اقلیم های پیچیده و مختلف، شرایط توپوگرافیك، تشكیلات زمین شناسی و مدیریت انسانی منابع طبیعی منجر به پیدایش تنوع بیولوژیك بی نظیر و متنوعی در كشور شده است به طوری كه در زیست بوم های ایران، بیش از هشت هزار گونه گیاهی معادل با كل گونههای گیاهی سراسر قاره اروپا، ثبت شده است.
داشتن ایده های نو برای اشتغالزایی موثر از این ظرفیت ها، هنری است كه در قالب منشور اقتصاد مقاومتی از آن نام برده می شود و در حال حاضر طیفی از گیاهان در بین ذخایر موجود كشور علاوه بر زیبایی، خواص دارویی و درمانی و كاربری های ناشناخته دیگری را نیز دارند كه باید به درستی بارور شود.
بید قرمز یا بید سرخ نیز یكی از این گیاهان است، درختچه ای كه تا سال 75 ناشناخته بود و تنها كاربرد آن در مصارف تامین هیزم بود.
این محصول در كشورهای دیگر به عنوان گیاه زینتی با خواص درمانی شناخته شده و ارزش ها و بهره های متنوعی از آن برده می شود و برای نخستین بار توسط كارآفرینی به نام محمد سلطان محمدی اهل شهرستان محلات در سفرهای خارجی مورد توجه واقع و ایده های نو در این حوزه مطرح شد.
وی كه یكی ازبهره برداران گل و گیاه محلات است كه تصمیم گرفت از درختچه های بی استفاده بید قرمز محلات، كانون درامدزایی ایجاد كند و برای توسعه و تبدیل بید قرمز به محصول صادراتی كوشید.
سلطان محمدی درخچه بید قرمز محلات را به بازار گل آمستردام معرفی كرد و در بازار بورس آمستردام نیز این گیاه را به نام محلات ثبت كرد و برای این گیاه شناسنامه بین المللی آفرید.
با اقدام این دانش آموخته بخش كشاورزی و كارآفرین موفق، بید قرمز محلات ثبت جهانی و تجاری سازی شد به طوری كه هلند كه به مهد گل و گیاه شهرت دارد نیز متقاضی واردات بید قرمز محلات شد.
این كارآفرین در گفت وگو با ایرنا اظهاركرد: از زمانی كه به ارزش درختچه بید قرمز پی بردم همت خود را در افزایش سطح زیر كشت، تولید و صادرات این محصول گذاشتم تا منبع درآمد آن ، زمینه ساز اشتغال و رونق اقتصادی برای همشهریان و كشور شود.
سلطان محمدی ادامه داد: تبدیل ایده به عمل در زمینه تولید و صادرات بید قرمز سبب شده كه هم اكنون 150 تولید كننده از این طریق ارتزاق كنند و با خرید تضمینی بید قرمز تولیدی آنها ، این محصول با ارزش به كشورهای دیگر صادر می شود.
وی اظهاركرد: با خرید محصول برداشت شده بید قرمز، زمینه اشتغال هشت هزار نفر روز فراهم شده است و این افراد در رسته های مختلف كاری در كشت، بسته بندی و آماده سازی محصول برای صادرات فعالیت دارند.
سلطان محمدی گفت: در مقیاس كوچك كه محصول و نعمت خدادادی بید قرمز در محلات بهره برداری بهینه می شود و نیاز است كه در خصوص محصولات دیگر و زمینه های اشتغالزا و تولید ثروت نیز فعالیت های مشابه و هدفمند دنبال شود.
این كارآفرین برتر بخش كشاورزی افزود: سطح زیر كشت بید قرمز در دهه گذشته تا 100 هكتار رسید اما در چند سال اخیر به دلیل پدیده خشكسالی در محلات، عرصه كشت درخچه زینتی به 60 هكتار كاهش یافته است.
وی گفت: بید قرمز گیاهی آب بر است به طوری كه در هر هفته بایستی دو مرتبه سیراب شود تا به گیاه مطلوب صادراتی تبدیل شود.
این كارآفرین برتر افزود: اگر گیاه بید قرمز آبرسانی كافی نشود كیفیت نخواهد داشت و همانطور كه به درستی در اقتصاد مقاومتی بر تولید باكیفیت تاكید شده در حال حاضر با پدیده خشكسالی تصمیم بر تولید محدود اما تضمین شده محصول است.
سلطان محمدی افزود: این گیاه از خانوده اكالیپتوس ها است كه نه فقط درختچه ای زیبا و تزئینی بلكه دارای خواص درمانی و دارویی و ضد ویروسی است به طوری كه اگر در هر واحد مسكونی چند شاخه از آن دوماه نگه داری شود اعضا خانواده به ویروس سرماخوردگی مبتلا نخواهند شد.
وی گفت: كمتر كسی با خواص دارویی این گیاه آشنایی داردو برای همین در داخل كشور خریداری ندارد اما كشورهایی نظیر هلند، چین، آمریكا و تایوان برای واردات بید قرمز با كیفیت محلات به رقابت می پردازند.
سلطان محمدی افزود: با این وجود زیر ساخت های صادراتی برای این محصول نظیر حمل و نقل هوایی كه بتواند بار را به موقع به مقصد برساند وجود ندارد و نیاز است در این خصوص حمایت موثر از كارآفرینان انجام شود.
وی ادامه داد: بوروكراسی اداری، تحریم ها و محدودیت ها و نواقص سیستم بانكی از دیگر چالش های فرا روی تولید و صادرات این محصول است.
یك دانش آموخته بخش كشاورزی و محقق گیاهان دارویی گفت: خواص برگ ، پوست درخت بید در طب سنتی و تحقیقات علمی معاصر شناخته شده است اما از درختچه بید سرخ یا قرمزكمتر سخن گفته شده است.
امیر عباس ابراهیمی افزود: براساس تحقیقات اولیه كه بر روی این درختچه انجام شده خواص ضد ویروسی آن محرز است.
وی افزود: درحالیكه همه نگران اقتصاد تك محصولی هستند گنجینه ارزشمند گیاهی كه می تواند درآمد زا باشد ناشناخته مانده است.
ابراهیمی گفت: مهمترین نیاز روز كشور گستردگی دامنه ایده ها و تحقیقات كاربردی است و اگر بخواهیم به مولفه های اقتصاد مقاومتی دست یابیم باید بر پژوهش های حوزه كشاورزی و حمایت از عملی شدن ایده ها كمك كنیم.
مدیر جهاد كشاورزی محلات گفت: برداشت درختچه زینتی بید قرمز صادراتی از باغات گل این شهرستان از دو ماه گذشته در محلات آغاز شد.
عبدالله محمودی افزود: سطح باغات درختچه زینتی بید قرمز در این شهرستان 60 هكتار است كه پیش بینی می شود از آن 700 هزار شاخه تولید شود.
وی ادامه داد: بیش از 95درصد از تولید این محصول، به كشورهای ژاپن ،تایوان ،آمریكا، هلند و چین صادر می شود كه به طور معمول محموله های صادراتی از پایانه صادراتی فرودگاه امام خمینی( ره) به كشورهای هدف ارسال می شود.
محمودی بیان كرد: درختچه بید قرمز محلات از نوع سیلیكس است كه در بسته های 80 شاخه ای صادر می شود.
وی تصریح كرد: محلات در تولید و صادرات بید قرمز رتبه اول را در كشور دارد و برداشت این محصول در مدت دو ماه و نیم 9 هزار نفر روز اشتغال ایجاد می كند.
محمودی بیان كرد: تا سال 1379، بید قرمز در محلات تنها كاربری گرمازایی داشت اما از سال 81 با تفكیك و دسته بندی مناسب، زمینه صادرات آن به خارج از كشور كلید خورد و در سال 1385 در كتاب گینس به ثبت جهانی رسید.
مدیر جهاد كشاورزی محلات گفت: كیفیت بید قرمز این منطقه به دلیل شرایط اقلیمی مناسب در بازار دنیا بی نظیر است و بید قرمز محلات به عنوان یك برند در دنیا شناخته شده است.
محمودی با بیان اینكه 100 خانوار شهرستان به طور دائم به تولید این نوع درختچه زینتی در محلات مشغول هستند، گفت: تولید این محصول در هر هكتار برای سه نفر اشتغال مستقیم ایجاد كرده و به نظر می رسد كه باید در ظرفیت های ناشناخته دیگر نیز سرمایه گذاری های موثر انجام شود.
به گفته مدیر جهاد كشاورزی محلات، سال گذشته 587 هزار شاخه بید قرمز تزئینی به خارج از كشور صادر شد.
محلات از توابع استان مركزی به عنوان قطب تولید گل و گیاه زینتی در كشور شناخته شده است به طوری كه 18 درصد از سطح زیر كشت كشور، 12 درصد از تولید گل شاخه بریده ،80 درصد تولید گل های فصلی نشائی، 21 درصد از تولید درخت و درختچه های زینتی و 14 درصد از گیاهان آپارتمانی كشور در این شهرستان است.
تولید 350 گونه مختلف گیاهان زینتی، آپارتمانی و فضای سبز محلات را به بام گل و گیاه ایران تبدیل كرده است.
7277/6013/خبرنگار:افسانه آروند***انتشار دهنده:مژگان حیدری
تاریخ انتشار: ۶ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۲
خمین - ایرنا - ذخایر گیاهی از ارزشمندترین منابع طبیعی و ثروت ملی محسوب میشوند كه در صورت شناخت قابلیت های این حوزه و برنامه ریزی صحیح برای باروری این ظرفیت ها می تواند در تولید ثروت و اشتغالزایی به عنوان ركنی مهم مطرح باشد.