بیرجند - ایرنا - مشاور و مدیركل حوزه ریاست و ارزیابی عملكرد سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری گفت: این سازمان در برنامه ششم توسعه موظف شد، طرح بیابان زدایی را در 1.2 میلیون هكتار عرصه های بیابانی به ویژه در كانون های بحرانی كشور انجام دهد.

نگهدار اسكندری، روز دوشنبه در آیین معارفه مدیركل جدید منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی در بیرجند افزود: این سازمان در برنامه ششم توسعه، در سطح 815 هزار هكتار جنگل كاری خواهد كرد.
وی انجام10میلیون هكتار طرح آبخیزداری و آبخوانداری را از دیگر تعهدات این سازمان در برنامه ششم دانست و گفت: منابع طبیعی نقش بی بدیلی در كشور دارد در برنامه پنجم توسعه برنامه های متعددی در این حوزه اجرایی شده است.
وی با بیان اینكه رفع اختلاف سالانه 10 درصد مشكل بین مردم و منابع طبیعی از دیگر وظایف و تعهدات سازمان در برنامه ششم توسعه است، عنوان كرد: بعضا شنیده می شود برخی می گویند منابع طبیعی كمك نمی كند، در حالی كه چنین نیست.
وی ادامه داد: در این زمینه باید گفت، بعد از انقلاب تاكنون 2 میلیون هكتار زمین به كشاورزان واگذار شد، آمار و اسناد آن موجود است، حدود یك میلیون هكتار زمین برای طرح های صنعتی غیركشاورزی واگذار شده است.
به گزارش ایرنا، اسكندری اظهار كرد: از سال 76 حدود یك میلیون هكتار زمین جزو اراضی مردم شد منابع طبیعی به همان اندازه كه باید مواظب اموال مردم باشد در برابر انفال نیز مسئول است.
وی در ادامه یادآور شد: كمبود آب، افزایش بیایان و خشكسالی، اهمیت عملكرد منابع طبیعی را بیش از پیش روشن می كند، لذا توجه به این حوزه از اهمیت بالایی برخوردار است.
به گفته وی، نبود طرح جامع نگری در حوزه مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری كشور مشكل و صدمه زیادی به این ثروت ملی وارد كرده است.

** یك میلیون هكتار از 15 تالاب كشور به خاك تبدیل شد
مشاور و مدیركل حوزه ریاست و ارزیابی عملكرد سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری
گفت: از سال 83 تاكنون حدود یك میلیون هكتار مساحت 15 تالاب كاهش یافته كه به محلی برای پدیده گرد و غبار تبدیل شده است.
اسكندری اضافه كرد: این مشكلات نشان از بی توجهی به جامع نگری در حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری دارد، 13 سال پیش انجمن آبخیزداری هشدار داد، دریاچه ارومیه خشك خواهد شد كه به خاطر نبود طرح جامع نگری این رویداد اتفاق افتاده است.
وی بیان كرد: در حال حاضر چهار میلیارد هكتار جنگل در جهان وجود دارد كه سهم ایران 14 میلیون هكتار است و در هر هكتار می توان 1.5 تن اكسیژن تولید كرد كه نیاز 6 نفر در طول سال است.
وی تاكید كرد: در مقابل گازهای گلخانه ای كه ظهور پیدا كرده، پوشش جنگل و مراتع برای جذب آن از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی گفت: قبلا 270 قسمت در میلیون گازهای گلخانه وجود داشت، اكنون به 400 قسمت در هر میلیون رسید و ممكن است به 600 قسمت در میلیون افزایش یابد لذا گیاه، مراتع و جنگل ها در این حوزه كمك خواهند كرد.
مشاور رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری مساحت مراتع ایران را 5.3 میلیارد هكتار ذكر كرد و افزود: نیمی از گوشت قرمز ارگانیك تولیدی كشور وابسته به پوشش مراتع است و تعدادی از خانوارها از این مراتع بهره مند می شوند.

** وجود 2300 گونه گیاهی، دارویی و صنعتی در مراتع كشور
اسكندری گفت: 2 هزار و 300 گونه گیاهی، دارویی، خوراكی و صنعتی در مراتع كشور وجود دارد، مراتعی كه پوشش داشته باشد، پنج برابر سایر زمین ها آب را در خود جذب می كند.
وی اظهار كرد: تنها منبع مهم تولید عسل مراتع و پوشش گیاهی است، این مساله بیانگر نقش منابع طبیعی است.
وی در ادامه به سیاست های سازمان جنگل ها و مراتع در برنامه ششم توسعه اشاره كرد و یادآور شد: حفاظت فیزیكی و مشاركتی یكی از این سیاست هاست، در عرصه حفاظت فیزیكی از منابع طبیعی 14 شهید و 450 جانباز تقدیم شده است.
اسكندری با بیان اینكه مشاركت مردم در حوزه منابع طبیعی از اهمیت زیادی برخوردار است، یادآور شد: فرهنگ حفظ منابع طبیعی به فرموده مقام معظم رهبری باید به فرهنگ عمومی تبدیل شود.
وی با قدردانی از تلاش های 11 ساله حبیب الله شریفی، علیرضا نصرآبادی را به عنوان مدیركل جدید منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی معرفی كرد.
به نوشته ویكی پدیا،از یك میلیون و 648هزار كیلومتر مربع مساحت ایران، وسعت بیابان‌های كشورمان ۳۲ میلیون و ۵۰۰ هزار هكتار كه در ۱۸ استان پراكنده است.
كانون‌های بحرانی و فرسایش بادی بیابان‌های ایران نزدیك به ۱۸۹ كانون است.
فعالیت‌های بیابان‌زدایی در ایران از سال ۱۳۴۵ آغاز شد و تا سال ۱۳۸۸ خورشیدی ۲۶ میلیون و یك‌صد هزار هكتار از جنگل‌های دست‌كاشت از گونه‌های مقاوم و متناسب با مناطق خشك در ایران ایجاد شده‌است.
كویر لوت و دشت كویر از بیابان‌های اصلی و بزرگ ایران ‌است.
*7557*2047* خبرنگار - رقیه محمدی * انتشار دهنده - عباسقلی اشكورجیری