اينطور كه به نظر ميرسد هنوز دغدغههاي لازم در بسياري از نهادهاي مسئول براي مناسب سازي معابر شكل نگرفته است.
بر همين اساس رئيس دبيرخانه ستادهماهنگي و پيگيري مناسبسازي كشور از غفلت دستگاههاي اجرايي نسبت به وظايف قانوني در اين حوزه گلايه كرد و گفت: مناسب سازي فقط مختص معلولان نيست بلكه براي همه مردم است و اين نياز در تردد همه افراد جامعه احساس ميشود اما متأسفانه تا زماني كه اين قضيه عزم ملي نداشته باشد كارها به خوبي پيش نميرود.
ابراهيم كاظمي مومن سرايي حتي اعلام كرد كه وزير كشور به عنوان رئيس ستاد مناسب سازي يك بارهم در جلسات اين ستاد حضور نداشته است.
اين مسئله در حالي رخ ميدهد كه در قانون براي دستگاههاي مختلف وظايفي تعيين شده و وزارت كشور، رئيس ستاد مناسب سازي و دبير آن رئيس سازمان بهزيستي است. با وجود اين، برخلاف تصميمهاي پيشين جلسات مناسب سازي در سطح كلان به موقع برگزار نميشود و به همين خاطر گويا اغلب نهادهاي مسئول نيز وظيفهاي براي ارائه گزارش كار در خود حس نميكنند.
رئيس دبيرخانه ستاد هماهنگي و پيگيري مناسب سازي كشور هم با اشاره به چنين مسائلي گفت: شايد به دليل اينكه دستور كار كم بوده يا برنامههاي ديگري وجود داشته هر دوماه يك بار جلسه برگزار نشده اما توقع ما اين بود كه در هر فصل يا حداقل سالي 2 تا 3بار اين جلسات برگزار شود.
اين در حالي است كه امسال هنوز جلسهاي نداشتهايم و فقط يك بار وزارت كشور اعلام كرد اما به دليل همخواني با جلسه ديگر منتفي شد. به گفته مومنسرايي اگر اين جلسات در سطح كشور برگزار نشود در استانها و شهرها با ضعف مواجه خواهند بود.
البته در برخي از شهرهاي كشور به خصوص در تهران، شهرداريها در قالب برنامههاي يكساله و پنجساله، وظايف مختلفي براي مناسب سازي معابر شهري در دستور كار قرار دادهاند؛ آنطور كه از آغاز امسال طرحهاي شهرداري تهران در اين زمينه بهصورت ويژه شروعشده و با تهيه شيوهنامه نحوه مناسبسازي از نيمه شهريورماه سرعت انجام كارها افزايش يافته است.
به همين منظور قرار است تا پايان دهه فجر 95، در هريك از مناطق 22گانه شهر، يك بوستان مناسب سازي شده و به امكاناتي نظير ويلچر و ست ورزشي براي استفاده معلولان و كم توانان تجهيز شود.
از سوي ديگر مناسب سازي معابر معروف و اصلي شهر تهران نيز بايد تا پايان سال انجام شود. فرمانداري تهران نيز با تشكيل جلسات ماهانه و كارگروههاي ويژه همراه با حضور معلولان و اعضاي انجمنهاي نابينايان، كم توانان، ضايعه نخاعي، ناشنوايان و... برنامههايي همچون تأمين خودروهاي مخصوص را در دستور كار قرار داده است.
*نه درسي اختصاص ميدهند و نه بودجه
يكي از مسائل جدي حوزه مناسب سازي اين است كه هنوز در بسياري از نهادها فرهنگسازي لازم در رابطه با مناسب سازي معابر و در مفهوم كليتر تحقق شهر دسترس پذير شكل نگرفته است.
در اين رابطه رئيس دبيرخانه ستاد هماهنگي و پيگيري مناسب سازي ستاد كشور هم با بيان اينكه ازجمله وظايف قانوني براي دستگاهها فرهنگسازي است، به فارس گفت: طبق ماده 2آيين نامه اجرايي كه حدود 10سال از آن ميگذرد وزارت علوم موظف بوده 2واحد درسي در رابطه با مناسب سازي در دروس مرتبط بگنجاند اما اكنون ميبينيم كه مهندسان و دانشآموختگان از آن بيخبرند و اين به معني كوتاهي دستگاههاست.
وي ادامه داد: صدا و سيما، وزارت ارشاد و بهزيستي وظيفه فرهنگسازي دارند اما هنوز يك برنامه مناسبسازي ساخته نشده است. همچنين وزارت صنعت وظيفه دارد خودروهاي مناسب توليد كند و با اينكه فهرست مورد نياز خود را به آنها دادهايم اما اقدامي انجام نشده است.
وي با تأكيد بر اينكه تا زماني كه دستگاهها به وظايف خود در اين رابطه عمل نكنند كاري جلو نميرود، گفت: وزارت راه و شهرسازي نيز وظيفه دارد به دستگاههاي مرتبط چك ليستهاي نظارتي بدهد اما محقق نشده است.
مومن سرايي در رابطه با بودجه مناسب سازي نيز گفت: اكنون بودجه اختصاصي نداريم و دستگاهها از اعتبارات خود صرف اين موضوع ميكنند درحالي كه ما مكررا به سازمان برنامه و بودجه نامه نوشته و درخواست بودجه هر آنچه ميشده كردهايم.
*باز هم برگزاري همايش
در اين ميان قرار است در بهمن ماه همايش مناسب سازي اماكن و معابر شهري برگزار شود كه اميد ميرود در آن دستگاههاي مربوطه حضور جدي داشته باشند.
دبير ستاد هماهنگي و پيگيري مناسب سازي كشور نيز با اعلام اين خبر كه همايش ملي مناسب سازي در روز 25 بهمنماه امسال برگزار ميشود، گفت: فراخوان دريافت مقاله در حوزه مناسب سازي اماكن و معابر براي تسهيل در تردد معلولان، جانبازان و سالمندان منتشر شده است.
اينطور كه مومن سرايي اعلام كرد علاقه مندان تا 3 بهمنماه فرصت دارند تا مقالات تأليفي يا ترجمه خود را ارسال كنند. به گفته وي استادان، پژوهشگران و دانشجويان علاقهمند ميتوانند مقالات تأليفي يا ترجمه مرتبط خود را به نشاني دبيرخانه monasebsazi@behzisti.gov.ir ارسال كنند.
وي اضافه كرد كه نقش دستگاههاي اجرايي در مناسب سازي براساس قوانين و ضوابط كشوري، دسترس پذيري و مناسب سازي محيط زندگي براي سالمندان و مناسب سازي محيط در بلايا، محورهاي دريافت مقالات است.
وي مناسب سازي و دسترس پذيري محيط براي گروههاي آسيب بينايي و آسيب شنوايي، نقش تكنولوژي كمكي در دسترس پذيري محيط، نقش قوانين و نگرشها در دسترس پذيري براي افراد داراي معلوليت، مناسب سازي وسايل نقليه عمومي در خودرو و دسترسپذيري فضاهاي مجازي براي معلولان حسي را از ديگر موضوعات فراخوان دريافت مقاله در حوزه مناسب سازي كشور برشمرد.
گفتني است اين همايش ملي مناسب سازي در مجتمع آدينه واقع در خيابان آبشناسان غرب برگزارخواهد شد.
*روزنامه همشهري
تهرام/1109//1625
تاریخ انتشار: ۲۵ دی ۱۳۹۵ - ۰۹:۳۰
تهران - روزنامه همشهري - شماره 7012- گفته ميشود وزير كشور به عنوان رئيس ستاد مناسب سازي معابر شهري يك بار هم در جلسات اين ستاد حضور نداشته است.