به گزارش خبرنگار حوزه اجتماعی ایرنا، این سوال مطرح است كه زمزمه های موضوع یاد شده از كجا شروع شد؟ كه در این خصوص باید به تفاهمنامه روز 25 فروردین سال 1394 در حاشیه نشست معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با مشاوران امور بانوان در دستگاه های اجرایی در وزارت بهداشت با حضور شهیندخت مولاوردی (معاون امور زنان ریاست جمهوری ) و سید حسن هاشمی(وزارت بهداشت) اشاره كرد كه برخی از رسانه ها و شبكه های اجتماعی، آن را با عقیم سازی و توزیع كارت سلامت میان زنان كارتن خواب، ربط دادند.
به عبارت دیگر ماجرا از این قرار است كه یكی از فعالان زن در حاشیه امضای تفاهم نامه یاد شده، موضوعی تحت عنوان عقیم سازی زنان كارتن خواب را مطرح كرد كه با واكنش حاضران در جلسه مواجه شد و هیچ یك از آنان نه تنها نظر مثبتی درباره این پیشنهاد، نداشتند كه آن را غیراخلاقی هم عنوان كردند به گونه ای كه به نظر می رسید آن بحث، همان جا و در همان روز تمام شد.
به عنوان نمونه سید حسن هاشمی ، وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی پس از پایان این نشست در جمع خبرنگاران اعلام كرد كه هیچ طرحی برای عقیم سازی این زنان وجود ندارد و هر برنامه ای برای این زنان معتاد، نیازمند ارائه خدمات آموزشی است و معاونت امور زنان هیچ اظهار نظری در این باره نداشته است.
اكنون پس از گذشت یكسال، برخی رسانه ها این موضوع را به نقل از شهیندخت مولاوردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری مطرح كرده اند؛ وحتی امروز ، سه شنبه ، برخی شبكه های اجتماعی موضوعی تحت عنوان « نه به عقیم سازی زنان كارتن خواب » و تلاش برای جمع آوری امضا آغاز كرده اند.
مساله اینجاست كه نه به چه چیزی ؟ نه به پیشنهاد یك شركت كننده در جلسه سال گذشته معاونت امور زنان ریاست جمهوری و وزارت بهداشت كه همانجا مختومه شد؟ یا جریان سازی و بزرگ نمایی موضوعی كه در حد پیشنهاد یك فعال اجتماعی مطرح بود؟
اتفاقا در روز امضای تفاهم نامه در پی اعلام این پیشنهاد خبرنگاران از مسئولان سوال كردند كه آیا قرار است عقیم سازی زنان كارتن خواب صورت گیرد یا نه؛كه هاشمی ، وزیر بهداشت این موضوع را غیراخلاقی و غیرقانونی عنوان كرد.
هاشمی، همچنین در آن جلسه ، اظهار كرد: ما نمی توانیم یك كار غیراخلاقی را برای كسانی كه حق حیات دارند انجام دهیم بلكه باید با ارائه آموزش های لازم به زنان كارتن خواب از برخی مشكلات در این زمینه به ویژه تولد نوزادان جلوگیری كرد و یكی از اهدافی كه وزارت بهداشت در این زمینه پیگیری می كند ارائه آموزش به زنان كارتن خواب است.
همچنین مولاوردی در حاشیه امضای این تفاهم نامه گفت: باید راه حل هایی برای زنان كارتن خواب اندیشیده شود كه از میزان هزینه ها و خطرات آن كاسته شود و باید به طور تخصصی و كارشناسی این طرح بررسی شود.
وی درباره پیشنهاد عقیم كردن زنان كارتن خواب نیز اظهار كرد: دولت هنوز برنامه مشخصی برای این موضوع ارائه نكرده است و اینكه - اگر قرار بر چنین برنامه ای باشد-قطعا این برنامه باید از سوی وزارت بهداشت بررسی و ارائه شود اما در این رابطه بحث هایی در جریان است.
معاون ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده تاكید كرد: باید به طور تخصصی و كارشناسی این طرح بررسی شود چون این طرح به دلیل هزینه ها و تولدهای نوزادان معتاد كه بار مالی برای نظام و كشور خواهد داشت و به لحاظ معنوی و اقتصادی و هزینه های اجتماعی نیازمند بررسی كارشناسی است و مطلوب، این است كه ریشه ها قطع شود تا آماری از متولد شدن نوزادان معتاد نداشته باشیم.
به گزارش ایرنا ، پس از برگزاری این نشست از سال 94 چندین بار جریان هایی برای مطرح كردن دوباره موضوع عقیم سازی زنان كارتن خواب در كشور صورت گرفت و دوباره آتش این هیجانات فروكش كرد تا اینكه در هفته های اخیر مجددا ، این موضوع از سوی برخی از رسانه ها مطرح شد.
این در حالی است كه هیچ یك از مسئولان اجرایی كشور تاكنون صحبت هایی مبنی بر عقیم سازی زنان كارتن خواب نداشته اند چرا كه اغلب آنها این كار را غیراخلاقی و غیرانسانی می دانند.
همچنین در ماه های گذشته صحبت هایی درباره صدور كارت سلامت برای زنان خیابانی مطرح شد كه در این زمینه نیز پیگیری ها صورت گرفت و مشخص شد این موضوع هم هیچ ارتباطی با حوزه معاونت زنان ریاست جمهوری ندارد و برخی می خواهند حتی موضوع را به نشست سال 94، دوباره ربط دهند.
در این زمینه فضه پناه لو، مدیركل روابط عمومی معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری گفت: دادن كارت سلامت بهداشت به زنان خیابانی هیچ ربطی به این معاونت ندارد.
پناه لو، این مطلب را در واكنش به انتشار شایعه ای در شبكه های اجتماعی در زمینه امضای تفاهم نامه میان وزارت بهداشت و معاونت زنان برای تهیه كارت سلامت بهداشت ویژه زنان خیابانی بیان كرد.
وی اظهار كرد: اینكه اعلام شده كه تفاهم نامه در این زمینه بین معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری و وزارت بهداشت برای كارت سلامت زنان خیابانی منعقد شده است ، این موضوع را تكذیب می كنیم.
وی ادامه داد: در 25فروردین 94 تفاهم نامه ای بین وزارت بهداشت و نهاد معاونت زنان منعقد شد اما هیچ ربطی به موضوع كارت سلامت زنان خیابانی ندارد.
وی خاطرنشان كرد: موضوع این تفاهم نامه فرهنگ سازی و ترویج سبك زندگی سالم، توانمندی سازی زنان و افزایش آگاهی های عمومی در حوزه سلامت اجتماعی، روانی، جسمی و ارتقا سلامت اجتماعی از طریق فرهنگ سازی و اجرای برنامه های موثر در خصوص توانمندسازی خانواده ها برای خود، مراقبتی، پیشگیری بیماریها و مشكلات اجتماعی است.
وی خاطرنشان كرد: این تفاهم نامه تا پایان برنامه پنجم توسعه بوده و قرار شده بود در صورت نیاز و تمایل طرفین مدت اعتبار آن را افزایش دهند.
** عقیم سازی زنان كارتن خواب به صلاح كشور نیست
پرویز افشار سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر نیز در نشست خبری خود در دوشنبه هفته گذشته در پاسخ به سؤالی درباره عقیم سازی زنان كارتن خواب، گفت: نظرات شخصی در این زمینه ممكن است وجود داشته باشد كه البته هیچ گونه ضمانت اجرایی ندارد. همچنین نمی توان آن افراد را از بازگو كردن نظراتشان منع كرد.
وی ادامه داد: اما از نظر ستاد مبارزه با مواد مخدر پیشنهاد عقیم سازی زنان معتاد متجاهر و كارتن خواب، آسیب های دیگری دارد ضمن اینكه از نظر شرعی، قانونی و اخلاقی هم به صلاح كشور نیست ،چرا كه این افراد حق زندگی و زادو ولد دارند كه البته بخشی از قوانین داخلی و بین المللی هم در این خصوص صراحت دارد.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر، گفت: اظهارنظر این افراد برای خودشان معتبر است اما ستاد مبارزه با مواد مخدر به عنوان مرجع تصمیم ساز مخالف اجرای این روند است.
** با موضوع عقیم سازی مخالفیم
همچنین دبیركارگروه سلامت و محیط زیست معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری درباره رسیدگی به وضعیت زنان كارتن خواب و عقیم سازی آنان گفت: دولت، معاونت زنان و سازمان های متولی دنبال ساماندهی وضعیت زنان كارتن خواب هستند و هیچ برنامه ای برای عقیم سازی این زنان ندارند.
ناهید خداكرمی افزود: ما با عقیم سازی مخالفیم چون زنان كارتن خواب بیشتر نیاز به خدمات مددكاری دارند و هرگز دولت، وزارت بهداشت و معاونت زنان هیچ تصمیمی را بدون نظر كارشناسی اعلام نمی كنند، آنطور كه برخی از رسانه ها اعلام كرده اند كه طرح عقیم سازی از سوی معاونت زنان اجرا می شود.
وی تصریح كرد: معاونت زنان در واكنش به این موضوع اعلام می كند كه چنین تصمیماتی نیاز به كار كارشناسی دقیق دارد و اولویت اجرای برنامه ها برای زنان كارت خواب آسیب شناسی از این پدیده شوم است.
وی ادامه داد: هرگز بحث عقیم سازی زنان كارتن خواب از سوی این نهاد مطرح نبوده است و مسئولان این نهاد معتقدند كه باید توانمندسازی زنان و دختران برای پیشگیری از رفتارهای پرخطر، محو فقر و اشتغال برای زنان به ویژه سرپرستان خانوار را در برنامه كاری داشته باشیم و اینها اصل مهم در حل پدیده بی خانمانی در زنان و مردان است.
خداكرمی اضافه كرد: برخی رسانه های نوپا هرازگاهی بحث های كهنه و قدیمی را بازنشر می كنند كه این موضوعات خوراك تبلیغاتی برای شبكه های خارج از ایران است و هیچ نفعی برای زنان كارتن خواب در كشور ندارد.
وی خاطرنشان كرد: برای رفع مشكلات زنان كارتن خواب نهادهای مختلفی مسئولند و همه انگشت های اتهام به سوی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری است در صورتی كه می شود با علت یابی و آسیب شناسی این مساله را حل كرد.
وی ابراز امیدواری كرد همه دستگاه های متولی از جمله شهرداری، بهزیستی، ناجا و قوه قضائیه با همكاری رسانه های گروهی بتوانند مشكل زنان كارتن خواب را حل كنند.
** عقیم سازی واكنشی هیجانی است
رئیس كارگروه كاهش تقاضای اعتیاد كمیته مستقل مبارزه با موادمخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در واكنش پیشنهاد عقیم سازی زنان كارتن خواب، گفت: با عقیم سازی زنان كارتن خواب به شدت مخالفیم چون از نظر اخلاقی و شرعی اقدام درستی نیست.
سعید صفاتیان افزود: نمی توان جلوی فرزند آوری این زنان را گرفت چون یك مادر است و حق زندگی دارد.
وی ادامه داد: متاسفانه آمار اعتیاد و معتادان متجاهر روز به روز در حال افزایش است و اینكه ما بخواهیم زنان كارتن خواب را عقیم كنیم، اقدامی نادرست و خلاف اخلاق و انسانیت است بلكه باید روی آموزش آنها فعالیت هایی صورت گیرد.
صفاتیان بروز این گونه مطالب در فضاهای اجتماعی را ناشی از یك واكنش هیجانی دانست و اظهار كرد: موضوع عقیم سازی زنان كارتن خواب اكنون اتفاق افتاده است اما مسئولان دولتی باید مواظب باشند تا درباره آسیب های اجتماعی دچار مشكل نشوند و برنامه ریزی جدی داشته باشند.
وی اضافه كرد: نگاه من این است كه دولت در این قضایا مقصر نیست و واكنش به این قضیه ، بسیار بزرگ و این جریان سازی شده است و باید جلوی آنها را گرفت چون ناشی از واكنش هیجانی است.
** پیشنهاد ضدبشری عقیم سازی
پیش از این افرادی در برخی رسانه ها، پیشنهاد عقیم سازی زنان كارتن خواب را به شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس جمهوری در امور زنان نسبت داده بودند كه خود او در یادداشتی این موضوع را تكذیب كرده بود.
شهیندخت مولاوردی معاون رئیس جمهوری در این یادداشت نوشت: این روزها بعد از انتشار خبر گورخوابی در قبرستان نصیرآباد شهریار باز بازار فرافكنی و «كی بود كی بود من نبودم» داغ است و برخی از این آب گل آلود قصد ماهیگیری دارند، بدون آنكه به نقش و سهم خود در این گل آلود كردن اشاره ای داشته و اذعانی بكنند!
مولاوردی نوشته است، روزنامه وطن امروز به موازات اقدام سایت های همسو كه بنا به گزارش دیروز ایرنا شبكه ای از سه هزارسایت با بودجه 10 هزار میلیارد ریالی در فضای مجازی به تخریب دولت مشغولند!، صفحه اول شماره امروز خود را به مطلبی تحت عنوان «هولوكاست بینوایان» و با استناد به مصاحبه ای كه در اواخر آبان 1394در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر آنكه «آیا دولت برنامه ای برای عقیم كردن زنان كارتن خواب معتاد مبتلا به ایدز دارد یا نه؟»انجام شده است، اختصاص داده است.
وی ادامه داد: به طور مفصل به زعم خودشان «درباره پیشنهاد ضدبشری عقیم سازی كارتن خواب ها و حاشیه نشین ها از زبان معاون رئیس جمهور و روشنفكر نمایان»داد سخن داده و چنین وانمود كرده است كه چنین پیشنهادی در یكی دو روز اخیر و ناظر بر قضیه گورخوابی بوده است و اینكه«در دولت اعتدال نیز چرخ لجوج، بی رحم و یك دنده توسعه بیشتر قائل به از بین بردن پابرهنه هاست تا احیانا مبارزه با مظاهر فساد و تبعیض! در تفكر حاكم بر چنین دولت هایی بی پولی در مقام عمل جرم تلقی می شود و آنكه به حیث اقتصادی فقیر است همان بهتر بمیرد»!!! و بعد هم از این مجال برای تاختن به دولت نهایت بهره برداری را كرده و حقوق های نجومی را شاهد مثال آورده است و اینكه«در این تفكر فساد و تبعیض نه فقط تحمل می شود كه حتی مورد لطف و عنایت هم قرار می گیرد»!
مولاوردی نوشت: در ادامه مطلب هم دم از عدالت علوی زده است كه«در آن آنچه فقر را ریشه كن می كند در وهله اول مبارزه با فساد و تبعیض است»كه البته در جای خود سخنی متین و منطقی است، اما انتظار این بود كه برای اثبات این نظریه از سایر قضایای نجومی! خارج از دولت نیز نام برده می شد تا عدالت گوینده از همان ابتدا زیر سوال نمی رفت.
معاون رئیس جمهوری در امور زنان گفت: نمی دانم چرا برخلاف آموزه های دینی خودمان در «انظر الی ما قال و لا تنظر الی من قال»، در این زمینه ذهنم بی اختیار رفت سراغ این صاحب سخنان و كسانی كه الان مدافع پابرهنه ها و فقرا و بینوایان شده اند، بدون آنكه یادشان بیاید كه سیاست های برخاسته از تفكری كه برای آن سینه چاك می كنند بنا به نظر اخیر معاون اول رئیس جمهور اقتصاد مملكت را به ته دره برده است!!!
شرح این هجران و این خون جگر
این زمان بگذار تا وقت دگر
وی در این یادداشت اضافه كرد: اما آنچه بهانه این یادداشت هست توضیح چند باره نظراتی است كه در مصاحبه آبان 94 با یكی از خبرگزاری ها ارائه و در فروردین 95 و در زمان وقایع كمپ شفق منتشر شد و همان زمان هم عدم همزمانی انجام مصاحبه و انتشار آن طی اطلاعیه ای مورد اشاره قرارگرفت.
مولاوردی ادامه داد: سوال خبرنگار در این مصاحبه ناظر به «عقیم كردن زنان كارتن خواب معتاد مبتلا به ایدز» بود كه مقارن با بحث هایی بود كه در جامعه و به ویژه توسط برخی اعضای شورای شهر تهران در خصوص تولد نوزادان معتاد در جریان بود كه در پاسخ گفتم«دولت هنوز برنامه مشخصی برای این موضوع ارائه نكرده است و اینكه- اگر قرار بر چنین برنامه ای باشد-قطعا این برنامه باید از سوی وزارت بهداشت بررسی و ارائه شود اما در این رابطه بحث هایی در جریان است».
مولاوردی خاطرنشان كرد: در ادامه نیز بررسی كارشناسی و تخصصی چنین طرح هایی را از ابعاد مختلف مورد تاكید قرار داده و با اشاره به هزینه های اقتصادی و اجتماعی تولد نوزادان معتاد برای كشور، مطلوب را این دانستم كه «باید ریشه ای به موضوع توجه شود و كاری كرد كه دیگر نوزاد معتادی متولد نشود و به دنبال راه حل هایی بود كه هزینه ها و خطرات كمتری به همراه داشته باشد» كه همان زمان این نظر را مترادف با عقیم كردن تلقی كرده و حاشیه هایی فراوانی را دامن زدند كه در تاریخ 29فروردین اطلاعیه ای هم از سوی معاونت صادر شد.
مولاوردی گفت: این در حالی است كه صرفا قسمت اول مصاحبه ام مربوط به طرح عقیم كردن است كه در پاسخ صراحتا گفته ام دولت برنامه مشخصی ندارد و قسمت بعدی به برخورد با ریشه های كارتن خوابی و اعتیاد و ابتلای به ایدز و راه حل هایی با هزینه و خطر كمتر (به غیراز عقیم كردن) اختصاص دارد كه به دلیل انجام مصاحبه در حاشیه یك همایش دیگر و به صورت سرپایی و شتابزده، آن زمان ناقص و مبهم منعكس شد.
وی اضافه كرد: حال، نویسنده مقاله «نجومی ها را عقیم كنید»در این روزنامه با مبنا قرار دادن یك پیش فرض غلط و موهوم و بی اساس و با آسمان ریسمون به هم بافتن كه الحق و الانصاف این جماعت مهارت عجیبی در آن دارند!، چه جولان هایی كه نداده و چه حكم ها كه صادر نكرده است تا به گزاره و نتیجه دلخواه و مورد پسند خود برسد كه «دولت بهتر است از كانال مبارزه واقعی با فساد و تبعیض، صفرهای پررنگ فیش مدیران شاسی بلند خود را به گور بفرستد و نه آینده زنان بیچاره را»و با ابداع اصطلاح نطفه به گوری!این دولتزن اعتدالی!را متهم بكند كه با ضرس قاطع ان را تجویز كرده ام و آن را به «كوچك مهری »ذات این جماعت نسبت دهد و«دنباله منطقی تقسیم كاری بداند كه داخلی هایشان حكم نطفه به گوری صادر می كنند و خارج نشینانشان حكم تحریم»!
مولاوردی نوشت: و نهایتا استتنتاج كند«بیگانه ترین قبیله ای كه می توانند با ملت خود تا كنند همین جمعند و همین جماعت»!
معاون رئیس جمهوری گفت: اتفاقا به صدر این فهرست باید حامیان كسانی را افزود كه بانی تحریم های غیرانسانی و ظالمانه علیه ملت ایران شده و قطعنامه های شورای امنیت را ورق پاره خواندند و اكنون در لغو آن هر لحظه مرثیه سرایی می كنند. بی تردید حافظه تاریخی ملت ایران آن روزها را ثبت كرده است و این جماعت را با جماعت خارج نشینی كه این روزها ملتمسانه خواهان تحریم بیشتر این ملت هستند از یك قماش می داند.
مولاوردی ادامه داد: باید این حقیقت تلخ را پذیرفت كه مجموعه سیاست هایی كه در حدود چهار دهه اخیر بر كشور حاكم بوده روند رو به رشد آسیب ها و انواع گسست های اجتماعی از جمله شكاف های طبقاتی را دامن زده است و در پدید آمدن این وضعیت و برون رفت از آن همگان مشاركت و مسئولیت دارند.انگشت اتهام را به سمت این و آن نشانه رفتن دردی از این جماعتی كه به هر دلیلی از دست«هوای بس ناجوانمردانه سرد زمستان » به گور پناه می برند را درمان نمی كند و برای جامعه ای كه داعیه تحقق مدینه النبی و عدالت علوی را دارد مایه ننگ و شرمساری است و نباید چنین وضعیتی چه از سوی مردم و چه از سوی نظام تحمل شود.
مولاوردی نوشت: وقت آن رسیده است با كنار گذاشتن اختلافات و با بسیج تمامی ظرفیت ها، حداقل در تامین زندگی شرافتمندانه و رها از ترس و نیاز هموطنان و همنوعانمان هم اندیشی و چاره اندیشی كنیم.
وی ادامه داد: باور كنید شكم گرسنه، دین و ایمان و جناح راست و چپ و تشكیل ائتلاف و جبهه و ....سرش نمی شود. برادر من حالا كه آب از سر همه گذشته است باید فارغ از تمام قیل و قال ها به ائتلافی برای عدالت اجتماعی و كرامت انسانی اندیشید.
حال باید دید كه براساس چه قضیه ای موضوع عقیم سازی زنان كارتن خواب مطرح شده است اما امیدواریم مسئولان كشوری راهكاری اساسی برای جلوگیری از آسیب های اجتماعی به ویژه زنان كارتن خواب داشته باشند تا دیگر شاهد مشكلات جدی در جامعه به ویژه تولد نوزادان بی گناهی كه از مادران معتاد متجاهر متولد می شوند، نباشیم.
اجتمام**7268 **1776
گزارشگر: مهناز بیرانوند** انتشاردهنده: لیلاخطیب زاده
تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۳۹۵ - ۱۳:۵۷
تهران - ایرنا- این روزها، موضوع عقیم سازی زنان كارتن خواب به یك جریان رسانه ای بدل شده است و برخی نیز به دنبال حاشیه سازی و بزرگ نمایی برای موضوعی هستند كه فقط در قالب یك اظهار نظر در جلسه ای مطرح شده بود.