشاره به اقامت هفت ميليون تبعه كشور ارمنستان در ساير كشورها گفت: از طريق بازار ارمنستان مي توان علاوه بر معرفي و عرضه كالاهاي توليدي ايران در حوزه اوراسيا بدون تعرفه گمركي ، موجبات ارزآوري براي كشور را نيز فراهم ساخت.
وي وجود منطقه آزاد مرقع در ارمنستان را فرصت مناسبي براي توسعه همكاري هاي دوكشور و همچنين استفاده از فعالان صنعتي و اقتصادي منطقه آزاد انزلي دانست و تاكيد كرد: تبادل فرآورده ها و محصولات كشاورزي خصوصا زيتون به عنوان محصول ويژه استان گيلان و همچنين نگهداري بچه ماهي ، كشت ميگو و ماهيان خاوياري دربخش شيلات از جمله زمينه هاي توسعه روابط دو كشور در حوزه هاي اقتصادي و تجاري است.
سجادي به وجود چند كشتارگاه در ارمنستان با رعايت قوانين ذبح اسلامي اشاره و خاطرنشان كرد: علاوه بر توسعه دامپروري و مرغداري، ارمنستان در زمينه محصولات گلخانه اي هم مي تواند بستر مناسبي براي گسترش مراودات تجاري دو كشور باشد .
وي با تاكيد بر لزوم كيفي سازي محصولات توليدي در راستاي صادرات آن از بازار ارمنستان به اوراسيا يادآور شد : درصورت تكميل خطوط ريلي و اتصال دو كشور از طريق راه آهن ، ارمنستان به عنوان پل ارتباطي خوبي براي تحقق اهداف كريدور شمال و جنوب خواهد بود.
به گفته سفير ايران در ارمنستان، معرفي آداب و رسوم و فرهنگ ايران به گردشگران ارمنستاني درمناسبت هاي مختلف با استفاده از امكانات نمايشگاهي و ظرفيت هاي موجود در گيلان تاثير بسزايي در رشد حضور گردشگران خارجي در كشور و خصوصا گيلان دارد.
** ضرورت برقراري ارتباط دوجانبه بين فعالان صنعت و تجارت و گردشگري دو كشور
رئيس هيات مديره و مديرعامل سازمان منطقه آزاد انزلي نيز در اين ديدار، شناخت سفير ايران از ظرفيت هاي موجود در گيلان را فرصت مناسبي براي توسعه ارتباطات دوجانبه دانست و اظهار كرد: منطقه آزاد انزلي توسعه و تكميل زير ساخت هاي مورد نياز دربخش هاي مختلف براي گسترش روابط همه جانبه بين ايران و كشور هاي حاشيه درياي خزر را دردستور كار قرار داده است .
رضا مسرور با اشاره به آمادگي منطقه آزاد انزلي براي برگزاري نمايشگاه درحوزه هاي مختلف اقتصادي، صنعتي و گردشگري بين فعالان اقتصادي و گردشگري دوكشور در اين منطقه افزود: منطقه آزاد انزلي آمادگي برپايي نمايشگاه معرفي توانمندي ها و ظرفيت هاي گيلان در ارمنستان را نيز دارد .
وي با اشاره به توسعه و بهبود روابط بين تجار منطقه آزاد انزلي و ارمنستان تاكيد كرد: علاوه بر ايجاد انجمن فعالان اقتصادي در منطقه آزاد انزلي ، با پيگيري هاي صورت گرفته از سوي وزارت امور خارجه ، تشكيل شوراي همكاري مناطق آزاد و ويژه اقتصادي كشورهاي حاشيه خزر درسال آينده نيز تاثير بسزايي در گسترش روابط بين كشورها دارد .
مسرور به برقراري تجارت ترجيحي بين مناطق آزاد اشاره كرد و گفت: ايجاد مركز تفريحات دريايي به عنوان يكي از مجهزترين مراكر تفريحي دريايي در كشور، نمونه اي از فراهم سازي بسترهاي مناسب براي توسعه گردشگري است و تنها نيازمند برقراري ارتباط بين موسسه هاي خدمات گردشگري و فعالان اقتصادي و تجاري دو كشور است .
وي با اشاره به وجود زمينه هاي لازم براي تامين نيازهاي كشور ارمنستان در بخش صنايع درمنطقه آزاد انزلي گفت: شرايط لازم براي تبادل كالاهاي صنعتي توليدي به ارمنستان وجود دارد و فقط نيازمند ارتباط دوجانبه تشكل ها و انجمن هاي دو كشور دراين حوزه است.
مسرور با بيان اينكه از هيات هاي اقتصادي ارمنستان براي بازديد از منطقه آزاد انزلي و برگزاري جلسات مشترك با انجمن هاي سرمايه گذاري و جامعه بازرگانان منطقه دعوت مي كنيم، اظهار داشت: با توجه به مشتركات فرهنگي و اقتصادي دو منطقه ، همه زمينه ها براي همكاري مشترك و استفاده از ظرفيت هاي دوطرف مهياست و تاسيس بانك هاي مشترك ايراني و ارمني در توسعه همكاري هاي اقتصادي دو كشور مهم است.
به گزارش خبرنگار ايرنا منطقه آزاد انزلي تنها منطقه آزاد ايران در حاشيه درياي خزر است و كشورهاي حاشيه درياي خزر، تركيه و كشورهاي حاشيه خليج فارس و آسياي جنوب شرقي عمده بازارهاي صادرات و واردات محصولات از طريق منطقه آزاد انزلي هستند.
قرار گرفتن در مسير كريدور بين المللي شمال - جنوب، دارابودن موقعيت ويژه در زمينه ارتباط با كشورهاي حاشيه درياي خزر، همجواري با بنادر آستراخان و لاگان در روسيه، راسنودسك در تركمنستان، اكتائو در قزاقستان و باكو در آذربايجان، دسترسي از طريق راه هاي مناسب، به بازارهاي مصرف كشورهاي CIS، نزديكي به فرودگاه بين المللي رشت از جمله مزاياي منطقه آزاد انزلي است.
مزاياي قانوني همچون امكان ثبت، مالكيت و مشاركت سرمايه گذاران خارجي تا ميزان 100 درصد در منطقه، امكان فعاليت بانك ها و موسسات مالي - بيمه اي در اين منطقه، معافيت مالياتي 20 ساله بر درآمد و دارايي از تاريخ بهره برداري هرگونه فعاليت اقتصادي، وحدت مديريت در ارائه كليه خدمات به سرمايه گذاران و فعالان اقتصادي، اقدامات سازمان در خصوص خلق مزايا و معافيت هاي جديد براي فعالان اقتصادي - توليدي، فعاليت بورس كالاي منطقه، رونق فضاي تجاري با اجراي مصوبه كالاي همراه مسافر و برگزاري پانزدهمين اجلاس اتاق هاي بازرگاني كشورهاي حاشيه درياي خزر زمينه ساز رونق فضاي كسب و كار در محدوده منطقه شده است.
ارمنستان با حدود 30 هزار كيلومتر مربع مساحت و سه ميليون نفر جمعيت در منطقه قفقاز قرار دارد كه پس از فروپاشي شوروي در سال 1991 استقلال يافت؛ اين كشور با موقعيت راهبردي ويژه، از غرب با تركيه، شمال گرجستان، شرق جمهوري آذربايجان (جمهوري قرهباغ) و در جنوب ايران و جمهوري خودمختار نخجوان (جزئي از جمهوري آذربايجان) هم مرز است.
ارزش روابط اقتصادي سالانه ايران و ارمنستان معادل سه ميليون و 250 هزار دلار است كه سهم ايران سه ميليون دلار و سهم ارمنستان 250 هزار دلار مي باشد كه قابليت هاي بسيار زيادي براي افزايش دارد.
نمايشگاه اختصاصي كالاهاي ارمنستان با همكاري وزارت صنعت، معدن و تجارت ، در دو هزار متر مربع فضا و با حضور 90 شركت ارمنستاني ، از 14 تا 17 مهرماه امسال در محل نمايشگاه هاي دائمي تهران برگزار شد. صنايع غذايي، حمل و نقل، طلاسازي، تجهيزات پزشكي و داروسازي، نساجي و چرم و فناوري اطلاعات از جمله صنايع شركت كننده در اين نمايشگاه بودند.
خبرنگار: رضا اكبري ** انتشاردهنده: كبيري
7471/2007
تاریخ انتشار: ۲۲ دی ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۰
انزلي - ايرنا - سفير جمهوري اسلامي ايران در ارمنستان گفت: با فراهم سازي شرايط توسعه همكاري هاي متقابل، ارمنستان مي تواند به عنوان راه ارتباطي مناسبي براي اتصال ايران با اروپا و آسيا باشد.