زاهدان - ایرنا - مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران گفت: خونی كه در ایران تولید می شود به همت حدود یك و نیم میلیون اهدا كننده كه 2 میلیون و 100 هزار واحد خون در كشور اهدا می كنند یكی از سالم ترین خون ها در دنیاست.

به گزارش ایرنا علی اكبر پورفتح الله روز یكشنبه در جمع خبرنگاران در زاهدان اظهار داشت: سازمان انتقال خون ایران در زمینه خون و فرآورده های خونی به خودكفایی رسیده به گونه ای كه 27 واحد اهدای خون به ازای هر هزار جمعیت وجود دارد.
وی بیان كرد: این سازمان همچنین حدود 400 هزار لیتر پلاسمای مازاد بر مصرف در كشور تولید می كند كه با استفاده از ظرفیت های خالی شركت های پالایشگر اروپایی تبدیل به داروهای مشتق از پلاسما شده و برای مصرف بیماران به كشور بازمی گردد.
وی افزود: از جمله مزایای فرآیند تبدیل پلاسما به دارو این است كه ضمن كاهش یك سوم قیمت دارو، این سازمان نگران تغییر جغرافیای بیماری ها نباشد.
وی تصریح كرد: بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی كه سال گذشته منتشرشد سازمان انتقال خون ایران با ارسال پلاسمای مازاد و تبدیل به دارو در این مدت 17 میلیون دلار كاهش قیمت داروهای مشتق از پلاسما را در كشور داشته كه دستاورد بسیار بزرگی محسوب می شود.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران تاكید كرد: این سازمان از نظر سلامت خون نیز وضعیت بسیار خوبی دارد به گونه ای كه از این نظر هم سطح كشورهای پیشرفته دنیا به شمار می رود.
وی ادامه داد: بر اساس 2 و نیم میلیون پلاسمای مازاد بر مصرف كه به شركت های پالایش گر اروپایی ارسال شده و در آن بررسی آزمایش ژنوم ویروس از نظر اچ ای وی، انواع هپاتیت ها و برخی موارد دیگر صورت گرفته نشان داده است كه پلاسمای سازمان انتقال خون ایران از نظر شیوع این عفونت هم سطح كشورهای اروپایی و بهتر از كشور آمریكاست.
وی تاكید كرد: سازمان انتقال خون در حال برنامه ریزی برای افزایش ضریب امنیت خون بهتر از كشورهای اروپایی است.
وی گفت: یكی از مسائل مهم اهدا كننده بار اول است به گونه ای كه بر اساس گزارش این سازمان ظرف سالهای گذشته 25 درصد اهدا كننده های خون به این سازمان بار اولی بودند.
وی افزود: 75 درصد موارد انواع هپاتیت Bو C و اچ ای وی در اهدا كننده بار اول مشاهده شده است كه بر این اساس سازمان انتقال خون برنامه آزمایش و غربالگری را برای اهدا كننده باراول در 15 استان كشور در سالجاری در دست اجرا دارد.
وی اضافه كرد: در این برنامه اهدا كننده بار اول، اهدای خون انجام نخواهد داد بلكه همه مراحل آزمایش و انتخاب اهدا كننده انجام و سه ماه بعد برای آزمایش های مجدد و اهدای خون بار دوم فراخوان می شوند كه با این برنامه ما مطمئن هستیم ضریب سلامت خون در كشور بهتر از كشورهای اروپایی می شود.
وی بیان كرد: با توجه به اینكه تمام مراكز اهدای خون در كشور با توجه به اینكه استانداردهای ملی و مورد تایید شركت های بین المللی تولید كننده مشتق از پلاسما ممیزی و مورد بازرسی قرار می گیرند خون تولید شده در اقصی نقاط كشور یكسان است به گونه ای كه تداعی كننده مفهوم عدالت اجتماعی است.
وی با بیان اینكه سازمان انتقال خون صادرات ندارد گفت: پلاسمایی كه از كشور خارج می شود نیز با نظارت سازمان غذا و دارو پس از تبدیل شدن به داروهای مشتق از پلاسما داخل كشور بر می گردد.
وی تاكید كرد: این سازمان هم اینك دنبال این است كه 100 درصد داروهای مشتق از پلاسما را از پلاسمای ایرانی تامین كند البته در افق 1400 برنامه سازمان انتقال خون نیز این است كه به ظرفیت یك میلیون لیتر پالایش پلاسما برسد كه در این صورت می توان بخشی از نیاز كشورهای منطقه را تامین كرد.
وی بیان كرد: امروز نیز برنامه سازان سازمان جهانی برای جلوگیری از تغییر جغرافیای بیماری ها نیز تاكید بر تولید داروهای مشتق از پلاسمای منطقه ای را دارند كه در گام نخست باید 100 درصد داروها پلاسمای ایرانی شود و در مرحله دوم كم كم به كشورهای دیگر نیز برنامه ریزی كنیم.
وی با اشاره به وضعیت ذخیره سازی خون در كشور گفت: با توجه به شبكه خون رسانی در كشور، خون پایش می شود ما در كشور سعی می كنیم هفت برابر مصرف روزانه هر استان را ذخیره خون و فرآوردهای خونی داشته باشیم.
وی افزود: بر این اساس خون از نظر گرو های خونی مورد پایش قرار می گیرد تا ذخایر كاهش نیابد زیرا این موضوع از این نظر دارای اهمیت است كه اگر بحرانی در كشور اتفاق افتاد ما سریع به بحران می توانیم پاسخ دهیم و بیماران می توانند اطمینان داشته باشند با كمبود خون و فرآوردهای آن مواجه نمی شوند.
وی با اشاره به وضعیت خون و فرآوردهای خونی در سیستان و بلوچستان گفت: این سازمان هم اینك چیزی حدود یك سوم خون مورد نیاز این استان را از سایر استان ها تامین می كند زیرا این استان به دلیل پراكنده بودن، دارای بیشترین جمعیت تالاسمی و بیشترین تصادفات جاده ای حجم مصرف خون بالایی دارد.
وی افزود: در این استان با توجه به برنامه ریزی تامین خون از شبكه خون رسانی هیچ زمانی ذخیره كمتر از هفت روز را نداشتیم و ضمن تامین یك سوم خون از سایر استان ها در ماههای گذشته به 90 درصد درخواست های بیمارستانی استان نیز پاسخ داده شده است.
وی گفت: بیشترین اهدا كننده خون كشور مربوط به استان سمنان است زیرا در چهار شهر نزدیك به هم این استان نظیر شاهرود، سمنان و دامغان مراكز اهدای خون داریم.
مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران با بیان اینكه این سازمان برنامه ای برای گسترش پایگاه های انتقال خون در استان های كشور ندارد گفت: این نهاد بدنبال متمركز سازی خدمات است تا استانداردها را بالا ببرد زیرا بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی یكی از مشكلات كشورهای درحال توسعه پراكندگی مركز انتقال خون آنهاست.
وی افزود: در كشورهای پیشرفته میزان اهدای خون به ازای مراكز اهدای خون 30 هزار واحد در سال و در كشورهای غیر پیشرفته تا پنج هزار واحد است.
وی تاكید كرد: با توجه به اینكه زمانی كه میزان اهدای خون در استان و یا شهرستانی پایین باشد استانداردها، نیروها و همه چیز كاهش می یابد این سازمان به دنبال تمركز در مراكز اهدای خون است تا ضمن افزایش حجم اهدای خون استاندارد و كیفیت محصول ارتقا یابد.
وی گفت: البته این سازمان بر اساس آیین نامه خون بیمارستانی در همه بیمارستان های كشور بانك های خون بیمارستانی و سرویس خون بیمارستان را پیش بینی كرده است كه در آنها امكان ذخیره خون و فرآورده های خونی وجود دارد به گونه ای كه هیچ از هموطنان دچار مشكل نخواهند شد و می توانند خون و فرآوره های آن را به راحتی تامین كنند.
وی خاطر نشان كرد: هم اینك در سیستان و بلوچستان نیز نیاز به اهدای خون جانشین وجود ندارد و بخشی از خون مورد نیاز آن از استان های دیگر تامین می شود.
7316** 6081 خبرنگار: عصمت جهانی ** انتشار دهنده: حیدر سرایانی