در ادامه اين گزارش كه به قلم مرجان اسلامي فر انتشار يافت، مي خوانيم: مي گويند فلان خيابان با دو خيابان بالاتر از متري يك تا يك ميليون و 500 هزار تومان تفاوت دارد. البته در خريد ملك.
اجاره هم از اين قانون مستثني نيست. چند وقتي بود كه بازار مسكن ركود عميقي داشت و حتي رئيس اتحاديه املاك تهران از كاهش 50 درصدي حجم مبادلات مسكن طي ماههاي آذر و دي خبر داده بود.ولي نزديك شدن به روزهاي پاياني سال تكاپويي در دل مردم انداخته است و گويا خيليها مشتاق تغيير ملك خود شدند. چند وقت پيش بود كه به چندين بنگاه املاك سر زديم و وضعيت بازار را رصد كرديم.مصاحبه شوندگان ميگفتند بازار آرامِ آرام است و تقاضايي وجود ندارد و حتي با كنايه ميگفتند ما بياييم سركار يا نياييم فرقي نميكند، چرا كه مشتري وجود ندارد.
مشاوران املاك ميگويند مردم نميدانند وضعيت بازار به چه شكل خواهد بود. به همين جهت دست نگه داشتند تا بتوانند پيشبيني مناسبي از بازار مسكن داشته باشند.تأكيد اين صنف بر اين بود كه سال آينده بازار مسكن رونق ميگيرد و مردم براي تعويض يا خريد ملك اقدام ميكنند. ولي پيشبينيها درست از آب در نيامد چرا كه خيليها كه براي سال آينده تغيير مسكن را هدفگذاري كرده بودند وارد بازار شدند و ميخواهند قبل از سال جديد تغييرات خود را آغاز كنند.
از آنجا كه فعالان بازارمسكن چنين روزهايي را پيشبيني نكرده بودند اكنون شوكه شدند و ميگويند هيچ وقت پايان سال بازار مسكن رونق نداشت. با به هم ريختن معادلات مسكن افرادي كه فقط براي مظنه بازار، مسكن خود را فايل ميكردند چند روزي است كه با زنگ خورهاي بالا مواجه شدند واكنون در فهرست فروشندگان واقعي قرارگرفتهاند. اين چند روز هم كه به چندين بنگاه املاك رفتيم گفتند تقاضا زياد شده است اما تعداد فروشندگان و اجاره دهندگان كافي نيست و متقاضيان نميتوانند واحد مسكوني خود را انتخاب كنند.
حال اين نگراني ايجاد شده است كه بازار مسكن دچار التهاب شود و قيمتها حباب گونه بالا برود. آمارها نشان ميدهد طي چند روز اخير ميزان معاملات مسكن در مشاوران املاك 10 درصد بيشتر شده است و همچنان سير خريد و اجاره صعودي است. در سايتهاي فروش مسكن هم كليكها افزايش پيدا كرده است. تا ماه پيش كه يك واحد مسكوني فروشي در طول روز تنها 20 كليك بيهدف ميخورد اما اين چند روز حداقل با آگهي دهنده 20 تماس گرفته ميشود كه اكثر آنها متقاضي بازديد از ملك هستند.ولي سير بيشتر تقاضا همچنان به روش سنتي و همان مشاوران املاك است.
** كمبود فايل داريم
حسين رضايي كه در منطقه گيشا مغازه كوچكي دارد و از قديميهاي مشاوران املاك است، گفت: در اين منطقه يك واحد مسكوني 75 متري نوساز (10واحدي) و به قول خودش فول امكانات را ميتوان با 150 ميليون تومان رهن كامل گرفت. حال اگر همين متراژ را بخواهيم در واحدهاي با عمر 7 الي 8سال اجاره كنيم نرخ رهن كامل آن 130 ميليون تومان ميشود.
وي ادامه داد: از ابتداي سال جاري تا حدود دو ماه پيش بازار مسكن راكد و قيمتها بسيار پايين آمده بود به گونهاي كه يك واحد مسكوني نوساز در همين منطقه كه اكنون متري7 ميليون و 500 هزار تومان شده است آن زمان متري6 ميليون و 800 هزار تومان بود.وي كه حضور پررنگ مردم را در بازار عجيب ميداند، گفت: ما با كمبود ارائه فايل به متقاضيان روبهرو شديم. دليل اصلي هم كه قيمتها حداقل در اين منطقه گران شده است، نبود واحد براي اجاره و فروش است. معمولاً در فصلهايي كه سرد است بازار تحركي ندارد اما اين روزها هيجان براي خريد را شاهد هستيم.
منطقه ديگري كه به آن سر زديم پونك بود. در اين منطقه هم قيمتها بالا رفته بود.روزبه كه اين منطقه را مثل كف دست ميشناسد و از تمام ساخت و سازها و واحدهاي اجارهاي خبر دارد، گفت:يك واحد مسكوني 7ساله 75 متري را ميشود با قيمت 75 ميليون تومان اجاره كرد. اگر همين واحد نوساز باشد قيمت آن به 120 ميليون تومان ميرسد.
در اين منطقه خانه نوساز با قيمت متري 6 ميليون تومان به فروش ميرسد. البته اگر آن واحد در كوچه خاص و محله بهتر باشد يا حتي ملك برتريهايي هم داشته باشد قيمت تا متري 7 ميليون تومان هم افزايش پيدا ميكند.
نارمك هم با تراكم جمعيتي كه دارد از جمله مناطقي است كه در رشد خريد و فروش و اجاره مسكن سهم بسزايي دارد. احمد سبزواري كه تازه وارد اين صنف است و خيلي راحت ديگران را متقاعد به خريد واحدهاي مسكونياي ميكند كه اما و اگر دارد، ميگويد: خانههاي اين محله از متري6 ميليون تا 8 ميليون تومان است و در رهن و اجاره هم دست كمي از مناطق شمالي تهران ندارد. مثلاً يك واحد مسكوني 75 متري معمولي كه عمر آن هم 6 سال باشد را ميتوان با 90 ميليون تومان رهن كامل اجاره كرد و معمولاً رهنها بين 80 تا 100 ميليون تومان است. اگر صاحب ملك هم دندان گرد نباشد ميتوان با اجاره كمي يك اجاره نامه نوشت ولي بعضاً صاحبان ملك اجاره يك الي دوميليون تومان طلب ميكنند و ميخواهند تمام هزينههاي زندگيشان را از اين طريق تأمين كنند.
** بازار به حال خود رها شده است
در منطقه امام خميني(ره) هم رشد قيمت سرايت كرده است.پشت شيشه يكي از بنگاههاي املاك اين منطقه نوشته شده بود يك واحد مسكوني بدون پاركينگ و 6 سال ساخت با متراژ 70 متر، متري 2 ميليون و 460 هزار تومان.صاحب بنگاه آرام آرام به سمت در آمد و گفت دنبال اجارهاي يا خريد؟گفتم ميخواستم قيمتها راببينم.سري تكان داد و گفت:چند وقتي است كه بازار به حال خود رها شده است و خيلي از مستأجران ترجيح ميدهند با صاحب ملك خود به توافق برسند چرا كه ميدانند اين بيرون خبري نيست و اكثر خانههايي هم كه براي اجاره يا فروش گذاشته ميشود مشكلات فراواني دارد.وي گفت:قيمت خريد در اين منطقه بايد 2 ميليون تومان باشد ولي حدود 500 هزار تومان بيشتر است.
منطقه پيروزي هم تا حدودي ولي كمتر از ساير محلههاي تهران با رشد قيمت مواجه شده است.قيمتها براي خريد ملك بين متري5 ميليون و 500 تا 6 ميليون تومان بود. در اجاره هم تنوع زيادي بود.اين منطقه وسعت زيادي دارد به نحوي كه ميتواند قشرهاي مختلفي را از نظر بنيه مالي پوشش دهد. چيزي كه كمتر از ساير مناطق در آن ديديم رهن كامل بود. اكثر صاحبان ملك دنبال اجاره بودند. در محله نيروهوايي اجاره يك واحد 75 متري دو سال ساخت 80 ميليون با ماهي يك ميليون تومان بود.اما در محله اي مانند نبرد قيمتها بسيار كمتر بود.
** بازگشت رونق به حوزه مسكن
در اين ميان علي چگيني مديركل دفتر برنامهريزي و اقتصاد مسكن وزارت راه و شهرسازي مي گويد:در ارائه آمار بازار مسكن، توليد، تقاضا، عرضه، خريد و فروش و اجاره همگي دخيل هستند و توجه صرف به يكي از ابعاد يا شاخصهاي اين بخش به منظور ارزيابي وضعيت بازار ميتواند گمراهكننده باشد.
وي تصريح كرد: روند سرمايهگذاري شروع شده در ساختمانها مثبت است و رشد منفي صدور پروانههاي ساختماني متوقف شده كه اين شاخصهاي پيشنگر نشاندهنده پيش رونق در بازار معاملات مسكن است.در جلساتي كه با كارشناسان بانك مركزي داشتهايم اين اتفاق نظر وجود دارد كه علامتهاي پيشرونق در بخش مسكن در حال مشاهده است.
به گفته وي، تعداد معاملات مسكن در 9 ماهه نخست سال جاري نسبت به مدت مشابه سال گذشته، حدود 9 درصد افزايش پيدا كرده و قيمتها نيز از سكون خارج شدهاند.چگيني با تأكيد بر اينكه مجموعه وزارت راه و شهرسازي تلاش ميكند تا افزايش قيمت در بازار مسكن به وجود نيايد، از تعادل در بازار به عنوان راز موفقيت بازار مسكن ياد كرد و افزود: علاقهمند به افزايش قيمتها در بازار مسكن نيستيم، اما بايد در بازار تعادل برقرار باشد.تعادل در بازار بدان معناست كه اگر تغييرات قيمت كالايي در بازار خيلي كمتر از تورم باشد، توليد از آن فضا رخت برميبندد و سرمايهگذار براي توليد پا پيش نميگذارد، زيرا متحمل ضرر خواهد شد.
منبع: روزنامه ايران،1395.11.13
**گروه اطلاع رساني**9117**2002**انتشار دهنده: فاطمه قنادقرصي
تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۸
تهران- ايرنا- روزنامه ايران از نشانه هاي رونق در معاملات ملكي پايتخت به ارايه گزارشي پرداخت و نوشت: «سر سوت ميكشد و كفش آهني مي خواهي براي گشتن». اين ماجراي خيلي از ايرانيها است كه مي خواهند يك واحد مسكوني بخرند يا اجاره كنند. قيمتها كوچه به كوچه و نوع ساخت آن در يك محله تفاوت هاي زيادي دارد. هنوز هم خيليها نميدانند علت اين تغيير چيست ولي نسل به نسل گشته و همچنان آن رشد قيمت حفظ شده است.