به گزارش ایرنا، اجرای خط دوم آبرسانی به شیراز از محل سد درودزن یك برنامه میان مدت است كه برای تامین آب شرب شیراز تعریف شده است، این طرح هرچند در پنجمین سال اجراست اما تا رسیدن به مرحله افتتاح دست كم نیاز به یك و نیم سال دیگر كار مداوم و تامین اعتبار دارد.
طرح انتقال آب از سد درودزن درقالب خط دوم آبرسانی بارها مورد بازدید مسئولان كشوری و استانی قرار گرفته و براساس گفته مجریان این طرح حدود 51 درصد پیشرفت دارد،به نظر می رسد سرعت تداوم خشكسالی و كم آبی و بروز تنش در تامین آب شهرها به ویژه كلان شهر شیراز با جمعیت دو میلیون نفری تابستانی بیشتر ازسرعت اجرای این طرح است و دیر یا زود تنش آبی در شیراز جدی تر و بحرانی تر خود را نشان خواهد داد.
خط دوم آبرسانی به شیراز از سد درودزن یك برنامه و طرح بلند مدت نیست و در صورت افتتاح نباید خیال مسئولان و برنامه ریزان را برای تامین آب شرب شیراز آسوده كند، زیرا نه سد درودزن ذخیره قابل اعتنا برای تامین آب بلندمدت شیراز دارد و نه جمعیت روبه رشد كلان شهر شیراز قصد توقف دارد، از این رو می طلبد دست اندركاران امور اقتصادی و برنامه ریزی استان فارس برنامه های جامع تری برای تامین آب شرب این شهر پی ریزی كنند.
مهندس سید محمد علی افشانی استاندار فارس تاكنون بازدیدهای متعدد از این طرح داشته است و افق هفته دولت سال آینده را برای افتتاح آن تعیین كرد و اظهار داشت: با توجه به این كه جمعیت كلانشهر شیراز به سرعت رو به افزایش است،ضروری است پروژه خط دوم انتقال آب از سد درود زن به شیراز با شتاب بیشتری اجرا شود و انتظار داریم از برنامه زمان بندی شده زودتر به بهره برداری برسد.
وی از مجریان این پروژه شیراز خواست كه با توجه به اهمیت موضوع، سرعت اجرای پروژه را افزایش دهند تا همزمان با هفته دولت سال 96 شاهد بهره برداری از این پروژه، با كیفیت مناسب و مطلوب باشیم و گفت : استفاده و بهره مندی از آب آشامیدنی مطمئن، نخستین نیاز جوامع شهری و روستایی محسوب می شود و در شرایطی كه به دلیل بروز خشكسالی های اخیر سطح آب های زیر زمینی به شدت افت كرده است، بهره گرفتن از روان آب ها، تنها راه تامین آب با كیفیت و سالم است.
استاندار فارس با اشاره به بحران كم آبی و گسترش خشكسالی در استان فارس در سال های اخیر افزود: این كم آبی ها موجب شده كه امروز در اكثر نقاط كشور به ویژه استان فارس، سطح آب های زیرزمینی به شدت كاهش یابد.
افشانی، با بیان این كه هرچه از سطح آب های زیرزمینی كاسته شود، شاهد كاهش كیفیت آب نیز خواهیم بود، اظهار داشت: اگر امروز هدایت الكترونیكی آب (EC) را بررسی كنیم خواهیم دید كه در مقایسه با 20 سال قبل، به شدت افزایش داشته است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس نیز از جمله افرادی است كه پیشرفت این طرح را مداوم دنبال می كند و تقریبا هر ماه از این طرح بازدید دارد ، مهندس خلیل رضاییان در بازدید اخیر از این طرح با بیان اینكه بهره برداری سریعتر از خط دوم آبرسانی به شیراز ضرورتی انكار ناپذیر است گفت: اگر اعتبارات مناسب و مورد نیاز این طرح زودتر تخصیص داده شده بود این پروژه می توانست زودتر به نتیجه برسد.
هر چند مهندس خلیل رضاییان افق افتتاح این طرح را در پایان سال 96 دیده است اما با توجه به اینكه این طرح حدود 51 درصد پیشرفت فیزیكی دارد به نظر می رسد بیش از این زمان لازم دارد و افتتاح طرح در سال آینده میسر نخواهد شد .
رضاییان در ادامه گفت: به علت مشكلات كمبود آب در شیراز، ضروری است از طریق این خط آب به شیراز انتقال یابد و با توجه به این امر با كمك نمایندگان مجلس برای تامین اعتبارات لازم در تلاش هستیم و امیدواریم با كمك وزارت نیرو و سازمان برنامه و بودجه از محل اسناد خزانه و اوراق مشاركت در این زمینه كمك های مورد نیاز انجام شود.
وی افزود: امسال به این طرح حدود 730 میلیارد ریال اعتبار تخصیص داده شده و امیدواریم برای سال آینده نیز اعتبار مناسبی برای آن در نظر گرفته شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس ادامه داد: این طرح، آب آشامیدنی را به میزان سه مترمكعب در ثانیه به شیراز منتقل خواهد كرد.
رضاییان اضافه كرد: بخش لوله گذاری این طرح در سخت ترین قسمت مسیر به طول 28 كیلومتر انجام شده اما بخش های دیگر كه در دشت قرار دارد اجرای آن آسان تر خواهد بود همچنین در مسیر لوله گذاری یك تونل به طول چهار هزار و 400 متر
قرار دارد كه حفاری آن در سال 95 فعال تر شده و ماهیانه 180 تا 190 متر آن حفر می شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس افزود: در ابتدای 15 كیلومتر اول این طرح كه محل استقرار ایستگاه شماره یك خط اول بوده است باید یك تصفیه خانه و یك ایستگاه پمپاژ احداث شود و ضروری است كه روی این كار وقت زیادی گذاشته شود.
رضاییان با اشاره به اینكه بخشی از آب سد درودزن به تامین آب آشامیدنی اختصاص داشته، اظهار كرد: باتوجه به خشك شدن و افت منابع زیرزمینی، هم اینك سهم آب شرب در سد درودزن درحال افزایش است و اگرچه درحال حاضر سد درودزن از حجم مناسب آب برخودار نیست ولی این واقعیت وجود دارد كه باید همیشه ذخیره مناسب را برای شیراز، مرودشت و آبادی های موجود در مسیر در نظر بگیریم.
وی افزود: آب سد درودزن درطولانی مدت به هیچ روی قادر به تامین آب آشامیدنی وصنعت به میزان كنونی نیست به همین سبب شركت آب منطقه ای درصدد است از تنگ سرخ بشار كه در فاصله سپیدان و یاسوج قرارداد آب مورد نیاز را تامین كند.
نماینده شیراز و عضو كمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی نیز بر لزوم تسریع دراحداث خط دوم آبرسانی به شیراز تاكید كرد و اظهار داشت : باتوجه به طولانی شدن عملیات اجرایی این طرح به دلیل كمبود اعتبارات، پیش بینی می شود كه این طرح با دستیابی به اعتبارات مورد نیاز در پایان سال 96 آماده بهره برداری شود.
فرج الله رجبی افزود: هم اینك قسمت های اصلی این طرح به انجام رسیده اما برای اتمام كامل آن به 2 هزار و 500 میلیارد ریال اعتبار نیاز داریم كه امیدواریم با همكاری وزارت نیرو و سازمان برنامه و بودجه این طرح تا پایان سال 96 به بهره برداری رسد.
این نماینده مجلس گفت: با تكمیل این طرح 75 درصد از آب مصرفی شیراز از طریق سد درودزن تامین می شود و به تبع آن استفاده از آب چاه های زیرزمینی كاهش می یابد.
مدیر عامل شركت آب منطقه ای فارس نیز اظهار كرد: قسمت های دشوار طرح خط دوم آبرسانی به شیراز به اتمام رسیده و مقرر شده برای تامین اعتبار مورد نیاز برای تكمیل آن كه مهمترین قسمت كار محسوب می شود، نمایندگان شیراز در مجلس شورای اسلامی به یاری ما بشتابند و پیگیری های لازم را انجام دهند.
حمید رضا دهقانی افزود: افزایش ظرفیت در پروژه خط اول آبرسانی به شیراز از سوی آب منطقه ای فارس قبل از تابستان سال 95 انجام شد و در دهه فجر سال 94 به بهره برداری رسید و این امر باعث شد كه مردم مرودشت و قسمتی از شیراز بتوانند تابستان امسال را در وضعیت مناسب تری سپری كنند كه امیدواریم با اتمام پروژه خط دوم مشكلات كمبود آب تا حدود قابل توجهی برطرف شود.
وی با بیان اینكه با وجود تنگناهای شدید مالی اجرای این طرح در بخش تونل، لوله گذاری و ساخت مخازن پیشرفت مطلوبی داشته است، گفت: حدود سه هزار و 150 متر از تونل چهار هزار و 400 متری حفاری شده و 29 كیلومتر از لوله گذاری و حفاری های طرح نیز به انجام رسیده است.
مدیرعامل آب منطقه ای فارس با بیان اینكه نزدیك به 75 درصد ساخت مخازن در این طرح پایان یافته است گفت : طرح یاد شده شامل 77 كیلومتر خط انتقال با لوله های فولادی، مخزن تصفیه خانه به ظرفیت20 هزار متر مكعب، تلمبه خانه به ظرفیت سه متر مكعب، تونل عبور خط لوله و جاده سرویس به طول چهار هزار و 400 متر قطر نهایی تونل 4 . 8 متر است.
او افزود: ساخت 2 مخزن ذخیره آب بتنی از سه مخزن طرح به ظرفیت هر كدام 20 هزار متر مكعب در 2 نقطه طرح اتمام یافته و عملیات اجرایی ساخت مخزن سوم آغاز شده است.
مدیر عامل شركت آب منطقه ای استان فارس با بیان اینكه اجرای خط دوم آبرسانی به شیراز افق تازه در توسعه اقتصادی اجتماعی این كلان شهر می گشاید اظهار داشت : با اضافه شدن خط دوم آبرسانی به شیراز ظرفیت تامین آب این شهر به 60 میلیون متر مكعب افزایش می یابد.
در حال حاضر سالانه 38 میلیون متر مكعب از ظرفیت آب سد درودزن برای تامین آب شرب شهرستان های شیراز و مرودشت و روستاهای اطراف مورد استفاده قرار می گیرد.
مدیرعامل آب منطقه ای فارس ضمن تاكید بر اینكه تامین آب كلانشهر شیراز یك دغدغه اصلی است اجرای این طرح را به عنوان برنامه ای مهم و حایز اهمیت دانست و گفت : در طراحی خط دوم آبرسانی به شیراز از طراحی بهینه ای استفاده شده و در حالیكه ایستگاه های پمپاژ هزینه بر هستند تنها با یك پمپاژ آب را به شیراز می رسانیم.
نماینده مجری طرح خط دوم آبرسانی به شیراز از محل سد درود زن هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینكه این طرح حدود 51 درصد پیشرفت فیزیكی دارد گفت : در صورت تامین اعتبارات سال 97 میتوان برای افتتاح این طرح امید داشت ، این طرح حدود 300 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و تا كنون 80 میلیارد تومان در آن سرمایه گذاری و هزینه شده است .
مهندس محمد رحیمی با بیان اینكه ظرفیت سه متر بر ثانیه ظرفیت مناسبی برای انتقال اب به شیراز است گفت : عملیات اجرای تصفیه خانه و خطوط انتقال و مخازن ذخیره پر شتاب در حال اجرا است ، سه دستگاه مخزن هر كدام به ظرفیت 20 هزار متر مكعب در مسیر این خط در نظر گرفته شده و ایستگاه پمپاژ آن ظرفیت مناسب دارد .
طرح انتقال آب از سد درود زن به شیراز در قالب خط دوم آبرسانی در كنار حفظ خط نخست آبرسانی به شیراز اجرا می شود ، چشم امید بسیاری از شهروندان شیرازی كه در مناطقی از این شهر با تابستان های كم آب مواجه اند به افتتاح و بهره برداری از این طرح دوخته شده است ، امید است با پیگیری و تلاش نمایندگان مجلس در تامین اعتبار و با پشتكار و تلاش مضاعف مجریان و پیمانكاران و شاهد افتتاح طرح تا پایان سال آینده یا اوایل سال 97 باشیم .
گزارش از : نیكنام خشنودی ** انتشاردهنده: غلامرضا مالك زاده
6113 /1876
تاریخ انتشار: ۴ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۱:۱۹
شیراز- ایرنا- كاهش بارندگی درسال جاری صدمات 10ساله خشكسالی در فارس را تشدید كرد؛ به گفته كارشناسان، شیراز كه با مشكل تامین آب تابستانی مواجه بوده؛ تابستان سختی درپیش دارد و نگاهها به اجرای خط دوم آبرسانی از سد درودزن دوخته شده تا شاید ثبات نسبی درتامین آب این كلان شهر ایجاد كند.