آنكارا- ایرنا- نوسان شدید در بازار ارز تركیه و تضعیف كم سابقه ارزش لیر ترك در قبال دلار و یورو، نرخ مواد سوختی در تركیه را كه در تامین نفت و مشتقات نفتی نزدیك به 100 درصد به بازارهای جهانی وابسته است، به شدت افزایش داد.

به گزارش ایرنا، قیمت پایین نفت در بازارهای جهانی كه در دو سه سال گذشته، تا حدی موجب بهبود نسبی در تراز حساب ارزی تركیه شده بود، به ویژه از نیمه دوم سال گذشته همسو با رشد قیمت نفت در بازارهای جهانی، فشار دیگری بر دوش اقتصاد تركیه وارد كرده است.
قریب به تمامی كسری در تراز ارزی تركیه ناشی از هزینه ارزی این كشور برای تامین سوخت از خارج است.
از این رو افزایش نرخ نفت در بازارهای جهانی، ضمن تعمیق كسری در تراز پرداخت های تركیه به عنوان یكی از مهمترین مشكلات ساختاری و عامل شكنندگی در اقتصاد این كشور، تاثیر نا مطلوبی نیز در رشد نرخ تورم به عنوان اساسی ترین مشكل ساختاری در اقتصاد تركیه می گذارد.
در تابستان گذشته نرخ بنزین در تركیه تقریبا در حدود 4.3 لیر ترك و نرخ گازوئیل در حدود 3.6 لیرترك بود ولی اكنون نرخ بنزین به 5.30 لیر ترك و گازوئیل نیز به پنج لیر ترك رسیده و رسانه ها امروز از احتمال افزایش جدی نرخ بنزین و گازوئیل خبر دادند.
موضوع افزایش جدی در قیمت مواد سوختی در حالی مطرح می شود كه روز گذشته نرخ دلار در بازار ارز تركیه به 3.9 لیر ترك و یورو به 4.17 لیر ترك رسید كه ركورد تازه ای به شمار می رود.
نوسان در بازار ارز عصر روز گذشته به دنبال اظهارات نامزد وزارت امور خارجه دولت دونالد ترامپ در خصوص ترمیم روابط با آنكارا برای جلوگیری از گرایش بیشتر تركیه به روسیه، اظهارات مقامات دولتی تركیه مبنی بر این كه نوسانات در بازار ارز سطحی است و اقتصاد تركیه از استحكام لازم برخوردار است و همچنین تدابیر تازه بانك مركزی در مدیریت نقدینگی در بازار، تا حدی از تب و تاب افتاد.
كارشناسان می گویند در كنار قیمت تمام شده سوخت برای عمده فروشان سوخت و جایگاه داران، دو متغیر اصلی قیمت نفت در بازارهای جهانی و ارزش لیر ترك و نسبت مالیات های سنگین نیز در تعیین قیمت نفت در بازار مواد سوختی در تركیه تاثیرگذار است.
نرخ بنزین و گازوئیل در تركیه به طور عمده نسبت به تغییرات قیمت نفت در بازار نفت دریای مدیترانه تعیین می شود كه این نیز در ارتباط با نرخ جهانی نفت است.
به عبارتی نرخ مواد سوختی در تركیه علاوه بر تاثیرپذیری از قیمت نفت در بازارهای جهانی، تحت فشاری جدی افزایش نرخ دلار در قبال لیر ترك نیز هست.
به گفته همین كارشناسان، نرخ مواد سوختی هنوز به اندازه تغییراتی كه در نرخ دلار در قبال لیر ترك دیده شده، تصحیح نشده و مهمترین عامل آن را نیز تعیین سقف قیمت از سوی سازمان تنظیم و كنترل بازار انرژی تركیه است.
هرچند كه اصولا طبق قانون، این نهاد خودمختار است ولی در عمل گامهای خود را در راستای كسب رضایت دولت آنكارا بر می دارد.
كارشناسان پیش بینی می كنند كه نرخ نفت در بازارهای جهانی در سال جاری بین 50 الی 60 دلار در نوسان باشد و محاسبات انجام شده نشان می دهد كه افزایش هر 10 دلار بر نرخ نفت، حدود یك میلیارد دلار هزینه ارزی تركیه را در یك سال افزایش می دهد.
چنین به نظر می رسد كه فشار دوگانه بر نرخ مواد سوختی در تركیه یعنی تغییرات در نرخ جهانی نفت و افت ارزش لیر ترك در داخل در سال جاری، اقتصاد این كشور را كه با ركود و مشكلات ساختاری دست به گریبان است، در جهت منفی تحت تاثیر قرار خواهد داد و اقتصاد در تركیه در سال 2017 میلادی با كنش و واكنش دلار، دوره تورم را سپری خواهد كرد.
خاورم/2011/1905**انتشار دهنده: حسن فاخری