به گزارش ايرنا رئيس دانشگاه زابل در آيين افتتاح اين كنفرانس در سرسراي دانشگاه زابل گفت: كنفرانس هاي علمي بهترين فرصت براي ارائه آخرين دستاوردها و گفت و گو ميان محققان است كه دانشگاه زابل تاكنون توانسته با برگزاري همايش هاي داخلي و خارجي زمينه را براي ارائه دستاوردها و گفت و گو ميان محققان فراهم كند.
موسي بهلولي با بيان اينكه حيات سيستان وابسته به هامون است اظهارداشت: زماني كه هامون سيراب است مردمان اين منطقه شاداب هستند و زندگي در آن رونق دارد.
وي گفت: بايد از علم به نحو شايسته اي براي احياي تالاب بين المللي هامون استفاده شود به طوري كه برگزاري كنفرانس راهكارها و رهيافت هاي احياي تالاب بين المللي هامون در همين راستا انجام شده است.
رئيس دانشگاه زابل تلاش بيشتر مسئولان وزارت خارجه براي دريافت حق آبه تالاب بين المللي هامون از كشور افغانستان را خواستار شد.
وي گفت: 230 مقاله در مدت 2 ماه براي اين كنفرانس در چهار محور دريافت شد كه پس از داوري 58 مقاله براي ارائه در كنفرانس راهكارها و رهيافت هاي احيا تالاب بين المللي هامون پذيرفته شد.
معاون استاندار سيستان وبلوچستان و فرماندار شهرستان ويژه زابل نيز با تقدير از برگزاركنندگان اين كنفرانس اظهارداشت: موضوع و اهميت آب تنها در سيستان وبلوچستان و كشور مطرح نيست بلكه در تمام دنيا مطرح و كانون مناقشات بسياري از كشورها شده است.
هوشنگ ناظري افزود: مشكلات آب در منطقه سيستان تاريخي بوده وبدليل اينكه منابع آبي خود را از كشور همسايه دريافت مي كند هميشه مشكلاتي داشته است.
وي با اشاره به تفاوت حق آبه هيرمند و تالاب بين المللي هامون گفت: 820 ميليون متر مكعب آب بر اساس معاهده 1351 به عنوان حق آبه سيستان از رودخانه هيرمند اختصاص داده شده است.
فرماندار زابل افزود: با پيگيري هاي رئيس جمهوري، رئيس سازمان حفاظت محيط زيست كشور و استاندار سيستان وبلوچستان اميدواريم كشور دوست و همسايه افغانستان خواسته هاي ايران را بپذيرد.
مديركل دفتر رودخانه هاي مرزي و منابع آب مشترك وزارت نيرو نيز در اين كنفرانس گفت: براي حل مساله تالاب بين المللي هامون پيچيدگي، تنوع موضوعات و سرفصل هاي فني، اجتماعي، اقتصادي و امنيت وجود دارد.
جبار وطن فدا افزود: در معاهده حق آبه 1351 هيچ نامي از تالاب هامون برده نشده است بلكه دولت در سالهاي اخير براي حفاظت از اين تالاب حق آبه تعيين كرده است كه اين رقم خيلي محدود است و بدنبال افزايش آن هستيم.
وي رويكرد افغانستان در توسعه اقتصادي با محوريت كشاورزي، توسعه سد سازي و انحراف آب در بالادست، مديريت يكپارچه منابع آبي، عدم وجود همكاري مشترك را از جمله دلايل خشك شدن تالاب بين المللي هامون دانست.
مديركل دفتر رودخانه هاي مرزي و منابع آب مشترك وزارت نيرو اظهارداشت: رويكرد صرف كشاورزي در منطقه سيستان بايد به تجارت و ترانزيت تبديل شود.
كنفرانس راهكارها و رهيافت هاي احيا تالاب بين المللي هامون از امروز /دوشنبه/ بمدت 2 روز با حضور مديركل دفتر رودخانه هاي مرزي و منابع آب مشترك وزارت نيرو، نماينده ويژه معاون امور حقوق بين الملل وزارت امورخارجه در امور ديپلماسي آب، مديريت و احياي تالاب هاي كشور، معاون استاندار سيستان وبلوچستان و فرماندار شهرستان ويژه زابل، رئيس دانشگاه زابل، مسئولان استاني، محلي و معتمدان منطقه سيستان در دانشگاه زابل آغاز بكار كرد.
در حاشيه اين كنفرانس نمايشگاه مشاغل مرتبط با تالاب بين المللي هامون و نمايشگاه عكس سيستان برپا شده است.
به گزارش ايرنا درياچه و تالاب بينالمللي هامون سومين درياچه بزرگ ايران پس از خزر و اروميه، بزرگترين درياچه آب شيرين كشور، هفتمين تالاب بينالمللي جهان و يكي از ذخيره گاه هاي زيستكره در ايران در شمال استان سيستان و بلوچستان واقع شده است.
اين تالاب از سه درياچه كوچك به نامهاي هامون پوزك، هامون صابوري و هامون هيرمند تشكيل شده كه در زمان فراواني آب به هم ميپيوندند و تالاب بين المللي هامون را تشكيل مي دهند، درياچه هامون بين افغانستان و ايران مشترك است و رودخانه هيرمند شريان اصلي درياچه هامون و رودخانههاي خاشرود، فراه رود، هاروت رود، شور رود، حسينآباد و نهبندان نيز به هامون ميريزند.
رودخانه هيرمند به عنوان شريان اصلي حيات هامون و سيستان از كوههاي بابايغما در مركز افغانستان سرچشمه گرفته و پس از طي حدود هزار كيلومتر وارد مرز ايران در منطقه سيستان مي شود و هامون و سيستان وابستگي زيادي به اين رودخانه دارند و همين مساله سبب شده است هر گونه نوسان در جريان آب اين رودخانه بر منطقه سيستان تاثير گذار باشد همچنانكه با قطع جريان آب هيرمند از 18 سال پيش تاكنون بحران خشكسالي بر اين منطقه حاكم شده است.
وسعت درياچه و تالاب بين المللي هامون در زمان پرآبي ۵۶۶۰ كيلومتر مربع است كه از اين مقدار ۳۸۲۰ كيلومتر مربع متعلق به ايران و بقيه متعلق به افغانستان است.
سازمان يونسكو در چهارمين كنگره جهاني ذخيره گاه هاي زيستكره در روزهاي پاياني سال ۱۳۹۴ در ليما پايتخت پرو، تالاب هامون را به عنوان ذخيرهگاه زيستكره ثبت كرد و بدين ترتيب شمار ذخيره گاه هاي زيستكره در ايران به ۱۲ مورد افزايش يافت.
7317 **6081 خبرنگار: حامد غلامي ** انتشار دهنده: حيدر سراياني
تاریخ انتشار: ۱۸ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۶:۳۳
زاهدان- ايرنا- كنفرانس راهكارها و رهيافت هاي احياء تالاب بين المللي هامون از امروز /دوشنبه/ بمدت 2 روز فعاليت خود را با حضور مسئولان و محققان كشوري و استاني در دانشگاه زابل سيستان و بلوچستان آغاز كرد.