بروجرد - ایرنا - بهینه سازی مصرف حامل های انرژی علاوه بر رعایت نكات صرفه جویی نیازمند توجه به اصول فنی مهندسی در ساخت و سازها است.

به گزارش ایرنا، درگذشته های نه چندان دورخانه هایی ساخته شده كه به رغم بزرگ بودن گرمای حاصل از كرسی وبخاری های نفتی وچوبی را درمیان دیوارهای كاه گلی و خشتی با ضخامت 50سانت را محفوظ نگه داشته ومحیط گرم برای ساكنان آن فراهم می كرد.
خانه ها آن زمان با نقشه و نظارت مهندسان ومعماران دارای پروانه نظام مهندسی ساخته نشده بود اما به گونه احداث می شدند كه اتلاف انرژی آن در حداقل ممكن بود.
امروزه خانه ها به رغم ساخته شدن زیر نظر مهندسان و به بركت تغییروسایل گرمایشی، بهره گیری از انواع تكنولوژی برای گرمایش وسرمایش آنگونه كه باید درفضای خانه حس گرما وسرمایی خاص وارد نمی كند.
خانه ها با نظارت مهندسان ناظر ، شهرداری، مسكن و شهرسازی احداث و پروانه ساخت می گیرند اما بیشتر از آنكه به رعایت اصول معماری اسلامی، ایرانی و استفاده از تمام امكانات برای راحتی ساكنان توجه و به كار گرفته شود ، به نماهای داخلی و بیرونی وزرق وبرق كه هیچ نقشی در صرفه جویی حامل های انرژی وراحتی افراد استفاده كننده از این فضا نداشته توجه شده است.
برای صرفه جویی درمصرف حامل های انرژِی در گرما و سرما باید ساخت و سازها با اصول فنی و مهندسی بوده و نخستین كار در این راستا ضخیم نمودن قطر دیوارهای بیرونی ساختمان، استفاده از آجر و مصالح مرغوب واستاندارد است كه متاسفانه امروزه صنعت ساختمان سازی به ساخت سریع و آسان بدون توجه به استاندارد و رعایت نكات ایمنی لازم پیش می رود.
رئیس سازمان نظام مهندسی بروجرد گفت: در زمان اخذ پروانه ساختمان ارائه چك لیست انرژی مطابق مبحث 19 مقررات ملی ساختمان الزامی بوده كه در آن مشخصات حرارتی قسمت های مختلف ساختمان از جمله پوسته ساختمان، مصالح و عایق های حرارتی و ضرایب انتقالی حرارت و دیگر پارامترهای لازم ذكر می گردد.
بابك باقری افزود: در طراحی ساختمان ها مهندسین از مباحث مقررات ملی استفاده كرده و یكی از این اصول مبحث 19 می باشد كه در آن به الزامات طراحی برای صرفه جویی در مصرف انرژی در صنعت ساخت وساز می پردازد.
وی تاكید كرد: در مبحث 19 مقررات ملی ساختمان ها از نظر میزان انرژی به گروه های مختلفی تقسیم می گردند كه هر كدام از این گروه ها با توجه به نوع كاربری ساختمان و محل قرارگیری در نقاط مختلف كشور و دیگر پارامترها تعیین می شوند كه پس از تعیین گروه ساختمانی میزان صرفه جویی در آن مشخص شده و متناسب با آن باید طراحی ساختمان صورت پذیرد.
رئیس نظام مهندسی بروجرد اضافه كرد: در بحث طراحی مهندسین موظف به ارائه مشخصات مصالح در نظر گرفته برای طراحی براساس استانداردهای مورد تائید سازمان استاندارد می باشند و در بحث نظارت ناظرین نیز مكلف بر استفاده از مصالح استاندارد و نظارت بر اجرای این مهم در ساخت وساز هستند.
باقری بیان كرد: در بخش قانونی مصالح ساختمانی بلوك سفالی توخالی، بلوك سفالی یونولیت دار و یا بلوكهای هبلكس همگی دارای استاندارد هستند كه تفاوت آنها در میزان صرفه جویی در هدررفت انرژی است.
وی یادآور شد: مالكان در این بخش به جای صرفه جویی در حوزه انرژی كه به مرور به نفع مصرف كننده می باشد اولویت را در صرفه جویی از لحاظ مالی در خرید مصالح قرار می دهند و مهندسین ناظر در این مرحله به صورت تمام وقت در ساختمان حضور نداشته و سازندگان نیز تمایلی به استفاده مصالحی كه گرانتر بوده را ندارند.
رئیس سازمان نظام مهندسی بروجرد گفت: این در حالی است كه تا حدی سختگیری ها از طرف ناظرین بیشتر شده اما شاید كمتر از 10 درصد ساختمان ها تمامی موارد را رعایت می كنند.
باقری افزود: در بخش نظارت مهندسین ناظر ممكن است تخلف مالك را در عدم استفاده از مصالح استاندارد اعلام نماید و شهرداری هم توقف عملیات را صادر می نماید اما در بیشتر موارد مالك كه همان مجری بوده مایل به ادامه این روند نیست.
وی اظهاركرد: همواره مالك از زیر اصلاح موارد خواسته شده از طرف ناظر شانه خالی كرده و با توجه به اینكه اینگونه مجریان زیر نظر نظام مهندسی نمی باشند نمی توان با آنها از نظر نظام مهندسی برخورد قانونی كرد و یا آنها را از ساخت و ساز خلع نمود.
رئیس سازمان نظام مهندسی بروجرد ادامه داد: در قانون نظام مهندسی مصوب مجلس شورای اسلامی تمامی ساخت و سازها باید توسط سازنده گان ذی صلاح انجام پذیرد كه این سازندگان دارای پروانه با صلاحیت اجرا از طرف راه و شهرسازی و مورد تائید نظام مهندسی هستند.
باقری اضافه كرد: در صورتی كه ساخت و سازها توسط سازندگان دارای صلاحیت انجام گیرد افراد ملزم به رعایت تمامی استانداردها به نفع بهره برداران ساختمان ها بوده و نظام مهندسی نیز به راحتی بر آنها نظارت می كند و در صورت تخلف از فعالیت آنها به راحتی جلوگیری می شود.
وی بیان كرد: در شهرستان بروجرد از اول مهرماه امسال استفاده از مجریان ذیصلاح برای ساختمان های با زیر بنای 500 متر مربع و بیشتر و یا دارای چهارسقف و بیشتر اجباری شده كه امیدواریم شاهد ساخت ساختمان های با كیفیت بهتر و بهینه شده از لحاظ مصرف انرژی باشیم.
معاون عمران و شهرسازی شهرداری بروجرد گفت: موضوع بهینه سازی و جلوگیری از هدر رفت حامل های انرژی در سال 1370 از سوی دولت درمنتطقه ای از تهران اجرا و با طرح 2 جداره نمودن درب و پنجرها ا و استفاده از نئوپرن و سقفهای پی وی سی پنل و نصب شیرهای ترموستات پكیج طرح به خوبی پیش می رفت و مقرر شد بعد ازاجرای این طرح در تهران و كلانشهرها و سپس در شهرستانها اجرا شود.
شهاب ممدوحی افزود: در صورتیكه این طرح ادامه پیدا می كرد پروانه های ساختمانی بر اساس مبحث 19 صادر می شد و با صرفه جویی حامل های انرژی به اقتصاد خانواده و جامعه به خوبی كمك می شد.
وی اظهاركرد: ایران به دلیل مصرف بالای انرژیِ رتبه 10 را دربین كشورهای جهان داشته و كه این مهم مناسب ومطلوب نیست در راستای بهینه سازی مصرف سوخت و حامل های انرژی باید با بهره گیری از نعمت نور خورشید، باد وآب درنقاط مختلف به فكرانرژی جایگزین باشیم.
معاون عمران وشهرسازی شهرداری بروجرد از نحوه ساخت و سازهای واحدهای مسكونی درجامعه امروز انتقاد كرد و ادامه داد: متاسفانه در این ساخت و سازها هنر و معماری ایران رعایت شده و بیشتربا الگوهای معماری مدرن غربی همخوانی دارد.
ممدوحی اضافه كرد: به منظور بهینه سازی حامل های انرژی و ذخیره سازی این حامل ها برای نسل های آینده ساخت و سازها تلفیقی ازمبحث 19، نظارت جدی شهرداری، نظام مهندسی و افزایش سطح آگامی مردم و ضمانت اجرایی دولت در پروانه ساختمانی آنها صادر شود تا هم به اقتصاد خانواده ها و هم به رونق اقتصادی جامعه كمك شود.
یك سازنده واحدهای مسكونی در بروجرد گفت: سازنده های مجتمع های مسكونی نقش مهمی در كاهش یا افزایش مصرف انرژی درفصل گرما و سرما دارند.
علی ولی الهی افزود: اگر سازندهای و برج سازها اصول ساخت و ساز را در ایمنی، زیبایی، مصرف انرژِی به خوبی رعایت كنند و نظام مهندسی نیزآنها را ملزم به رعایت این اصول نماید بدون شك نقش مهمی در صرفه جویی حامل های انرژیِ داشته و هم به نفع مالك و هم به نفع جامعه خواهد بود.
وی اظهاركرد: درگذشته نظارت كمتری بر ساخت و سازها از سوی نظام مهندسی می شد اما در حال حاضر با نظارت جدی تر تا حدودی اصول ساخت و ساز رعایت و با بكار بردن درب و پنجره های یو پی وی سی، و رعایت اصول فنی در ساخت و سازها واستفاده ازمصالح مرغوب سطح رضایت مندی مالكین افزایش یافته است.
این سازنده واحدهای مسكونی تاكید كرد: سازندگان واحدهای مسكونی می توانند با تغییر سیستم گرمایشی بخاری گازی به پكیج ضمن افزایش ایمنی خانواده و جلوگیری از خطرات نشت گاز و مسمومیت های ناشی از آن به افزایش میزان گرمای منازل كمك كنند و این درحالی است كه مصرف گاز پكیج پایین تر از بخاری های گازی است.
وی یكی دیگر از دلایل مصارف غیر متعارف گاز را وجود موتورخانه و سیستم‌های قدیمی وفرسوده، تجهیزات و فضای كم اتاق موتورخانه وعدم ورود اكسیژن به این واحدها عنوان كرد.
یك كارشناس شركت گاز گفت: مطالعه‌ها نشان می‌دهد كه بیش از 50 درصد مصرف انرژی در منازل مسكونی مربوط به سرمایش و گرمایش است كه با عایق نمودن در و دیوارها، سقف و زمین جریان هوا كند شده و كنترل دمای خانه آسان‌تر می‌شود.
محمد گودرزی اضافه كرد: وجود محدودیت‌های انرژی در جهان و درپی آن در ایران، اهمیت صرفه‌جویی انرژی را بیش از پیش روشن می‌سازد.
وی بیان كرد: افزایش جمعیت و توسعه صنعت روز به روز نیاز به مصرف انرژی را در كشور بیشترمی‌كند از طرف دیگرمحدودیت منابع انرژی فسیلی، مالی و افزایش نیاز به انرژی از سوی دیگر، دو موضوعی هستند كه كشورها را به سمت استفاده از حامل های انرژی های تجدید پذیر سوق می دهد.
به گزارش ایرنا، پیش از این از سوی وزارت نفت تاكید شده تا سازمان نظام مهندسی ساختمان كشور خواستار اجرای مبحث ملی 19 ساختمان در ساخت و سازهای جدید ساختمان های مسكونی، اداری و تجاری كشور برای رعایت بیشتر الزام های مربوط به مصرف بهینه و ایمن گاز طبیعی در ساختمان های كشور شود.
در شرایط فعلی سهم گاز طبیعی در سبد انرژی كشور به بیش از 70 درصد افزایش یافته و قراراست با اجرای طرح های مختلف تا سال 1396 همه شهرها و روستاها از نعمت این حامل انرژی پاك برخوردار شوند كه در این صورت سهم گاز در سبد سوخت و انرژی كشور از سطح 70 درصدی فعلی فراتر خواهد رفت.
بنابراین، با توجه به روند رو به گسترش سهم گاز در سبد انرژی كشور و برخورداری شمار بیشتری از خانوارها از این نعمت باید همزمان، فرهنگ سازی برای استفاده بهینه بیش از گذشته توسط سازمان های ذیربط در دستور كار قرار گیرد تا هم میزان مصرف كاهش یافته و هم جلوی افزایش تلفات ناشی از گازگرفتگی و استفاده نادرست از این انرژی پاك گرفته شود.
6052/7273
خبرنگار: آمنه صارمی** انتشاردهنده: مقداد بهاروند احمدی