به گزارش ايرنا، نصب غيراصولي و انسداد دودكش بخاري ها، نشت گاز دي اكسيد كربن و استفاده نادرست از وسايل گرمازا در منازل از مهم ترين عوامل در گازگرفتگي افراد عنوان مي شود.
متاسفانه ضعف فرهنگ ايمني بزرگترين مانع در كاهش آمار مرگ و مير ناشي از مسموميت و گازگرفتگي با گاز كشنده منوكسيد كربن است كه همه ساله قرباني مي گيرد.
كارشناسان توصيه مي كنند كه مردم از به كار بردن وسايل گرمايشي بدون نصب دودكش يا داراي نقص در دودكش خودداري كنند و در مورد آبگرمكن هاي ديواري هم تاكيد مي شود كه اگر به مدت طولاني روشن باشند مي تواند خطرناك باشد بنابراين به كارگيري اين نوع آبگرمكن در فضاهاي بسته يا مكان هاي فاقد جريان هوا مجاز نيست.
مديرعامل شركت گاز خراسان شمالي با اشاره به صدمات جاني ناشي از حوادث در سال جاري گفت: در اين مدت تعداد مصدومان ناشي از آتش سوزي و انفجار 11 مورد، تعداد حوادث آتش سوزي و انفجار 27 مورد، تعداد حوادث ناشي از گاززدگي(منوكسيد كرين) سه مورد و تعداد كل فوتي ها 6 نفر بوده است.
حسن رضا مير بلوكي در گفت و گو با ايرنا افزود: از مجموع اين حادثه ها 18 مورد در شهرها و 12 مورد در روستاهاي اين استان به وقوع پيوسته است.
وي گفت: از منابع توليد كننده گاز منوكسيد كربن مي توان به وسايل گرم كننده مانند اجاق ها، شومينه ها، انواع بخاري، آبگرمكن، دوده هاي خارج شده از اگزوز اتومبيل، دود سيگار، زغال كبابي، فرهاي آشپزخانه و ساير وسايل مصرف كننده سوخت آلي كه با سوختن ناقص اين گاز را توليد مي كنند اشاره كرد.
مير بلوكي استفاده از پرده هاي ضخيم و بلند، استفاده از بخاري ها با بازده بالا، استاندارد، دارنده برچسب انرژي با رده هاي بالا، نصب پنجره هاي دوجداره با قاب استاندارد و تنظيم و سرويس سيستم هاي گرمايشي به خصوص مشعل موتورخانه ها كه به صورت دوره اي منجر به كاهش 15 تا 20 درصدي گاز طبيعي شده را از جمله روش هاي صرفه جويي در مصرف گاز طبيعي عنوان كرد.
مدير عامل شركت گاز خراسان شمالي با بيان اينكه بايد درز همه پنجره ها را با درزگير پوشاند گفت: البته بايد توجه داشته باشيد در صورتيكه از بخاري گازي استفاده مي كنيد و يا پكيچ شما از هواي داخل منزل استفاده مي نماييد و دودكش دوجداره ندارد بايد حتما قسمتي از درزها را براي تامين هواي تازه باز بگذاريد.
مير بلوكي با اشاره به ديگر روش هاي صرفه جويي در مصرف گاز طبيعي افزود: سعي كنيد از شومينه استفاده نكنيد.
مديركل پزشكي قانوني خراسان شمالي بر رعايت نكات ايمني در نصب و به كارگيري وسايل گرمايشي تاكيد كرد.
دكتر بابك سلحشور در گفت و گو با ايرنا اظهار كرد: گازگرفتگي در 9 ماه سال جاري 6 نفر را به كام مرگ كشانده است.
وي گفت: سال گذشته در اين استان هفت نفر بر اثر گاز گرفتگي جان خود را از دست داده بودند كه از اين تعداد 2 نفر زن و 5 نفر مرد بودند.
سلحشور با بيان اينكه در فصول سرد و ماه هايي از سال كه از وسايل گرمازا استفاده مي شود، آمار گازگرفتگي افزايش مي يابد گفت: شهروندان بايد آگاه باشند كه منواكسيد كربن گازي بدون بو و بي رنگ است و عمده ترين منبع توليد اين گاز هم سوختن ناقص نفت و گاز است كه در اثر احتراق هر نوع ماده سوختني به خصوص در محيط هاي سرپوشيده و كمبود اكسيژن توليد مي شود.
مديركل پزشكي قانوني خراسان شمالي در مورد استفاده از آبگرمكن يا بخاري هاي مستعمل و داراي نقص فني و بدون دودكش يا داراي دودكش بدون عملكرد مناسب هشدار مي دهد و گفت: بيشترين موارد ابتلا به مسموميت با مونواكسيدكربن را اين موارد تشكيل مي دهند.
وي گفت: از آن جايي كه تمايل اين گاز براي تركيب با هموگلوبين خون 250 برابر بيش از اكسيژن است، لذا با بالا رفتن درصد آن در هواي اتاق به سرعت باعث ايجاد مسموميت در افراد خواهد شد و اكسيژن رساني به بافت هاي مختلف بدن از جمله مغز و قلب را دچار اختلال مي كند كه به علت بي رنگ و بو بودن اين گاز ممكن است وجود آن در محيط تا زمان ايجاد علايم مسموميت شديد مورد توجه واقع نشود.
سلحشور گفت: علايم مسموميت حاد با اين گاز شامل سردرد، سرگيجه، تهوع و استفراغ و احتمالا درد شكمي و سپس ايجاد حالت بيهوشي، تشنج و اغماست و در بيماران قلبي ممكن است تشديد بيماري يك علامت هشدار دهنده باشد.
وي افزود: سفتي عضلات، افزايش تعداد تنفس، كاهش فشار خون و گاه تنگي مردمك ها از ساير علايم مسموميت با اين قاتل خاموش است.
وي گفت: بايد توجه داشت كه حتي اگر فردي در اثر مسموميت با اين گاز جان خود را از دست ندهد، ممكن است دچار نواقص عصبي و رواني پيشرفته نظير فلج عضوي يا اختلال قواي مغزي شود.
وي در مورد راه هاي پيشگيري از مسموميت با اين گاز افزود: مردم بايد از بخاري هاي مستعمل و فرسوده بدون دودكش يا داراي دودكش نامناسب و غير استاندارد استفاده نكنند، هرگز در فضاي بسته و محدود كه تهويه كافي و مناسب ندارد، آتش روشن نكنند و همچنين تمام دودكش ها بايد كلاهك مناسب داشته باشد.
وي گفت: از طرف ديگر، در صورت نبود تهويه مناسب از نصب آبگرمكن در حمام و روشن كردن شعله هاي اجاق گاز در آشپزخانه براي گرم نگه داشتن محيط منزل خودداري شود و رانندگان وسايل نقليه سنگين هم از روشن كردن پيك نيك در وسيله نقليه خود خودداري كنند.
اين پزشك متخصص درباره شيوه امدادرساني به مصدومان اين حوادث نيز افزود: در صورت مواجهه با مصدومان حوادث مسموميت با گاز مونواكسيد كربن بايد سريع آن ها را از محيط خارج كنيد و پس از خارج ساختن مصدوم از محيط آلوده با اورژانس تماس بگيريد و علائم حياتي مصدومان را كنترل و از باز بودن راه هاي هوايي آن ها اطمينان حاصل كنيد.
اما، كارشناسان ايمني هم توصيه هايي در اين مورد دارند، ازجمله اين كه هر وسيله گازسوز بايد داراي يك دودكش مستقل و منتهي به فضاي بيرون باشد، دودكش و اتصالات آن از جنس مقاوم و بدون هيچ منفذ نشستي در سرتاسر آن باشد و انتهاي دودكش ها بايد دست كم يك متر از سطح بام و ديوار جانبي آن فاصله داشته باشد، هم چنين قطر لوله دودكش بايد مساوي يا بزرگتر از قطر لوله خروجي دستگاه گازسوز باشد.
كارشناسان توصيه مي كنند كه مردم از به كار بردن وسايل گرمايشي بدون نصب دودكش يا داراي نقص در دودكش خودداري كنند و در مورد آبگرمكن هاي ديواري هم تاكيد مي شود كه اگر به مدت طولاني روشن باشند، مي تواند خطرناك باشد، بنابراين به كارگيري اين نوع آبگرمكن در فضاهاي بسته يا مكان هاي فاقد جريان هوا مجاز نيست.
براساس آمار اعلام شده، 72 درصد از جمعيت خراسان شمالي از مزاياي گاز شهري برخوردارند.
خراسان شمالي 940 هزار نفر جمعيت دارد.
7186/ 6042 گزارش از: فاطمه مقدسي باجگيران** انتشاردهنده: سيد حسين قدسي
تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۰
بجنورد- ايرنا- همه ساله در فصول سرد شاهد تلخ ترين حوادث نظير گازگرفتگي در خراسان شمالي هستيم كه به همين علت در 9 ماه امسال 6 نفر بر اثر استنشاق گاز در اين استان 940 هزار نفري جان خود را از دست داده اند.