تهران - ایرنا - مدیرعامل خانه موسیقی گفت: دانلود آثار موسیقایی و عرضه رایگان آنها در سایت ها، اقدامی غیرقانونی و فاجعه ای بزرگ برای هنرمندان موسیقی است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، حمید نوربخش روز سه شنبه در آیین رونمایی از كتاب «حقیقت سایه ها، دف نوازان» تالیف محمد طریقت در خانه موسیقی ایران، با گرامیداشت یاد و خاطر شهدای آتش نشان و شماری از شهروندان در حادثه ساختمان پلاسكو ابراز امیدواری كرد با پیشگیرهای لازم شاهد حوادث مشابه نباشیم.
وی تصریح كرد: اقتصاد هنر موسیقی ما بی رونق و كم فروغ شده و تعداد موسساتی كه در این خصوص فعالیت می كنند كمرنگ تر می شوند.
نوربخش با انتقاد از برخی رسانه ها كه به گفته وی چوب حراج به آثار موسیقی هنرمندان می زنند، گفت: براین باوریم كه مردم با فرهنگ ایران اسلامی با قبح كپی و رایت غیرقانونی آشنا بوده و به اثر و صاحب آثار احترام می گذارند.
مدیر عامل خانه موسیقی به رونمایی از كتاب حقیقت سایه ها (دف نوازان) اشاره و با تبریك به پدیدآورندگان این اثر ابراز امیدواری كرد كه همواره در جامعه هنری شاهد تولید اینچنین آثاری باشیم.
وی گفت: در عرصه فرهنگ كه در روزگار امروز سمت و سوی خوبی ندارد و حركت فرهنگی در كشور اتفاق نمی افتد و بخصوص در موسیقی اصیل و بومی خودمان هر روز توجه مردم از این نوع موسیقی فاصله می گیرد، تولید اینگونه آثار ارزشمند توسط هنرمندان جوان مایه افتخار است.

** معدل پخش موسیقی ایرانی در شبكه های فارسی زبان پایین است
مدیر عامل خانه موسیقی ایران اظهار داشت: حدود یكصد شبكه فارسی زبان موسیقی پخش می كنند ولی وقتی معدل می گیریم موسیقی ما تنها درصد كمی از این پخش ها و برنامه ها را در برمی گیرند.
نوربخش در ادامه به جایگاه و ارزش هنر موسیقی ایرانی نزد همگان اشاره كرد و گفت: هنرمندان باید از این میراث، هویت ، فرهنگ و هنر ایرانی حمایت كرده و اجازه ندهند كه رو به فراموشی سپرده شود.

** هنوز قانون كپی رایت در كشور بی معناست
مدیر عامل خانه موسیقی تاكید كرد كه ما نیز در این خانه تمامی تلاش خود را برای حمایت و پشتیبانی از موسیقی اصیل ایرانی و سایر بخش های موسیقی خواهیم كرد از این رو انتظارمان از همه نهادهای ذی ربط این است كه برای رعایت حقوق هنرمندان و حق مولف و جلوگیری از موضوع دانلود غیرقانونی آثار به ویژه در عرصه موسیقایی تلاش كنند.
نوربخش در ادامه به قانون مالكیت معنوی، هنری حق مولف اشاره كرد و گفت: متاسفانه در كشور ما بسیاری از مردم با موضوع قانون كپی رایت آشنایی نداشته به همین لحاظ این بحث بی معنی شده است.
به گفته وی نه مردم از این حقوق آگاهی دارند و نه نهادهای دیگر این قانون را رعایت می كنند.

** اقتصاد هنر موسیقی كم فروغ است
مدیر عامل خانه موسیقی با بیان اینكه اقتصاد هنر موسیقی ما بی رونق و كم فروغ شده است و تعداد موسسات فعال در این راستا هر روز كم رنگ تر می شود، تصریح كرد: سمت و سو به طرف تولید كارهایی می رود كه مثلا اثری تولید كنیم كه بتوان در آینده كنسرت بیرون داد كه این خیلی بد است.
مدیر عامل خانه موسیقی ایران در گفت و گو با ایرنا با اشاره به سی و دومین جشنواره موسیقی فجر ، اظهار داشت: خوشبختانه این دوره از جشنواره پرشور و با استقبال خوب مخاطبان روبرو شد.
نوربخش افزود: ما در این دوره جشنواره موسیقی از لحاظ اجرا ، تنوع گروه ها و بخش های جدید مواجه بوده و با همكاری هنرمندان كشور در بخش داخلی و نواحی پرثمر و رضایتبخش برگزار شد.
وی خاطرنشان كرد: نكته پر اهمیت دیگر كه با نگاهی گذرا به دوره قبلی محسوس و قابل احصا و نتیجه گیری و كارشناسانه است توازن اقبال مخاطبان به انواع موسیقی از جمله توجه بیشتر به موسیقی های جدی هنری و به طور كلی موسیقی ملی كشورمان بود.
از بركات توجه به نقدهای سازنده جشنواره سی و یكم، این دوره با ارتقای كیفی برتر نسبت به گذشته برگزار شد.
مدیر سی و دومین جشنواره موسیقی فجر در ادامه گفت: توجه و اهمیت بخشیدن بیشتر به نسل جوان موسیقی ایرانی كه غالبا از بین هنرمندان جوان و میانسال بوده و تحت عنوان (نسل دیگر) در جشنواره های گذشته برگزار گردید موجب شد تا با برنامه ریزی مناسب به عنوان یك جشنواره مستقل پایه گذاری و از دل جشنواره موسیقی فجر بیرون آمده و تحت عنوان جشنواره موسیقی كلاسیك برگزار شود.


** چوب حراج رسانه ملی به آثار هنرمندان موسیقی

مدیر عامل خانه موسیقی ایران با ابراز تاسف از دانلود رایگان آثار تولیدی هنرمندان عرصه موسیقی از سایت ها توسط عده ای از افراد، تصریح كرد: در این میان رسانه ملی نیز سالهاست چوب حراج به آثار هنرمندان عرصه موسیقی زده است.
به گفته نوربخش بسیاری از مردم هم آگاهی لازم را در این زمینه ندارند در حالیكه ما براین باوریم مردم ما بسیار هنجارمند هستند.
وی ادامه داد: اینها را بیان كردم كه اعلام كنم انتشار اثر در چنین شرایطی بسیار دشوار است و باید انتشار آثاری مانند حقیقت سایه ها را به فال نیك گرفت.

** برخی آثار هنری در تاریخ ثبت و ماندگار می شوند

در ادامه این مراسم نوازنده و آهنگ ساز با ارزنده و ارزشمند خواندن تولید اثر كتاب حقیقت سایه (دف نوازان) گفت: ریتم پایه های موسیقی است، این ریتم را در دوران قرون وسطی نداشتیم بلكه بصورت ردیف های آواز بوده و رفته رفته بعد از دوره رنسانس چیزهای جدید برای آواز خوانی تعرفی شد.
به گفته وارطان ساهاكیان ریتم براساس نیاز موسیقی جلو آمده و پیدا شد و به مروز زمان اصوات 4، 5 و 6 خط طبق نیاز خطوط را اضافه كردند.
این استاد موسیقی برخی آثار هنری را صرفا مصرفی و استفاده در مدت كوتاه عنوان كرد و گفت: اما برخی آثار از جمله این كتاب و اثر فرهنگی و هنری در تاریخ ثبت و ماندگار خواهد شد و نسل های بعدی از آن بهره مند می شوند.

** اثر حیقیت سایه ها با وسواس خاص تهیه شده است

همچنین عبدالله طریقت نویسنده كتاب حقیقت سایه ها (چند دفت نوازی) گفت: این كتاب با وسواس خاص و مشورت با اساتید برجسته و استفاده از نظرات گوناگون به رشته تحریر درآمده است.
به گفته وی در واقع تولید این كتاب ثمره تلاشهای اساتید و پیشكسوتان عرصه موسیقی كه حكم استادی بر محمد طریقت داشته اند است كه امروز با تلاش شاگرد آنان توسط یك هنرمند عرصه موسیقی تولید شده است.

** فلسفه حقیقت سایه‌ها

در ادامه یك استاد موسیقی دانشگاه گفت: آنچه كه در قالب ریاضی بیان نشود علم نیست مسائلی هم در حوزه فلسفی هست كه یكی از آنها مسئله صورت و هیولا است.
سادات افسری افزود: هیولا به معنای جسم است در فرهنگ ما و در فرهنگ ابن‌عربی افلاك زیادی هست. لاهوتی، ملكوت، جبروت و لاهوت. بنابراین آنچه كه در عالم مجردات هست عالم لاهوت است.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: اگر تشبیه بلامنازع نباشد ، محمد طریقت آن اصوات زیبای ریتمیك را شنیده‌ و الان به كمك ساز خود آنها را به ما ارائه می‌كند در واقع از این روست كه نام این آلبوم «حقیقت سایه‌ها» است.
افسری اظهار داشت: ریتم سابقه طولانی در تاریخ بشر دارد. از ابتدا ریتم بسیار مهم بوده و جایگاه مهمی در مراسم آیینی داشته است. در بین اشكال مللی موسیقی است كه پر تحرك و ریتمیك است. رابطه انسان با زمان فقط ریتم است. ارزش ریتم به قدری بالاست كه وصف‌كردنی نیست. ریتم در صورت‌های متریك به صورت قوی و ضعیف تقسیم شده، و تقیسم بندی میزان‌ها و براساس ضرب قوی شروع هر میزان تقسیم می‌شود. تقسیم‌بندی‌های دیگری هم وجود دارد. هزاران گفته‌ی ناگفته برای ریتم باقی است. طریقت 4 سال وقت خود را صرف تهیه این آلبوم و این كتاب كرده است.

** ویترینی برای معرفی آثار موسیقی وجود ندارد

در ادامه این مراسم ناشر این اثر هم با اشاره به اینكه تمام ممیزی درباره این اثر رعایت شده است، ‌گفت: متاسفانه هیچگونه حمایتی از حوزه موسیقی نمی شود و حتی ویترینی برای معرفی آثار موسیقایی تولیدی وجود ندارد.
منوچهر آزادی اظهار داشت: برخی آثار هنری تولیدی مانند این اثر خروجی مالی ندارد و تنها هزینه ها با عشق و علاقه تولید و عرضه می شود.
وی از پایین بودن تیراژ برخی آثار موسیقایی حتی به رقم یكهزارتا اشاره كرد و گفت: باید با تدیبر و اندیشه ای در جهت افزایش تیراژ آثار هنری موسیقی در نظر گرفته شود.
ناشر اثر حقیقت سایه ها با اشاره به وجود حدود دو هزار كتابخانه در كشور پیشنهاد كرد كه اگر هر كتابخانه تنها یك اثر را بگیرید و در كتابخانه خود معرفی و در معرض نمایش بگذارد بدون شك مخاطبان زیادی با این اثر در مراجعه به كتابخانه آشنا شده و این خود باعث افزایش تقاضا و بالا رفتن تیراژ اثر هنری خواهد شد.
آزادی از مسئولان دست اندر كار حوزه فضای مجازی درخواست كرد كه به مانند برخورد با دیگر سایت های غیر مجاز و متخلف، سایت هایی كه اقدام به دانلود رایگان اثر هنری دیگران می كنند نیز برخورد و نسبت به فیلتر آنها اقدام كنند.
به گفته وی موسیقی ما نیاز به حمایت، پشتیبانی و معرفی و شناخت دارد كه این مهم همت و تلاش همگان را طلب می كند.
در خاتمه این مراسم پدیدآورنده این اثر هم گفت:‌ بشر در طول تاریخ همواره در جست و جوی علت ها و در نتیجه ، اثبات عقایدش بوده است.
محمد طریقت افزود:‌این حس كنجكاوی انسان را به موجودی جست وجوگر تبدیل كرده تا جاییكه پا فراتر گذاشته و وارد دنیایی دیگر شده؛ دنیایی كه در آن مفاهیم به زیبایی وصف ناپذیری در هم آمیخته اند كه شاید جدا فرض كردن آنان از یكدیگر غیر ممكن باشد. مفاهیمی چون عشق و نفرت، منطق و احساس ، زشتی و زیبایی و...
صاحب اثر كتاب حقیقت سایه ها ادامه داد: آری دنیا، دنیای هنر است و هنرمند با خلق آثارش به بیان ایده ها یی می پردازد كه زبان قادر به بیان آنها نیست.
طریقت درباره اثرش گفت: كتاب دف نوازان ، شامل قطعاتی از آلبوم ' حقیقت سایه ها' است كه چندی پیش توسط كانون فرهنگی و هنری ' نی داوود' منتشر شد و در دوبخش هم نوازی و تك نوازی نت نگاری شده است.

ّفراهنگ ** 1355 ** 1071 ** خبرنگار علی اكبر قزوینیان ** انتشار دهنده: امید غیاثوند