تهران- ایرنا- یك مطالعه بین المللی جدید نشان می دهد تعداد افرادی كه در سراسر جهان از فشار خون بالا رنج می برند، رو به افزایش است و در نتیجه، مرگ و میر ناشی از این عارضه نیز افزایش یافته است.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از مدیكال ساینس، آنالیز وضعیت سلامت حدود 9 میلیون نفر در سراسر جهان نشان می دهد بین سال های 1990 تا 2015 میلادی نرخ ابتلا به بیماری فشار خون افزایش یافته است. برای این منظور محققان مجموعا 844 تحقیق علمی را كه در بازه زمانی مذكور در 154 كشور انجام شده است، مطالعه و بررسی كردند.
این تحقیقات كه به سرپرستی كریستوفر موری از دانشگاه واشنگتن انجام گرفت، عوامل موثر اصلی در افزایش فشار خون را شامل رژیم غذایی ناسالم، تبعات شهرنشینی در كشورهای در حال توسعه از جمله كم تحركی و پیر شدن جمعیت جهان كه فشار خون از نتایج آن است، برشمرد.
براساس این تحقیقات، بیش از 50 درصد مبتلایان به فشار خون ساكن پنج كشور آمریكا، چین، روسیه، هند و اندونزی هستند.
فشار خون عارضه ای است كه تقریبا از هر سه فرد بزرگسال، یك تن به آن مبتلاست و عامل اصلی بیماری های قلبی عروقی، كلیوی، سكته مغزی و اختلالات چشمی محسوب می شود.
فشار خون نیرویی است كه توسط جریان خون به دیواره رگ ها وارد می شود تا خون در سراسر رگ ها و بدن جریان یابد. اگر این نیرو افزایش پیدا كند و در طول زمان ثابت باقی بماند، بدن با مشكلات زیادی روبرو می شود. كنترل فشار خون فرآینده پیچیده ای نیست و به راحتی می توان با اجتناب از مواد غذایی و عوامل تحریك كننده بر آن چیره شد.
چند عامل افزایش دهنده فشار خون به شرح زیر است:
- غذاهای كنسروی، آماده و فرآوری شده
این غذاها حاوی مقادیر قابل ملاحظه ای نمك، مواد نگهدارنده و ادویه هستند و سبب افزیش فشار خون می شوند. نمك این غذاها بیش از حد مجاز است.
- انواع شیرینی و كیك
كیك و شیرینی منبع شكر و چربی های اشباع است كه علاوه بر افزایش وزن، یكی از مهمترین دلایل افزایش فشار خون محسوب می شود.
- رب و سس گوجه فرنگی كنسرو شده
رب و سس گوجه فرنگی كنسرو شده حاوی مقادیر بالای نمك است و استفاده از آن برای بیماران مبتلا به فشار خون به هیچ وجه توصیه نمی شود.
- مشروبات الكلی
مشروبات الكلی یكی از مهمترین دلایل افزایش فشار خون و صدمه به سیستم قلب و عروق است.
- لبنیات پرچرب
- غذاهای چرب
- شور و ترشی های پرنمك
- گوشت قرمز

توصیه هایی برای كاهش فشار خون:
- میزان نمك در وعده های غذایی را كاهش دهید
- وزن خود را كاهش دهید
- به طور مرتب ورزش كنید
- از مواد معدنی مفید مانند پتاسیم، كلسیم و منیزیم بیشتر استفاده كنید
سیب زمینی، موز، سبزیجات سبز پر رنگ، بادام، گوجه فرنگی، انواع كلم و قارچ حاوی این مواد معدنی مفید هستند
- از مصرف دخانیات اجتناب كنید
- در معرض دود سیگار قرار نگیرید
- از استرس و تنش دوری كنید
- روزانه حداقل هشت لیوان آب بنوشید
- فشار خون خود را به صورت روزانه بررسی كنید
- مصرف كافئین را به حداقل كاهش دهید
- از غذاهای گیاهی استفاده كنید
- شكلات تیره و كم شیرین بخورید
- خواب كافی داشته باشد
علمی(6)**9259
مترجم: سپیده علی كاشانی* انتشار: زهره محتشمی پور