به گزارش روز یكشنبه خبرنگار ایرنا، مناقشه دو طرف كه از زمان فرار هشت نظامی تركیه با یك فروند بالگرد به خاك یونان در جریان كودتای 25 تیرماه جدی تر شده و در روزهای اخیر پس از خودداری یونان از تحویل این نظامیان متهم به نقش داشتن در كودتا به اوج خود رسیده بود، در پی حضور مقامات نظامی تركیه در جزیره كارداك بحرانی تر شد.
اظهارات مقامات یونان در سه روز قبل نیز بر آتش این اختلافات دامن زد و موجب واكنش جدی مقامات تركیه شد.
پانوس كامنوس، وزیر دفاع یونان سه روز قبل در برنامه زنده تلویزیونی با بیان واژگان غیراخلاقی در مورد تركیه و رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری این كشور گفته بود: اگر اردوغان (معاهده) لوزان را نمی پذیرد، معاهده 'سور' را به او بدهیم.
معاهده 'سور' در روز 10 اوت سال 1920 میلادی برای تنبیه امپراتوری عثمانی كه در جنگ جهانی اول در كنار امپراتوری آلمان و امپراتوری اتریش ـ مجارستان وارد جنگ شده بود، میان نیروهای پیروز متفق در جنگ جهانی اول (روسیه، بریتانیا و فرانسه) و امپراتوری عثمانی امضا شد كه بر اساس آن كشور كنونی تركیه میان 6 كشور تقسیم می شد كه با امضای این معاهده، جنبش ملیگرایان ترك ظهور كرد و بخش اعظم نیروهای ارتش علیه سلطان محمد ششم دست به شورش زدند.
این معاهده سه سال بعد در سال 1923 میلادی موجب به وجود آمدن كشور تركیه كنونی بعد از فروپاشی امپراطوری عثمانی شده و با انعقاد معاهده لوزان، معاهده سور فسخ شد.
وزارت امور خارجه تركیه دیروز در واكنش به اظهارات وزیر دفاع یونان در مورد تركیه با انتشار بیاینه ای، این اقدام وی را دور از موازین دیپلماسی بین المللی دانست و آن را محكوم كرد.
در بیانیه وزارت امور خارجه تركیه اظهارات و لحن وزیر دفاع یونان تقبیح شده و آمده است: اظهارات وی با حقایق محض مطابقت نداشته و تأسف بار است و این اظهارات نادرست را محكوم می كنیم.
در بیانیه وزارت امور خارجه تركیه، وزیر امور خارجه یونان ناآگاه به متون توافق دو جانبه در مورد مهاجرت های نامنظم عنوان شده و آمده است: در دوره ای دشوار كه جهان و منطقه در آن قرار دارد، این اظهارات تاسف بار است.
فكری ایشیك وزیر دفاع تركیه نیز اظهارات اخیر وزیر دفاع یونان را غیرمستند، غیرمسئولانه و تحریك آمیز دانسته و این اظهارات وی را محكوم كرده و گفت: ما مقامات یونانی را بار دیگر به رفتار متناسب با مسئولیت پذیری در سطح رسمی و اجتناب از اقدامات آسیب رسان به روند گسترش همكاری های دو كشور فرا می خوانیم.
ایشیك اظهار كرد: 'كسانی كه می خواهند دوستی تركیه را ببینند با مشاهده سرمایه گذاری كشور در بخش صنایع دفاعی خوشحال می شوند چرا كه دوستی با تركیه با ارزش است و همه باید بدانند كه دشمنی با تركیه نیز مشكلی بسیار جدی برای آنها خواهد بود.'
ایشیك خواستار حل مشكلات تركیه و یونان از طریق مذاكره شده و گفت: راه حل این مشكلات تهدید كردن نیست.
وزیر دفاع تركیه بیان كرد: 'از یونان می خواهیم كه به این اظهارات غیرمسئولانه وزیر دفاع پایان دهد تا مشكلات و مسائل را با مذاكره حل كنیم'.
هفته گذشته نیز ارتشبد خلوصی آكار رئیس ستاد فرماندهی نیروهای مسلح تركیه در سالروز بحران جزایر سنگی كارداك كه در ژانویه سال 1996 میلادی دو كشور هم پیمان در ناتو را در آستانه یك درگیری جدی قرار داده بود، از منطقه بازدید كرد.
تركیه و یونان دارای اختلافات عمیقی در حدود فلات قاره، حریم هوایی و برخی جزایر سنگی در دریای اژه هستند.
اختلافات دو كشور در خصوص مالكیت بر برخی جزایر سنگی به ویژه جزایر كارداك هر از گاهی موجب بروز تنش جدی بین دو كشور می شود.
همچنین روابط آنكارا - آتن بر سر خودداری دولت یونان از تحویل هشت نظامی فراری تركیه كه به دنبال كودتای نافرجام 15 جولای سال گذشته با یك فروند بالگرد نظامی این كشور به جزیره 'دده آفاج' یونان در دریای اژه متواری شده بودند، با تنش رو به رو شده و آنكارا ضمن تهدید به لغو قرارداد بازپس گیری مهاجران و استرداد مجرمین بین دو كشور، تصمیم در اعاده نكردن كودتاگران را یك تصمیم سیاسی ارزیابی و آتن را به حمایت از كودتا گران متهم كرده است.
خاورم/1905**انتشار دهنده: حسن فاخری
تاریخ انتشار: ۱۷ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۸:۴۷
آنكارا- ایرنا- مناقشات لفظی میان مقامات سیاسی و نظامی تركیه و یونان اوج گرفته و به مرحله جدی تنش بین دو كشور رسیده است.