به گزارش ایرنا، كارشناسان شیلات، ویروس «وی اچ اس» را یك بیماری غیربومی برای ماهی قزل آلا معرفی می كنند كه از كشورهای فرانسه، چك و اسلواكی و تا حدودی از كشور تركیه وارد شده و تخم حامل این بیماری به نام تخم فرانسوی شهرت دارد.
این ویروس كشنده كه 12 استان كشور از جمله چهارمحال وبختیاری، لرستان، مازندران، همدان و كهگیلویه وبویراحمد را درگیر خود كرده بود تا تابستان سال گذشته افزون بر 900 مزرعه پرورش ماهی در این استان ها را به تعطیلی كشانده بود.
مزارع تعطیل شده ناشی از بروز این بیماری در استان كهگیلویه و بویراحمد از 60 مزرعه در سال 94 هم اینك به حدود 30 مزرعه كاهش یافته است.
مدیر شیلات سازمان جهاد كشاورزی كهگیلویه و بویراحمد نظارت مستمر و كنترل شده بر روی حمل بچه ماهی ها، خشكاندن همزمان بهره برداران و پرورش دهندگان دچار شده به ویروس و رعایت مسایل بهداشتی در كارگاه های تكثیر و پرورش از مهمترین طرح های كنترلی و راهكارهای جلوگیری از گسترش این بیماری خطرناك در 2سال گذشته ذكر كرد.
به گفته كورش یزدان پناه بروز بیماری VHS حدود 400 نفر را در مزارع تعطیل شده در سال گذشته بیكار و سبب بروز خسارت بیش از 200 میلیارد ریالی به بهره برداران استان شده بود.
وی اظهار داشت كه با آغاز بیماری «وی اچ اس» و خشك شدن بیش از 60 مزرعه پرورش ماهی در كهگیلویه و بویر احمد میزان تولید با بیش از سه هزار تن كاهش به كمتر از 11 هزار تن در سال 94 رسید.
یزدان پناه تاكید كرد: این در حالی است كه بر اساس برآورد و پیش بینی های انجام شده میزان تولید تا پایان سال گذشته باید به حدود 15هزار تن می رسید.
یزدان پناه با اشاره به میزان تولید ماهی سردآبی در كهگیلویه و بویر احمد گفت كه میزان تولید ماهیان سردآبی از حدود هفت هزار تن در سال 89 به بیش از 13هزار و 400 تن تا پایان سال 92 رسید.
وی گفت كه میزان تولید ماهیان سردآبی در كهگیلویه و بویر احمد اكنون حدود 14 هزار و 700 تن است.
وی میزان سرانه مصرف ماهی در استان را هم اینك 6ونیم كیلوگرم دانست و گفت: در افق 1404 میزان سرانه مصرف ماهی در این استان باید به بیش از 10 كیلوگرم برسد.
مدیر شیلات سازمان جهاد كشاورزی كهگیلویه و بویراحمد سرانه مصرف ماهی در ایران را هم اینك حدود 10 كیلوگرم ذكر كرد و افزود كه میانگین مصرف ماهی در كشور در افق 1404 نیز 16كیلوگرم تعیین شده است.
به گفته یزدان پناه كهگیلویه و بویراحمد یكی از قطب های تولید ماهی قزل آلا در كشور است به طوری كه حدود 1.6 درصد تولید ماهیان سردآبی جهان و 10 درصد تولید ماهیان سردآبی كشور را تامین می كند.
وی با اشاره به فرآیند تولید و انتقال این ویروس خطرناك و در عین حال غیربومی و آلوده كردن مزارع پرورش ماهی در استان، گفت كه آغاز بروز این بیماری از كشور فرانسه است ولی با بررسی های انجام شده انتقال آن به استان از راه تركیه و از طریق برخی دلالان و سودجویان این صنعت بوده است.
وی ابراز داشت كه از مهمترین علایم این بیماری در ماهیان قزل آلا بیرون زدگی و خونریزی چشم ماهی است.
سپتی سمی خونریزی دهنده ویروسی یك بیماری حاد ماهیان آب شیرین و دریایی بوده كه می تواند بر تعداد گونه ماهیان ورزشی، تفریحی و تجاری تاثیر گذار باشد.
چهار نوع مختلف ژنتیكی از بیماری وجود دارد كه ژنوتیپ نوع یك، 2 و سه كه معمولا در قاره اروپا و آسیا سبب ایجاد بیماری حاد در ماهیان قزل آلای رنگین كمان می شوند.
ژنوتیپ نوع چهارم ( گونه آمریكای شمالی ) كه نوع A آن در طول سواحل غربی و شرقی آمریكای شمالی در ماهیان وحشی و نوع B آن اخیرا در آبریزهای دریاچه های بزرگ یافت می شود.
از دسامبر سال 2008 به بعد این بیماری در ماهیان وحشی مرده و یا بیمار در دریاچه اری ، اونتاریو، هورن، میشیگان و رودخانه اس.تی.لارنس و بعضی از دریاچه های داخلی (میشیگان ، نیویورك، ویسكونسین و اوهایو ) گزارش شده است.
یزدان پناه همچنین تصریح كرد كه 26 مزرعه پرورش ماهی با ظرفیتی حدود 900 تن به بانك های عامل استان برای دریافت تسهیلات مورد نیاز معرفی شده اند.
وی ادامه داد كه میزان سرمایه گذاری این تعداد طرح افزون بر 180 میلیارد ریال با پیش بینی اشتغالزایی حدود 80 نفر است.
كهگیلویه وبویراحمد با دارا بودن حدود 10 درصد منابع آبی و 11 و نیم میلیارد مترمعكب روان آب، 10 درصد تولید ماهیان سردآبی كشور را در خود جای داده است.
ظرفیت تولید سالانه ماهیان سردآبی در این استان با وجود این میزان منابع آبی بالای 30 هزار تن است.
مدیرشیلات سازمان جهاد كشاورزی كهگیلویه و بویراحمد گفت كه هفت مزرعه پرورش ماهی نیز با ظرفیت حدود 610 تن در دهه فجر سال جاری در این استان به بهره بردای خواهد رسید.
وی ادامه داد كه میزان سرمایه گذاری این تعداد طرح آماده افتتاح، افزون بر 92 میلیارد ریال و تعداد اشتغالزایی آنها نیز 65 نفر است.
میزان تولید ماهیان سردآبی در كهگیلویه و بویراحمد هم اینك حدود 14 هزار و 700 تن است كه با بهره برداری این تعداد مزارع، میزان تولید به حدود 15 هزار و 310 تن خواهد رسید.
خبرنگار: حمید جهان** انتشار دهنده:حسینعلی راشكی
3016/8005
تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۵
یاسوج -ایرنا- ویروس كشنده «وی اچ اس» درحالی كه در سال های 93 و 94 افزون بر60مزرعه پرورش ماهی قزل آلا در كهگیلویه وبویراحمد را به تعطیلی كشانده بود اكنون با تدبیر، تلاش و برگزاری كارگاه های آموزشی متولیان امر، بروز این بیماری به بیش از 50 درصد در این استان كاهش یافته است.