به گزارش ايرنا، توسعه منطقه راهبردي مكران كه در سواحل جنوبي كشور و در محدوده بين بندرعباس و چابهار قرار دارد، از تاكيدات رهبر معظم انقلاب بوده و در اين راستا دولت يازدهم درصدد توسعه و نقش آفريني آن در حوزه هاي انرژي، پتروشيمي، فولاد و تجارت بين الملل است.
در اين راستا، دولت تهيه سند توسعه سواحل مكران را به شوراي عالي شهرسازي و معماري محول كرده است.
بنا بر اعلام پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي، نوزدهيمن جلسه شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران به موضوع سواحل مكران اختصاص داشت كه با حضور اعضاي اصلي و نمايندگان وزارتخانههاي كشور، دفاع، كشاورزي، صنعت، معدن و تجارت، سازمان ميراثفرهنگي، سازمان برنامه و بودجه، سازمان حفاظت محيط زيست و استانداران و مسئولان استاني سيستان و بلوچستان و هرمزگان برگزار شد.
پيروز حناچي دبير شورايعالي شهرسازي و معماري ايران در اين نشست بر تصويب سند توسعه مكران و انتفاع ساكنان مناطق جنوبي تاكيد كرد و گفت: ملاحظات زيستمحيطي و توان اكولوژيك در توسعه منطقه بايد مورد توجه قرار گيرد.
معاون وزير راه و شهرسازي تاكيد كرد: تلاش ميكنيم تا سند توسعه مكران متفاوت از تجربه عسلويه و با لحاظ تمامي ابعاد عمراني، فرهنگي و اجتماعي منطقه مصوب شود.
وي گفت: در پس تنگههرمز و در سواحل مكران بر اساس ماموريتي كه توسط دولت برعهده ما نهاده شده است، برنامههاي مفصلي را تدوين كردهايم.
دبير شورايعالي شهرسازي و معماري ايران افزود: تلاش كرديم تا تجربهاي را كه در منطقه پارس جنوبي داشتيم مدنظر قرار داده و تلاش كنيم تا با سرعت تحولات منطقه، برنامهريزيهاي لازم را انجام دهيم.
به گفته حناچي، خوشبختانه ستاد توسعه سواحل مكران كه زيرنظر معاون اول رئيسجمهوري تشكيل شده است، اين ماموريت را برعهده شورايعالي شهرسازي و معماري ايران قرار داد.
وي با برشمردن اقدام هاي انجام شده براي تهيه اين سند، گفت: تلاش شد در درجه نخست با اخذ اطلاعات از همه دستگاههاي اجرايي، به نحوي برنامه ريزي شود كه همه برنامههاي توسعهاي همه جانبه و يكپارچه مورد توجه قرار گيرد و بتوان همه طرح ها را در بازه زماني كوتاه، ميان و بلندمدت مدنظر قرار داد.
* تغيير منطقه مگاجاسك از شرق به غرب
حناچي گفت: از جمله خروجيهاي اين طرح كه با مشاوره دستگاههاي مختلف و وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام شد، اين بود كه تمامي برنامهريزي ها كه در ابتدا روي خط انرژي و نفت كه بر منطقه مگاجاسك برنامه ريزي شده بود، از منطقه شرق جاسك به منطقه غرب آن تغيير مسير پيدا كرد.
معاون وزير راه و شهرسازي با اشاره به اينكه تمامي موضوعات بايد در كميته فني مورد ارزيابي كارشناسي قرار گيرد، تاكيد كرد: تدوين سند توسعه مكران در كارگروه توسعه مكران و با حضور نمايندگاني از وزارت كشور، وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان محيط زيس و نمايندگان استان ها و فرمانداران و شهرداران در سه جلسه مفصل برگزار شده است.
* تجربه عسلويه را تكرار نكنيم
حناچي با تاكيد بر اعتماد دولت به شوراي عالي شهرسازي و معماري و طرح موضوع در اين شورا و كارگروه تدوين طرح توسعه مكران به تجربه عسلويه اشاره كرد و گفت: در عسلويه، افرادي غيردولتي و سرمايه گذاران جلوتر از دولت به منطقه رفتند و سرمايه گذاري در آن منطقه را در دست گرفتند.
وي افزود:به همين دليل بايد تجربه عسلويه را مدنظر قرار دهيم و از ابزارهاي دولت براي توسعه متوازن منطقه استفاده كنيم.
دبير شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران گفت: اكنون در عسلويه ديگر چيزي به نام خليج نايبند كه منطقه حفاظت شده است، وجود ندارد و منطقه عسلويه به دليل نداشتن مطالعات زيست محيطي يكي از آلودهترين مناطق توسعهاي ايران به شمار ميرود.
حناچي تاكيد كرد: بايد از فرصتي كه دولت در اختيار شوراي عالي شهرسازي و معماري قرار داده، استفاده و تلاش كنيم تا سندي تدوين كنيم كه متفاوت با تجربه عسلويه باشد.
معاون وزير راه و شهرسازي همچنين گفت: علت اينكه با سرعت اين مسير را طي ميكنيم، اين است كه تحولات منطقه، منتظر تصميم ما نخواهد ماند و بايد متناسب با تحولات منطقه فعال باشيم.
وي اظهار داشت: در تصميمگيريها بايد به خواستهاي محلي توجه كنيم و به اين تصميم استراتژيك به اندازه اهميتي كه دارد اهميت دهيم و برايش زمان صرف كنيم.
دبير شورايعالي شهرسازي و معماري ايران تصريح كرد: نظام تصميم گرفته است در منطقه عمومي مكران فضاي سرمايه گذاري ايجاد كند اما اينكه اين اقدام چگونه شكل پيدا كند و بر چه اساسي باشد برعهده شوراي عالي شهرسازي و معماري و تمامي اعضاي اصلي و نمايندگان استاني گذاشته شده است.
به گزارش ايرنا، پيرو تاكيدات رهبر معظم انقلاب بر توسعه سواحل مكران و نيز توجه دولت به سرمايه گذاري در اين خطه، نمايندگان مجلس شوراي اسلامي نيز در جربان بررسي و تصويب لايحه برنامه ششم توسعه، موادي را در اين زمينه تصويب كرده اند.
براي نمونه در يكي از اين مواد، دولت مكلف به استقرار و احداث زيرساخت هاي نظامي، فرهنگي، رفاهي نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران در سواحل مكران شده است.
همچنين در ماده ديگري از لايحه برنامه ششم توسعه، دولت موظف تهيه طرح ساماندهي گردشگري در سواحل شمالي و جنوبي با اولويت سواحل مكران شده است.
به تازگي محمد محسني مدير بنادر شرق هرمزگان با اشاره به اهميت توسعه سواحل مكران، گفته است: براي توسعه اين سواحل و رونق كسب و كار در اين منطقه، تاكنون سازمان بنادر و دريانوردي سه هزار و 400 ميليارد ريال براي سه بندر جاسك، تياب و سيريك هزينه كرده است.
همچنين به گفته محمدباقر نوبخت معاون رييس جمهوري و رييس سازمان برنامه و بودجه كشور، با توجه به سياست هاي كلي ابلاغي رهبر معظم انقلاب، در برنامه ششم توجه ويژه اي به توسعه سواحل مكران شده است.
نوبخت افزود: 10 هزار ميليارد تومان براي اولويت هاي خاص ديده شده كه براساس سرفصل هاي منطقه مكران، اعتبارهاي مضاعفي به آن اختصاص مي يابد.
اقتصام**1108**2025**خبرنگار: ايرج منصوري**انتشار دهنده: ليلا جودي
آگاهي از آخرين اخبار اقتصادي ايران و جهان در كانال اقتصادي ايرنا در تلگرام:
IRNAeco@
https://telegram.me/irnaeco
تاریخ انتشار: ۲۶ دی ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۱
تهران - ايرنا - دبير شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران با تاكيد بر اينكه بايد مراقب بود تجربه عسلويه در توسعه سواحل مكران تكرار نشود، گفت: سند توسعه مكران بايد با هدف انتفاع ساكنان منطقه و ملاحظات زيست محيطي تهيه و تصويب شود.