به گزارش ایرنا احداث نیروگاه راغون در شش مرحله است كه در صورت افتتاح كامل همه فازها تا 17 میلیارد كیلووات ساعت نیروی برق تولید خواهد كرد و به گفته مقامات، نه تنها برای استفاده در داخل كشور، بلكه برای انتقال به افغانستان و پاكستان هم كافی خواهد بود.
بر اساس برنامه ریزی انجام شده فاز اول و دوم نیروگاه راغون در سالهای 2018 و 2019 فعال شده و چرخههای دیگر مرحله به مرحله راه اندازی می شوند.
بر اساس گزارش های منابع خبری محلی در حال حاضر تنها در فصل تابستان نیروی برق اضافی تولیدی تاجیكستان از طریق خط انتقال برق 220 كیلووات نیروگاه سنگتوده به افغانستان و همچنین از شمال این كشور به قرقیزستان صادر میشود.
اواخر سال گذشته احداث سد نیروگاه راغون بر روی رودخانه وخش آغاز شد.تاجیكستان سال 2016 میلادی با یك شركت ایتالیایی قرارداد چند میلیارد دلاری احداث نیروگاه راغون را امضا كرد .
عثمانعلی عثمان زاده، وزیر انرژی و ذخیرههای آب تاجیكستان می گوید در صورت افتتاح دو فاز اول راغون و احداث نیروگاههای متوسط امكان دارد در سال 2020 تاجیكستان به استقلال انرژی دست یابد.
امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیكستان، روز 22 دسامبر سال گذشته، هنگام ارائه پیام سالانهاش به مجلس و مردم تاجیكستان گفته بود كه در سال 2018 فاز اول این نیروگاه افتتاح و پس از سه سال استقلال انرژی تامین می شود.
همچنین، در جریان دیدار رئیس جمهوری تاجیكستان از هند در ماه دسامبر سال 2016 موضوع ساختمان «نورآباد-1»، «نورآباد-2» و «فاندریا» بررسی شده است.
گفته میشود، توان نیروگاه برقابی نورآباد-1 معادل 400 كیلووات ، نورآباد-2 معادل 520 كیلووات و «فاندریا» 135 كیلو وات را تشكیل میدهد.
مقامات وزارت انرژی و ذخیرههای آب تاجیكستان میگویند كه در صورت احداث و مورد بهرهبرداری قرار گرفتن خط فشار قوی انتقال نیروی برق از تاجیكستان و قرقیزستان به افغانستان و پاكستان موسوم به طرح كاسا - 1000 تاجیكستان میتواند به بازار فروش نیروی برق آسیای جنوبی راه یابد.
بر اساس اطلاعات این وزارتخانه هفته گذشته در شهر دوبی امارات متحد عربی مسئولان وزارت خانه انرژی تاجیكستان، قرقیزستان، افغانستان و پاكستان دیدار كرده و راههای تطبیق طرح كاسا - 1000 را بررسی كردهاند.
این منبع گفت: دو شركت هندی احداث زیربناهای این طرح را در افغانستان شروع كردهاند. كارهای ساختمانی كاسا 1000 را در قلمرو افغانستان بانك جهانی سرمایهگذاری كرده و در تاجیكستان و قرقیزستان و پاكستان این نقش را بانك توسعه اسلامی اجرا خواهد كرد.
در نظر است، در مرحله اول احداث كاسا - 1000 خط انتقال نیروی برق 500 كیلوواتی از منطقه «دتكه» قرقیزستان تا خجند تاجیكستان احداث شود و سیستم انرژی این دو كشور را به هم متصل كند. سپس، از تاجیكستان به افغانستان و توسط این كشور به شهر پیشاور در شمال پاكستان خط انتقال نیروی برق احداث خواهد شد.
آساق**1663**گزارش: خسرو حسینی ** انتشاردهنده: حسن حسین زاده
تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۵:۵۸
تهران - ایرنا - تاجیكستان تلاش دارد در بازار فروش برق منطقه آسیای میانه جای پایش را پیدا كند. بعد از شروع عملیات اجرایی نیروگاه راغون در چند سال پیش، مقام های تاجیك امید دارند، كمبود برق اهالی تاجیك رفع و امكان صادراتش فراهم شود.