كرج - ایرنا- رئیس انجمن ایمنی زیستی ایران در كارگاه آموزشی محصولات تراریخته كه در پارك علم و فناوری استان البرز برگزار شد گفت: مردم محصولات تراریخته را با اطمینان مصرف كنند.

به گزارش ایرنا ، دكتر بهزاد قره یاضی روز پنجشنه در این گارگاه آموزشی افزود:: درحالی كه سالهاست در مورد سلامت یا مضر بودن محصولات اصلاح ژنتیكی شده ' تراریخته ' اختلاف نظر وجود دارد، یك مطالعه 2 ساله كه بر اساس بررسی مقالات 30 سال گذشته است نشان می دهد این محصولات هیچ ضرری برای بدن ندارند و به محیط زیست هم آسیب نمی زنند.
وی اظهار كرد: مطالعات حاصل از 900 مقاله چاپ شده در 30 سال گذشته كه به همت 20 دانشمند گردآوری شده نشان می دهد كه محصولات تراریخته هیچ ضرری برای سلامتی و محیط زیست ندارد.
قره یاضی بیان كرد: اصلاح ژنتیكی محصولات در اوایل دهه 1980 میلادی برای بهبود طعم، كیفیت، ظاهر و افزایش ویتامین ها و مواد معدنی محصولات آغاز شد.
رئیس انجمن ایمنی زیستی ایران ادامه داد: محصولات تراریخته علاوه بر اینكه برای سلامتی مضر نیستند؛ بلكه با كاهش مسمومیت ناشی از انواع حشره كش و افزایش سطح ویتامین، در حفظ سلامتی نقش دارند.
قره یاضی با اشاره به اینكه برخی از محصولات تراریخته خاصیت ضد حشرات دارند، خاطرنشان شد: این خاصیت نه تنها تنوع گیاهان و حشرات را كاهش نمی دهد بلكه سبب افزایش تنوع زیستی می شود و از طرفی این محصولات هیچ اثر مخربی روی حیوانات دیگر ندارند.
وی تصریح كرد: این محصولات به نفع كشاورزان است و آنان را متحمل ضرر نمی كند.
وی با اشاره به برخی از شائبه ها در جامعه در خصوص محصولات كشاورزی گفت: نباتات اصلاح شده و گیاهان تراریخته 2 مقوله جدا و در دو چارچوب متفاوت كشاورزی سنتی و مدرن هستند.
قره یاضی یاد آور شد: گیاه تراریخته به گیاهی اطلاق می‌شود كه ساختار ژنتیكی آن برای افزایش مقاومت گیاه به برخی آفات یا بیماری های گیاهی و برای بهبود عملكرد گیاه و بهره وری كشاورز، از طریق مهندسی ژنتیك تغییر یافته باشد.
وی گفت: هدف ازمهندسی ژنتیك درگیاهان انتقال یك یا چند ژن به گیاه است كه در صورت موفقیت، یك ویژگی جدید به گیاه می‌بخشند، این ویژگی جدید معمولاً در گیاهان هم خانواده یافت نمی‌شود، به همین دلیل انتقال ژن یا ژن های عامل این ویژگی از طریق روش های متداول اصلاح نباتات محقق نخواهد شد.
وی بیان كرد: نمونه‌های استفاده از گیاهان تراریخته با صفتی چون مقاومت به یك آفت، بیماری یا خشكی را می‌توان در كشاورزی مدرن یافت.
رئیس انجمن ایمنی زیستی ایران افزود:در زمان حاضر نوع محصولات تراریخته ای كه در دنیا هستند و به لحاظ تجاری وجود دارند، بسیار محدود است، سویا، پنبه، كلزا و ذرت چهار گیاه تراریخته تجاری سازی شده در دنیا هستند.
قره یاضی با بیان اینكه در واردات روغن های گیاهی امكان ورود روغن این چهار گیاه وجود دارد، گفت: به غیر از این چهار گیاه كه در دنیا به طور عمده تولید می شود، تا به حال گزارش مستندی مبنی بر تولید برنج و فلفل تراریخته یا حتی گوجه فرنگی تراریخته وجود ندارد، این گیاهان نه در كشور تولید و نه به بازار ما وارد می شود.
وی همچنین با اشاره به وجود فلفل دلمه ای رنگی، انواع برنج هندی و گوجه فرنگی دگمه ای در بازار تاكید كرد: صرف نظر از درستی یا نادرستی صحبت هایی كه درباره تراریخته ها می شود، ما باید بین این قبیل فرآورده ها با محصولاتی كه در چارچوب كشاورزی سنتی اصلاح شده اند، فرق بگذاریم.
به گفته وی، برنج های هندی، ذرت های رنگی و فلفل دلمه ای رنگی تراریخته نیستند، بلكه گیاهان اصلاح شده ای هستند كه به روش اصلاح گیاه در كشاورزی سنتی حاصل شده اند.
قره یاضی اضافه كرد: عرضه توت فرنگی سفید، هندوانه زرد و برخی از گیاهان با رنگ های متفاوت در كشور به دلیل تلاقی رقم های مختلف گیاهان با هم در كشت یا آوردن رقم های متفاوت از مناطق خاص و كشت آنها در كشور است؛ اینها به هیچ وجه تغییر ژنتیكی پیدا نكرده اند و از طریق بیوتكنولوژی مدرن یا انتقال ژن، دست ورزی نشده اند؛ بلكه تنها از طریق روش اصلاحی، اصلاح شده اند.
وی با اشاره به اینكه رنگ این گیاهان نیز به خاطر یك ماده غذایی خاص یا ماده رنگی خاص، تغییركرده است و به دلیل تغییرات ژنتیكی یا انتقال ژن نیست، گفت: در خصوص تراریخته ها، تنها چهار گیاه سویا، ذرت، كلزا و پنبه به تجاری سازی رسیده و در سبد واردات كشورها قرار دارد.
وی اظهار داشت: فلفل دلمه ای رنگی، توت فرنگی سفید، هندوانه زرد و برخی از میوه ها و سبزیجات كه در رنگ ها و شكل های متفاوت به بازارعرضه می شوند، از نظر فواید وسلامت غذایی مشكلی ندارند.
وی افزود: این گیاهان به لحاظ فواید و سلامت غذایی ضرری ندارند و چه بسا بعضی از آنها خاصیت غذایی بیشتری در مقایسه با گیاهان مشابه خود داشته باشند، در این زمینه اداره كل غذا و دارو كاملا روی عرضه این محصولات در بازار نظارت دارد و می داند كه چه چیزی در بازار توزیع می شود.
2819 / 6155 خبرنگار: مهین مالمیر انتشار دهنده: محمد عزیزپور