تهران - ایرنا - قائم مقام وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: 75 درصد تختهای بیمارستانی تهران و 50 درصد بیمارستانهای كشور فرسوده و پلاسكویی هستند كه نوسازی آنها حداقل 175 هزار میلیارد تومان اعتبار می خواهد.

به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، ایرج حریرچی روز سه شنبه در نشست خبری وزارت بهداشت افزود: 100 هزار تخت بیمارستانی در كشور كم داریم. از حدود 120 هزار تخت موجود نیز 55 هزار تخت در كشور و 13 هزار تخت در تهران فرسوده هستند كه هزینه ساخت یا نوسازی هر تخت نیز بین 350 تا 500 میلیون تومان است.
حریرچی گفت: در سه و نیم سال گذشته وعده دادیم كه 21 هزار تخت بیمارستانی جدید در دولت یازدهم ساخته می شود، اكنون اعلام می كنیم، این میزان تخت بیمارستانی جدید 23 هزار تخت خواهد بود، علاوه بر آن 39 هزار تخت بیمارستانی فرسوده نیز در این دولت بازسازی و نوسازی شده است.
وی گفت: دو میلیون و 500 هزار مترمربع فضای بیمارستانی در كشور بازسازی شده است و این رقمی بی نظیر و افتخار آمیز است و همه تلاش وزارت بهداشت این است كه از بیمارستانهای پلاسكویی رها شویم.
وی ادامه داد: واقعیت تاسف برانگیز این است كه در سال 55 با جمعیت آن زمان به ازای هر هزار نفر 1.5 تخت بیمارستانی داشتیم و اكنون با این همه پیشرفتی كه در كشور صورت گرفته است، باز هم نسبت تخت بیمارستانی به جمعیت همان 1.5 تخت است كه از بسیاری از كشورهای منطقه مانند تركیه ، لیبی و الجزایر هم كمتر است.
حریرچی در پاسخ به پرسش ایرنا درباره هزینه نوسازی بیمارستانهای فرسوده گفت: در سال 86، حدود 73 درصد تختهای بیمارستانهای دولتی فرسوده بود و 60هزار تخت فرسوده داشتیم كه فاقد ارزش مقاوم سازی بودند و این میزان اكنون به 45 درصد تختهای بیمارستانی كشور رسیده و اكنون 50 هزار تخت فرسوده داریم كه هزینه نوسازی هر تخت بین 350 تا 500 میلیون تومان است بنابراین حداقل 175 هزار میلیارد تومان اعتبار برای نوسازی آنها لازم است كه به هیچ وجه در توان دولت نیست.
وی گفت: تلاش دولت این است كه تا سال 99 تعداد تختهای بیمارستانی فرسوده را به 30 درصد برساند اما برای این كار نیازمند كمك و حمایت، سایر دستگاههای دولتی، مجلس، بنیاد مستضعفان، سپاه پاسداران، ستاد اجرایی فرمان امام(ره)،سازمان تامین اجتماعی، بنیاد علوی، بنیاد بركت، مراكز غیر دولتی و بخش خصوصی و نیز سرمایه گذاری خارجی هستیم.

* حقوق پرستاران به بالای 3 میلیون تومان رسید
حریرچی در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت پرستاران گفت: به علت كمبود پرستار در كشور، پرستاران به طور متوسط مجبورند در ماه 80 ساعت اضافه كاری اجباری داشته باشند، راه حل این مشكل افزایش تعداد پرستاران است، در حالی كه در 10 سال گذشته به اشتباه ظرفیت پذیرش رشته پرستاری را در دانشگاهها كاهش داده بودند و جایگاه كمك پرستار نیز به كلی حذف شده بود.
وی افزود: در این دولت، وزارت بهداشت، برای جبران این اشتباه بزرگ، ظرفیت پذیرش رشته پرستاری افزایش داد، 10هزار كمك پرستار یكساله نیز برای انجام كارهای اولیه تربیت شده‌اند و به زودی با انجام گزینش جذب بیمارستانها می‌شوند تا شأن پرستاران حفظ شود و از میزان كار آ‌نها كاسته شود.
قائم مقام وزیر بهداشت گفت: از اواخر دهه 70 و اوایل دهه 80 پرستاران از نظر حقوق دریافتی جزو آ‌خرین گروه لیسانسه ها در بین كاركنان دولت بودند اما از سال 83 تاكنون در چند مرحله اقداماتی برای جبران این مسئله انجام شده است و اكنون حقوق و درآمد پرستاران نسبت به سایر لیسانسه ها مطلوب و مناسب است.
وی افزود: البته قبول داریم، كه هنوز حقوق پرستاران اندك و ناكافی است ولی اكنون حقوق پرستاران بخش دولتی حدود 1.7 برابر پرستاران بخش خصوصی است، در حالی كه درآمد بیمارستانهای خصوصی بالاتر است و اكنون پرستاران دولتی هر ماه به طور متوسط سه میلیون و 150هزار تومان حقوق می‌گیرند.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: بعد از طرح تحول سلامت و موفقیت های آن عده ای برای حمله به این طرح حرف های غیر كارشناسی می زنند و به خصوص به اختلاف افكنی بین پزشكان و پرستاران مشغولند در حالی كه 99 درصد پزشكان و پرستاران با هم خواهر و برادر هستند اما یك درصد افرادی هستند كه به طبل اختلاف می كوبند.

**سرنوشت پرونده سهام پالایشگاه نفت اصفهان
حریرچی در پاسخ به پرسشی درباره قرار بازداشت برخی مدیران وزارت بهداشت در پرونده واگذاری سهام پالایشگاه نفت اصفهان گفت: این پرونده مربوط به دولتهای قبل است و تاكنون نیز هیچ یك از مدیران وزارت بهداشت بازداشت نشده‌اند،همكاری وزارت بهداشت با دستگاههای نطارتی در این پرونده نیز بسیار نزدیك است و دستگاههای نظارتی نیز از این همكاری اظهار رضایت داشته‌اند.

**دستور موفت توقف نظارت بسیج برای مراكز ترك اعتیاد
وی در پاسخ به پرسشی درباره قراداد وزارت بهداشت با بسیج گفت:‌ قرارداد وزارت بهداشت با بسیج برای نظارت بر مراكز ترك اعتیاد به طور موقت دستور توقف دارد ولی نظارتهای وزارت بهداشت و مجموعه های دیگر بر این مراكز ادامه دارد و آنچه مهم است عملكرد این مراكز برای ترك اعتیاد، كاهش آسیب و پیشرفت درمانهای جایگزین برای معتادان است.
وی افزود: تلاش وزارت بهداشت این است كه میزان اعتیاد را كاهش دهد و در بین معتادان نیز مصرف خوراكی را جایگزین تزریق كند و به سمت ترك تدریجی معتادان گام برداریم تا رفتارهای پر خطر جنسی و بیماری هایی مثل ایدز و هپاتیت كاهش یابد و امكان بازگشت این افراد به جامعه و كار فراهم شود.

**طلب 12 هزار میلیارد تومانی وزارت بهداشت از بیمه‌ها
حریرچی ادامه داد: مسئولان وزارت رفاه و سازمان تامین اجتماعی اخیرا رویكرد خود را نسبت به طرح تحول سلامت تغییر داده و دوباره حمایت از این طرح در سخنان آنها مشخص است، در گذشته نیز وزیر رفاه بارها این طرح را بزرگترین طرح اجتماعی دولت بعد از انقلاب دانسته بود.
وی گفت: با این حال همكاری بیمه‌‌ها در طرح تحول سلامت در یك سال گذشته مورد اعتراض وزارت بهداشت است و اكنون وزارت بهداشت 12 هزار میلیارد تومان از بیمه ها طلب داردو مطالبات كاركنان وزارت بهداشت از یكسال پیش پرداخت نشده است.
قائم مقام وزیر بهداشت افزود: هیچ طرحی در هیچ یك از دولتها نبوده است كه به اندازه طرح تحول سلامت مورد حمایت رئیس جمهوری، معاونان رئیس جمهوری قرار گرفته باشد، مقام معظم رهبری نیز تاكنون دو یا سه بار بر ادامه این طرح تاكید كرده اند.
وی گفت: هر طرح بزرگی در طی زمان نیازمند اصلاح است، در این طرح نیز اصلاح و تصحیح خواهد بود. مهم این است كه مردم و مقامات ارشد كشور از نتایج این طرح رضایت دارند.
حریرچی درباره اوراق واگذار شده به وزارت بهداشت نیز گفت: از اوراق 8 هزار میلیارد تومانی فقط هزار و 250 میلیارد تومان آن به وزارت بهداشت داده شده و هزار و 640 میلیارد تومان آن نیز به صورت اوراق است كه نقد نشده است.
وی افزود: بهره این اوراق بر خلاف سایر اوراق مشاركتی كه بهره آن 20 درصد است، 16 درصد به همین علت نقد كردن آن به سختی انجام می شود.
قائم مقام وزیر بهداشت گفت: كل درآمد ناخالص ملی كشور 400 میلیارد دلار است، كل پول حوزه سلامت نیز 30 میلیارد دلار است، كل اعتبار طرح تحول نیز در سال اول این طرح 10 هزار تومان معادل سه میلیار دلار بود در حالی كه بودجه نظام سلامت آمریكا 220 میلیارد دلار معادل 50 درصد كل درآمد ناخالص ایران است.
وی افزود: برخی می خواهند با حرف های غیر كارشناسی مانند اینكه اگر كل خلیج فارس را طلا كنیم و به طرح تحول بدهیم باز هم شكست می خورد یا نظام سلامت «چاه ویل» است یا ظرف آن سوراخ است به این طرح ضربه بزنند.
حریرچی ادامه داد: برخی می گویند طرح تحول غیر قانونی است،مگر در كشور هرج مرج است كه یك طرح غیر قانونی هر روز در صدا و سیما و رسانه ها مطرح شود و دولت و اداره نظارت بر قوانین سكوت كنند.
وی درباره سخنان برخی مخالفان طرح تحول سلامت گفت:‌ هیچ آدم ملی و میهنی و دلسوزی در كشور وجود ندارد كه از شكست دولت و شكست نظام سلامت خوشحال شود، نباید حرف هایی بزنیم كه دشمن شاد باشد.

**سرنوشت پزشك خانواده
حریرچی در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار ایرنا درباره سرنوشت برنامه پزشك خانواده و میزان پیشرفت آن گفت: برنامه پزشك خانواده یك برنامه هماهنگ و به هم پیوسته است، در گذشته بدون توجه به الزامات این برنامه مانند نظام ارجاع و سطح دوم و سوم این برنامه كه شامل خدمات پزشكی تخصصی و بیمارستانی می شود،فقط پزشك عمومی را به نام پزشك خانواده معرفی می كردند و به همین علت این طرح رو به شكست بود.
وی گفت: وزارت بهداشت در دوره جدید مدل پزشك خانواده را اصلاح كرد و قرار شد هر ایرانی یك مراقب سلامت و یك پزشك خانواده متصل به مراقب سلامت داشته باشد و با این مدل یك آمایش سرزمینی جدید از نظر خدمات سلامت خواهیم داشت و در روستاها نیز كمبود پزشك و مراقب سلامت جبران شده است.
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: در مدل جدید دستمزد مراقب سلامت و پزشك خانواده افزایش یافته است و خدمات پزشك خانواده در سطح اول برای ساكنان روستاها و ساكنان شهرهای زیر 20هزار نفر فراهم شده است.
وی گفت: این برنامه در دولت گذشته در دو استان فارس و مازندران نیز بدون زیرساختهای لازم شروع شده بود كه در این دولت با مدل جدید اصلاح شد،علاوه بر خدمات جدیدی برای ساكنان حاشیه شهرها تعریف شد، تعداد پزشكان حاضر در روستاها و حاشیه شهرها از حدود دو هزار نفر به 6800 نفر افزایش یافت و اكنون در اغلب مناطق حاشیه شهرها هر 2500 نفر یك مراقب سلامت و هر 12هزار و 500 نفر آنان یك پزشك خانواده خواهند داشت.

**تا پایان دولت هر ایرانی یك مراقب سلامت خواهد داشت
وی افزود: برنامه وزارت بهداشت این است كه تا پایان سال 96 همه ایرانیان حتما یك مراقب سلامت خواهند داشت و پزشك خانواده برای تك تك ایرانیان تعریف می شود، یكی از الزامات این برنامه تشكیل پرونده الكترونیك سلامت بود كه در گذشته وجود نداشت و اكنون 54 میلیون و 700 هزار نفر پرونده الكترونیك سلامت دارند و 280میلیون خدمت در سامانه الكترونیك سیب به مردم ارائه شده است.
حریرچی گفت: كلینیك های ویژه خدمات سرپایی نیز با تكمیل برنامه نظام نوین خدمات سلامت، به نظام ارجاع و پزشك خانواده می پیوندند و در صورتی كه افراد خارج از نظام ارجاع به این كلینیك ها مراجعه كنند یا پذیرش نمی شود یا هزینه و تعرفه آنها متفاوت خواهد بود.
وی درباره اقدامات وزارت بهداشت در حوزه بهداشت نیز گفت: بر خلاف صحبت های خلافی كه عده ای بیان می كنند و می گویند وزارت بهداشت به حوزه پیشگیری توجه نكرده باید گفت طی سه سال گذشته هزار و 990 خانه بهداشت، 280 مركز بهداشتی-درمانی روستایی ایجاد شده و هزار و 885 مركز بهداشت روستایی و دو هزار و 77 خانه اقامتی پزشك در روستاها تعمیر شده است.
وی افزود: تعداد واحدهای دندانپزشكی در روستاها به 846 واحد رسیده، تعداد داروخانه های روستایی به چهار و 94 مورد رسیده و شش هزار و 852 پزشك در مراكز بهداشتی روستاها مستقر هستند.
حریرچی همچنین از توزیع 894 دندانپزشك در شهرهای زیر 50 هزار نفر، 12 هزار و 295 مراقب سلامت لیسانسه در این مناطق و غربالگری همه 1.5میلیون موالید كشور از نظر كم كاری تیروئید و شناسایی و كنترل كم كاری تیروئید برای سه هزار نوزاد در هر سال خبر داد.

**شناسایی 980هزار بیمار فشار خونی و 434 هزار دیابتی در روستاها
حریرچی گفت: با استقرار نیروهای جدید و غربالگری سلامت مردم در روستاها 434 هزار مورد دیابت و 980 هزار مورد فشار خون بالا شناسایی شد و تحت كنترل قرار گرفت.
وی همچنینی از ایجاد و افزایش مراكز آزمایشگاه های تشخیص طبی، رادیولوژی در روستاها و پوشش كامل واكسیناسیون در سراسر كشور خبر داد و گفت: اضافه شدن واكسن پنتاوالان كه شامل واكسن هموفیلوس آنفلوانزا هست و نیز ورود واكسن تزریقی فلج اطفال به سیستم، اقدام جدیدی بودكه در این دوره انجام شد

**تایید ریشه كنی فلج اطفال در ایران
به گفته حریرچی، با اقدامات وزارت بهداشت از جمله واكسیناسیون فلج اطفال به صورت خانه به خانه 600 هزار نفر در كشور سازمان بهداشت جهانی گواهی تایید ریشه كنی این بیماری را در ایران داده است.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: دو میلیون نفر نیز در سال جاری واكسن سرخك و سرخجه دریافت كردند.
قائم مقام وزیر بهداشت همچنین گفت: خانواده های دو میلیون كودك نیز آموزش لازم برای تغذیه سالم دریافت كرده اند و برای كاهش عوارض پوكی استخوان در بزرگسالی 10 میلیون و 387 واحد ویتامین دی بین دختران دوره راهنمایی با پوشش 100 درصد توزیع شده است.
وی افزود:در این مدت ‌120هزار مادر شیرده كه دچار سوء تغذیه بودند نیز حمایت تعذیه ای شدند و پوشش آهن یاری دختران دبیرستانی نیز به 100درصد رسید.
وی گفت: بیش از هفت میلیون دانش آموز ابتدایی نیز از خدمات سلامت دهان و دندان از جمله فلوراید تراپی و وارنیش و فیشورسیلنت برخوردار شدند.
اجتمام ** 3063** 1569
خبرنگار: افشین شاعری ** انتشار: علی حبیبی
آگاهی از آخرین اخبار اجتماعی و حوادث ایران و جهان در كانال تلگرام گروه اجتماعی ایرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej