تهران - ایرنا - مذاكرات صلح سوریه با میانجیگری ایران ، روسیه و تركیه امروز چهارم بهمن مصادف با 23 ژانویه در آستانه، پایتخت قزاقستان، آغاز خواهد شد. اما هیئت های سه كشور میانجی یك روز پیشتر به آستانه رسیده‌اند، تا سندهای ضروری را برای بررسی و امضا آماده كنند.

منابع خبری اعلام كرده اند كه مذاكرات پشت درهای بسته برگزار می شود و اكنون دقیق معلوم نیست، دو طرف چه خواهند گفت، ولی موضوع آتش‌بس از مسائل مهم گفت و گوی صلح برآورد شده است.
مقامات قزاقستان می‌گویند، مذاكرات صلح سوریه ظهر روز سه شنبه (فردا) خاتمه یافته و سپس نشست مطبوعاتی برگزار خواهد شد.
وزیر امور خارجه آمریكا نیز گفته است، به این مذاكرات هیئتی نمی‌‌فرستد، ولی سفیرش در قزاقستان «جرج كرال» طرف ایالات متحده را نمایندگی خواهد كرد.
سازمان ملل متحد نیز نماینده ویژه‌اش در سوریه یعنی «استفان دی میستورا» را به این دور از مذاكرات اعزام كرده است.
شورای امنیت گفته است، مذاكرات آستانه نباید گفت و گوها به رهبری سازمان ملل برای صلح در سوریه را به حاشیه‌ بكشاند.
مخالفان سوریه نیز 50 نماینده خود را برای شركت در این گفت و گوها می‌فرستند. یك منبع آنها در گفت و گویی با خبرگزاری روسی «اینترفكس» گفت، هیئت مخالفان از آن ناراضی است كه دولت سوریه نه نظامیها، بلكه اساسا سیاستمداران را برای گفت وگوها اعزام كرده است.
تحلیلگران سیاسی مذاكرات صلح سوریه را در آستانه برای كشورهای اروپایی، آمریكا، خاورمیانه ، قزاقستان و روسیه مهم ارزیابی می كنند .
به اعتقاد آنها جنگ سوریه یك مشكل بزرگ برای جامعه جهانی است و همه تمایل دارند این مساله رفع شود.
توافق آتش بس میان دولت و مخالفان سوریه در پایان سال گذشته پس از تلاش های دیپلماتیك روسیه، ایران، تركیه و دیگر كشورها به سرانجام رسید. دور جدید مذاكرات صلح برای تاریخ 23 ژانویه سال میلادی جاری ( چهارم بهمن) در آستانه پایتخت قزاقستان برنامه ریزی شد.
شورای امنیت سازمان ملل متحد 31 دسامبر 2016 ( 11 دی 95) قطعنامه پیشنهادی روسیه درباره آتش بس در سوریه را تصویب كرده بود.
روسیه از شركای خود در شورای امنیت سازمان ملل متحد خواسته بود در حمایت از طرح آتش بس روسیه - تركیه در سوریه و مذاكرات آتی صلح بین دولت سوریه و مخالفان آن در آستانه، قطعنامه ای تصویب كنند.
در دسامبر سال گذشته نورسلطان نظربایف، رئیس جمهوری قزاقستان اعلام كرد، كه كشورش پیشنهاد روسیه را برای میزبانی گفت و گوهای صلح میان حكومت و مخالفان بشار اسد پذیرفته است. نظربایف بعد از ملاقات با ولادیمیر پوتین در شهر سن پترزبورگ گفت «كشورش آماده استقبال از تمام طرفها برای انجام مذاكرات در شهر آستانه است.»
پیشتر پوتین گفته بود، روسیه، ایران و تركیه همراه بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه موافقت كرده‌اند، كه «قزاقستان بی‌طرف» می‌تواند مكان مناسبی برای برگزاری مذاكرات صلح باشد، تا در جریان آن راه حلی برای پایان جنگ داخلی سوریه پیدا شود. در جنگ شش‌ساله سوریه، تهران و مسكو از دولت و مردم سوریه در مقابل تروریستها حمایت كرده‌اند.
در یك سال گذشته، روسیه با حمله‌های هوایی علیه ترویستها و مخالفان دولت سوریه، راه را برای عملیات زمینی ارتش سوریه، به ویژه در حلب هموار كرد.
جمهوری اسلامی ایران هم برای دفاع از مردم سوریه در مقابل تروریستها حمایتهای معنوی و مستشاری ارائه كرده و برای برقراری صلح در این كشور تلاش زیادی داشته است.
تركیه از مخالفان و بشار اسد و تروریست ها پشتیبانی می‌كند و در گذشته بركناری بشار اسد را یكی از راههای حل بحران در این كشور خاور میانه می‌دانست. اما محمد شمشك معاون نخست وزیر تركیه اخیرا در نشست اقتصادی داووس گفت كه كشورش دیگر برای بركناری اسد پافشاری نخواهد كرد.
مقامات قزاقستان امیدوارند ، در این نشست حداقل دریچه حل بحران سوریه باز شود كه در شش سال گذشته صحنه درگیری ها بوده است. طبق آمار سازمان ملل متحد، در جنگ سوریه 300 هزار نفر كشته شده و 11 میلیون نفر خانه خود را ترك كرده‌اند.
*كارشناس خبر حوزه آسیای مركزی ایرنا