سمنان- ایرنا- رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان با بیان اینكه برای فرآوری ماده معدنی به آب نیاز است، گفت: بزرگترین مساله برای صادرات مواد معدنی استان سمنان بحث آب است.

بهروز اسودی روز یكشنبه در جمع خبرنگاران در سمنان با اشاره به سهم حدود چهار درصدی مصرف آب بخش صنعت استان از حدود یك میلیارد و 300 میلیون مترمكعب آب تولیدی سالانه در این استان، گفت: مواد معدنی برای فرآوری به آب زیاد نیاز دارد و اگر آب وجود نداشته باشد، فرآوری و در نتیجه، صادرات این مواد با مشكل مواجه می شود.
از 72 ماده معدنی شناسایی شده در كشور بیش از 42 ماده در استان سمنان شناسایی شده و بر اساس آمار كشوری، سمنان در داشتن ذخایر موادمعدنی مختلف مانند سلستین، سولفات سدیم و كرومیت، رتبه های اول تا پنجم كشور را دارد.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان ادامه داد: زمانی كه صحبت از معدن می شود همه به دنبال اكتشاف و استخراج مواد معدنی هستند، در صورتی كه فرآوری مواد معدنی، دانش بنیان كردن و صادرات آن مغفول مانده است.
وی ادامه داد: فرآوری مواد معدنی در مسیر ایجاد ارزش افزوده از این ماده اولیه از اهمیت ویژه ای برخوردار است و لازمه آن آب است، اما تا كنون برای فرآوری مواد معدنی در استان سمنان كار قابل توجه نشده است.
وی یكی از دلایل اصلی فرآوری نشدن مواد معدنی در استان سمنان را ضعیف بودن ساختارهای زیربنایی عنوان كرد و گفت: ساختارهای زیربنایی استان مانند برق، گاز و آب در ارایه خدمات به معادن استان بسیار ضعیف است كه پراكندگی معادن یكی از دلایل اصلی آن عنوان می شود.
اسودی افزود: با فرآوری مواد معدنی می توان ارزش افزوده آن را بسیار بالا برد، به طوری كه اگر برخی از مواد معدنی استان سمنان فرآوری شود، بیش از 50 برابر ارزش افزوده آن ماده افزایش می یابد، اما تا كنون حتی رشد یك برابری در ارزش افزوده مواد معدنی استان سمنان اتفاق نیفتاده است.
وی یكی دیگر از دلایل فرآوری نكردن مواد معدنی در استان سمنان را فاصله زیاد معادن عنوان كرد و گفت: بیشتر معادن استان سمنان در مناطق دورافتاده و دست نیافتنی قرار دارد و دسترسی به آن ها آسان نیست.
وی ادامه داد: حدود 70 درصد از صادرات استان سمنان را صادرات صنایع معدنی تشكیل می دهد و باید بر روی مواد معدنی مانند مس ، كرومیت، منگز و آهن كه دارای حجم كم و ارزش افزوده بالا هستند سرمایه گذاری شود.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان افزود: سال گذشته در مجموع 302 میلیون دلار از استان محصولات مختلف صادرات شد كه بر اساس آمار گمرك سمنان بیش از نصف صادرات و حدود 122 میلیون دلار آن مربوط به صنایع معدنی بوده، اما با بررسی دیگر گمرك ها مشخص شد كه صادرات موادمعدنی استان سمنان بیش از این میزان و در حدود 70 درصد از كل صادرات استان سمنان است.
در استان سمنان 520 معدن فعال وجود دارد كه این تعداد تا آخر سال 95 به 540 معدن فعال می رسد.
استان سمنان از ذخایر غنی و متنوع معدنی از قبیل معادن گچ، سولفات سدیم، سنگ آهك، سنگلاشه، گرانیت، مرمریت، سنگ آهن، نمك، بوكسیت، سلستین، زئولیت، زغالسنگ، باریت، طلا، مس، كائولن، كرومیت، روی و فلورینو برخوردار است.
حدود 95 درصد سلستین، 15 درصد سولفات سدیم، 20 درصد كرومیت و 15 درصد زغال سنگ كشور نیز از معادن استان سمنان تامین می شود.
7341/6103
خبرنگار: خدیجه سلطانی پور ** انتشاردهنده: مصطفی دهقان