اراك - ایرنا - معتادان متجاهر از جمله قشرهای آسیب دیده جامعه هستند كه به مصرف مواد مخدر اعتیاد پیدا كرده و به دلیل خلاء زنجیره حمایتی عاطفی، شغلی و اجتماعی به این مسیر كشیده شده اند.

به گزارش ایرنا، معتادان متجاهر به افرادی گفته می شود كه با وجود تمام بسترها و امكانات لازم برای درمان، حاضر به ترك اعتیاد خود نیستند و از مصرف موادمخدر در بستر عمومی جامعه بیم و هراسی ندارند.
بیشتر معتادان متجاهر از حمایت خانواده ها دور و محروم شده اند و به افراد كارتن خواب تبدیل می شوند و برای تهیه و مصرف موادمخدر تن به هر كاری می دهند.
این قشر بر اساس ماده 16 قانون مبارزه با موادمخدر توسط پلیس جمع آوری و بر اساس این ماده قانونی به مراكز ترك اعتیاد اجباری معرفی می شوند.
معتادان متجاهر افرادی هستند كه در كنار اعتیاد و مصرف موادمخدر به سایر آسیب های اجتماعی نیز مبتلا شده اند و وجود این افراد در جامعه می تواند خطرات زیادی به همراه داشته باشد.
نماینده مراكز درمانی ترك اعتیاد استان مركزی گفت: معتادان متجاهر به دلیل نبود حمایت خانواده ها در بیرون از منزل و در خیابان ها به سر می برند.
علی جعفری افزود: استان مركزی یكی از استان های موفق در زمینه جمع آوری معتادان متجاهر است و این افراد در كمترین زمان ممكن توسط ماموران انتظامی جمع آوری می شوند.
وی بیان كرد: پلیس وظایف خود را در راستای جمع آوری معتادان متجاهر به خوبی انجام می دهد اما، مشكل اصلی در بحث هزینه های بالای درمان این افراد است.
نماینده مراكز درمانی ترك اعتیاد استان مركزی ادامه داد: بخشی از افراد جمع آوری شده به مراكز ترك اعتیاد میان مدت و بخش دیگر به مركز دولتی نگهداری و ترك اعتیاد ابراهیم آباد اراك معرفی می شوند.
جعفری گفت: اجتماعی كردن مقابله با اعتیاد امری ضروری است و خیران در این راستا نقش بسیار موثری دارند.
وی عنوان كرد: پزشكان خیر نیز باید در مسیر درمان معتادان متجاهر گام های بلندی بردارند و در مجموع همه باید در توان خود كمك دهند تا مبارزه جدی با اعتیاد صورت گیرد تا روز به روز شاهد كاهش اعتیاد در جامعه باشیم.
نماینده مراكز درمانی ترك اعتیاد استان مركزی اضافه كرد: معتادان متجاهر به دلیل محروم بودن از حمایت های خانواده و دچار شدن به مجموعه ای از آسیب های اجتماعی، تعهدات اخلاقی در آنها از بین رفته و كمرنگ شده است.
جعفری اظهار كرد: بیشتر معتادانی كه توسط پلیس دستگیر و به مراكز میان مدت ترك اعتیاد معرفی می شوند توان پرداخت هزینه های درمانی خود را ندارند كه این امر مشكلات زیادی را برای این مراكز ایجاد می كند.
وی تاكید كرد: یك معتاد بهبود یافته برای رهایی همیشگی از اعتیاد و جلوگیری از برگشت مجدد نیازمند تغییر تفكر است كه توجه به این مهم امری ضروری است.
نماینده مراكز درمانی ترك اعتیاد استان مركزی افزود: تغییر تفكر در معتادان به ویژه افرادی كه به متجاهر تبدیل شده اند نیازمند حمایت های مالی خیران و نگهداری بیشتر این افراد در مراكز است.
رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر فرماندهی انتظامی استان مركزی نیز گفت: گسترش موادمخدر از توطئه های استكبار جهانی در راستای ضربه زدن به ارزش های اسلامی و اخلاقی است.
سرهنگ احمدرضا چگینی افزود: اعتیاد یكی از اولویت های مهم در بحث آسیب های اجتماعی است و این آسیب در بروز سایر آسیب ها نیز اثرگذار است.
وی اظهار كرد: در 9 ماه امسال 12 هزار و 882 نفر در حوزه اعتیاد و موادمخدر دستگیر و 6 تن و 250 كیلوگرم انواع موادمخدر از سوداگران مرگ كشف و ضبط شده است.
رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر فرماندهی انتظامی استان مركزی ادامه داد: پلیس در راستای مبارزه با موادمخدر همه تلاش خود را به كارگرفته اما برای كسب توفیق بیشتر همه باید در این راستا تلاش كنند.
سرهنگ چگینی عنوان كرد: یكی از مهمترین مشكلات در زمینه معتادان متجاهر نبود مكانی برای نگهداری اولیه و غربالگری این افراد است كه انتظار می رود شهرداری در این زمینه گام های بلندی بردارد.
معاون امور پیشگیری اداره كل بهزیستی استان مركزی گفت: اعتیاد در افراد یك آسیب است كه به مرور زمان تبدیل به بحران می شود اما معتاد متجاهر فردی بحران زده است كه چندین آسیب را با خود همراه دارد و می تواند خطرهای زیادی را در اجتماع پدید آورد.
كیانوش امینی افزود: در بررسی های صورت گرفته بسیاری از معتادان متجاهر دارای خانواده های سطح بالا، شغل مناسب و یا تحصیلات عالیه هستند اما بنا به دلایلی دچار اعتیاد شده و پس از اینكه از حمایت های خانواده دریغ شده اند به سمت متجاهری كشیده می شوند.
وی بیان كرد: برخی دیگر از معتادان متجاهر از افراد سطح پایین هستند كه این قشر نیز به دلیل مشكلات مالی و نبود حمایت از سوی خانواده رها می شوند و برای تهیه مواد مخدر مصرفی خود از هیچ كاری ابا ندارند.
معاون امور پیشگیری اداره كل بهزیستی استان مركزی ادامه داد: بسیاری از معتادان متجاهر به دلیل مشكلات و شرایط حاكم بر آنان دست به سرقت، خرده فروشی مواد مخدر، درگیری، تجاوز و سایر موارد می زنند.
امینی اظهار كرد: امروز حمایت هایی كه از معتادان متجاهر و اقدام های درمانی صورت می گیرد بیشتر از توجه به برنامه های پیشگیری است كه این مهم باید مورد بازنگری جدی صورت گیرد.
وی گفت: در امر پیشگیری نیاز است تا تلاش های زیادی صورت گیرد كه فرد مبتلا به اعتیاد متجاهر نشود و توجه به این مهم امری ضروری است.
معاون امور پیشگیری اداره كل بهزیستی استان مركزی اضافه كرد: اعتبارات پیشگیری به نسبت درمان روز به روز در حال كاهش است در حالیكه این موضوع اید برعكس باشد.
امینی عنوان كرد: كودكان و نوجوانان به دلیل شرایط سنی در بیشترین معرض آسیب هستند و توجه به این قشر در برنامه های پیشگیری از اهمیت دوچندانی برخوردار است.
وی بیان كرد: دولت در راستای جمع آوری و درمان معتادان متجاهر هزینه های گزافی را متحمل می شود اما با توجه ویژه به برنامه های پیشگیری نه تنها بسیاری از این هزینه ها كاهش می یابد بلكه سایر آسیب های اجتماعی نیز كاهش چشمگیری پیدا می كند.
معاون امور پیشگیری اداره كل بهزیستی استان مركزی افزود: در گذشته اعتیاد از طریق مصرف تریاك و به شكل یك مصرفی بود اما امروز مصرف موادمخدر تغییر یافته و به سمت مخدرهای توهم زا مانند شیشه و گل رفته و چند مصرفی گرایش یافته است.
امینی اظهار كرد: بسیاری از معتادان چند مصرفی در كنار مواد مخدر، الكل نیز مصرف می كنند كه از تخریب بالایی برخوردار است و این افراد در مدت زمان كوتاهی دچار مشكلات و آسیب های مختلف می شوند.
وی تاكید كرد: در مجموع حمایت های خانوادگی و اجتماعی باید قبل از اعتیاد مورد توجه جدی قرار گیرد اما اگر فردی به اعتیاد مبتلا شد خانواده نباید آن را رها كند و باید حمایت ها به سمت و گونه ای دیگر باشد تا فرد از اعتیاد رها و به متجاهر تبدیل نشود.
معاون امور پیشگیری اداره كل بهزیستی استان مركزی ادامه داد: دولت تدبیر و امید نگاه ویژه ای به معتادان بهبوده یافته دارد و تاكنون گام های بلندی در این راستا برداشته است.
امینی یادآور شد: بیشترین تسهیلات اشتغالزایی 2 سال گذشته این نهاد، به معتادان بهبود یافته پرداخت شده است.
وی گفت: سال گذشته 235 مورد تسهیلات اشتغالزایی به مبلغ 40 میلیارد ریال به معتادان بهبود یافته این استان پرداخت شد و در 6 ماه اول امسال نیز 167 مورد تسهیلات اعطا شده است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان مركزی هم گفت: بحث مراقبت های پس از خروج معتادان بهبود یافته از اهمیت ویژه ای برخوردار است كه باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
نبی الله شاه محمدی حیدری افزود: خیران نقش موثری در راستای حمایت از معتادان بهبود یافته دارند و كمك های خیران باید در این مسیر افزایش یابد.
به گزارش ایرنا، وی بیان كرد: تعداد پذیرش شدگان در مركز ابراهیم آباد اراك از 90 نفر در سال گذشته به 120 نفر در سال جاری افرایش یافته است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان مركزی ادامه داد: در مركز اقامت، درمان و نگهداری معتادان ابراهیم آباد اراك تیم مجرب درمانی حضور دارد و با همت اداره كل فنی و حرفه ای این استان كارگاه جوشكاری این مركز در دی ماه جاری راه اندازی شده و معتادان بهبود یافته پس از آموزش های لازم در صورت قبولی در آزمون پایان دوره، گواهینامه فنی و حرفه ای دریافت می كنند.
شاه محمدی حیدری عنوان كرد: دستگیری معتادان متجاهر در استان مركزی در 9 ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل 16 درصد افزایش یافته است.
وی گفت: در این مدت با پیگیری های صورت گرفته برای 33 نفر از معتادان بهبود یافته در این مركز اشتغال ایجاد شده كه امید است این مهم با حمایت های ویژه دستگاه ها و نهادهای مختلف افزایش بیشتری یابد.
دبیر شواری هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان مركزی اضافه كرد: دستگیری معتادان متجاهر و نگهداری آنان در این مركز نقش موثری در كاهش مرگ و میر این قشر، افزایش رضایتمندی عمومی، جلوگیری از پدیده كارتن خوابی در سطح شهر، كاهش سرقت های خرد، قطع ارتباط معتادان با سرپنجه های قاچاق و كاهش مستقیم و غیرمستیم خسارت های اجتماعی و فرهنگی داشته است.
استاندار استان مركزی نیز در جریان بازدید از مركز اقامت، نگهداری و درمان معتادان ابراهیم آباد اراك گفت: تغییر نگرش جامعه به معتادان بهبود یافته امری ضروری است
محمود زمانی قمی افزود: جامعه باید معتادان بهبود یافته را به گرمی بپذیرد زیرا اگر حمایت های لازم از این قشر پس از بهبودی صورت نگیرد بازگشت مجدد آنان به دام اعتیاد دور از دسترس نیست.
وی بیان كرد: همه آحاد جامعه باید كمك كنند تا افراد گرفتار از آسیب و بلای خانمان سوز اعتیاد رهایی پیدا كنند.
استاندار مركزی ادامه داد: بسیاری از رفتارهای غلط و بی اخلاقی با معتادان بهبود یافته می تواند مسیر زندگی این افراد را تغییر دهد و از آنان مجرمانی بزرگ بسازد.
وی بیان كرد: در مركز ابراهیم آباد اراك با وجود امكانات محدود و تنگناهای مختلف تلاش های زیادی در راستای بهبود معتادان به كارگرفته شده اما هنوز تا رسیدن به وضعیت رضایت بخش فاصله است.
زمانی قمی یادآور شد: رهبر معظم انقلاب به امر مقابله با آسیب های اجتماعی به ویژه موضوع اعتیاد تاكید ویژه دارند كه این مهم باید در اولویت برنامه ها قرار گیرد.
استاندار مركزی عنوان كرد: نیروی انتظامی این استان تاكنون در راستای مبارزه با مواد مخدر و جمع آوری معتادان متجاهر گام های بلندی برداشته و انتظار است همه نهادها و دستگاه ها در این راستا همت و تلاشی مضاعف را سرلوحه امور خود قرار دهند.
بسیاری از كارشناسان امر بر این باورند كه رفتار و برخورد صحیح خانواده ها پس از آگاهی از مصرف اعتیاد در بین اعضای خانواده از اهمیت ویژه ای برخوردار است به گونه ای كه هرگونه سهل انگاری و رفتار ناصحیح در این راستا می تواند عمق آسیب و معضل را افزایش دهد.
نخستین حمایت برای ترك اعتیاد و جلوگیری فرد معتاد به متجاهر شدن باید از سوی خانواده ها و پس از آن از سوی مسئولان و خیران صورت گیرد تا شاهد معضل معتادان متجاهر و سایر آسیب های اجتماعی در جامعه نباشیم.
در 9 ماه امسال 12 هزار و 882 نفر در حوزه اعتیاد و موادمخدر در استان مركزی دستگیر شده اند كه از این تعداد 336 نفر قاچاقچی، یك هزار و 695 نفر خرده فروش و 10 هزار و 851 نفر معتاد بوده است.
3005/6013/خبرنگار:معصومه صفری***انتشار دهنده:مژگان حیدری