آنكارا- ايرنا- جمعيت كشور تركيه در سال 2016 ميلادي با يك ميليون و 73 هزار و 818 نفر افزايش به 79 ميليون و 814 هزار و 871 نفر رسيد.

به گزارش ايرنا، جمعيت استانبول به عنوان بزرگترين كلانشهر اين كشور كه 18.5 درصد جمعيت تركيه را در بر دارد، در سال گذشته به 14 ميليون و 804 هزار و 116 نفر رسيد.
موسسه آمار دولتي تركيه مطابق تقويم كاري خود در اعلام منظم داده هاي اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي تركيه، روز سه شنبه، آمار مربوط به جمعيت اين كشور را اعلام كرد.
براساس اين آمار، جمعيت تركيه كه در پايان سال 2015 ميلادي 78 ميليون و 741 هزار و 53 نفر بود، در سال گذشته يك ميليون و 73 هزار و 818 نفر افزايش يافت تا جمعيت تركيه به مرز 80 ميليون برسد.
در اين داده ها، جمعيت مردان 40 ميليون و 650 هزار، زنان 39 ميليون و 771 هزار و 22 نفر شد تا 50.2 درصد جمعيت را مردان، 49.8 درصد را نيز زنان تشكيل دهند.
موسسه آمار دولتي تركيه نرخ رشد جمعيت اين كشور را در سال 2015 ميلادي 1.34 درصد اعلام كرد و در گزارش خود آورد: نرخ رشد جمعيت تركيه در سال گذشته به 1.35 درصد رسيد كه حكايت از رشد جمعيت نسبت به سال 2015 دارد.
محاسبات نشان مي دهد در آخر سال گذشته ميلادي جمعيت استانبول به 14 ميليون و 804 هزار و 116 نفر، جمعيت آنكارا به 5 ميليون و 346 هزار و 518 نفر، ازمير 4 ميليون و 223 هزار و 545 نفر، بورسا به دو ميليون و 901 هزار و 396 نفر و آنتاليا به دو ميليون و 328 هزار و 555 نفر رسيده و اين شهرها به ترتيب جايگاه خود را به عنوان شلوغ ترين شهرهاي تركيه از نظر جمعيت حفظ كرده اند.
بر اين اساس، كم جمعيت ترين شهر تركيه نيز با 82 هزار و 193 نفر شهر تونجالي در نزديكي مرز ايران اعلام شده است.
در اين گزارش، تراكم جمعيت در تركيه در هر كيلومتر مربع خاك اين كشور با دو نفر افزايش در سال گذشته به 104 نفر رسيد.
افت نرخ رشد جمعيت به 1.3 درصد و افزايش جمعيت ميانسال در تركيه، نگراني هايي را از نظر چشم انداز ساختار جمعيت اين كشور مطرح كرده است و كارشناسان تاكيد دارند در صورتي كه اقدامات لازم صورت نگيرد، تركيه در آينده يك كشور سالخورده و فقير خواهد بود.
موسسه آمار دولتي تركيه از سال 2007 ميلادي شيوه سرشماري جمعيت را تغيير داده و مراجعه ماموران به منازل را كنار گذاشته است.
در روش قديم، شمارش جمعيت به روش سرشماري عمومي نفوس انجام مي گرفت و به نوعي سرشماري با اعلام يك روز حكومت نظامي و ممنوع كردن خروج افراد از خانه هايشان در روز تعطيلي يكشنبه و با مراجعه مستقيم ماموران به خانه ها انجام مي شد.
از آن سال به بعد، پس از راه اندازي سامانه سراسري در اداره كل شهروندي و جمعيت وزارت كشور تركيه، سرشماري جمعيت بر اساس قرار دادن آدرس اقامت شهروندان مشخص مي شود.
با راه اندازي اين سامانه كه مطابق با استانداردهاي يورو استات است، به طور لحظه اي، مشخصات هر نوزادي كه وارد سامانه مي شود و يا هر شخصي كه فوت مي كند، در سامانه محاسبه شده و امكان مشاهده تغييرات لجظه اي در جمعيت در نقاط مختلف تركيه امكانپذير شده است.
كارشناسان موسسه آمار دولتي تركيه با اشاره به اصلاحاتي كه در نزديك به يك دهه اخير در اين سامانه داده شده، معتقدند نسبت خطا در شمارش جمعيت به حداقل رسيده است.
آنها مي گويند كه تركيه در راستاي فرايند همگرايي با اتحاديه اروپا، الزاما از نظر حقوقي، تمامي سيستم هاي آمارگيري خود را مطابق با سامانه آماري اتحاديه اروپا تغيير داده است.
بر اساس همين سيستم، اتباع بيگانه كه در تركيه به طور رسمي اقامت دارند و داراي اقامت قانوني و آدرس اقامت مشخصي هستند، الزاما، جزو جمعيت تركيه شمرده مي شوند.
گر چه دولت آنكارا به ويژه شخص رجب طيب اردوغان رئيس جمهوري تركيه تغيير ساختار جوان در جمعيت كشور را تهديد ارزيابي كرده و تمهيداتي را براي افزايش رشد جمعيت در تركيه دارد ولي كاهش نرخ رشد اقتصادي اين هدف را با چالش جدي رو به رو كرده است.
اردوغان براي مقابله با كاهش نرخ رشد جمعيت و در نتيجه كاهش جمعيت جوان اين كشور، از خانواده ها خواسته تا حداقل صاحب سه فرزند شوند.
وي عنوان كرده است كه اگر خانواده ها در تركيه سه فرزند داشته باشند، كشور مي تواند تا حدودي ساختار فعلي را حفظ كند، ولي براي پويايي در رشد جمعيت بايد تعداد فرزندان افزايش يابد.
دولت آنكارا در سال 2015 طرحي را به اجرا گذاشت كه به موجب آن در حمايت از خانواده و حراست از ساختار رو به رشد جمعيت تركيه، بانوان شاغل داراي فرزند در قبال نصف روز كار، حقوق كامل دريافت مي كنند.
دولت براي تشويق ازدواج در بين جوانان نيز به ميزان 15 درصد حسابي كه پدر و مادر براي فرزندان بالاي 18 سال خود در نظام بانكي گشوده اند، كمك مالي دارد.
دولت آنكارا به خانواده هايي كه پنج تا شش فرزند داشته باشند، اعلام كرده كه در راستاي سياستهاي تشويقي مي توانند از مزاياي كمك هزينه هاي اجتماعي، تخفيف هاي مالياتي، كمك براي نگهداري فرزندان و پرداخت انواع يارانه ها با هدف تحصيل فرزندان برخوردار شوند. افزون بر آن، زنان كارمندي كه پنج تا 6 فرزند داشته باشند، 10 تا 12 سال زودتر بازنشسته خواهند شد.
به گفته ناظران آگاه در آنكارا، يكي از دلايل عمده اين تمهيدات نگراني از پير شدن جمعيت در تركيه است.
به باور سران حزب حاكم 'عدالت و توسعه'، ادامه پيشرفت ها و رشد اقتصادي تنها در سايه رشد سالم جمعيت با تقويت ساختار كانون خانواده در اين كشور و حفظ حرمت خانواده با لحاظ باورهاي ديني و سنتي ميسر مي شود.
جمعيت تركيه هر سال جدود يك ميليون نفر افزايش مي يابد و همه ساله حدود 850 هزار نفر نيز بر متقاضيان اشتغال افزوده مي شود.
اقتصاد تركيه در شرايط فعلي سالانه فقط براي 700 هزار نفر اشتغال ايجاد مي كند و به عبارتي هر سال 150 هزار نفر بر شمار بيكاران افزوده مي شود.
تركيه اكنون نزديك به چهار ميليون بيكار دارد.
موضوع ديگري كه در تحليل آماري ساختار جمعيت تركيه جلب توجه مي كند رشد منفي سريع جمعيت روستانشين در اين كشور مي باشد.
مشكل كوچ پذيري شهرهاي بزرگ همانند ساير كشورهاي درحال رشد، گريبانگير تركيه نيز است. بررسي ها نشان مي دهد فقط 44 درصد از جمعيت 14.8 ميليوني استانبول را استانبولي ها تشكيل مي دهند.
به عبارتي شمار مهاجرين در استانبول بيش از افراد بومي است.
كارشناسان با تاكيد بر وجود رابطه مستقيم بين رشد جمعيت و بيكاري تاكيد دارند كه نرخ رشد جمعيت در وراي قدرت اشتتغال زايي (قدرت اقتصادي) مي تواند مشكل ساختاري بيكاري در تركيه را تعميق بخشد.
يعني افزايش جمعيت به دنبال خود موضوع درآمد، اشتغال، آموزش، بهداشت، امنيت و مسائل زيست محيطي را دارد.
كارشناسان مي گويند به عبارتي تنها توصيه به صاحب فرزند بيشتر شدن، كارها را درست نخواهد كرد و تركيه به برنامه ريزي بسيار هوشمندانه و دور نگرانه نياز دارد.
لذا تركيه مجبور است برنامه اقتصادي خود را طوري تنظيم كند كه نرخ رشد توليد ناخالص داخلي همسو و هماهنگ با تلاش ها براي افزايش نرخ رشد جمعيت باشد.
كارشناسان اقتصادي با تاكيد بر اين كه تركيه فرصت بسيار محدودي براي برون رفت از ساختار فعلي كه بخش مهمي از جامعه با فقر سردرگريبان است، دارد، مي گويند: پيش از اين كه ساختار جمعيت جوان به ميانسال گرايش يابد، تركيه بايد مشكلات اقتصادي خود را حل كند و گرنه با ساختار جمعيت ميانسال نمي تواند به رشد توليد مطلوب برسد.
خاورم/2011/1905**انتشار دهنده: حسن فاخري