پكن - ايرنا - اينكه چين بتواند با شكست مناسبات رسمي تايوان و واتيكان پس از سال ها روابط ديپلماتيك، بار ديگر با واتيكان در سال ۲۰۱۷ ميلادي برقرار كند يكي از اصلي ترين مقوله هاي مورد بحث در محافل سياسي و رسانه اي چين است.

به گزارش ايرنا، به نظر مي رسد كه هم چين و هم واتيكان تمايل دارند به دوران انجماد مناسبات پايان داده و روابط رسمي برقرار كنند اما بايد ديد تا چه اندازه اين شرايط مهيا شده است.
چين سال هاست تلاش مي كند امور مذهبي مربوط به كاتوليك ها را خود سر و سامان دهد و كشيش هاي كليساها را انتخاب كند، اما دستكم در پنج سال گذشته تا اندازه اي آزادي هاي مذهبي در انجمن هاي مسيحي و كليساهاي چين افزايش يافته است و با كاهش مداخله هاي دولت پكن خرسندي واتيكان نيز فزوني گرفته است.
مورد ديگر روابط رسمي تايوان و واتيكان است كه اكنون به اصلي ترين مانع برقراري روابط ديپلماتيك چين و واتيكان تبديل شده است و اگر اين مناسبات بشكند بزرگترين پيروزي سياسي چين در سال ۲۰۱۷ ميلادي رقم خواهد خورد و اين كشور يك گام ديگر براي منزوي سازي تايوان و ايجاد اتحاد ميان دو طرف تنگه تايوان برخواهد داشت.
با اين حساب برقراري روابط حساس چين و واتيكان كه البته هيچوقت خالي از تنش نخواهد بود، بويژه به دو موضوع فوق مرتبط است. بنابر اين هر چقدر چين بر آزادي هاي مذهبي كاتوليك ها بيفزايد و در انتصاب اسقف ها انعطاف به خرج دهد و به هر ميزان كه واتيكان را از تايوان دور كند به همان نسبت به تجديد روابط رسمي با اين كشور كوچك اروپايي (واتيكان) نزديك شده است.
شايد به همين دليل است كه بسياري از محافل رسانه اي از جمله روزنامه «مردم» ارگان حزب حاكم چين؛ سال ۲۰۱۷ را از ديدگاه بسياري تحليلگران سال برقراري احتمال روابط رسمي چين و واتيكان دانسته است.
احتمال ايجاد روابط رسمي ميان چين و واتيكان پس از آن مورد توجه جدي تر قرار گرفت كه پاپ فرانسيس رهبر كاتوليك هاي جهان در مصاحبه اي با روزنامه ال پاييس در بيست و يكم ژانويه سالجاري ميلادي براي سفر به چين و برقراري روابط بهتر ابراز اميدواري كرد.
وي گفت كه اگر دعوتنامه اي از چين دريافت كند فورا پاسخ مثبت خواهد داد و در اظهار نظري كم سابقه اعلام كرد كه اگرچه كليساها در اين كشور تحت كنترل است اما مردم آزدانه فعاليت هاي مذهبي خود را در چين انجام مي دهند.
«مردم» تصريح مي كند كه با توجه به ابراز تمايل طرفين در باره بهبود روابط همه چيز به تصميم مقام هاي ارشد دو كشور بستگي دارد.
وزارت خارجه چين هم پيشتر در پاسخ به موضوع سفر پاپ اعلام كرده بود كه وقتي شرايط مهيا باشد پكن هم از بهبود مناسبات استقبال مي كند.
به دليل به رسميت شناختن تايوان توسط واتيكان و همچنين نبود آزادي هاي مذهبي در چين در چند دهه قبل، از سال ۱۹۵۱ ميلادي روابط چين و واتيكان بسيار تيره و سپس قطع شد و حالا اظهارات پاپ مي تواند نيروي تازه اي براي جان گرفتن مناسبات منجمد دو كشور در شش دهه گذشته باشد.
در سال ۲۰۱۴ ميلادي هم چين نشان داد بي تمايل به بهبود روابط با واتيكان نيست و به هواپيماي حامل وي امكان داد تا با عبور از حريم هوايي اين كشور در كره جنوبي فرود بيايد.
پس از آن در سال ۲۰۱۶ ميلادي پاپ سال نو چيني ها را به مسئولان اين كشور تبريك گفت و هياتي از چين نيز در ماه اكتبر در كنفرانس واتيكان شركت و هديه اي به پاپ تقديم كرد.
افزون بر اين چين در سال هاي گذشته بتدريج تاييداتي را به صورت البته غيررسمي براي اسقف ها از سوي پاپ دريافت كرده است و اين يكي از مهمترين پيشرفت ها در روابط دو كشور به حساب مي آيد.
خانم «تساي اينگ ون» رهبر تايوان در ماه جاري ميلادي در نامه اي به پاپ گفت كه به دنبال صلح با چين است زيرا مداخله نظامي حلال مشكلات نيست.
به همين سبب به نظر مي رسد كه رئيس حكومت تايوان به بهبود روابط چين و واتيكان و خطر قطع روابط رسمي با اين كشور پي برده است و نوشتن اين نامه اقدامي بي سابقه در روابط طرفين به حساب مي آيد و نگراني هاي تساي را به خوبي بروز مي دهد.
حالا بسياري از تحليلگران و ناظران بر اين باورند كه واتيكان با توجه به اينكه قدرت اعمال تحريم هاي تجاري و يا ارتشي براي مداخله نظامي ندارد، خطري براي چين نيست و اين كشور بايد از پاپ به طور رسمي دعوت كند تا اين سرآغازي بر گشوده شدن راه مناسبات رسمي طرفين باشد.
به هر صورت همانطور كه پيترو پارولين وزير خارجه واتيكان مي گويد: «جا دارد كه براي بهبود و برقراري روابط واتيكان و چين در سال ۲۰۱۷ ميلادي خوشبين بود. كار و راه دشوار است اما ما مايل به پيشرفت ها هستيم و حتي اگر روابط رسمي در سال جاري برقرار نشود باز هم با بيشترين خوشبيني به استقبال آينده مي رويم.»
واتيكان تنها كشور اروپايي است كه به جاي چين با دولت تايوان روابط رسمي دارد. چين در سال 1951 كه روابط خود با واتيكان را قطع كرد به تاسيس يك كليساي كاتوليك جداگانه مبادرت نمود.
گزارش هاي تاييد نشده حاكيست كه حدود 12 ميليون مسيحي كاتوليك در چين زندگي مي كنند و اسقف هاي خود را بدون تاييد پاپ انتخاب مي كنند.
آساق**۲۳۱**1597*انتشاردهنده: فرهاد راستي