تاریخ انتشار: ۱۱ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۸:۲۶

يزد – ايرنا - با اعلام آمار ميزان بارندگي هاي مهرماه تا پنجم بهمن ماه در سراسر ايران و بويژه استان هاي همجوار يزد، باز هم بدترين وضعيت بارشي، نصيب استان يزد شد.

به گزارش ايرنا در اين آمار ميزان كاهش بارندگي ها در كشور منفي 37 درصد اعلام شده در حالي كه كاهش بارندگي ها در استان يزد نسبت به مدت مشابه سال قبل بيش از دو برابر ميانگين كاهش كشور و منفي 75.9 درصد بوده است.
رئيس انجمن تخصصي علمي مديريت و كنترل مناطق بياباني ايران درباره وضعيت بحران هاي استان يزد گفت: خشكسالي هاي چند سال اخير كاهش باعث 30 درصدي ذخاير آب سفره هاي زيرزميني استان در سال شده به گونه اي كه متوسط آبدهي قنات ها از 10 ليتر در ثانيه به 5 ليتر كاهش يافته است .
محمدرضا اختصاصي با تاكيد بر تجديد نظر در نحوه مديريت آب در كشور افزود: اگر ارزش گذاري واقعي نرخ آب صورت گيرد قطعا صرفه جويي در مصرف را شاهد خواهيم بود از اين رو به مديريت جامع منابع آب نيازمنديم.
وي شتاب بخشي به تغيير روش مديريت منابع آب، جلوگيري از توسعه كشت اراضي آبي، تعيين الگوي مناسب آبياري و تعيين الگوي مصرف آب در صنعت را مهمترين راهكارهاي مديريت منابع آب برشمرد.
اين استاد دانشگاه يزد خاطرنشان كرد: در استان يزد به دليل برداشت هاي بي رويه آب از منابع زير زميني، سالانه 2 سانتيمتر نشست زمين اتفاق مي افتد و در صورتي كه اين روند ادامه پيدا كند در 50 سال آينده جمعيت استان مجبور به كوچ خواهند شد.
در اين خصوص معاون اداره كل محيط زيست استان يزد بحران آب را نتيجه مديريت‌ نادرست خواند و گفت: سياست‌هاي نادرست در زمينه واگذاري مجوز بهره‌برداري از چاه‌هاي كشاورزي، دشت‌هاي استان را دچار مشكل كرده است.
حسن اكبري با بيان اينكه صدور مجوزهاي كارشناسي نشده براي بهره برداري از چاه‌ها، وضعيت آب را در استان به شرايط بحران رسانده، تصريح كرد: منابع محدود آب در استان يزد و وجود برخي صنايع پرآبخواه نظير صنايع فولادي كه اگرچه از آب‌هاي شور و بي كيفيت زيرزميني استفاده مي‌كنند اما برداشت از اين آب‌ها،‌ دشت‌ها را دچار بحران مي‌كند.
وي اضافه كرد: از سوي ديگر اين بحران سبب شده بخش قابل توجهي از تنوع زيستي استان يزد از بين برود و بخش ديگري نيز در آستانه نابودي قرار گرفته است.
** افزايش جمعيت عامل افزايش تقاضاي آب در استان
مديرعامل شركت آب منطقه اي استان يزد درباره وضع موجود در مديريت منابع آب گفت: استان يزد به دليل افزايش جمعيت و نيز تلاش براي خودكفايي در بخش هاي كشاورزي، صنعتي و اجتماعي با افزايش ميزان تقاضاي آب مواجه است و افزايش تقاضاي آب و عواملي مانند آلودگي منابع آب، فاضلاب هاي شهري، صنعتي و زيست محيطي، منابع موجود را تحديد مي كند.
محمدمهدي جواديان زاده با بيان اينكه تغيير اقليم و تغييرات اكوسيستم باعث از دست دادن طبيعي منابع آب مي شود افزود: اين تغيير در نهايت منجر به تنش هاي آبي و مشكلات عديده ديگر مي شود و اينجاست كه تعادل و تناسب بين منابع و مصارف به هم مي خورد.
وي متوسط تبخير در ايستگاه هاي هواشناسي استان يزد را 3 هزار و 193 ميليمتر در سال، متوسط درجه حرارت استان 17 درجه سانتيگراد و متوسط رطوبت نسبي را 33 درصد اعلام كرد و گفت: كسري آب مورد نياز اين استان در سال هاي 1405 و 1425 به ترتيب 201 و 550 ميليون مترمكعب است.
به نظر مي رسد براي جبران اين كسري بايد از همين حالا به فكر بود تا در آينده با مشكل مهاجرت و خالي از سكنه شدن مركز ايران مواجه نشويم.
** سرمايه گذاري 200هزار توماني پنج ساله 5هزار يزدي در بخش انتقال آب، راهكار انتقال آن به استان
استاندار يزد گفت: براي مقابله با خشكسالي ضمن انجام اقداماتي نظير انتقال آب، بايد در بهره وري و مديريت مصرف آب نيز توجه جدي صورت گيرد.
سيدمحمد ميرمحمدي در جلسه شوراي مديريت بحران استان يزد با بيان اينكه بحران ها تنها مربوط به حوادث طبيعي نيست، افزود: براي حل مشكل آب در استان يزد نيازمند همكاري و مشاركت مردم هستيم زيرا ابعاد كار بسيار گسترده است.
استاندار يزد با بيان اينكه هزينه هاي اجراي طرح انتقال آب از خليج فارس به يزد بسيار بالا است و از عهده دولت يا يك بخش خارج است، اظهار داشت: بر اساس برآوردهاي صورت گرفته، اگر فقط 5 هزار نفر از مردم يزد امكان سرمايه گذاري در اين زمينه را داشته باشند، مي‌توان اين طرح را تا حدي پيش برد.
وي تصريح كرد: اين پنج هزار نفر بايد در مدت پنج سال يك ميليون تومان مشاركت كنند يا به عبارتي هر نفر سالي 200 هزار تومان سرمايه گذاري انجام دهد كه در صورت جمع آوري اين رقم، وام بدون بهره اي نيز از صندوق توسعه ملي به اين امر اختصاص مي‌يابد.
درعين حال معاون فني و امورعمراني فرماندار يزد معتقد است كه حيات استان يزد به آب انتقالي بستگي دارد و قبل از هر تصميمي درباره منابع آب، بايد همه بخش ها همكاري كنند تا به اهداف موردنظر دست يابيم.
محمدحسين فلاح تفتي در جلسه شوراي حفاظت از منابع آب شهرستان شهركرد افزود: هراقدامي كه نيروي انتظامي ودادگستري در رابطه با چاه هاي كشاورزي، براي همكاري با شركت آب منطقه اي يزد انجام مي دهند در جهت منافع مشتركي است كه در استان وجود دارد و به نفع كشاورزان است.
** حيات استان هاي هرمزگان، كرمان و يزد در گرو اجراي طرح انتقال آب از خليج‌فارس
چندي پيش مديرعامل شركت تامين و انتقال آب خليج‌فارس گفت: اين طرح از بندرعباس تا يزد و در 3 فاز اجراي مي‌شود كه فاز نخست آن خط انتقال آب به طول 292 كيلومتر از بندرعباس تا گل‌گهر سيرجان، فاز دوم از گل‌گهر تا مس سرچشمه در رفسنجان به طول 136 كيلومتر و فاز سوم از مس سرچشمه تا معدن سنگ‌آهن چادرملوي يزد به طول 307 كيلومتر است.‌
محمد ايلاقي ميزان سرمايه‌گذاري اوليه اين طرح را افزون ‌بر 6400 ميليارد ريال دانست و ادامه داد: بخشي از اين آب به ميزان 15ميليون مترمكعب در سال به مصرف آب شرب شهرهاي هرمزگان، كرمان و يزد مي‌رسد.‌
وي افزود: در مرحله نخست، آبگيري از دريا و آب‌شيرين‌كن به ظرفيت 8.4 ميليون مترمكعب در روز انجام مي‌شود و با توجه به اجراي همزمان دو فاز 1 و3 ، پيش‌بيني اين است كه اجراي كل طرح تا گل‌گهر چهارسال طول مي كشد.‌
ايلاقي با بيان اينكه كار طراحي، مطالعه، گرفتن مجوزهاي زيست‌محيطي و تعيين مسير خط لوله طرح آبرساني انجام و قراردادها براي اجراي اين طرح بسته شده، اضافه كرد: در مرحله نخست، 150ميليون مترمكعب شيرين‌سازي آب در دستور كار قرار دارد كه مقرر شده 110ميليون مترمكعب آن به استان‌هاي كرمان و يزد منتقل شود.‌
** سرمايه گذاري 320 ميليارد توماني چادرملو در طرح انتقال آب خليج فارس
مديرعامل شركت معدني و صنعتي چادرملو نيز چندي قبل در نشستي خبري در اين خصوص گفت: با بهره برداري از طرح انتقال آب خليج فارس به كوير مركزي ايران، در هر ساعت بيش از 4200 متر مكعب آب سهم استان يزد و شهرستان اردكان خواهد بود.
محمود نوريان افزود: شركت معدني و صنعتي چادرملو براي اجراي اين طرح بزرگ و حياتي حدود 320 ميليارد تومان اعتبار درنظر گرفته است.
وي افزود: فاز سوم اين طرح از مس سرچشمه تا معدن سنگ‌آهن چادرملوي يزد به طول 307 كيلومتر است كه بخشي از آن به مصرف آب شرب شهر يزد مي رسد.
** انتقال 110ميليون متر مكعب آب خليج فارس به سه شركت معدني
مدير امور مجتمع گندله‌سازي اردكان نيز در شركت معدني و صنعتي چادرملو گفت: قرار است در اين طرح 110 ميليون متر مكعب آب به شركت معدني صنعتي گل‌گهر سيرجان، شركت مس سرچشمه و مجتمع صنايع فولاد چادرملو در اردكان انتقال پيدا كند.
محمود مصري‌نژاد با بيان اينكه 3 شركت گل‌گهر سيرجان، چادرملو و مس سرچشمه در اين طرح سرمايه‌گذاري كرده‌اند و اين طرح در 3 فاز انجام مي‌شود، خاطرنشان كرد: هم اكنون براي بخش نخست اين طرح يعني انتقال آب از بندرعباس به گل‌گهر، لوله‌گذاري درحال انجام است.‌
وي گفت: بخش دوم از گل‌گهر تا مس سرچشمه است كه عمليات اوليه آن يعني مسيريابي و نقشه‌برداري تمام شده و اقدامات اجرايي آن شروع مي‌شود.‌
** حيات 5 تا 10سال آينده استان يزد در گرو انتقال آب
درباره ضرورت انتقال آب از ساير منابع آبي كشور به استان يزد مديرعامل شركت آبفا استان يزد ميزان آب قابل استحصال استان را نصف آب مورد نياز شهروندان در اغلب شهرهاي استان دانست و افزود: نياز آبي در شهر يزد 2هزار و 650 ليتر در ثانيه است در صورتي كه مجموع آب مطلوب قابل استحصال از منابع داخلي يكهزار و 400 ليتر مي باشد و مابقي از آب انتقالي تامين مي شود .
علي اسلامي افزود: يكي از مشكلات اساسي در تامين آب يزد اين است كه به دليل كاهش بارندگي منابع آب استان تحليل رفته و كيفيت آب تقليل يافته و در 10 شهر استان بايد از آب انتقالي استفاده شود و اگر خط دومي براي انتقال آب به يزد در 10 سال آينده اجرا نشود بي ترديد با بحران آبي شديد روبرو مي شويم.
درخصوص وضعيت بحران آب در اين استان و لزوم توجه ويژه به موضوع انتقال آب به يزد رئيس مجمع نمايندگان استان گفت: اگر تا پنج سال آينده براي تامين آب استان يزد فكري اساسي نشود، اين استان با بحراني شديد روبرو مي شود.
محمدرضا تابش انتقال آب به استان يزد از طريق درياي عمان را ضروري دانست و كشت محصولات كم آب خواه از جمله ترويج آب مجازي دربخش كشاورزي، توسعه مناطق قرق در بخش محيط زيست، تثبيت شن هاي روان و حمايت بيشتر از محيط زيست استان يزد در جهت حفاظت از عرصه هاي طبيعي و گونه هاي زيستي استان را مورد تاكيد قرار داد.
1968/6197 گزارش: محمودرضا رحماني**انتشار: محمدحسين فلاح تفتي
@irnayazdd