به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا، سید رضا صالحی امیری روز پنجشنبه در آئین افتتاحیه همایش ملی زبان و هویت در سالن همایش های وصال هتل همای شیراز این مطلب را عنوان كرد و افزود: زبان فارسی یكی از اركان اساسی هویت ملی ایران است؛ این زبان فاخر، زبان عرفان و گسترش دهنده فرهنگ اسلامی و كلمه طیبه است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه كرد: زبان فارسی، زبان حكمت است؛ زبان ادبیات كلاسیك پر آوازه ایران است و اگرچه تاریخ، اسطوره، مذهب و سنت ها برای ایرانیان تجربه مشترك تاریخی را به وجود آورده است؛ اما بی تردید این زبان فارسی است كه سرچشمه حس مشترك در ادبیات، عرفان، نیایش و زندگی را برای مردم ایران رقم زده است و به همین دلیل است كه هویت ملی ایرانیان بر تاریخ و جغرافیا، دین اسلام و زبان فارسی استوار است.
صالحی امیری افزود: تاكید مقام معظم رهبری بر حفظ و گسترش این زبان از همین روست كه می فرمایند زبان فارسی یك میراث عظیم و با شكوه و بسیار ارزشمند و مایه سربلندی و از گنجینه های عظیم مواریث فرهنگی است و در واقع همه چیز ما و رمز هویت ما است
وی توضیح داد: هویت ایرانی دارای اجزا و عناصری است كه با آنها شناخته می شود؛ نمادهای ملی چون پرچم،سرود ملی، اسطوره ها و اعیاد و نظایر آن از این جمله اند، اما زبان یكی از مهمترین مقوله های این امر است. چرا كه زبان نه تنها در بیان واقعیت ها و شناخت پیرامونی خنثی نیست، بلكه در ساخت واقعیت ها تاثیر گذار است و مفاهیم و تعامل های انسانی را باز گو می كند.
وزیر ارشاد تصریح كرد: بی شك حفظ هویت ملی ایران، بر پایه دو ستون زبان و تاریخ استوار است و از آنجا كه زبان به مثابه عامل پیوند دهنده ملت عمل می كند و عامل اصلی اعتبار جریان سیال فرهنگی است حفظ و پرداختن به آن ضرورتی انكار ناپذیر است.
صالحی امیری خاطرنشان كرد: باید به خاطر بسپاریم كه زبان ملی، بزرگترین سرمایه فرهنگی و مهمترین عامل حفظ، استمرار و استقلال فرهنگ ها و پاسداری از هویت ملی است كه در كنار دیگر مولفه ها همچون قلمرو جغرافیایی و ارزش های دینی اجتماعی و انسانی نمود می باید.
وی گفت: اما امروز دل باختگی به زبان ملی و هویت ملی این مرزو بوم دغدغه و احساس خطری را در ماهیت زبانی ما پدیدار آورده كه در صورت نشناختن ریشه های آسیب رسان این دغدغه خود می تواند ناخواسته به شیوه حفظ و حراست از زبان آسیب رساند.
وی ادامه داد: ورود واژگان بیگانه به زبان یكی از این دغدغه های رایج است كه همگان را به یافتن راه گریزی از آن بر انگیخته است اما باید به یاد داشت صرف ورود واژه های بیگانه كه هیچ زبان از آن بركنار نیست به خودی خود نمی تواند خطری برای زبان به شمار آید.
صالحی امیری گفت: اگر چنین بود زبان فارسی در رابطه هزار ساله خود با زبان عربی و اخذ هزاران واژه و اصطلاح از آن زبان، تاكنون می بایست،به كلی نابود شده باشد كه نه تنها این اتفاق نیفتاده بلكه تكامل نیز یافته است.
وی تاكید كرد: بزنگاه خطر برای تخریب و ابتذال هر زبانی در جایگاه دیگری است؛ یكی قطع رابطه با سنت فرهنگی به سبب نامفهومی آثار مكتوب بازمانده از گذشته و اختلال از مهمترین كار زبان كه ایجاد ارتباط میان افراد است.
وزیر ارشاد اظهار كرد: بنابراین كوشش مستمر ما برای در امان ماندن از این آسیب جدی،باید معطوف به این دو امر باشد و خوشبختانه بر اساس مطالعات انجام شده در سنجش نسبت زبان ملی و زبان های قومی در ایرانی این دو گروه زبانی نه تنها در تعارض با یكدیگر نیستند بلكه مقوم یكدیگر اند و به همین دلیل تقویت زبان های قومی عاملی برای تعالی زبان فارسی و انسجام هویت ملی خواهد بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: فرهنگ هر جامعه متشكل از دانش ، باور، هنر، اخلاق، قانون، عرف، و هر توانایی و عادات دیگری است كه انسان در حكم عضوی از جامعه دارد.
وی یادآورشد: امروز ، ما چاره ای جز شناخت وضعیت ذهنی و درك هویت خویش نداریم و برای درك همه جانبه ارزش های انسانی و نیز شناخت و ارزش گذاری شان آدمی ، ناگزیر به شناخت هویت واقعی خویش هستیم.
صالحی امیری تاكید كرد: هویت از مفاهیم بنیادی علوم اجتماعی و به ویژه جامعه شناسی فرهنگ است و از نگاه جامعه شناسنامه، هویت ، احساسی است كه فرد در جامعه به آن دست می یابد ؛ احساسی كه بر اساس داشته ها ، باورها و جغرافیا شكل می گیرد و موجب تمایز می شود.
وی گفت: گویی هویت، روح یك جامعه است و از همین روست كه هویت ملی و روح ملی هر كشوری را عوامل معنوی آن تشكیل می دهند.
وزیرارشاد اظهاركرد: باورها ، سنت ها، مذاهب و تاریخ، بخش هایی از هویت ملی یك ملت را می سازند ، اما در این میان هر ملتی برای تثبیت هویت خود نیازمند یك زبان واحد است كه آن را زبان ملی و زبان معیار می خوانند و در سرزمین ما این زبان فارسی است .
وی خاطر نشان كرد: زبان به مثابه عامل پیوند دهنده ملت ها در روزگار ما عمل می كند و عامل اصلی ارتباط و جریان سیال فرهنگی است و از این رو ترسیم افقی برای آینده زبان و تحكیم هویت ملی ، در مقایسه با گذشته دارای اهمیت است، زیرا بررسی دقیق و عالمانه تاثیر زبان بر هویت ملت ها در آینده ، ضرورتی ملی به شمار می رود.
صالحی امیری گفت: در این میان و در انبوه بحران های موجود در جهان كنونی باید به یاد داشته باشیم كه هویت ملی با زبان ملی پیوندی ناگسستنی دارد و هویت ملی ایرانی ، بر زبان و تاریخ این سرزمین استوار است كه در ایران باستان با زبان پهلوی و دین زرتشتی و در دوران برآمدن اسلام ، با زبان فارسی و تشیع تعریف شده است.
وی خاطر نشان كرد: امروزه ، نقش و جایگاه زبان در مراوده های منطقه ای و جهانی اهمیت فزاینده ای یافته است و اگر بپذیریم كه زبان ، محمل و مركب فرهنگ بشری است ، با دقت در دگرگونی های اجتماعی و فرهنگی باید در اندیشه تولید فرهنگی و ایجاد تحول بنیادین در حوزه زبانی باشیم.
وی تاكید كرد: برای ما ایرانیان تقویت زبان فارسی، تقویت هویت دینی و كمك به ارتقاء فرهنگی است كه در هزاران سال حركت های اجتماعی و تولیدات فرهنگی ، ادبی و دینی ریشه دارد .
اجتمام** 7029** 1601**خبرنگار: فرهاد شرف پور** انتشاردهنده : شهناز حسنی
تاریخ انتشار: ۲۳ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۳
شیراز - ایرنا - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی زبان فارسی را یكی از اركان اساسی هویت ملی ایران برشمرد و گفت: تقویت زبان های قومی سبب تعالی زبان فارسی و انسجام هویت ملی می شود.