يا به اين فكر كردي كه اگه قرار بود هر روز شاهد مرگ بيمارهايي باشي كه صبح تا شب و شب تا صبح براي بهتر شدن حال شون تلاش كردي اما تلاشت بي نتيجه مونده، چه حالي مي شدي؟ يا اصلا به اين فكر كردي كه اگه پرستار بودي و مجبور بودي تو بخش هايي مثل آي سي يو و يا بخش هاي مربوط به بيماران سرطاني كار كني و هر روز و شايد روزي چند بار ببيني بيمارهايي رو كه عمرشون توي بيمارستان و بخشي كه تو اونجا كار مي كني تموم مي شه و اين نوع مرگ پير و جوون و بچه نمي شناسه و هر لحظه يكي رو با خودش مي بره، مي توني دووم بياري و به كارت يعني پرستاري ادامه بدي؟ اصلاً مي دوني كمبود پرستار يعني چي و اگه قرار باشه تنهايي جاي 5 يا حتي 6 نفر كار كني، چي سر سلامتي جسم و روحت مياد؟ فكر كردي اگه پرستار بودي و ممكن بود بعد از چند سال كار بيماري هاي مختلفي مانند واريس، بيماري هاي قلبي، بيماري هاي روحي و رواني زيادي به سراغت بياد اما ديگه حتي نتوني براي بهتر شدن حال خودت كاري كني، چه حالي مي شدي؟ يا به اين فكر كردي كه وقتي پرستار باشي و هر روز خون و بيماري و درد و مرگ ببيني و بعد بگن پرستاره و چون هر روز اين چيزها رو مي بينه دلش سنگ شده و عادت كرده، ممكنه به اين نوع نگاه ها چه واكنشي نشون بدي، اصلاً بخندي يا گريه كني يا چطور به آدم هايي با اين طرز فكر بفهموني كه بابا من هم آدمم و احساس دارم و از درد بقيه درد مي كشم؟ اصلاً تا حالا كسي بهت گفته پرستاري يعني داشتن همه دردهاي نداشته؟!»
فشار كاري پرستاران
هر سال وقتي در آستانه روز پرستار قرار مي گيريم، يادمان مي آيد كه قشر زحمتكشي به نام پرستار هم وجود دارد و پرستاران هر چند براي درمان و تسكين دردهاي بسياري از مردم تلاش مي كنند، اما خودشان با دردها و مشكلات بسياري دست و پنجه نرم مي كنند كه ما حتي ذره اي از آن ها را نمي دانيم.يك پرستار در اين باره مي گويد: كمبود پرستار يكي از مشكلات جدي پرستاران در مراكز درماني محسوب مي شود و اجراي طرح تحول سلامت و خيل عظيم مراجعان به بيمارستان ها باعث به وجود آمدن و چشمگيرتر شدن كمبود پرستار شده است.وي اظهارمي دارد: استاندارد نسبت پرستار به بيمار متناسب نيست و رعايت نمي شود و كمبود پرستار در بيمارستان ها و مراكز درماني به شدت وجود دارد و گاه يك پرستار مجبور است به 10 تا 20 بيمار خدمات ارائه دهد كه اين موضوع باعث زياد شدن فشار كاري پرستاران مي شود كه متأسفانه با كاهش كيفيت خدمات دهي آن ها همراه مي شود.وي بيان مي كند: با وجود قداست حرفه پرستاري، مسائلي همچون فرسودگي روحي و رواني ناشي از شيفتهاي طولاني، عدم استقلال حرفهاي و واگذاري گروههاي ديگر به پرستاران سبب شده است جامعه پرستاري با مشكلات زيادي دست و پنجه نرم كند.يك پرستار ديگر مي گويد: مولفه هايي مانند ارتباط دائمي با بيماران، قرار گرفتن در محيط هاي آلوده و اشعه هاي درماني، عوامل بيولوژيكي و كار در شيفت شب از عواملي است كه همواره پرستاران به ويژه زنان پرستار را با مشكل مواجه كرده است. وي مي افزايد: نحوه كار پرستاران به شكلي است كه بيشتر آن ها بعد از چند سال كار از بيماري هاي جسمي رنج مي برند، شيوع بالاي واريس در وريدهاي پا به دليل ايستادن هاي متداول، ابتلا به پوكي استخوان، خطر سقط جنين در پرستاراني كه مدت زيادي سرپا مي ايستند و همچنين شيوع بيماري هاي قلبي به دليل استرس كاري و شيفت هاي شبانه از جمله مشكلاتي است كه براي پرستاران وجود دارد.
آسيب هاي شيفت شب
وي درباره برخي از مشكلات شيفت شب تصريح مي كند: انجام دادن كار در شيفت شب مشكلاتي مانند خستگي هاي زودرس، تحليل قواي جسماني، ابتلا به بيماي هاي جسمي، اختلالات خلقي و افزايش احتمال بروز انواع سرطان را به همراه دارد اما پرستاران مجبور هستند در شيفت شب هم كار كنند و پرستاراني كه در شيفت هاي شب فعاليت مي كنند به دليل بالا بودن ساعت كاري، كم بودن كاركنان و حجم كاري زياد در معرض آسيب و مشكلات فراواني قرار مي گيرند.
به گفته وي، بروز مشكلات خانوادگي و آسيب هاي عاطفي و روحي در فرزندان و در نتيجه تأثير منفي در تربيت آن ها نيز از ديگر مشكلات زنان پرستار شيفت شب است.وي خاطرنشان مي كند: در اين شغل بايد تفريحات و برنامه هاي خانوادگي را با شغلت هماهنگ كني، براي يك پرستار فرصت هايي براي مراسم شادي و غم و روزهاي تعطيل هيچ مفهومي ندارد.پرستاري ديگر به مسائل اقتصادي اين شغل اشاره مي كند و مي گويد: با وجود مشكلات عديده اي كه در اين شغل وجود دارد، پرستاران از رفاه اقتصادي برخوردار نيستند و درآمد يك پرستار حتي به صرف داشتن سابقه كار، به اندازه اي نيست كه بتواند چرخ هاي يك زندگي را بچرخاند.
فاصله تا استانداردها
در اين رابطه، رئيس اداره پرستاري معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكي خراسان شمالي مي گويد: ميانگين گروه پرستاري در استان با ميانگين كشور برابر و 1.1 است اما با استانداردها فاصله داريم و اين شاخص نيروي انساني در كل كشور كم است و اين موضوع خاص استان ما نيست.«وفايي» مي افزايد: در راستاي طرح تحول نظام سلامت، حدود 90 نيروي شركتي براي گروه پرستاري جذب كرديم تا به پرستاران فشار نيايد و بعد از آن بخشنامه اي آمد در خصوص تمديد طرح نيروي انساني كه فارغ التحصيلان رشته پرستاري تا 2 سال مي توانستند خدمت كنند اما با اين بخشنامه، دانش آموختگان رشته پرستاري مي توانند در صورت تمايل خودشان و رضايت سيستم از آن ها، به جاي 2 سال، تا 4 سال طرح شان را تمديد كنند و در سيستم بمانند كه اين موضوع هم تا حدودي به برطرف شدن مشكل كمبود پرستار كمك مي كند.وي در رابطه با درآمد پرستاران هم بيان مي كند: در همين راستا، كارانه مبتني بر عملكرد تعريف شد كه كارانه پرستاران استان به طور ميانگين حدود 4 برابر افزايش پيدا كرد. وي با اشاره به ديگر مشكلاتي كه پرستاران با آن ها مواجه هستند، خاطرنشان مي كند: هر كاري سختي هاي خاص خودش را دارد و با توجه به سختي شغل پرستاري، اين شغل، جزو مشاغل سخت لحاظ شده است.
منبع : روزنامه خراسان شمالي
1744 ** انتشاردهنده: علي اصغرافتاده
تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۷:۳۰
بجنورد- «نمي دونم دلت خواسته پرستار باشي يا نه؟ اصلا تا حالا فكر كردي پرستاري يعني چي و پرستار چه ويژگي هايي بايد داشته باشه؟ تا حالا فكر كردي اگه پرستار بودي و هر روز كه نه هر چند ساعت يه بار و شايد هم ساعتي چند بار مجبور بودي رگ يك بچه بيمار رو بگيري و بهش آمپول بزني چه حالي داشتي؟