«محمود مجيب» امروز در گفت و گو با خبرنگار اقتصادي ايرنا درباره برخي گلايه هاي مطرح شده از سوي صنايع پايين دستي نسبت به اينكه نمي توانند مواد مورد نياز را از بورس كالا تامين كنند، افزود: نگاهي به آمار عرضه و تقاضا و همچنين معاملات محصولات پتروشيمي نشان مي دهد در بيشتر موارد گله صنايع پايين دست، درست نيست.
وي اضافه كرد: در برخي از موارد صنايع پايين دست گلايه مي كنند نمي توانيم مواد مورد نياز خود را از بورس كالا خريداري كنيم يا اينكه بايد بتوانيم به طور مستقيم از پتروشيمي ها خريد كنيم اما واقعيت اين است كه عرضه و تقاضا و حجم معاملات در بورس كالا نشان مي دهد اين گلايه ها منطقي نيست.
عضو هيات مديره پتروشيمي اميركبير ادامه داد: متاسفانه برخي تقاضاها كه بر سامانه بورس كالا با مجوز «بهين ياب» ثبت مي شود، نشان مي دهد شماري از صنايع پايين دست، منافع واسطه گري در اين بازار را به توليد ترجيح مي دهند كه اين روند به وضوح در شيوه خريدها نمايان است.
وي گفت: به عنوان نمونه هفته گذشته، برخي از انواع محصولات مانند «پلي اتيلن»ها با حجم مناسبي عرضه شدند اما حجم خريد بسيار اندك بود، در حالي كه قيمت مناسب بود و صنايع پايين دست در زمان مناسب بودن قيمت بايد خريد كنند.
وي يادآور شد: گاهي سه نوع (گريد) مشابه در يك روز از سه پتروشيمي متفاوت عرضه مي شود و فقط يك گريد متعلق به يك پتروشيمي با حجم بالاي تقاضا و رقابت خريداري مي شود و گريدهاي ديگر بدون خريدار باقي مي مانند، اين در شرايطي است كه اگر خريداران مصرف كننده واقعي بودند، دو گريد مشابه را نيز مي خريدند تا براي توليد استفاده كنند؛ اما گريدي مورد تقاضاي اصلي آنهاست كه در بازار طالب بيشتري دارد.
به گفته مجيب، اين موارد كه همگي به دليل شفافيت معاملات بورس روشن مي شود، نشان مي دهد گلايه صنايع پايين دست درباره خريد محصولات پتروشيمي در بيشتر موارد درست نيست.
وي درباره عرضه كامل محصولات پتروشيمي در بورس كالا گفت: افرادي كه همواره به عرضه محصولات پتروشيمي در بورس كالاي ايران اعتراض دارند 2 دسته مي شوند: گروه اول از شفافيت، فراري اند و ترجيح مي دهند براي خريد به واسطه ها مراجعه كنند؛ زيرا رديابي آنها براي مراجع مالياتي امكان پذير نيست.
گروه دوم نيز ترجيج مي دهند همواره بدون فاكتور و صورت حساب كار كنند و ارزش افزوده نپردازند و آمار و اطلاعاتي نيز از آنها وجود نداشته باشد.
به گفته وي،عرضه محصولات پتروشيمي در بورس كالا به سلامت و شفافيت اقتصادي كمك مي كند و فعالان اين صنعت بايد بتوانند در بازار شفاف بورس همسو با توسعه فعاليت هايشان حركت كنند.
به گزارش ايرنا، در ماه هاي گذشته فشارهاي گسترده اي براي خروج محصولات پتروشيمي از بورس كالا وارد شد كه تاكنون با مقاومت دولت و مجلس شوراي اسلامي روبرو شده است و مقام هاي دولتي بر ادامه عرضه محصولات در بورس با هدف شفاف سازي معاملات تاكيد كرده اند.
كارشناسان بارها نسبت به خروج محصولات پتروشيمي از بورس كه سبب جولان دلالان در بازار محصولات پتروشيمي مي شود ،هشدار داده اند.
بر اساس قانون، پتروشيمي هاي بالادستي بايد براي حمايت از توليد داخل و شفاف سازي معاملات، محصولات خود را در بورس كالا عرضه كنند تا از اين طريق محصولات به فروش برسد.
حجم معاملات محصولات پليمري در هفته منتهي به نهم بهمن امسال به 43 هزار و 907 تن رسيد.
بتازگي شوراي رقابت نيز در يازدهمين جلسه كارگروه تنظيم بازار محصولات پتروشيمي، با راي قاطع اعضا عرضه محصولات حراج ( off) در بورس را به تصويب رساند.
بدين تربيت، همه محصولات پتروشيمي به عرضه در بورس كالا ملزم شدند و معاملات خارج از آن ممنوع است، البته اگر محصولات پتروشيمي حراج ( off) در تالار فرعي به فروش نرفت، شركت توليدكننده به صورت موردي و با مجوز كارگروه ميتواند آن را در خارج از بورس به فروش برساند.
اقتصام**2022**1961** مصاحبه كننده: ميثم طاهري** انتشاردهنده: مريم مسعود
آگاهي از آخرين اخبار اقتصادي ايران و جهان در كانال اقتصادي ايرنا در تلگرام:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
تاریخ انتشار: ۱۵ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۴:۰۰
تهران- ايرنا- عضو هيات مديره يك شركت پتروشيمي گفت: شماري از فعالان بخش پايين دستي صنعت پتروشيمي به بازار دلالي وارد شده اند و گاهي در زمان اوج قيمت و التهاب بازار به خريد دست مي زنند كه نشان دهنده فعاليت آنها در عرصه واسطه گري به جاي توليد واقعي است.