به گزارش ايرنا، تالاب بين المللي چغاخور و گندمان، علي آباد و سولقان و 2 تالاب چال تر و چال خشك از جمله تالاب هاي استان چهارمحال و بختياري است كه به صورت زنجير وار از ضلع جنوبي شهرستان بروجن در امتداد كوه كلار به طرف غرب منطقه گسترده شده است.
اين تالاب ها به عنوان يك مجموعه بزرگ زيستي، براي پرندگان مهاجر و ماهيان و گونه هاي منحصر به فرد است كه در سال هاي اخير بدليل اجراي طرح احياي تالابي سالانه بيش از 160 هزار پرنده مهاجر در آنها سكني مي گزينند.
تالاب بين المللي چغاخور با مساحت بيش از يكهزار و 500 هكتار و منطقه شكار ممنوع پيرامون اين تالاب با يكهزار هكتار يكي از مناطق بكر گردشگري انساني و حضور پرندگان مهاجر و بومي است.
يك مرغزاري وسيع با مساحت 700 هكتار اين تالاب را در برگرفته كه در ارديبهشت تا مهرماه هر سال كه سطح وسعت آب در تالاب به دليل كاهش بارندگي كمتر مي شود، افزايش پيدا مي كند.
در تالاب بين المللي چغاخور 58 گونه گياهي و آبزي وجود دارد و در فصل بهار و تابستان حاشيه سبز و طبيعت اطراف اين تالاب به عنوان يك مكان سياحتي براي حضور گردشگران است.
پوشش گياهي اين تالاب از گونه هاي حاشيه اي، نم پسند و شناور و غوطه ور از جمله بيد، مرغ پگن، پتامژتون، پليگونيوم و ساز است.
مرغابي، انواع حواصيل، كولي، لك لك سفيد، كشيم، مرغابي سانان، فلامينگو، باكلان، يلوه، اكراس، قو، سليم، كاكاني ها و آبزياني مانند ماهي كپور، ماهي گورخري و خزندگاني از جمله لاك پشت و چهارپاياني از جمله گراز، گرگ، روباه، شغال، خرگوش از گونه هاي بومي اين تالاب بين المللي است.
***
تالاب بين المليي گندمان با يكهزار و 70 هكتار مساحت و 2 هزار و 219 متر ارتفاع از سطح دريا، بلندترين تالاب كشور است كه در نزديكي تالاب بين المللي چغاخور قرار گرفته است.
اين تالاب در ليست 10 تالاب برتر پرنده نگري ايران قرار دارد و در دفتر بينالمللي تحقيقات پرندگان آبزي لندن ثبت شده و يكي از مهمترين زيستگاههاي ماهي گورخري به عنوان تنها ماهي اندميك اين استان به شمار مي رود.
پوشش گياهي اين تالاب گونه هاي حاشيه اي و نم پسند از جمله درختان بيد، مرغ، جگن، ني، لوئي، آلاله آبي، زنبق، نخل مرداب، بزواش، هزار ني، بارهنگ آبي، عدسك آبي، سه كوله خيز، اسپارگانيوم است.
گونه هاي جانوري غالب اين تالاب را پرندگان است و 15 گونه بومي از جمله لك لك ها، چنگر، سنقر، شكاري ها در اين تالاب به چشم مي خورد.
در اين تالاب انواع مارها و قورباغه ها و لاك پشت ها و پستانداراني نظير گراز، شغال، گرگ، خفاش، خرگوش، روباه و ماهي هاي گورخري، سفيد، كولي و ماهي پوزه اي و سياه ماهي مشاهده مي شود.
اين تالاب به عنوان زيست بوم اصلي پرندگان مهاجر نواحي سردسير شمالي است كه در اواخر فصل پاييز براي زمستان گذراني به اين تالاب مهاجرت مي كنند.
**تالاب سولقان، علي آباد، چال تر و چل خشك از تالاب هاي فصلي استان چهارمحال وبختياري است و بيشتر در فصل پاييز و زمستان در پي بارش هاي برف و باران آبگيري و مامني براي پرندگان مهاجر و زادآوري پرندگان آبزي است.
تالاب هاي چال تر، چال خشك و علي آباد به صورت زنجير وار از ضلع جنوبي شهرستان بروجن در امتداد كوه كلار به طرف غرب كشيده شده است.
رئيس حفاظت محيط زيست شهرستان بروجن افزود: در چند سال اخير با توجه به اجراي طرح هاي احياي تالاب ها در شهرستان و همچنين اجراي طرح مديريت تالاب ها وضعيت تالاب هاي استان بهبود يافته است.
مرتضي منصوري افزود: در سالهاي گذشته با توجه به خشكسالي هاي اخير، آتش سوزي مرغزار حاشيه تالاب ها به عنوان يك تهديد براي گونه هاي جانوري، گياهي و پرندگان بود كه با احياي تالاب ها در 2 سال گذشته آتش سوزي در تالاب ها كاهش پيدا كرده است.
به گفته وي، وجود دام بيش از ظرفيت در مراتع حاشيه تالاب ها و صيد و شكار غيرمجاز و بي رويه و برداشت غير اصولي آب از ديگر مشكلات تالاب هاي اين شهرستان بود كه با فرهنگ سازي و آگاه سازي جوامع محلي اين مشكلات كمتر شده است.
منصوري اظهار كرد: هم اينك اقبال عمومي جوامع محلي براي حفاظت و حراست از تالاب ها افزايش پيدا كرده و حساسيت مردم و تشكل هاي مردمي در زمينه رعايت بهداشت و مقررات تالاب گسترش يافته است.
وي گفت: جوامع محلي براي رفع مشكل مقابله با بحران آلودگي تالاب ها، با راه اندازي كمپين هاي مردمي زباله ها و نخاله هاي اطراف تالاب ها را پاكسازي مي كنند.
وي مهمترين مشكل براي حراست و حفاظت از تالاب هاي استان را كم بودن نيروي انساني متخصص و كمبود تجهيزات از جمله قايق و نجات غريق عنوان كرد و گفت: هم اينك در تالاب هاي استان به خصوص تالاب بين المللي چغاخور و گندمان از لحاظ كيفيت آب مشكل خاصي وجود ندارد.
وي كم بودن پژوهش هاي كاربردي در حوزه تالاب ها را از ديگر مشكلات اين حوزه خواند و گفت: بايد تالاب ها در حوزه هاي پژوهش دانشگاه قرار گيرند.
مديركل حفاظت محيط زيست چهارمحال وبختياري نيز با اشاره به اجراي طرح هاي حفاظت تالابي در تالاب هاي مهم استان از جمله گندمان و چغاخور افزود: طرح احيا تالاب هاي بين المللي استان از 2 سال گذشته آغاز شده و با استفاده از امكانات دولتي و همكاري و همراهي جوامع محلي اجراي اين طرح ها توانسته تا حد زيادي تالاب هاي استان را احيا كند.
شهرام احمدي افزود: هم اكنون با ايجاد بندهاي خاكي توسط محيط بانان و جوامع محلي در زمان بارندگي و هدايت آب هاي سطحي به منطقه 90 درصد تالاب گندمان احيا شده است.
وي گفت: با احياي اين تالاب سال گذشته 19 گونه پرنده براي نخستين بار در تالاب گندمان و امسال قوي كوچ درتالاب بين المللي گندمان و اردل سر سفيد در تالاب چغاخور مشاهده شد.
وي از حضور بيش از 150 هزار پرنده مهاجر براي زمستان گذراني در تالاب هاي استان اشاره كرد و گفت: از سال 93 نيز يك قطعه غاز پيشاني سفيد پس از 30 سال در اين تالاب روئيت كه امسال 14قطعه از اين گونه نادر نيز در تالاب گندمان مشاهده شد.
2 فوريه 1971 كنوانسيون رامسر به امضا رسيد و روز جهاني تالابها براي اولين بار در سال 1997 جشن گرفته شد.
گزارشگر:سميه پناهنده** انتشار دهنده:جهانبخش صفري دهكردي
7360/6021
تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۰:۴۴
شهركرد- ايرنا- تالاب هاي ملي و بين المللي چهارمحال وبختياري مامني براي فرود پرندگان مهاجر و پرندگان بومي آبزي در فصول سرد و گرم سال استان است.